„Mă uit la știri și mă crucesc când văd câte victime a făcut… ignoranța!”
– De peste 25 de ani, ești „Oberchef”-ul paginilor de sănătate din „Formula AS”. Aplici și pe tine sfaturile pe care le propovăduiești în revistă?

– Nu atât cât aș vrea, ți-o spun cu sinceritate! Cel mai mare păcat al meu e fumatul – un viciu de care n-am vrut să mă despart în tinerețe și uite că am ajuns să îmbătrânesc cu el… O altă problemă a mea e că nu prea fac mișcare, chiar dacă știu cât de benefică este. Și nu pentru c-aș fi sedentar! Odată întors acasă din deplasările pe teren cu revista, mă așez în fața laptopului să-mi scot interviurile și uit uneori să mă mai ridic de acolo! Am mult de lucru: Formula AS, Asul Verde, publicitate, mereu în termene-limită – și asta mă cam țintuiește pe scaun. Iar când vine vremea să urc din nou pe cărări de munte, în căutarea subiectelor de reportaj, simt în rotule, în mușchi și-n plămâni lipsa mișcării. Nu e deloc plăcut, dar când să mă mai duc și la sală?
– După experiența pe care o ai în zona legată de sănătate, în ce parte înclină balanța ta: medicină clasică sau alternativă?
– Spre medicina alternativă, fără îndoială! Pentru că e mai blândă, fără efecte secundare, și în armonie cu rostul omului pe pământ. În plus, are și proba timpului. Mi se pare fabulos faptul că bunul Dumnezeu ne-a lăsat în natură toate leacurile de care avem nevoie! Să nu înțelegi c-aș avea ceva împotriva medicinii clasice! Am încredere totală în știință și mă bucur de orice mic progres tehnologic în domeniul sănătății, pentru că asta înseamnă mai puțină suferință în lume și viață mai lungă pentru întreaga omenire. Din păcate, nu la fel gândesc toți românii. Mă uit la știri și mă crucesc când văd câte victime a făcut… ignoranța!
– Te-ai vindecat vreodată cu un sfat publicat în revistă?
– Când l-am cunoscut pe d-l Mircea Bocan, ajuns celebru în țară și-n lume pentru cura sa cu argilă, am reținut din interviu un detaliu: că argila te vindecă de aproape orice problemă renală. Eram tânăr atunci, dar la un control ecografic mi s-a descoperit nisip în vezica urinară. M-am apucat imediat să iau argilă, am ținut cura vreo lună, apoi mi-am refăcut analizele. Vezica era perfect curată! Și exemple mai am, dar știu că spațiul destinat interviului e restrâns…
„Pe malul Dunării, eu îmi regăsesc bucuria”
– Florine, de unde îți tragi puterea și energia? Pe malul Dunării, în Galațiul obârșiei tale, mai ajungi? Să fie adevărat că locul nașterii ne dă forță?

– Locul din care provii îți dă un sentiment special, dar cred că nu de putere e vorba. Pe malul Dunării îmi simt sufletul, îmi regăsesc bucuria. E un amalgam de emoții izvorâte din amintiri, un amestec copleșitor de melancolie și de bucurii ale tinereții, fixate în memorie pe aceste meleaguri. Merg rar la Galați, din păcate, nu am mai fost de dinainte de pandemie, chiar dacă am acolo o mulțime de oameni dragi – rude, prieteni și foști colegi, de care mi-e tare dor. Ne mai sunăm, desigur, dar nu poți să compari o îmbrățișare caldă cu două fraze rostite de la distanță… Și mormântul tatei e tot acolo, dar nici la el n-am ajuns! Îmi dau seama că ne lăsăm luați de vârtejul vieții ăsteia nebune și uităm de lucruri cu adevărat importante!
– Dacă tot am vorbit de Galați, cum o mai duc oamenii de acolo? Legumicultorii din Matca au ajuns celebri… Să fie asta o soluție de viitor?
– Sincer, nu știu cum mai sunt gălățenii; probabil că triști… După 1989, s-a ales praful de orașul ăsta, industria a fost pusă „pe butuci” de privatizări dubioase și oamenii au rămas fără locuri de muncă. O vreme, s-a văzut clar sărăcia… Acum, s-a mai primenit orașul, se pare că lumea o duce mai bine, dar nu ca pe vremuri. Se face agricultură în mediul rural, dar de subzistență. Și nu pentru că moldovenii ar fi puturoși, cum se zice prin țară, ci pentru că-s vitregiți de soartă. Pământul e sărac și uscat, oricât l-ai munci, nu scoți aproape nimic din el! Mătcașii au fost mai norocoși: au solul mănos, apă din belșug și tradiție în legumicultură. Ei s-au descurcat bine și-n comunism… Dar creșterea legumelor nu-i o soluție pentru întregul județ, deoarece sistemul de irigații a fost distrus după 1989.
– Dunărea scaldă Galațiul într-o lumină fantastică. Cum arată toamna pe falezele ei?
– E minunată toamna, ca orice alt anotimp în care natura e vie! Iarna nu prea e spectaculoasă faleza, pentru că mai mult e învăluită în cețuri și totul e gri… Însă primăvara, când totul explodează la viață, e un adevărat spectacol de parfum și culoare – atunci îmi place mie cel mai mult!
„Nu există meserie mai frumoasă ca a noastră”
– În deplasările „Formulei AS” pe teren, faci pereche cu scriitorul și reporterul Matei Florian. Care e zona de bucurie în ceea ce faceți?

– Cum mie îmi revine rolul de pilot pe drumuri neumblate, cu Matei alături, am entuziasmul căutării și bucuria fantastică a descoperirii. Explorăm uneori locuri foarte izolate, care nu-s accesibile cu mașina. Și o luăm la pas, pieptiș, cu rucsacurile în spate, fără să știm cât de lung e drumul sau dacă găsim pe cineva la capătul lui… Ne-am întâlnit, nu o dată, cu sălbăticiunile pădurii, am fost alergați de câini uriași, ce voiau să ne sfâșie, am mâncat doar fructe de pădure toată ziua ori ne-am potolit setea cu ape învolburate. Dar asta ne place: să ajungem acolo unde puțini au călcat! Iar dacă sus, în vârf de munte, întâlnim și un om cu o poveste de viață pe care s-o prezentăm cititorilor, totul e minunat! Nu există meserie mai frumoasă ca a noastră, suntem conștienți de acest lucru! Și pentru că ne place atât de mult ce facem, bucuria ne însoțește mereu!
– Din ce se compune, în ultimul timp, fericirea ta, cu atâtea interdicții impuse de pandemie?
– Eu n-am prea simțit interdicțiile pandemiei. Ca jurnalist, am avut libertate totală de mișcare. M-am vaccinat încă din prima tranșă, ca să pot călători în voie, mi-am făcut rapelurile și n-am avut probleme cu Covidul. Așa că nici fericirea nu mi-a fost „atinsă” de nenorocirea ce-a cuprins lumea. Am oameni minunați alături, suntem cu toții sănătoși, iubesc și sunt iubit… Aș fi nebun să-mi doresc mai mult și nu pot decât să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate aceste daruri!
Bunaziua, imi cer mii de scuze ca scriu un comentariu ptr asa ceva la acest articol. Dar stiu ca domnul Florentin Popa a scris un articol despre domnul terapeut Dumitru Calina. Am mare nevoie sa il contactez pe domnul Dumitru pentru o situatie grava. Si profit sa las acest comentariu pentru a-l ruga pe domnul Florentin Popa daca imi poate da un contact de-al domnului Dumitru Calina. Va multumesc anticipat.