– La 86 de ani pe care nu-i arată deloc, Hugo Schneider e veteranul de vârstă al sașilor din Mediaș. Vorbește impecabil limba română și-și amintește cu seninătate, bunele și relele din viața lui. Zăbovește zâmbind asupra întâmplărilor bune, caligrafiind imagini desprinse parcă din povești, iar întâmplările rele le pomenește-n treacăt, ca pe niște zone de umbră, necesare ca să nu pierzi lumina din ochi. Amintiri despre Crăciun, despre o copilărie ca în paradis, despre sașii plecați, ce-și caută încă drumul spre casă –
Trompeta de sticlă

Hugo Schneider a copilărit în Moșna, un sat săsesc din zona Târnavelor, alături de trei frați și o soră. Cu un bunic preot, cu tatăl învățător și director al școlii germane din localitate, micul Hugo a crescut înconjurat de larma copiilor, pe care o consideră, chiar și acum, o definiție a bucuriei. „Școala germană din Moșna a fost înființată în 1910, în curtea bisericii evanghelice, iar în interiorul ei era amenajată și locuința în care directorul școlii era obligat să stea. Se considera că această funcție e una care-ți necesită prezența, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Am crescut înconjurat de o mulțime de copii și asta nu putea să-mi aducă decât bucurie”.
Anii războiului și cei care i-au urmat au fost grei pentru familia Schneider. Tatăl, concentrat pe frontul din Rusia, a lipsit de-acasă zece ani, timp în care mama a trebuit să se descurce singură cu cei cinci copii. Le-au fost mereu alături bunicii, gospodari exemplari, așa cum au fost totdeauna sașii din Transilvania.
Doar 11 ani avea Hugo, când s-a angajat, în vacanță, zilier la Gostatul abia înființat în sat. Dormea în niște barăci improvizate și doar duminica venea acasă, apoi iar o lua de la capăt. Toți banii îi dădea mamei. „N-am considerat nici o secundă că aș fi fost exploatat, nici eu, nici ceilalți copii ce lucrau la fel ca mine. Ne-a prins bine perioada aceea, ne-a pregătit pentru viață. Toate familiile erau numeroase, cu mulți copii, dar, în ciuda greutăților, copiii aceia au devenit ulterior oameni responsabili, care au știut să învingă provocările vieții, fără să-și piardă optimismul și bucuria. Deprinderile din anii copilăriei sunt extrem de importante pentru viața ulterioară a unui om, când el își face o familie. Toate amintirile, din vremea când părinții și bunicii îi ocroteau cu atâta grijă și dragoste, i-au ajutat să se formeze ca oameni. Afirm cu toată convingerea că în ciuda greutăților mari prin care am trecut, am avut o copilărie fericită. Am un singur regret: că nici nepoții, nici strănepoții mei nu au parte de o experiență așa de puternică”.
– Ce s-a pierdut, astăzi, din copilăria de atunci?
– Mirajul. Nouă, ce ne spuneau părinții, credeam, ce spunea bunica era Biblie, nu ne credeam atotștiutori, precum copiii de azi. Cine mai crede azi în îngerul care vestește nașterea Domnului și în Moș Crăciun? Scriam scrisori, le puneam seara pe geam, afară, și dimineața nu mai erau, știam că le luase Moș Crăciun și, deși cam trei sferturi din dorințele noastre le tăia, asta nu ne știrbea cu nimic bucuria și inocența. Această nevinovăție azi s-a pierdut, ea făcea mintea copiilor să zburde, să creeze, să născocească singură propriile lumi.
– Vorbiți minunat despre anii copilăriei! Cu siguranță că sărbătoarea Crăciunului era, și ea, o cometă strălucitoare…

– În copilăria mea, Crăciunul era cea mai așteptată și mai iubită sărbătoare, poate și pentru că era strâns legată de primirea darurilor. Sașii, niște oameni așa de legați de munca pământului, vreme de un an întreg, de Crăciun aveau timp să se ocupe de copii și să se bucure de sărbătoare. Și știau foarte bine cum s-o facă. Chiar dacă am fost marcat, ani la rând, de absența tatălui și de lipsuri de tot felul, Crăciunul copilăriei mele avea un farmec unic. Pregătirile începeau cu o săptămână înainte, cu o curățenie generală, de care nu prea era timp în celelalte anotimpuri, cât lucrul la câmp era prioritar. De la mic la mare, fiecare avea câte o sarcină exactă de îndeplinit. Copiii mai mărișori băteau covoarele și aduceau apă de la fântâna popii, de la vreo 200 de metri distanță de casă, femeile spălau geamurile și frecau podelele, schimbau așternuturile, iar bărbații rânduiau ograda și animalele din grajd. Gospodinele coceau în propriul lor cuptor, încălzit cu foc de lemne, pâine, covrigi și hencleș, o prăjitură specifică sașilor, dar și o mulțime de alte feluri de prăjituri. Toate pregătirile trebuiau să fie gata, încă din 23 decembrie.
În Ajunul Crăciunului, ne îmbăiam cu toții, pe rând, întâi copiii, apoi părinții, într-un ciubăr mare, pentru că nu avea nimeni baie pe vremea aceea. După-amiază, mergeam la slujbă, la biserică, cu evlavie, cu emoție și bucurie, spuneam poezii, cântam, nerăbdători să primim darurile aflate lângă bradul împodobit, așa cum îl găseam și pe al nostru, când ne întorceam acasă. Să știți că nici în vremurile de restriște ale războiului, din casele sașilor ardeleni nu a lipsit bradul de Crăciun, cel puțin în Moșna. Era și pentru cine să fie împodobit, pentru că familiile erau numeroase, cu mulți copii. Sub pom, ne așteptau mici pachețele cu cadouri, creioane, o gumă de șters, un caiet sau o carte, mere, nuci. Nu era nimic deosebit, dar, pentru că noi, copiii, eram mulți, bucuria părea să se amplifice, să crească, să aibă alte dimensiuni. La biserică, primeam și câte o turtă dulce, făcută de săsoaicele din parohie, obicei care se mai păstrează și azi.
– Cu ce se împodobea bradul?
– Cu conuri, nuci, mere, keksuri (biscuiți cu gaură, special făcuți pentru a putea fi agățați în brad) și, printre ele, câteva ornamente de sticlă, extrem de rare și de scumpe. Aceste ornamente au apărut într-un atelier dintr-un orășel din Germania, erau forme făcute din sticlă suflată de meșteșugari pricepuți. Încă mai păstrez un astfel de ornament, o trompetă care a stat și în bradul de Crăciun al bunicului, și al tatălui meu, când erau copii și pe care sper să o pot lăsa moștenire strănepotului meu. Am avut și bomboane în brad, învelite în bucăți de staniol colorat. În timpul războiului, eram însă atât de săraci, lumea era atât de săracă, de nu-și mai permitea nimeni s-atârne bomboane în brad. Atunci luam bucăți de zahăr candel și le înveleam în fâșiile de staniol păstrate cu grijă, peste ani, în cărțile de rugăciuni.
„Doar cine nu crede în Dumnezeu e cu adevărat singur”

Neamț veritabil, dl Hugo Schneider consideră fericită întreaga perioadă din viața sa în care a putut munci. „Acum m-au cam lăsat puterile. Sunt bătrân și singur, sau mai degrabă singuratic. Iar omul nu e făcut să trăiască singur, e o ființă socială, are nevoie de comunicare, de atingeri, de dispute chiar. Încă nu reușesc să-mi găsesc locul în viață, fără soția mea, care s-a stins acum un an. Fiecare trăiește cât îi rânduie Dumnezeu, și cred că doar cine nu crede în Dumnezeu e cu adevărat singur. Am un prieten în Elveția, de-o vârstă cu mine, care s-a declarat toată viața ateu. I-am spus recent că mă rog pentru el în fiecare zi. Mi-a mulțumit, ceea ce înseamnă ceva, nu credeți? Poate că nimeni nu e ateu până la capăt…”.
Implicat în înființarea și conducerea Forumului Democrat al Germanilor din România și în activitatea Bisericii Evanghelice, dl Hugo Schneider privește tabloul actual al societății și politicii românești cu o detașată luciditate. „Se lucrează acum la o lege care prevede că deportații și urmașii lor au drept la o despăgubire. Consider că e o lege de prisos. E drept, a fost greu, ne-au lipsit multe, dar le-au lipsit și altora, dar acum, când țara n-are din ce plăti pensiile, pare aberant să le ofere bani celor plecați de mult timp în Germania. În situația actuală a României, nu mă simt îndreptățit să mi se dea bani pentru că tata a suferit”. Poporul român e foarte primitor, o subliniez cu drag și convingere, românii sunt mult mai ospitalieri ca noi. Sasul te îmbie o singură dată, dar românii, și când ieși pe ușă, încă îți tot pun mâncare-n farfurie și băutură în pahar, sunt foarte deschiși la inimă”.
„Cei mai mulți sași au plecat nu din rațiune, ci duși de val”

Nu pot să nu-l întreb pe dl Hugo Schneider, despre conaționalii săi, care au ales să plece în Germania.
– Nu mă pot transpune nicicum în sufletul celor care au plecat în 1991 și să le găsesc o motivație, căci nici măcar ei n-ar ști s-o spună. E ceva ce se simte, dar nu se poate exprima. Cei mai mulți au plecat pentru că aici fuseseră prea des și prea mult mințiți și privați de niște drepturi normale. Se dăduse o lege în 1946, prin care etnia germană din România era privată de toate drepturile, erau expropriați de toate bunurile mobile și imobile. Au fost nenumărate cazuri în care sașii au fost scoși din casele lor de către țigani sau șefi cocoțați în funcții pe linie de partid. Și noi am pățit la fel, mama, cu cinci copii, a trebuit să iasă din propria casă, ca să se mute în ea un țigan, ce avea deja, și el, vreo opt copii. Nu-i condamn, ei au făcut ce le dictau vremurile, pe unii chiar i-am ajutat ulterior și nu-mi pare rău. Eu am făcut facultatea abia după 14 ani de când intrasem în serviciu, fratele meu, abia după 19 ani, pentru că nu avusesem posibilități la vreme și, în plus, eram considerați chiaburi, exploatatori. Cred că toate astea nu le-au putut uita sașii care au ales să plece.
– Dumneavoastră cum de n-ați plecat?
– N-am avut nici o clipă această intenție, n-a intrat niciodată în discuție. Înainte de 1989, au plecat socrii mei, apoi, în 1990, unul dintre frații mei. Fiul meu a plecat și el, în 1991, și refuză și acum să discute despre asta, chiar și cu mine; e un subiect tabu, care doare, și atunci e mai bine să-l evităm.
„Cred că strănepotul meu se va întoarce în România”

Dl Schneider îmi face semn să opresc înregistrarea, răgaz de-o gură de cafea. Îmi pare că amintirile sunt cele pe care ar vrea să le oprească și toate întrebările cărora, nici acum, după 30 de ani, nu le-a găsit răspuns. Apoi, continuă:
– Există statistici conform cărora, în 1990, s-a înregistrat cel mai mare procent de emigrare. Au plecat atunci 110.000 de români, cu 10.000 mai mult decât în întreaga perioadă 1950-1989. Se grăbeau să plece, temându-se, poate, că se vor închide iar granițele. De aceea, când le veneau actele, lăsau totul, cămara și pivnițele pline, mobila în casă, lucrurile personale, și plecau, fără să mai privească în urmă. Circula un banc pe vremea aceea: „Bulă, ce-ai să faci când se vor deschide granițele? Mă urc în pom. De ce? Să nu mă ia puhoiul”. Exact asta s-a întâmplat cu sașii, s-au dus cu valul, fără să se întrebe de ce sau dacă e alegerea cea mai bună. Cei mai mulți au regretat asta toată viața. Doar eu știu câțiva care s-au sinucis. O săsoaică, de exemplu, a stat câțiva ani la un cămin de bătrâni în Ațel, cămin al sașilor, apoi a plecat în Germania, tot la un azil, erau doar nemți acolo. După doi ani, s-a sinucis, n-a putut suporta înstrăinarea, dar, din orgoliu și mândrie, nici n-a vrut să se întoarcă acasă. Un fost coleg de clasă, la fel, plângea în telefon, ori de câte ori vorbeam, și n-a durat mult până a murit de inimă rea.
Cunosc mulți cu acest sentiment: „Am greșit!”. Majoritatea au plecat nu din rațiune, ci luați de puhoi. A plecat vecinul din stânga, a plecat și cel din dreapta, eu cum să rămân singur aici? Ceea ce trăiesc acolo nu e ceea ce sperau, o duc bine, dar le lipsesc tradițiile, locul în care s-au născut, de care-i leagă ceva, sunt niște dezrădăcinați. E un cuvânt săsesc pentru asta, heimat (patrie), nu se prea poate traduce, dar cam asta e, oameni fără rădăcini, fără istorie. Unii recunosc, dar cei mai mulți refuză să vorbească, ca să nu-și îngreuneze sufletul. Ei nu se gândesc să se mai întoarcă, e prea târziu s-o mai facă, dar cred că strănepotul meu, de exemplu, și generația lui, se vor întoarce în România. De ce spun asta? Păi, când am fost în Germania, în 1990, le-am spus alor mei, când am venit acasă: „E așa curat acolo, că poți mânca mămăligă direct de pe trotuar!”. Și așa era! Din păcate, asta s-a pierdut și la ei, e foarte multă mizerie acum acolo și foarte multe culori, ca să spun așa, în rândul celor care locuiesc acolo. Și mai e un aspect: dacă la începutul anilor ‘90, bisericile din Germania erau pline, azi sunt aproape pustii, tinerii au cu totul alte preocupări, iar asta se reflectă și în societate, în felul în care arată oamenii, orașele, ca de altfel, întreg Occidentul.

Sașii au plecat puhoi și se întorc cu picătura, iar asta e mare păcat. Noi, ardelenii, vedem consecințele în satele părăsite masiv. De o vreme, văd că vin și-și cumpără case aici mulți străini, dar și mulți orășeni, pe care pandemia i-a făcut să privească altfel viața. Satele românești, nu doar cele săsești din România, își vor reveni, se vor repopula, vor fi altfel, dar nu vor muri.
Dl Hugo Schneider și-ar dori să-și știe strănepotul din Germania trăind cândva în Mediaș, în casa veche de 300 de ani în care locuiește el acum. Trompeta de sticlă, moștenită de la bunicul său, pusă cu grijă într-o cutie în pod, va suna, poate, întoarcerea acasă, măcar pentru urmașii sașilor „duși de val” în Germania, acum 30 de ani.