Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vesti bune despre România

– Criza politică nu abate România de pe dru­mul cel bun. Țara își vede de rostul ei, apre­ciat la nivel internațional –

România, în elita producător de vin din UE

România a devenit al șaselea cel mai mare producător de vin din Uniu­nea Europeană, potrivit Or­ganizației In­ter­naționale a Viei și Vi­nului. De ase­me­nea, sta­tul român este unul din­tre puținele care au în­re­gistrat o creștere a pro­duc­ției în 2021 față de anul trecut, cu nu mai puțin de 37%. Ro­mâ­nia a produs 5,3 milioane de hec­tolitri de vin, aprope cât Ungaria și Austria la un loc, o recoltă-record pentru ultimii 5 ani. Dacă producția de vin din Ro­mânia este în plin elan, în restul Uniu­nii Europene se vede o ten­­dință ne­gativă: pro­ducția din Franța a scăzut cu 27% față de anul trecut, iar cea din Spania cu 15%.

Casele de la Muzeul Satului, în proces de restaurare

Vești bune vin și din zona conservării mo­nu­mentelor. Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” derulează un amplu proces de restaurare a mai multor case din incintă. În octombrie, au fost demarate și finalizate, din fonduri proprii, lucrări de restaurare la acoperișul oloiniței din Zlatna și împrejmuirea cu gard și porți a casei din Nereju Mic. Luna aceasta, lucrările con­tinuă și la acoperișurile caselor din Straja, Voitinel, Fundul Moldovei și a pivei din Feneș. Echipele de meșteri venite din Maramureș lucrează, chiar în zilele acestea, la restaurarea casei din localitatea Fundul Moldovei.

Românii, în top 3 al influenței în Parlamentul European

Parlamentul European

România este considerată a treia țară din Par­lamentul European după influența politică, po­trivit unui clasament elaborat de „VoteWatch Eu­rope” și de firma de consultanță BCW. În „In­dexul In­fluenței” din 2021, România e depășită ca putere politică doar de delegațiile Germaniei și Spaniei, care și-au păstrat pozițiile de anul trecut, în vreme ce delegația noastră le-a depășit pe cele ale Portugaliei, Belgiei și Finlandei. La nivel individual, Dacian Cioloș era con­si­derat al treilea cel mai influent om din PE, înainte să demisioneze de la con­du­cerea grupului politic „Renew Eu­rope”, în mo­mentul în care a fost ales pre­ședinte al USR. În clipa de față, româ­nii au câte un vicepreședinte în cele mai im­portante trei grupuri politice din PE – Renew Eu­rope, Grupului Popula­rilor Eu­ropeni și Grupul Socialiștilor și Demo­craților. În plus, România are în acest mo­ment trei poziții de președinte și 15 de vice­pre­șe­din­te în co­mi­siile parlamentare de la Bruxelles.

„Piscina Techirghiol”, premiu mare în industria spa

Ana Aslan Health SPA

Ana Aslan Health Spa a câștigat „Premiul Special al Juriului” la categoria „Spa Hotel”, în cadrul Galei Innovation SPA Awards. Gala a avut loc în cadrul congresului anual al „Eu­ropean Spas Association” (ESPA), desfășurat în Slovenia. Congresul reunește 20 de țări europene bogate în resurse naturale, și care dispun de domeniu balnear și al turismului de sănătate. Ana Aslan Health Spa, parte din complexul Ana Hotels Europa Eforie Nord, a fost nominalizată pentru conceptul „Techir­ghiol Pool”, un concept unic pe litoralul ro­mâ­nesc: piscina terapeutică de 136 de metri pătrați are apă sărată încălzită și adusă direct din Lacul Techirghiol. Piscina are un design spe­cial și este amplasată într-o oază verde lu­xuriantă, complementară cu spațiile destinate terapiilor cu oncțiuni de nămol și căzilor cu apă sărată.

Clujul, „oraș al filmului” UNESCO

Cluj-Napoca a fost primit, săptămâna aceasta, în rețeaua orașelor creative UNESCO, cu titulatura de „City of Film”, alături de Cannes (Franța) și Gdy­nia (Polo­nia). Clu­jul pri­mește a­ceastă titulatură în anul în care Fes­ti­va­lul Inter­na­țional de Film Tran­silvania (TIFF) a ani­ver­sat 20 de ediții, con­tri­buind decisiv la trans­formarea ora­șu­lui în­tr-unul din­tre cele mai ac­tive din Ro­mâ­nia din punct de vedere cultural. Obiectivul auto­rităților locale este transformarea Clujului într-un centru major de producție de film, care să atragă pro­ducători români și străini, investiții în econo­mia locală și în formarea de profesioniști. Cele 21 de „orașe de film” UNESCO se întind pe tot glo­bul. Rețeaua este concepută pentru a încu­raja par­teneriate mari între UNESCO și între orașele cre­ative din întreaga lume.

Primăria Deva modernizează transportul public din bani UE

Centrul vechi al Devei

În așteptarea mult-trâmbițatelor fonduri din PNRR sau din Programul „Saligny”, administrațiile locale își văd de drumul lor și folosesc fondurile europene puse la dispoziție prin programele deja tradiționale. Primăria Deva tocmai a anunțat că va cumpăra 26 de autobuze electrice din fonduri UE. Achiziţia reprezintă o primă etapă din proiectul de modernizare a sistemului de transport public local din municipiul Deva. Termenul de realizare a proiectului de modernizare este sfârşitul anului 2023. Proiectul se derulează cu fonduri europene nerambursabile, câştigate de administraţia locală, în cadrul „Pro­gramului Operaţional Regional 2014-2020”.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian