– Oana, Maria și Lili, trei cititoare fidele ale revistei „Formula AS”, ne-au acordat interviuri, cu prilejul Zilei Copilului. Prima e brașoveancă și are 5 ani, a doua a împlinit recent 7 ani și e din Izvoarele, un sat muscelean, iar a treia nu știe sigur dacă are 6 sau 9 ani, fiindcă mama nu era acasă când am sunat-o la telefon. E suceveancă și-i place la nebunie să „desemneze” –
OANA, 5 ani
De-a casa

„Noi n-avem casă, avem bloc. Și-un bătător de covoare. Eu mă joc tot mereu acolo, cu o prietenuță de-a mea. Știi cum mă cheamă pe mine? Oana. Și pe ea tot Oana o cheamă. Și pe încă una. Suntem trei Oana, pentru că trei e mai mare ca nouă. Noi ne jucăm de-a mama și tata. Eu sunt mama și ea este tot mama. Și eu am făcut niște plăcințele mici, de nisip, și l-am găsit în ele pe gândacul Costel. Nu l-am mâncat, săracul! Stă colea-așa și păzește păpușile alea, că toată ziua fac pipi pe ele și pe urmă trebuie să le spălăm în băltuță. Pe urmă mergem în locul ăla care vine așa și ne mai odihnim. Noi suntem și obosite puțintel. Dacă vreau, eu pot fi și tata, dar mai bine mă sui pe bătătorul ăla și mă dau huța. Dar cel mai mult îmi place să stau la televizor. Pot să citesc toate literele, cu toate că televizorul scrie prea repede. Ai înțeles?”
MARIA, 7 ani
De-a nunta
Rep.: Ce fel de jocuri se joacă copiii la țară?
Maria: Noi jucăm jocuri prea frumoase: ascunsa, leapșa, nunta.
Rep.: Care este jocul tău preferat?
Maria: Mai repede leapșa, pe urmă nunta.
Rep.: Nunta cum este?
Maria: Vine Tilică la noi în grădină și ne luăm.
Rep.: Doar voi doi?
Maria: Eu sunt mireasa, el e mirele și toți copiii fac un alai. Devine că el sare gardul unde taica a înălțat un frunzar pentru mine. Acolo stau când pasc caprele și eu citesc la lengende. Bate cu bățul în gard: „Cioc, cioc!”. „Cine-i?” mă aridic eu și spun. „Mirele”, zice Tilică. „Care mire?”. „Mirele de l-ai ales”, zice el. Și atunci el întinde mâna peste gard și eu îi leg o iarbă pe deget. Sare gardul, pe urmă se învârtește în jurul meu de trei ori. Pe urmă mergem noi prin grădină și copiii ăia vin după noi. Pe urmă noi intrăm în frunzar.
Rep.: Ce faceți în frunzar?
Maria: În frunzar noi stăm. Tilică mă ține de mână și-mi zice: „Tu ești muierea mea”. Cam la trei ori îmi zice asta și pe urmă facem horă și jucăm. Copiii cântă: „Pe un câmp mare negru trece un cioban mare alb”.
Rep.: Ce fel de cântec e ăsta?
Maria: Este un cântec așa.
Rep.: Și voi ce faceți?
Maria: Devine că Tilică mă ține lângă el.
Rep.: Cum te ține?
Maria: De-a talia.
Rep.: Și?
Maria: Stăm așa cam o vreme și pe urmă el se duce acasă și eu bag caprele în frunzar.
Rep.: Cine te-a învățat jocul ăsta?
Maria: Nunta nu e joc, e de-a viața.
LILI, 6-9 ani
Descrierea mamei
„Părinții mei sunt compuși din mama și tata. Eu și pe tata îl iubesc, cu toate că pe mama o iubesc deosebit. Ea ne dă de mâncare, ne îngrijește și face la copilași. Mama este ceva ce nu se există pe lume. Cum are ea grija noastră, cât și altor mici lighioi! Când răsare cosmosu peste noi, ea e deja la trebșoarele ei. De aceea copilul cuminte o respectă pe mama lui. El îi sărută mâna și o iubește destul. Mama mea, te rog să mă ierți dacă ți-am greșit! Copiii au greșelile lor, dar se și străduiesc.”