Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

12 sfaturi de îmblânzit menopauza

– Bufeuri, transpirație excesivă, indispoziție – haosul hormonal specific menopauzei poate fi ameliorat pe cale naturală –

Ulei de Limba-mielului

Foto: Shutterstock – 3

– Ajută la menținerea echilibrului hormonal –

Mod de administrare: uleiul se cumpără gata preparat de la magazinele naturiste. Poate fi ad­mi­nistrat fie intern (conform indicațiilor de pe pros­­pect), fie extern, aplicat cu o dischetă de­ma­chian­tă direct pe porțiunile pielii care ne creează pro­bleme. După aplicare, masați ușor.

Crețișoară

– Tinctura de crețișoară ameliorează bufeurile –

Rețetă: Mărunțiți cinci pumni de crețișoară și băgați plantele într-un bor­can. Umpleți-l cu al­cool de 40%, astfel încât plantele să fie acoperite de lichid. Lăsați la ma­cerat vreme de patru săp­tă­mâni, scuturând borca­nul o dată sau de două ori pe zi. Strecurați apoi tin­ctura și turnați-o în sti­clu­țe închise la culoare.

Mod de administrare: se bea o linguriță de tinctură diluată în apă caldă. Bufeurile se vor atenua imediat.

Semințele de in

– Reglează nivelul de estrogen, reducând efectele dereglărilor hormonale –

Mod de adminis­tra­­re: dimineața, în bo­lul de cereale ames­tecate cu fructe și iaurt, se adaugă 2-3 lin­gu­rițe cu semin­țe de in.

E important să nu folosiți sub nicio for­mă semințe gata cu­rățate, ci doar proas­păt râșnite, pentru că altfel substanțele valoroase se pierd. Cine dorește poate adăuga lapte sau iaurt de soia, care poten­țează efectul semințelor de in. Consumați în pa­ralel multe lichide.

Traista-ciobanului

– Stimulează starea generală de bine și poate fi folosită pe toată durata menopauzei –

Pentru o cură de ceai, beți zilnic, în decurs de pa­tru săptămâni, câte două cești de infuzie de traista-ciobanului. Se prepară cla­sic, prin opărirea unei lin­gurițe de plantă cu apă clo­cotită. Faceți apoi o pauză de trei săptămâni. Planta tânără poate fi consumată și crudă, în salată sau îm­preună cu alte legume.

Rachiu de Izmă

– Împotriva nervozității și a stării de agitație –

Rețetă: aveți ne­vo­ie de 2 pumni de frun­ze de izmă, 1 lămâie, 1 bu­ca­tă de ghimbir (cât o nu­că), 1 lin­guriță ră­dăcină de ange­li­că, 2 lingurițe semințe de co­rian­dru (proaspăt măci­na­te), 1/2 baton de scorți­șoa­­ră, 10 cui­șoare, 10 boa­be de pi­per, 1/2 linguriță pudră de car­damom, 1/2 lingu­riță nucșoară mă­ci­nată, 750 ml vodcă sau rachiu tare. Se curăță (nu se spală!) frunzele de izmă și se deco­jește lă­mâia. Se spală ghimbirul și se taie felii subțiri. Se pun toate ingredientele în­tr-un bor­can și se aco­peră cu alcool, se închide bor­­ca­nul și se ține 8 săptămâni într-un loc cald. Se strecoară rachiul și se toarnă într-o sticlă.

Mod de administrare: se ia câte o linguriță, de 1-3 ori pe zi, de rachiu pur sau amestecat cu o cantitate dublă de apă.

Ceai de Salvie

– Reduce transpirația și vindecă insomnia –

Rețetă: se opărește o linguriță de salvie cu o cană de apă clo­cotită, se aco­pe­ră și se lasă la infuzat 5 până la 10 minute.

Mod de ad­mi­nis­trare: se bea ceaiul por­ționat, de-a lun­gul între­gii zile.

Tinctură de Crețușcă

– Calmează durerile de cap –

Rețetă: Se mărunțesc 150 g flori proaspete de crețușcă și se zdro­besc într-un mojar, împreună cu 75 ml vod­că sau rachiu de cereale (dublu rafi­nat). Se toarnă terciul lichid într-un borcan, se închide cu capac și se ține 2 săp­tămâni într-un loc cald. Se scutură sau se amestecă zilnic. Se fil­trează tinc­tura și se toarnă într-o sticlă cu picu­rător.

Mod de administrare: se iau câte 20 de pică­turi, de 3-5 ori pe zi.

Coada-șoricelului

– Stimulează producția de estrogen (un hormon deficitar în această perioadă de climacteriu) –

Mod de preparare și administrare: se fac infuzii dintr-o linguriță de plantă opă­rită cu 250 ml apă. Se lasă în vas acoperit 3 minute, apoi se strecoară. Se bea de-a lun­gul unei zile.

Soia

– Spulberă bufeurile –

Soia conține o cantitate importantă de isofla­vone, care sunt la fel de eficiente precum hor­mo­nii sintetici, în caz de bufeuri și trans­pirație a­bun­dentă.

Rețetă: Se mixează 300 g fructe de pădure con­ge­late, 250 ml lap­te (sau iaurt) de soia și 3 pli­curi zahăr vanilat, până ce se obține o masă cre­moa­să. Se toar­nă într-un reci­pi­ent și se pune în conge­lator. Ca să nu se formeze cristale, se ames­tecă bi­ne în­ghețata din jumă­tate în jumă­tate de oră.

Mod de administrare: când apar bufeurile se servește o cupă de înghețată. În plus, se re­co­mandă să se con­sume zilnic 250 ml de lapte de soia sau 100 g de tofu (brânză de soia).

Ulei de Luminiță

– Atenuează uscăciunea pielii și a mucoaselor –

Uleiul de Luminiță poate fi de un ajutor inesti­mabil, pentru că este foarte gras și sănătos. Con­ține în proporție mare acid linoleic și acid gama-linoleic. În semințele de Luminiță se găsesc de ase­me­nea fitohormoni bogați în es­tro­gen și progeste­ron. Acești hor­moni vegetali pot regla parțial dez­­echi­librele hormonale. La achi­zițio­nare, fiți atente la calitatea uleiului.

Exerciții de relaxare

Mișcările de gimnastică ușoare, dar și plim­bările sau mersul cu bicicleta, ajută femeile să trea­că mai relaxate prin anii menopauzei. Cine face mișcare stimulează circulația sângelui și echi­librează temperatura corporală. În aceste condiții, starea de bine se instaurează ca de la sine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian