– De la lume adunate și-napoi la lume date –
Pneumonie

Mă numesc Maria B., am 68 de ani și sunt din Brașov. Citesc revista dumneavoastră datorită fiicei mele care mi-o cumpără regulat (eu neavând pensie). Este o revistă excepțională, pentru toate vârstele. Vreau să fiu și eu de folos și să ajut persoanele care suferă de pneumonie. Rețeta folosită de mine cu mare succes, pentru soțul meu, arată așa: Se iau 1 kg lămâi, 1 kg zahăr, 10 ouă proaspete de țară. Se procedează în felul următor: se ia un borcan de 2 kg curat, se spală lămâile, se spală bine ouăle. Tăiați lămâile felii rotunde de 2 cm, puneți un rând pe fundul borcanului, apoi un rând de zahăr, și un rând de ouă întregi. Repetați operația până terminați toată cantitatea. Se leagă borcanul cu un tifon curat și se pune la loc ferit de soare, totuși să fie cald. Se ține atâta timp cât se macerează și cojile de ouă, complet. Iese un fel de cockteil. Asta durează cam o lună și jumătate. Când este gata maceratul, se strecoară prin tifon într-o sticlă curată, și se adaugă 100 ml alcool dublu rafinat. Se amestecă bine. Se bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol, un păhărel mic de lichior.
Dumnezeu să vă ajute! Vă doresc sănătate. Cu multă stimă și respect,
MARIA B. – Brașov
Leacuri pentru întărirea oaselor
Vindecătoarea Vanga recomanda tonifierea și remineralizarea sistemului osos, rețeta de mai jos, pe care am folosit-o și eu cu bune rezultate.
* Zilnic, 2-3 ceaiuri din rădăcină de pir (se găsește la plafar), călduțe și îndulcite cu miere.
* Zilnic, 2-3 căței de usturoi (conține siliciu, zinc, vitamina C).
* O jumătate de litru lapte bătut și un ou pe zi.
* Nu se consumă răcoritoare acidulate.
* Grâu încolțit, 10-15 zile pe lună, câte două linguri pe zi.
Pregătirea grâului: se spală și se pune într-un vas cu apă încropită, unde se lasă 24 de ore. Se clătește și se pune într-o farfurie adâncă, având grijă de a-l menține mereu umed. Se clătește în fiecare zi. Grâul va germina (un mic punct alb) în două zile, vara, patru zile, iarna. Grâul încolțit nu se păstrează, trebuie pregătit în fiecare zi.
* O altă rețetă cu grâu încolțit este: 100 g grâu încolțit, trecut prin mașină, 25 g miere, 25 g nuci, 500 g fructe. Această rețetă mi-a recomandat-o un medic, care din păcate a murit.
Cura de grâu încolțit este folosită cu foarte bune rezultate în toate stările de demineralizare, rahitism, anemie, astenie, sarcină, obezitate, tulburări digestive etc.
* Se beau zilnic 2 cești cu ceai de coada-șoricelului, repartizate în 4 porții. În două jumătăți de cești se pune de fiecare dată 1/2 linguriță de semințe măcinate de schinduf. În afară de aceasta se unge zilnic locul bolnav cu tinctură de coada-șoricelului. Această rețetă o am de la o colegă. Menționez că nu am încercat-o niciodată.
* Orez fiert – Se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită peste 2 linguri de orez. Se lasă în oală până a doua zi dimineața. Se scurge apa și se gătește orezul cu puțin untdelemn sau unt, dar fără sare. Se mănâncă de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, cu două ore. Tratamentul durează 40 de zile.
Le doresc multă sănătate celor suferinzi și celor care lucrează la minunata revistă „Formula AS”.
MIHAELA – Găești
O metodă ieftină și sigură pentru tratarea articulațiilor
Faceți rost de putregai de răchită (salcie), îl fierbeți, apoi îl puneți pe genunchiul sau glezna care vă doare. Îl înfășurați într-o folie și stați cu el până se răcește. Repetați de 2-4 ori și o să puteți să umblați fără durere.
S.T. – Baia Mare
Astm bronșic alergic

Sunt o fidelă cititoare a revistei „Formula AS”. Am devenit chiar dependentă de această revistă. Mulțumesc foarte mult pe această cale redactorilor și colaboratorilor care depun toate eforturile pentru a pune la îndemâna cititorilor de toate vârstele tot ce este de folos pentru sănătate. Multe persoane neajutorate își găsesc un grăunte de alinare a unor suferințe în paginile revistei. Prin această scrisoare, încerc să mă asociez și eu acestor faceri de bine, oferind o rețetă pentru o boală foarte răspândită, mai ales în acest sezon: astmul bronșic.
* Un borcan de 400 g miere de albine, o rădăcină de iarbă-mare, curățată și dată pe răzătoarea mică. Se lasă 14 zile la macerat, în borcanul acoperit și pus la loc întunecos.
Mod de administrare: Se iau din acest amestec 3-4 lingurițe pe zi, înaintea meselor principale. Eu am folosit această cantitate pentru fetița mea, de 7 ani. Am consumat un borcan, și după o pauză de 14 zile, am reluat tratamentul, dar numai cu o linguriță pe zi, pentru că nu mai era necesar mai mult. Acest amestec are un gust neplăcut, dar se poate bea ceva sau mânca după el.
* O altă rețetă: un ou de prepeliță, 1 linguriță miere de albine și 1/2-1 linguriță polen. Se amestecă toate ingredientele, se ia 1 linguriță dimineața, 1 linguriță seara. Se face acest tratament timp de o lună de zile, în fiecare zi, apoi se face pauză o lună și se reia timp de 3 luni. Înainte de a folosi aceste rețete, trebuie să consultați un medic.
Vă doresc numai sănătate!
E. MOISE – jud. Buzău
Rețete de slăbit
Am observat că în ultima vreme publicați, în mod repetat, rețete de slăbit. Vine vara, și mai ales doamnele vor să scape de kilogramele depuse peste iarnă. Deși la 54 de ani, câți am în prezent, se poate spune că am ieșit din competiție, vă propun trei rețete care pe mine mă ajută să slăbesc, imediat ce mă îngraș. Iată-le:
Cereale fierte
Mâncați, timp de 10 zile, numai diverse tipuri de cereale (cu puține frunze de plante verzi). Fierbeți cerealele în apă, fără să adăugați sare. Puteți mânca până la 7 tipuri diferite de cereale pe zi, fără limite în ce privește cantitatea. Reduceți cât mai mult posibil aportul de lichide. Această dietă vă va permite să pierdeți 5-7 kilograme din greutatea în exces.
Mestecați de 30 de ori
Păstrați alimentația dumneavoastră obișnuită, dar mestecați fiecare îmbucătură de 30 de ori înainte să o înghițiți. Beți apă numai cu cel puțin 15 minute înainte și cu două ore după masă. Dacă aplicați cu strictețe acest sfat timp de o lună, puteți să vă reduceți greutatea cu 5-10 kilograme.
Ouă și portocale
În prima săptămână, mâncați numai două portocale și trei ouă fierte tari (fierbeți-le timp de 12 minute) de trei ori pe zi. Ameliorați acest regim cu cantități mari de fructe și legume crude, în a doua săptămână.
DOINA P. – București
Cum s-a vindecat bunica de cancer

Ceea ce o să vă povestesc este un caz real, din viața bunicii mele. Cu 30 de ani în urmă (aveam 14 ani pe atunci), bunicii mele i s-a depistat un cancer uterin. Era țărancă, boala o măcina fără milă și o vedeam tot mai des chircindu-se de suferință în patul ei simplu, din lemn. „N-o să trăiască mult”, m-am gândit, dar cum mă aflam în perioada examenelor de primăvară, n-am mai putut să trec pe la ea decât după vreo două săptămâni. Spre surprinderea mea, am găsit-o în spatele casei, culegând o poală de gălbenele. Am întrebat-o ce face și mi-a răspuns zâmbind: „Îmi adun leacul!”. Greu de crezut, dar sărmana bătrână s-a vindecat cu acele poale de gălbenele, culese proaspăt și preparate într-un anume fel. Puțin mai târziu, Circa sanitară – unde figura ca bolnavă – i-a trimis o înștiințare să se prezinte de urgență pentru control. Bunica a cules un coș de gălbenele, a scris un bilet cu litere mari și m-a trimis să i le duc asistentei. Mesajul era cât se poate de simplu: „Sub cuțitul vostru n-am să mă dau!”. Nu vreau să spun că gălbenelele reprezintă un leac fără greș contra cancerului uterin, dar dacă i-au fost de folos bunicii, poate îi vor ajuta și pe alții, chiar și ca adjuvant pe lângă alte tratamente urmate sub control medical. Menționez că bunica a murit de bătrânețe la 90 de ani.
Rețeta: Se adună gălbenele proaspete și se taie mărunt, flori, tulpini și frunze. Se pun la fiert într-un vas smălțuit 3 litri de apă și, când clocotește, se adaugă 4 pumni de plantă, lăsându-se să mai fiarbă 5 minute la foc mic. Se lasă la infuzat, se strecoară și cât infuzia mai este călduță, se fac spălături vaginale, dimineața și seara. După ultima spălătură, în vagin se introduce imediat un tampon de tifon îmbibat în ulei de cătină (astăzi se găsește la farmacie, bunica și-l prepara), care se lasă peste noapte, iar dimineața se aruncă. Ca alimente, bunica se hrănea cu lapte nefiert, mămăligă, legume proaspete din grădină, fructe și verzituri. Primăvara, în loc de apă, bunica bea ceai de urzică, iar după ce se coceau cerealele, fiertură amestecată din boabe de grâu, secară, ovăz și porumb.
OLGUȚA M. – Galați