
Marinela Mureșan este absolventă de filologie și a fost profesoară în Beclean, un orășel tihnit și așezat din județul Bistrița-Năsăud. Doar viața ei își pierduse tihna, încet-încet. Ultimii ani din cei 20, cât a activat la catedră, nu-i mai oferiseră satisfacțiile inițiale. Relațiile cu elevii și cu colegii din cancelarie erau dintre cele mai bune, dar, cu toate acestea, nu reușea să se mai regăsească în meseria de dascăl. La orizontul lumii începuseră să apară schimbări și se simțea atrasă de ele: în anul 2007, a decis să părăsească definitiv sistemul de învățământ. Noua viață a pornit de la un filmuleț văzut pe internet. O femeie modela, cu un talent de artist, diverse figurine din pastă de zahăr. „Aș putea spune că a fost o întâmplare, dar sunt sigură că tot ce apare în viața noastră are sens. În acel moment, viața mea a intrat pe un traseu cu totul neașteptat. Am simțit un impuls interior, o dorință de a încerca și eu așa ceva”, spune Marinela Mureșan.

Și pentru că nu avea informații și nici materialele potrivite, a cumpărat o punguță de bomboane gumate și a încercat să le transforme în flori. Jocul i-a plăcut și a dorit să afle mai mult. Și unde să ceri ajutor, dacă nu de la o cofetărie, de unde, pe lângă informații utile, a primit și o pastă specială cu care se acoperă torturile de nuntă. „Pe vremea aceea, în țară nu se prea găsea materie primă de preparat flori de decor pentru dulciuri. Era un domeniu nou apărut. Îmi preparam singură pasta, testam tehnici de lucru, căutăm soluții, greșeam, reparam, învățam din mers. O vreme, am decorat torturi. Făceam fel de fel de figurine din flori. Le făceam cadou celor sărbătoriți din familie și din cercul de prieteni”, povestește Marinela. Succesul a încurajat-o. A deschis un mic laborator de cofetărie, nu neapărat pentru bani, ci pentru bucuria pe care o găsea în munca cea nouă. „Poate părea ciudat, dar florile pe care le făceam îmi dădeau o satisfacție și o bucurie ce nu poate fi comparată cu nimic. Era o adevărată încântare să realizezi fiecare părticică a plantei, s-o vezi cum crește, colorată și dulce, pe-un tort. Au trecut unsprezece ani de când am luat-o pe noul drum al vieții, dar satisfacția este ca la început. Efectiv, uit să privesc la ceas, nu realizez cum trece vremea și nici nu mă interesează, de fapt!”.
În 2014, Marinela Mureșan a avut ocazia să participe la cursurile unuia dintre cei mai renumiți instructori de creare a florilor de zahăr, Robert Haynes. A învățat lucruri noi și a înțeles că ceea ce face este o meserie „la modă”, prețuită pe plan internațional. Au urmat și alte cursuri, cu instructori valoroși, și participarea, încununată de succes, la competiții europene. Joaca Marinelei a devenit o afacere. Combinând experiența de dascăl cu noua sa ocupație – „sugar flower artist”, astăzi susține cursuri practice, de grup și individuale, despre arta modelajului florilor de decor. Persoanele care au fost interesate până acum de cursurile ei lucrează, în marea majoritate, în cofetării, dar sunt și mulți „particulari” care găsesc în această îndeletnicire un „hobby”, un refugiu împotriva stresului cotidian.
– Că munca pe care o faceți e plină de satisfacție am înțeles. Există și greutăți?

– Poate niște frustrări legate de condițiile actuale, derivate din restricțiile pandemiei. Dar provocările sunt stimulatoare, ne obligă să descoperim drumuri noi, ne obligă să fim creativi și mai flexibili. Suntem ca alergătorii de cursă lungă, fiecare pe culoarul lui. Nu pui piedică, nu te uiți la ceilalți, ci doar la pasul următor. Așa am câștigat o liniște cum nu vă pot spune, o pace cu mine și cu lumea din jur.
– Meseria dvs. de profesoară vă ajută în cursurile pe care le țineți on line?
– Deși ar putea părea cumva o depășire a atribuțiilor mele de instructor de flori modelate, cursurile pe care le organizez își propun, înainte de orice, să fie niște ocazii de împrietenire. Pasiunea pentru crearea de flori presupune o anume calitate umană. Ne simțim înfrățiți și păstrăm legătura și după curs. Ne ajutăm unii pe alții, creștem împreună. Am cunoscut oameni minunați la aceste cursuri, oameni talentați și ingenioși, cărora nu pot decât să le fiu recunoscătoare că au ales să lucrăm împreună.
– Oare îndeletnicirea aceasta, legată de crearea florilor de decor, poate deveni o meserie din care să poți trăi?

– Există deja locuri în țară, unde activează oameni specializați doar pe decor și sunt și foarte bine plătiți. În orașele mari, cofetăriile au echipe de decoratori și sunt foarte încântată să spun că unii dintre ei au trecut și pe la cursurile mele. Clienții sunt din ce în ce mai exigenți, iar cofetăriile au început să-și formeze angajați și pe partea de decor. Nu o dată, am avut cursanți trimiși și sponsorizați de angajatori. În lumea de azi, există oportunitatea aceasta, ca orice preocupare pozitivă, dusă la îndeplinire cu muncă, cu răbdare și optimism, să dea roade. Important e să vrei și să faci.
Marinela Murșan nu e singură în visul ei. Soțul îi este coechipier exigent și priceput. Susține partea organizatorică cu tot ce implică asigurarea condițiilor optime de lucru. Iar cei doi băieți ai „maestrei florilor dulci” sunt și ei implicați. Specialiști în zona de internet, o ajută pe partea de activitate în mediul virtual. Visul cu flori de zahăr a devenit un destin de familie. O minune care a început cu o bomboană de gumă.
Multumesc foarte mult, Formula AS! Multumesc foarte mult, doamna Camelia Starcescu! Sunt onorata!
Va doresc mult succes!