– Un om sănătos din punct de vedere psihic își poate determina singur viața sentimentală –

Până la finalul secolului 20, cercetătorii sufletului omenesc au fost preocupați exclusiv de emoțiile negative, de abisurile suferinței și de tămăduirea ei. Primul care s-a interesat de latura însorită a lumii noastre sentimentale a fost psihologul american Martin Seligman, de la Universitatea din Pennsylvania. El a fost primul care a studiat sistematic cum poate un om să ajungă la deplina mulțumire sufletească. Și prin asta a atins nervul lumii și al timpului: tezele sale s-au bucurat de un interes enorm. Seligman a fundamentat așa-numita psihologie pozitivă, care a devenit un mod de viață în societatea americană, inspirând, totodată, cercetarea fericirii pe tot mapamondul.
Lui Seligman îi datorăm ideea fundamentală că un om sănătos din punct de vedere psihic își poate determina singur viața sentimentală. Și ca să nu rămână în planul strict teoretic, Seligman a definit 24 de însușiri omenești care pot să ducă la o viață împlinită și fericită.
Treptele fericirii
Înțelepciune și cunoaștere
Curiozitate

Oamenii curioși sunt interesați mereu de nou, sunt deschiși și se plictisesc rareori.
Dorința de a învăța
Studioșii (nu tocilarii) folosesc fiecare ocazie pentru a-și lărgi orizontul, au o cuprindere mult mai largă a lumii, ceea ce le dă un sentiment de echilibru și de stabilitate.
Puterea de apreciere
Ne dă posibilitatea să gândim critic și să luăm deciziile corecte.
Spirit inventiv
Cine îl are găsește totdeauna soluții creative pentru orice problemă și are o înțelegere omenească sănătoasă.
Inteligență emoțională
Ne ajută să ne cunoaștem pe noi înșine în profunzimile sufletești, dar și să dovedim empatie față de ceilalți.
Previziune
Ne ajută să distingem lucrurile esențiale ale vieții de amănuntele ei nesemnificative.
Curaj
Îndrăzneală
Nu vă pierdeți cumpătul în situații grele. Aveți curaj civic, acceptați situații, chiar și atunci când ele sunt însoțite de neajunsuri.
Perseverență
Munciți cu hărnicie și motivat, duceți totdeauna la capăt un lucru pe care îl începeți. De aici vin multă satisfacție și echilibrul în viață.
Integritate
Sunteți sincer și autentic în tot ce faceți, refuzați jocul dublu, chiar când vă scoate din încurcături și reprezintă un avantaj. Sunteți onest, franc, direct, spuneți deschis ce credeți și nu vă prefaceți din interes.
Omenie și dragoste
Amabilitate
Sunteți generos și vă place să faceți bine celorlalți, chiar și unui necunoscut. Le arătați celor printre care trăiți prețuire și le luați în serios așteptările și nevoile, ca și pe ale dvs. înșivă.
Capacitate de dăruire
Legăturile strânse sunt de mare importanță pentru dvs. Trăiți relațiile în care vă aflați cu implicare și afecțiune. Ce dăruiți și ce primiți este la fel de important. Sunteți un om fericit, pentru că mergeți prin lume cu sufletul deschis.
Spiritul dreptății
Loialitate
Sunteți un om de echipă și înfloriți în mijlocul unei colectivități, fie ea profesională, familială sau în grupul de prieteni. Îi respectați pe ceilalți și vă subordonați efortul interesului colectiv.
Corectitudine
Maxima dvs. ar putea fi: „Ce ție nu-ți place altuia nu face”. Condițiile pe care le impuneți celorlalți sunt aceleași pe care vi le impuneți și dvs. și nu vă lăsați influențat de emoții.
Calități de conducător
Când organizați ceva, vă reușește. Știți să împărțiți corect sarcinile, atât în familie, cât și la locul de muncă, și reușiți să creați o atmosferă optimistă. Nu sunteți urâcios și invidios, ci drept, atent cu ceilalți și nepărtinitor.
Măsură
Autocontrol
Vă țineți impulsurile sub control și în caz de nevoie puteți să vă amânați multă vreme dorințele și necesitățile.
Înțelepciune
Înainte de a vorbi sau de a trata ceva, vă activați luciditatea. Decideți rapid ce riscuri vă puteți asuma și care nu.
Modestie
Nu vă vârâți cu tot dinadinsul în față. Sunteți convinși că faptele vorbesc pentru dvs. și nu cerșiți complimente.
Transcendență
Recunoștință

Considerați binele drept o răsplată și vă exprimați recunoștința deschis pentru el.
Simțul frumosului
Sunteți pasionat de artă, cultură, dar, deopotrivă, de frumusețea unui om, a naturii, de mireasma suavă a unei flori, resimțiți venerație față de frumusețea lumii.
Spiritualitate
Sunteți convins că viața dvs. are un sens și că este legată de un înțeles mai profund, de un Cineva care o conduce.
Optimism
Vedeți mai totdeauna partea plină a paharului și nu renunțați niciodată la speranță.
Iertare
Vă place mult mai mult să iertați decât să vă răzbunați.
Umor
Vă place să vă distrați, să râdeți și să îi înveseliți și pe cei din jur.
Pasiune
Sunteți îndrăgostit de tot ce faceți și vă dăruiți total în sentimentele pe care le nutriți față de ceilalți.
Concluzii
Dacă viața ni se pare grea sau ușoară, e și o problemă de reprezentare a ei. O atitudine optimistă (nu în sensul de pozitivă în exces) poate fi învățată, iar cele 24 de oportunități înfățișate mai sus reprezintă un drum efectiv către un sentiment de rost omenesc împlinit. Niciuna din ele nu vă este străină. Ne-au fost puse toate în tolbă de când ne-am născut. Trebuie doar voință și consecvență pentru a le activa, în cazul când au fost pierdute pe drum. Dar merită! Psihologia pozitivă nu operează cu stimulente absurde, de tipul: „Sunt cel mai bun, cel mai deștept și cel mai frumos”, ci este o scară de valori omenești, care, odată urcată, asigură, cu adevărat, sentimentul deplinătății vieții. Adică, bucuria și fericirea.
DINA BRAN