La mijlocul lunii martie, la Sala Radio a avut loc un eveniment muzical de excepție: în compania Orchestrei de Cameră Radio și sub bagheta reputatului dirijor Christian Ciucă, tânăra și extraordinar de talentata pianistă Kira Frolu a interpretat Concertul nr. 9 pentru pian și orchestră „Jeunehomme”, pe care W. A. Mozart l-a compus exact la vârsta pe care o are acum și Kira: 21 de ani. Prospețimea și emoția interpretării Kirei au încântat publicul, ajutându-l să simtă că, totuși, dincolo de boli, de război și de toate celelalte griji… a venit primăvara. O primăvară triumfătoare, plutind pe claviatura unui pian.
„Cum pot să cânt și eu așa ca ei?”
– Kira, la 21 de ani ești deja o pianistă de renume internațional, despre care în România știm prea puțin. Care este, pe scurt, povestea succesului tău?

– Când eram micuță, mama a ales să mă expună la diferite experiențe, la lucruri care ar fi putut să-mi placă și care să mă ajute să mă dezvolt armonios și mental, și fizic. Am fost dată la mai multe sporturi, iar la trei ani și jumătate am fost dusă la ore de balet… Baletul chiar mi s-a lipit de suflet și l-am făcut la nivel competitiv: am participat la destul de multe concursuri de balet și de dans contemporan… Însă mamei îi plăcea foarte mult și muzica clasică (deși, profesional, ea n-are legătură cu muzica) și și-a dorit să mă introducă și în acest univers. Inițial, am fost dusă la Școala de Muzică nr. 3 din București, unde era o clasă de cor, condusă de dna profesoară Simu. Mergeam acolo în fiecare săptămână, învățam game și cântecéle… Era o joacă foarte plăcută, însă, din joaca aceea, dna Simu și-a dat seama de potențialul meu, și-a dat seama că aveam o ureche muzicală foarte bună și că mă bucura enorm cântatul, așa că i-a spus mamei că poate ar fi bine să învăț și un instrument. Mama a îmbrățișat imediat ideea, eu, de asemenea, și cum, în acel an, nu exista decât un loc liber la pian, acolo am intrat – la dna profesoară Mihaela Nemțeanu. Mama a fost fericită că n-am intrat la vioară, fiindcă e mult mai dificil să asculți un începător scârțâind la vioară decât greșind la pian. La pian te zgârie mai puțin pe creier. (râde) Ulterior, părinții mi-au cumpărat o claviatură electrică și am pornit la drum: fără vreo apăsare, ci cu bucurie, fiindcă îmi plăcea foarte mult muzica în general. Declicul cu pianul a survenit abia când am mers prima dată la Festivalul Enescu, la niște concerte: ascultând mai mulți pianiști renumiți, am fost atât de surprinsă și de emoționată de interpretarea lor, încât literalmente mi s-a făcut pielea de găină și aproape că mi-au dat lacrimile. Și atunci am întrebat-o pe d-na Nemțeanu „Cum pot să ajung să cânt și eu așa ca ei?”, iar răspunsul a fost „Păi, trebuie să studiezi foarte serios, să te muți la liceul de muzică…” De-aici a pornit, efectiv, povestea mea de dragoste cu pianul. Atunci am hotărât că vreau să fiu pianistă: cam la un an și jumătate după acest moment, în clasa a IV-a, m-am mutat la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”…
Bunica și pisicile
– Ce-a urmat seamănă cu povestea Cenușăresei. De la școala din București ai ajuns direct în Marea Britanie, la cea mai veche școală de muzică, vestita „Purcell School for Young Musicians”…

– Da, atunci l-am cunoscut pe profesorul meu, reputatul pianist William Fong, cu care lucrez și acum, și m-am mutat în Anglia, ca să studiez la această școală, care se află în nordul extrem al Londrei, pe un domeniu superb. Acolo se fac cursurile, dar tot acolo și locuiești, în cămin (fiind la vârstă minoră, ești supravegheat de așa-numiții „părinți”), tot acolo mănânci… Viața ta se petrece pe acel domeniu, într-un mediu protejat, axat pe învățătură. Mi-a fost foarte ușor să mă adaptez acolo. În plus, comunitatea din școală e foarte deschisă, foarte internațională, te împrietenești cu mulți oameni noi și interesanți… Ca atare, între foarte numeroasele activități de la școală, studiul privat și noii prieteni, n-am mai avut timp să-mi fie dor de casă. Firește, în vacanțe, mă întorceam în România și de fiecare dată întoarcerile erau un balsam pentru suflet. Mai ales că venea la noi și bunica mea cea dragă, una dintre cele mai apropiate persoane de sufletul meu. Bunica locuia în apropiere de Buzău și se îmbarca pe tren cu o mulțime de bagaje, în care așeza cu grijă toate bunătățile după care știa că mă topesc. Și mai venea cu flori multe și cu… pisicuțele ei, pe care știa că le iubeam enorm! (râde) Apoi, la încheierea vacanței, bunica și pisicuțele plecau înapoi, acasă, ca să mă aștepte până la următoarea revenire în țară. Din păcate, bunica nu mai este printre noi, dar sunt foarte fericită că am această ocazie s-o pomenesc în „Formula AS”. Ea iubea mult această revistă și sunt convinsă că s-ar fi simțit extrem de onorată să se scrie măcar un rând despre ea. Și uite că se întâmplă! Sunt foarte bucuroasă!
La Academia Regală din Londra
– Ca să încheiem cu „școlarizarea”, să le mai spunem cititorilor noștri că ți-ai continuat studiile la renumita Academie Regală de Muzică, tot din Londra, unde ești studentă în ultimul an.

– La 18 ani, fiind acceptată la Academia Regală, am plecat din campusul de la Purcell School și m-am mutat în centrul Londrei, foarte aproape de facultate, într-un apartament. Ei, de data asta, tranziția n-a mai fost la fel de ușoară. A trebuit să învăț să mă descurc pe cont propriu – la propriu! (râde) Să învăț să jonglez cu contractele și cu facturile și cu lucrurile legate de gospodărie, să-mi planific timpul și mai judicios… De exemplu, în primul an la Academie, pe lângă cursuri și studiu, trebuie să participi și la foarte multe evenimente de „bun venit”, la tot felul de întâlniri organizate pentru a te introduce în comunitatea școlii. Apoi, deși la o primă vedere programul era similar – și la facultate, ca și la Purcell, aveam aceleași ore (de teorie muzicală, de muzică de cameră etc.), aveam concerte… – în facultate nivelul de rafinare a cunoștințelor e mult, mult mai înalt, iar competiția e infinit mai mare. Dacă nu muncești foarte mult și nu ești foarte atent, e extrem de ușor să te pierzi în mulțimea sutelor de studenți și să ratezi „portița” care să te ducă spre podium, să ratezi șansele datorită cărora să strălucești. Posibilitățile sunt multe, dar, dacă nu-ți stabilești niște ținte, dacă nu te hotărăști rapid care vrei să fie drumul tău și nu înțelegi la timp pe ce anume trebuie să te concentrezi, te risipești, și toate acele șanse nu mai au nicio valoare.
– Pianul este un instrument extrem de frumos, dar și foarte greu, presupune o viață întreagă de stat pe scaun și de exersat. Ai început să cânți de la 6 ani, nu ți-a venit niciodată să arunci notele pe fereastră și să te joci cu ceilalți copii?

– Ba da, mai ales când afară era frumos, ca acum, primăvara, și inima îți dădea ghes să ieși, să te bucuri de soare și de viață. Însă sacrificiile astea sunt răsplătite prin lucrurile pe care le descoperi studiind, prin abilitățile pe care le dobândești exersând asiduu și, finalmente, deși poate să sune puțin egoist, prin muzica pe care te auzi cântând-o. (râde) Când cânți și-ți place ce auzi, când te simți mulțumit de cum îți iese o bucată muzicală, ăsta e primul lucru care te motivează să continui să cânți. Și mai e și relația cu publicul: mergi la un concert și publicul îți creează o senzație de adrenalină și de încântare, care te ajută să scoți din tine tot ce e mai muzical și mai uman. De pildă, acum, când am cântat din nou la Sala Radio, alături de Orchestra Sălii Radio, m-am simțit extraordinar și atât de onorată… Și eu mergeam acolo, când eram mică, la concertele unor orchestre și muzicieni faimoși, iar acum, să pășesc eu pe această scenă, și pentru un concert transmis în direct, a fost un vis devenit iar realitate!
– Partiturile muzicale se compun din zeci de mii de combinații de note. Cum pot fi ele memorate?
– Asta depinde de personalitatea fiecărui muzician, în sensul că fiecare își găsește un sistem propriu de memorare, care i se potrivește cel mai bine. Pe de altă parte, depinde de ce fel de lucrare trebuie să memorezi. Că, de exemplu, în cazul muzicii contemporane, uneori e un coșmar absolut să memorezi piesele, fiindcă ele, practic, nu mai sunt compuse dintr-o melodie, ci sunt bazate pe formule matematice, iar uneori se întâmplă chiar ca notele să fie alese aleatoriu, deci este teribil de greu să le memorezi. Nu e ceva imposibil, dar ai nevoie de mult mai mult timp decât în cazul lucrărilor din repertoriul clasic, care sunt bazate pe principiile fundamentale ale armoniei, așa că sunt melodioase, deci memorarea e mai naturală și mai ușoară.
„Chiar și marilor muzicieni li se întâmplă să uite câte un pasaj muzical”
– Ți s-a întâmplat vreodată să uiți un pasaj dintr-o partitură în timpul unui concert?

– Daaa (râde), lucrurile astea se întâmplă, oricât de intens te-ai pregătit. În timpul studiului, poți să cânți toate piesele de 100 de ori, fără nici o greșeală, dar în concert, din cauza emoțiilor, se petrec în tine tot felul de schimbări – inclusiv felul în care îți simți mâinile –, iar asta, uneori, poate să ducă și la blancuri de memorie. Însă important e să-ți știi piesa așa de bine, încât să poți să improvizezi ceva, ca să ajungi la următoarea secțiune pe care ți-o amintești. Și mai există o posibilitate, care ține de studiul pe care îl faci cu mâinile individual: dacă uiți, de exemplu, un pasaj care se cântă cu mâna dreaptă, atunci continui să cânți numai partea de pe mâna stângă, până când dreapta își aduce și ea aminte ce are de cântat și intră din nou. Episoade din astea li se întâmplă tuturor muzicienilor, chiar și celor mai experimentați.
– Se spune că George Enescu își cususe clape în buzunarele pantalonilor, ca să poată să exerseze și pe stradă. Există o gimnastică specială pentru mobilitatea degetelor?

– De-a lungul secolelor, au fost scrise multe metode de pian, compozitorii și profesorii au venit cu foarte multe exerciții care să ajute la încălzire și la dezvoltarea tehnicii, dar, până la urmă, scopul suprem e ca un muzician să poată interpreta un repertoriu vast, iar problemele tehnice să nu prezinte un obstacol în obținerea muzicalității dorite. Prin urmare, eu cred că tehnica trebuie gândită în același timp cu muzicalitatea: ce vrei tu să realizezi muzical în pasajul respectiv (ce emoții și ce idei vrei să transmiți, ce frazare vrei să adopți etc.) și cum te împiedică dificultățile tehnice să obții ce-ți dorești? Când poți răspunde la aceste două întrebări, îți poți găsi și exercițiile potrivite, din cele recomandate, sau îți poți inventa tu însuți exercițiile. „Gimnastica” se poate face și separat, dar ea nu va avea același impact ca atunci când îi dai o însemnătate aparte.
– Kira, care e momentul de maximă fericire al unui pianist?
– Când după un concert sau o înregistrare simți că ai putut să realizezi aproape tot ce ți-ai dorit în acea interpretare (fiindcă niciodată nu poți să realizezi 100% ce ți-ai dorit), când ești satisfăcut cu ce ai oferit și, desigur, când îți dai seama că și publicul a fost satisfăcut.
– Ai făcut turnee prin toată lumea: ai remarcat vreo diferență „pe țări” în ceea ce privește publicul, există public mai cald, mai rece, vreo diferență în felul de-a aplauda?

– Din experiența mea, publicul olandez e unul dintre cele mai deschise și mai entuziaste din câte am întâlnit. În Olanda am cântat și câteva piese ale compozitorului român Constantin Silvestri, de care ei nu auziseră, și au fost foarte încântați și foarte curioși să afle mai multe despre lucrările respective și despre compozitor… Apoi, de exemplu, publicul german e foarte cult: nemții ascultă foarte multă muzică și chiar și cei care nu sunt din domeniu au cunoștințe muzicale solide, așa că orice concert din orașele germane e destul de intimidant, până când iei pulsul publicului. De asemenea, ei au niște preferințe bine stabilite: unii sunt foarte interesați de lucrările contemporane, alții nu vor să audă nimic din ce a fost compus după Beethoven sau Schumann. Așa că trebuie să-ți adaptezi repertoriul la preferințele lor ori să creezi, cu mare grijă, un program mixt, astfel încât să atragi, la același concert, oameni cu interese muzicale diferite.
– La ce te gândești în timpul unui concert?
– Ooo, sunt așa de multe gânduri diferite care-mi trec prin cap! Când eram mai mică, eram foarte acaparată de muzică și aproape că mă emoționam când o auzeam. Încercam să transmit foarte multe sentimente și mă gândeam doar la povești, la imagini… Și era în regulă, cântam bine, dar nu eram atentă la anumite detalii. În timp, mi-am dat seama că trebuie să existe un echilibru între emoții și analiză. De exemplu, noi, ca pianiști, cam de fiecare dată ne schimbăm instrumentele și, chiar dacă pianele sunt de la aceeași companie, în funcție de acustică, de anii în care au fost făcute etc., niciodată două piane nu vor suna la fel. Și-atunci, trebuie să ne ajustăm, tehnic vorbind, la condițiile pe care le avem. Deci, pe de-o parte, trebuie să fiu foarte atentă la sunet și, pe de altă parte, trebuie să am și inspirația necesară și starea de spirit potrivită pentru piesa pe care o cânt. Și, pe lângă toate astea, trebuie să mai am grijă să și respir, fiindcă, uneori, pur și simplu, uit să respir! Trebuie să-mi aduc aminte să mai iau câte o gură mare de aer… (râde)
„Înainte de orice concert, vizualizez tot ce se va întâmpla”
– Pe lângă pregătirea lor fizică, sportivii de performanță fac și pregătire mentală. Își vizualizează victoria. Fac și pianiștii la fel? Există un ritual pe care îl folosești?

– Întotdeauna, cu câteva zile înainte de orice concert, încep să mă pregătesc mental, încep să vizualizez tot ce se va întâmpla: cum voi ajunge în culise, cine va fi acolo, cum voi aștepta să mi se facă semn să intru pe scenă, cum o să pășesc pe scenă, cum voi saluta publicul și apoi cum mă voi așeza la pian și cum voi începe să cânt, cu ce viteză și în ce spirit trebuie să încep să cânt. Exercițiul ăsta, la care revin iar și iar, pe parcursul mai multor zile înainte de concert, mă ajută să mă liniștesc și să-mi reduc emoțiile. De asemenea, pentru orice concert, am grijă să fiu bine odihnită: efortul mental din timpul unui interpretări e enorm și, dacă nu ești odihnit, riști să clachezi. În ziua concertului, am grijă să ajung la cabină cu destul timp înainte, astfel încât să am vreme să mă încălzesc. Apoi, cu precis o oră înainte de a ieși pe scenă, beau o cafea, după care, cam 15 minute, fac câteva exerciții fizice, ca să-mi curgă sângele mai repede și să mi se oxigeneze tot corpul: câteva flotări, câteva abdomene… Asta mă face să mă simt puternică și pregătită pentru orice: o adevărată „Wonder Woman”.
– În cariera ta de până acum a existat un concert „de vârf?”, un moment în care să spui „oprește-te clipă”?

– Au fost mai multe – slavă Domnului! – și sper că ele se vor tot repeta. Unul dintre ele a fost primul meu recital de la Sala Radio, cel din septembrie 2020. Din cauza pandemiei, el a fost fără public, dar a fost transmis și la radio, și on-line. Când am intrat pe scenă, când am auzit prezentatorul care a făcut introducerea și apoi clipele acelea de liniște, de dinainte să-ncep, în care m-am gândit la oamenii care așteptau, chiar de la depărtare, să mă asculte… atunci a fost un moment de „oprește-te clipă”, a fost un moment atât de emoțional, cu atât de multă fericire! În plus, repertoriul îmi era foarte drag, sala e absolut fantastică – la Sala Radio muzica se-aude atât de frumos! –, iar pianul e minunat, deci și în continuare, întregul concert a fost o bucurie imensă! De asemenea, momente de „oprește-te clipă” au fost în niște concerte în care am cântat cu câțiva prieteni: când schimbi câteva zâmbete cu ceilalți muzicieni, oameni de care ești apropiat, când simți că împreună faceți o muzică foarte frumoasă, ai așa… o senzație de plutire, ești infuzat de un sentiment minunat!
– Ești studentă în ultimul an la Academia Regală din Londra, o adresă de elită. A fost grea adaptarea? Ai reușit să te simți ca acasă?
– Pot să spun că mă simt foarte bine în Anglia și, în special, în Londra, pentru că acolo studiez, acolo e „cartierul general” al vieții mele profesionale, dar și pentru că acolo sunt majoritatea prietenilor mei, pentru că orașul mi-e foarte familiar și, de-a lungul anilor, am dobândit și locuri de suflet – locuri unde merg cu prietenii să ascultăm concerte, locuri unde ne place să ieșim la masă, chiar și locuri unde prefer să-mi fac cumpărăturile… Deci mă bucur de fiecare dată când mă întorc în Londra!
„Acel acasă «primordial» e în București și în România”
– Cum sunt englezii comparativ cu românii?
– La nivel de societate… englezii sunt niște oameni foarte calzi, foarte politicoși, foarte diplomați, dar există și diferențe culturale, în raport cu noi, cu românii. În orice caz, eu am învățat foarte mult de la englezi: mă refer la perspectiva lor asupra societății, la modul în care ei discută și în care se comportă în societate, indiferent că sunt pe stradă, la supermarket, la un concert, în întâlniri de afaceri… Și, punctual vorbind, trebuie să remarc că englezii sunt foarte primitori când vine vorba de studenți și de artiști, în general. Ceea ce contează enorm! Totuși, acel acasă „primordial” e în București și în România: aici e familia mea, aici sunt prietenii mei din copilărie, cu care continui să țin legătura și cu care întotdeauna e o mare bucurie să mă revăd… Dincolo de asta, România e în sufletul meu fiindcă e țara mea natală, fiindcă e o țară absolut superbă, cu o cultură foarte bogată, foarte interesantă și cu-adevărat unică, la fel ca și limba noastră, care – să nu uităm! – a evoluat din latină, dar nici un alt popor latin nu înțelege ce vorbim noi, pe când noi înțelegem destul de bine ce vorbesc alții – e un detaliu care spune multe, ne marchează unicitatea! Dar, sincer, nu sunt sigură că, în momentul ăsta, România e un mediu oportun pentru mine – și nu mă refer doar la nivel profesional. Din păcate, în România, lumea nu trăiește în cele mai bune condiții, or, chiar dacă noi, românii, suntem, prin natura noastră, un popor foarte cald și ospitalier, când lumea suferă, nu-și mai permite să fie așa de veselă și de deschisă cu cei din jur… uneori, și pe stradă, și în alte circumstanțe, se uită și normele elementare de civilizație, nu se mai respectă ceea ce se numește codul bunelor maniere…
– Punctual, ce are în plus Londra față de București?
– E inevitabil: muzica se strecoară și în răspunsul ăsta. (râde) Ca muzician, aș spune că o diferență notabilă e aceea că viața din sălile de concert e mult mai activă: Londra e un oraș enorm, are foarte multe săli de concert, cu bugete foarte mari, justificate de numărul foarte mare de melomani. În fiecare săptămână ai posibilitatea să vezi și să audiezi alți artiști și orchestre de referință, crema cremelor: e un periplu cultural neîncetat. Biletele pentru studenți au reduceri, deci mersul la concerte e un obicei foarte accesibil inclusiv pentru tineri. Și, în general, viața culturală e foarte alertă: expozițiile temporare din muzee sunt foarte bine curatoriate și sunt foarte numeroase, se schimbă des, așa că mereu există o atracție nouă, ceva care să te incite intelectual. De asemenea, foarte important, în opinia mea, e că Londra e un oraș foarte internațional: întâlnești oameni de peste tot din lume și-atunci, cunoscând culturi și obiceiuri diferite, ești inspirat atât ca om, cât și ca muzician. Nu în ultimul rând, ritmul foarte alert al orașului te încurajează să lucrezi, să fii activ artistic. Sigur, uneori ritmul ăsta te poate și obosi, deci trebuie mereu să ai grijă să păstrezi măsura lucrurilor, să conservi un echilibru potrivit ție. Per total însă, Londra e un mediu foarte favorabil pentru studenți și pentru artiști, în general.
Cum vine primăvara în Marylebone
– Cum arată cartierul în care locuiești? Se simte venind primăvara?
– Ca să nu pierd timp prețios pe drumuri, timp pe care e mai indicat să-l dedic studiului, mi-am căutat un apartament care să fie foarte aproape de facultate. Așadar, locuiesc în zona centrală a orașului, în cartierul Marylebone, într-un perimetru marcat de Academia Regală de Muzică, de superbul parc Regent’s (cu grădinile lui regale de trandafiri, cu peluzele întinse, al căror verde scânteiază fermecător în zilele cu soare, și cu lacul unde sunt foarte multe gâște și rațe; îmi place mult să merg să alerg prin Regent’s), de celebra Baker Street (unde, la numărul 221B, se află muzeul dedicat renumitului personaj de ficțiune Sherlock Holmes, creat de Sir Arthur Conan Doyle), de faimosul muzeu al figurilor de ceară, Madame Tussauds, și de minunata Wigmore Hall, o sală de concerte dedicată muzicii de cameră și recitalurilor solistice, o clădire istorică încântătoare, cu o arhitectură și o acustică excepționale. Ieșind din parc și traversând Euston Road, una dintre cele mai circulate artere din Londra, pătrunzi în Marylebone Village și e aproape ca și cum ai pătrunde într-o altă lume. Aceasta e inima cartierului, e o zonă rezidențială elegantă, care însă a știut să păstreze parfumul istoric și atmosfera de sat (după cum ne-o indică și numele). E adevărat, un sat foarte șic (cu magazinașe de lux, cu cofetării și cafenele trendy), dar, totuși, sat! E ceva ce ține și de aspect, dar mai ales de spiritul de comunitate. Asta îmi place cel mai mult la Marylebone Village și, dincolo de proximitatea față de facultate, asta e ceea ce m-a determinat să-mi caut locuință aici. Și da, primăvara se simte, dar deocamdată doar în florile din florării. În Londra vremea a fost foarte proastă și natura încă nu s-a trezit.
„Când iubirea va veni… foarte bine!”
– Kira, în inima ta încolțește și altceva în afară de muzică? Un sentiment, o iubire…? Există loc în viața ta și pentru îmbrățișări?
– Sigur că este loc! Până la urmă, nu poți să fii un artist dacă ești foarte „încuiat”, foarte izolat… Sau poți să fii, dar probabil nu vei fi la fel de bun ca atunci când treci prin anumite experiențe emoționale. Totuși, trebuie să recunosc că, în cazul meu, pianul întotdeauna va juca un rol esențial în „filmul” vieții, deci trebuie să găsesc pe cineva care să aibă o pasiune la fel de mare cum e pianul pentru mine ori pe cineva care, pur și simplu, să înțeleagă felul meu de a trăi în simbioză cu pianul. Dar nu e nici o grabă: când iubirea va veni… foarte bine! Însă deocamdată sunt înconjurată de niște prieteni extraordinari, așa că nu mă simt văduvită afectiv.
– Și acum, o ultimă întrebare: ce-ți dorești cel mai mult în viața ta?
– Cel mai mult îmi doresc să-mi dovedesc mie că pot face toate lucrurile pe care aș vrea să le fac, în termeni muzicali. Și, desigur, îmi doresc să am și susținerea publicului, și pe aceea a specialiștilor, iar cariera mea să aibă și în continuare un parcurs ascendent, cu recunoaștere internațională. În concluzie, îmi doresc să cânt cât mai bine și cât mai mult, cu cât mai mulți muzicieni de calitate și pentru cât mai mulți oameni, pe care muzica mea să-i bucure și să-i mângâie.
Foto: IGU STUDIO(4), RoZa Zah (3)