– Are așa de mult succes, încât e redundant să spui cine e. S-a afirmat în proiectul „Morandi”, a cântat apoi pe cont propriu și și-a deschis o casă de producție muzicală. Artist harnic, țintit pe succes, se bucură de o uriașă popularitate, atât în România, cât și în străinătate –
„La șase ani, cu mâinile pe pian”
– Andrei, acesta e primul interviu pe care îl acorzi revistei „Formula As”. Înainte să derulăm întrebările, ce crezi c-ar trebui să știm neapărat despre tine?

– Poate faptul că, în ciuda impresiei generale, că aș fi un om melancolic și trist, eu nu sunt, de fapt, așa. Ba chiar sunt destul de nostim, am un simț al umorului pronunțat, râd mult…
– Orice carieră artistică începe cu o poveste: când ai descoperit că ai talent muzical?
– Mama este muzician: a făcut Conservatorul, a fost profesoară de pian, dar pentru că întotdeauna și-a dorit să cânte muzică de operă, a făcut o specializare și și-a împlinit visul: a ajuns să fie solistă la Opera din Craiova. După câțiva ani, pentru că naveta între Pitești, orașul unde locuiește familia mea, și Craiova era mult prea dificilă, a renunțat și s-a repliat: a început să predea canto în Pitești. Și și-a dorit foarte mult ca și băieții ei să-i calce, măcar într-o anume măsură, pe urme. Mai întâi l-a testat pe fratele meu, Alexandru, care e mai mare decât mine cu patru ani, dar s-a lămurit repede că nu era dăruit pentru domeniul muzicii (până la urmă a făcut ASE-ul), așa că și-a zis să vadă dacă n-are vreo șansă cu mine. Așa că la 6 ani m-a pus cu mâinile pe pian. Până la urmă i-a ieșit! În mod cert, talentul meu muzical e moștenit. În primul rând de la mama, dar am mai avut și o a doua „sursă”: tata cântă și el la pian și la chitară. Când era licean, a avut o trupă muzicală. Așa am început: am fost dat la școala de muzică, pe care o urmam în paralel cu școala generală, după care am urmat și liceul de muzică și, finalmente, am dat admitere la Conservator. Un timp în care nu m-am despărțit de pian. Nu era ușor, că mă strigau copiii să ies afară, să ne jucăm, dar bine am făcut că am rezistat tentației și mi-am văzut de studiu! Cine știe unde-aș fi fost acum… În ceea ce privește muzica ușoară, abia după 18 ani mi-am dat seama, fără dubiu, că eu spre zona asta trebuie să mă îndrept: atunci am început să mă joc cu compoziții, să merg prin studiouri…
– În general, părinții visează ca odraslele lor să facă meserii care să le asigure în viață confortul material… Vor ca muzica, în caz că au talent, să rămână un hobby…
– Datorită pasiunii lor profunde pentru muzică, și mama, și tata m-au ghidat tot timpul către Conservator. N-au considerat nicio clipă că o carieră în muzică ar fi un drum nesigur în viață. Dar, până la urmă, n-am mai terminat Conservatorul. Începusem deja să am succes, susțineam din ce în ce mai multe concerte, câștigam și eu niște bănuți, pe care nu-i mai văzusem până atunci în viața mea, plus că niciodată nu m-am putut imagina în rolul de profesor de pian, ceea ce m-ar fi așteptat, în mod normal, după absolvirea facultății. Așa că am renunțat la Conservator cu doi ani înainte de licență. De-acum prinsesem gustul lumii muzicii ușoare și nu-mi mai doream nimic altceva decât să merg pe drumul ăsta.
– Care a fost prima ta apariție pe o scenă?
– Nu mai țin minte exact, cred că s-a întâmplat cel mai târziu pe la 8-9 ani. În fiecare an, dădeam audiții la școală: studiam intens o anumită bucată muzicală, după care o interpretam în fața unui public alcătuit din câteva zeci de persoane. Astea au fost primele mele experiențe scenice. Iar în muzica ușoară, prima apariție pe o scenă adevărată a venit când eram în clasa a X-a. În Pitești se organizau tot felul de concerte ale unor artiști consacrați, iar noi (formasem o trupă, cu încă un băiat) cântam în deschidere. Apoi, odată ajuns în București, ca student la Conservator, am început să lucrez în studiouri adevărate, profesioniste.
„Fiți nemți!”
– Crezi că e important să ai succes la debut?

– Da, cred că e bine ca atunci când faci ceva cu pasiune și cu multă muncă să ai succes cât mai curând. Dacă rezultatul muncii și al pasiunii tale întârzie să apară, te frustrezi, începi să-ți pui niște întrebări, poate nu întotdeauna justificate, și riști să abandonezi câmpul de luptă, deși n-ar trebui. Deci așteptarea prea îndelungată complică mult lucrurile. În cazul meu, schimbarea de la anonim la un muzician cu un public s-a petrecut destul de rapid, ceea ce a fost benefic, adică mi-a dat avânt, mi-a dat și mai multă încredere… Plus că pe mine situația asta nu m-a modificat structural. Nu m-a luat valul, n-am devenit altcineva… Am fost și sunt un om echilibrat, mi-am păstrat măsura interioară și principiile care mi-au fost inculcate prin educația pe care am primit-o acasă, de la părinți. De exemplu, tata ne spunea mereu mie și fratelui meu, „Măi, fiți nemți!”, adică să fim corecți, serioși și, când promitem ceva, să ne respectăm promisiunea. Cuvântul dat să fie cuvânt! De asemenea, tot de la părinți am învățat că trebuie să fiu modest și smerit, că trebuie să muncesc mult și să-mi iau pauze puține și că niciodată nu trebuie să consider c-am ajuns să le știu pe toate, pentru că, în realitate, omul are de învățat toată viața. Dacă refuză să mai învețe, înseamnă că nu mai evoluează, ceea ce e cu-adevărat tragic.
– Dar acum, când ai 37 de ani și o carieră solidă, ce înseamnă pentru tine succesul?
– Eu mi-am dorit foarte mult să fiu pe scenă. De când eram încă foarte mic, îmi imaginam că o carieră perfectă înseamnă exact asta: să urc pe scenă, să cânt, dar apoi, pe stradă, să redevin un anonim. Eu n-am inclus niciodată, în definiția succesului, faima, n-am intrat în domeniul muzical pentru faimă, ci, pur și simplu, pentru a face ceea ce-mi place cu-adevărat. Atât doar că, după ce am început să am un public al meu, am realizat că succesul și anonimatul sunt două noțiuni care se bat cap în cap și că, odată cu succesul, trebuie să accepți, fie că vrei, fie că nu, și notorietatea. Așadar acum, la 37 de ani, cred că succesul e dovada că profesia ta, ceea ce faci zi de zi, nu e degeaba, ci are un sens: înseamnă că ești pe drumul cel bun. Prefer să mă rezum la definiția asta, fiindcă ea însumează ceea ce e într-adevăr important.
„Astăzi, lumea nu mai are chef de profunzime”
– În perioada asta de globalism cultural, când suntem năpădiți de miliarde de feluri de muzici, cum îți găsești drumul tău?

– Ar fi de dorit ca toți artiștii să-și găsească un drum al lor, să-și creeze o amprentă, ceva care să-i diferențieze de ceilalți, însă, sincer, nu știu câți dintre artiștii de azi se gândesc la asta și se străduiesc în sensul ăsta. Cu atât mai mult cu cât azi e mult mai ușor să ai succes în muzică fiindcă, din păcate, lumea e mult mai puțin pretențioasă. E evident că acum suntem într-o perioadă în care arta e mult mai facilă decât în alte timpuri. Dar astfel de perioade au mai fost. Perioade în care lumea nu mai are chef de profunzime, iar superficialitatea iese la suprafață, pentru ca apoi să revină muzica bună… Sunt niște cicluri. Dar, deocamdată, suntem – iar zic din păcate – într-una dintre acele perioade mai puțin benefice pentru muzică. Eu aștept să se maturizeze adolescenții de azi, cred că atunci muzica bună va reveni. Așadar răspunsul meu este că, azi, nu e greu să fii pe scenă sau „pe sticlă”, dar e greu să-ți găsești drumul tău, amprenta ta. Iar drumul tău nu poți să-l găsești decât muncind enorm, încercând, experimentând, antrenându-ți creativitatea și, pe de altă parte, cunoscându-te foarte bine pe tine însuți, astfel încât să-ți identifici particularitățile. Dacă nu reușești să te singularizezi, să devii, în adevăratul sens al cuvântului, o personalitate, atunci n-ai cum să reziști în timp, ci rămâi o efemeridă.
– Tu ți-ai găsit amprenta?
– Cred că amprenta mea e felul în care îmi cânt piesele, nu piesele propriu-zise. Și eu am trecut prin multe schimbări, mereu caut să mă reinventez, ca să nu mă blochez în rutină și să nu devin previzibil și plictisitor. Pe de altă parte, eu însumi, ca Geamăn, am nevoie de schimbare: mă plictisesc ușor, dacă mă repet. (râde) Însă ceea ce mă singularizează este timbrul vocii mele și felul în care îmi interpretez piesele.
– Cărui tip de public îi adresezi melodiile? Se poate compune pentru diferite vârste de ascultători?
– În ceea ce mă privește, încerc să mă exprim artistic în așa fel încât melodia mea să placă unei plaje cât mai ample de ascultători, nu mă axez pe o anume categorie. Și-apoi, știi cum se spune: frumosul are valoare universală, deci ce e frumos o să fie înțeles de toată lumea. Sau, cel puțin, mie așa îmi place să cred.
– Ce crezi că face așa de plăcută muzica ta? Folosești o rețetă anume când compui?
– Adevărul e că uneori muzica mea a fost plăcută, alteori, nu. Că toți avem reușite și eșecuri. Bine că, în general, e plăcută! (râde) Însă nici de eșecuri nu mă sperii, fiindcă, în fond, ai de învățat din ele, sunt experiențe care te împing înainte. Dacă n-ar exista și eșecurile, n-ai fi un om complet, ci ai trăi într-o bulă de naivitate. În orice caz, cred că muzica mea e plăcută datorită timbrului vocii mele și felului în care o interpretez, așa cum spuneam și mai devreme. Și, par să conteze și versurile, după cum mi s-a zis. Nu am o rețetă presetată, însă, în mod natural, mă duc și cu versurile, și cu muzica spre zone care plac oamenilor, la care sunt sensibili, cu care rezonează…
„Mi-am propus să văd lumea «în direct», de pe scenă”
– Ești un artist internațional, ai avut melodii de mare succes și pe piața din străinătate. Cum te-ai făcut cunoscut?

– În general, am compus pentru proiectul Morandi, în care am fost alături de Marius Moga, și apoi pentru mine. Am preferat varianta asta. Iar acum am aproape gata un album personal, cu piese în engleză, cu care vreau să ies pe piața din străinătate. Pasul doi va fi să mă concentrez și pe varianta în care voi compune pentru artiști internaționali, în care voi avea sesiuni de înregistrări prin studiouri din alte țări… Deocamdată, însă, deși probabil sună egoist, vreau încă să mă pun pe mine pe primul loc. Simt că încă mai am de lucrat la cariera mea internațională. Plus că, îți mărturisesc, mi-am propus să văd lumea „în direct” de pe scenă: așa îmi văd viața în următorii ani și cred că așa o să și fie.
– Cum poți azi să te faci cunoscut pe piața internațională, inundată de muzică?
– Concurența e acerbă și, apropo de ce vorbeam mai devreme, pe piața din străinătate e absolut necesar să ai amprenta ta, care să te singularizeze, să fii original. De fapt, asta e principala cheie a succesului: dacă nu ai ceva personal, care să te distingă, te pierzi în masa sutelor de mii de cântăreți care există în străinătate. În România mai poți să ai succes și doar pășind pe urmele lăsate de alții, dar în afară, asta e imposibil! Însă mie îmi plac provocările, sunt tenace, sunt perseverent, așa că am încredere că voi reuși să-mi ridic, în continuare, și cariera internațională.
– Tu ce fel de muzică asculți, Andrei? Doar rock și pop sau îți mai încălzești inima și cu câte o romanță? Ești sentimental sau, mai degrabă, un om pragmatic și cerebral?
– Când vin acasă de la studio, după 8-10 ore de făcut muzică, prefer „muzica” liniștii și prefer să-mi canalizez creativitatea în alte direcții. De exemplu, în perioada asta scriu la două scenarii de film, unul în română și altul în engleză, o comedie. Acasă pun muzică atunci când îmi vin prieteni în vizită: în general, muzică electronică. Trecem și prin alte genuri, dar electronicul e de bază. E limpede că, la interior, sunt un soi de puzzle: am și partea mea de sentimentalitate, de lirism, de visare, dar am și o doză de cerebralitate. Ceea ce, în lumea în care trăim, cred că e necesar: nu-ți poți permite să fii doar sentimental, ai nevoie și de pragmatism.
„Singurătatea nu e neapărat sinonimă cu tristețea”
– În afară de muzică și de scenariile pe care le scrii, din ce se mai compune viața ta, în vremurile astea de pandemie? Ai prieteni, ieșiți în oraș, călătorești în străinătate…?

– Ai anticipat corect: întâlnirile cu prietenii sunt o parte importantă din viața mea, fie că ne strângem împreună în casa unuia dintre noi, fie că ieșim în oraș… Mă rog, acum, din cauza pandemiei, opțiunile ne sunt limitate, dar bucuria întâlnirilor a rămas nealterată. Iar mie, unul, nu mi-a fost atât de dificil să mă adaptez la situația asta pandemică: adaptabilitatea e o trăsătură nativă, care mă ajută să mă păstrez într-o stare de relativă relaxare și să privesc înainte cu seninătate. Singurul ghimpe din inimă e problema cu mersul în străinătate: treaba asta chiar m-a afectat, pentru că sunt pasionat de călătorii, de cunoștințele pe care le dobândesc luând contact cu alte societăți, cu oameni din alte culturi… La prima vacanță ratată din cauza pandemiei am fost teribil de revoltat! Abia după a treia, am ajuns să tolerez situația. (râde) În altă ordine de idei, în viața mea mai încape și sportul. De mic, de la filmele cu Bruce Lee, Chuck Norris etc., am devenit foarte interesat de sport: îi vedeam pe toți actorii ăștia musculoși, cu mișcări elastice și extrem de rapide și-am devenit fascinat. Mai târziu, firește, am realizat că sportul nu ține, de fapt, doar de estetică, ci el e necesar pentru sănătatea trupului și a minții. Apoi, ca o prelungire normală, am devenit interesat și de alimentație: am renunțat la mâncarea nesănătoasă de foarte mulți ani, carnea am exclus-o de-acum opt ani, păstrând doar peștele, am renunțat și la lactate, iar ouă mai mănânc doar o dată la o săptămână-două… Baza alimentației mele o reprezintă legumele, care, dacă sunt de calitate și preparate corect, consider că-mi asigură toți nutrienții de care am nevoie. Și, nu în ultimul rând, în viața mea mai încape și lectura: în ultima vreme sunt axat pe cărțile de dezvoltare personală și de spiritualitate. Citesc Deepak Chopra, Satguru Sivaya etc.
– Am aflat că locuiești într-o casă aflată în aceeași curte cu casa fratelui tău. Or, despre artiști se spune că au nevoie de singurătate, de intimitate deplină…
– Proximitatea familiei îmi dă o formă de confort emoțional. Și, sincer, și un confort material: dacă mă trezesc într-o zi că n-am nimic de mâncare în casă, e foarte simplu să mă duc să dau iama prin frigiderul familiei fratelui meu. (râde) Aranjamentul ăsta funcționează perfect și fiindcă suntem cu toții niște oameni civilizați, care ne respectăm unii altora intimitatea, nu dăm buzna unii peste ceilalți, la orice oră din zi și din noapte. Plus că, avându-i atât de aproape pe nepoții mei, pe Andrei și pe Ilinca, viața mea capătă și mai multă culoare, e și mai amuzantă… Avem și un câine comun, Ares, dar care este mai mult al familiei fratelui meu, fiindcă eu n-am un program atât de stabil și de organizat ca al lor, așa că ei îl îngrijesc și îl hrănesc în principal. Ares latră foarte fioros, deși, în realitate, e de o blândețe incredibilă. În total dezacord cu numele de zeu grec al războiului. (râde)
– Spre finalul interviului nostru îmi iau avânt să-ți pun o întrebare mai intimă: cu inima cum stai? Bate singură sau în doi?

– Dragostea e importantă pentru mine, dar, recunosc, în ultima vreme nu a reprezentat o prioritate. Deși e posibil să sune ciudat, și singurătatea poate să-ți ofere o formă de confort emoțional. Singurătatea nu e neapărat sinonimă cu tristețea. Pe mine, cel puțin, m-a ajutat să mă cunosc mai bine și să înțeleg ce-mi doresc atunci când întâlnesc o femeie. Abia acum cred că sunt pregătit pentru iubire și pentru o relație serioasă. Oamenii, în general, cred că sunt pregătiți pentru iubire la vârste fragede, dar, dacă ne uităm în jurul nostru, vedem că aproape toată lumea se desparte după 2-3 ani de relație. În realitate, mai ales în tinerețea foarte crudă, oamenii nu se cunosc pe ei înșiși, și-atunci cum ar putea să știe de ce anume au nevoie într-o relație?! Trăiesc doar euforia îndrăgostirii și, după ce aceasta se consumă, nu mai rămâne nimic. Așa că azi e foarte greu să-ți mai găsești jumătatea, totuși eu sunt optimist: cred că oricărui om care știe cum să-și dorească, până la urmă, iubirea „i se întâmplă”.