Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ianuarie, luna dietelor de slăbit

Regimul „Semafor”

Foto: Shutterstock – 3

– Sărbătorile cu mese îmbelșugate au trecut, dar kilogra­mele în plus au rămas. Pe tot mapamondul, anul nou începe cu cure drastice de slăbit. La mare modă se află două diete americane, echilibrate și sănătoase, pe care vi le explicăm în textul de față –

Dieta „Semafor” oferă organismului o nutriție adecvată, respectând reguli simple, fără daune pentru sănătate. Re­gula este simplă. Alimentele sunt împărțite în trei grupe, după modelul semafoarelor de la tre­cerile de pietoni: culoarea verde, pentru pro­dusele care pot fi consumate fără restricții, gal­ben, pentru alimente ce pot fi consumate doar până la ora 18.00 și în cantități mici, și roșu, pen­tru alimen­tele interzise.

Grupa roșu

(alimente interzise în dietă)

* Fast-food, chipsuri, sosuri, maioneză, brân­zeturi grase, procesate, smântână, unt, margarină, untură.

* Mezeluri, afumături, carne grasă (porc, pa­săre grasă).

* Înghețată, biscuiți, fursecuri, bomboane, ciocolată, torturi, prăjituri și produse de patiserie cu smân­tână, unt și margarină, pro­duse de patiserie cu drojdie, pâine albă și produse de panificație.

* Bău­turi dulci carbogazoase, șam­panie, bere, vin, orice fel de băuturi alcoolice.

Grupa galben

(alimente ce pot fi consumate în cantități mici, și doar până la ora 18.00)

* Pâine integrală de grâu, de secară, paste din grâu integral, mămăligă, fulgi de cereale fără za­hăr, terci de cereale, produse de patiserie din foietaj neîndulcit, car­tofi fierți, orez fiert, fasole, mazăre, linte, năut.

* Carne cu conținut scăzut de grăsimi, fiartă sau la grătar.

* Ciocolată amară, magiun fără zahăr.

* Brânză telemea, cașcaval cu conținut scăzut de grăsimi și sare.

* Fructe crude și fructe uscate, compot de fructe fără zahăr.

* Condimente, ketchup și murături.

* Ceai și cafea fără zahăr.

Grupa verde

(alimente ce pot fi consumate fără restricții – în limite rezonabile)

* Fructe de mare și pește fiert sau la grătar.

* Brânză de vaci, iaurt, lapte bătut, kefir, sana cu conținut scăzut de grăsimi, ayran.

* Varză, salată verde, castra­veți, roșii, ardei gras, ceapă, usturoi, praz, dovlecei, spanac, broccoli, conopidă, vinete, morcovi, țeli­nă, verdeață, salate, supe, ciorbe, mâncăruri din legume.

* Mere, pere, piersici, caise, prune, citrice, căp­șuni, cireșe, vișine, fructe de pădure.

* Ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui presat la rece.

* Ouă fierte (până la 2 pe zi).

Reguli de bază

În ciuda faptului că în dieta „Semafor” nu sunt numărate caloriile, există mai multe reguli care trebuie respectate.

* Nu puteți mânca mai mult de 2 feluri de mâncare la o masă: o salată și o supă cu conținut scăzut de calorii, sau supă și un fel doi, sau ape­ritiv plus desert.

* Nu puteți mânca pește și carne la aceeași masă.

* Dacă vreți să slăbiți mai repede, o dată pe săptămână alegeți doar unul dintre produsele din grupa „verde”. În acea zi trebuie să beți mai mul­tă apă.

* Dieta „Semafor” presupune mese fracțio­nate, adică de 5-6 ori pe zi, în porții mici. În acest caz, apariția senzației de foame este exclusă.

* Baza dietei ar trebui să fie alimentele din lista „verde”. Asigurați-vă că mâncați legume și fructe – surse de fibre alimentare, care sunt ne­cesare pentru funcționarea normală a intestinelor și curățarea și detoxifierea organismului.

O astfel de dietă poate fi urmată oricât timp doriți, atât pentru slăbire, cât și pentru menținerea greutății.

Dieta de weekend

Pentru majoritatea oamenilor, munca din cursul săptămânii este solicitantă, consumatoare de energie și de nervi. Mul­tora le este greu să-și reînnoiască resursele cheltuite cu alimente scăzute în calorii. Însă în weekend, cât stăm acasă, nu ne stresăm, ne uităm la televizor, timpul zboară atât de repede, încât nici nu observăm mâncarea mai săracă. Și dacă ne și mișcăm puțin, atunci preocuparea pentru mân­care scade.

Se bazează pe 3-4 mese pe zi, compuse preponderent din alimente bogate în proteine și din legume. În schimb, este redusă cantitatea de grăsimi și carbohidrați. Dieta stimulează arderea grăsimilor și îndeamnă organismul să slăbească accelerat, dar fără a dăuna sănătății.

Meniu pentru sâmbătă și duminică

Micul dejun: cafea sau ceai fără zahăr, o felie de pâine integrală cu brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi (150 grame) sau omletă din două ouă, cu roșii și ardei.

La prânz: carne slabă (pui sau curcan) fiartă sau la grătar (200 grame) cu salată verde sau de alte legume (roșii, ardei, castraveți).

După-amiază: o gustare: un iaurt sau un măr.

La cină: pește fiert sau la grătar (100 gra­me) sau fructe de mare cu salată verde, plus un măr.

Recomandări pentru dieta de weekend

* Limitați sarea, iar salatele consumați-le fără ulei sau alte grăsimi.

* Beți în fiecare zi cel puțin 2,5 litri apă plată și ceai de plante neîn­dul­cit, pentru hidratare și drenare. Apa este și un bun supresor al poftei de mâncare.

* Pentru a optimiza acest weekend de slăbi­re, puneți-vă în mișcare! E­xer­sați faimoșii 7.000 de pași pe zi sau aproximativ o jumă­tate de oră de mers pe jos. Sau apelați la banda de alergare ori la bicicleta ergo­me­trică (45 de minute).

Urmând aceste recomandări în fiecare weekend, slăbiți aproxi­mativ 1,5-2 kg pe lună. Rezultatul obținut este ușor de menținut dacă după weekend mâncați cum­pătat și nu vă năpustiți asupra alimentelor bogate în zahăr, gră­simi și sare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian