– Rețete populare din Basarabia –
În rândurile următoare, vă prezentăm câteva rețete mai puțin cunoscute, folosite în Basarabia. Peste Prut, știința vindecării cu plante nu s-a pierdut și poartă, uneori, influența benefică a medicinei tradiționale siberiene, moștenită de la șamani.
Elixir pentru tinerețe

Pentru persoanele care au depășit vârsta de 40 de ani este benefic consumul zilnic al unei băuturi din flori de Trifoi roşu. La vârsta asta, vasele sanguine încep deja să îmbătrânească, pentru că nu sunt în măsură să facă față asaltului colesterolului consumat împreună cu carnea şi alimentele grase. Ca să le menținem tinere, putem să preparăm următorul leac.
Ingrediente: 200 g de flori de Trifoi, un litru de apă.
Mod de preparare: Florile se pun în apă rece, apoi pe foc, se aduc până la punctul de fierbere şi se mai ţin pe flacără mică încă 10 minute, apoi se infuzează până la răcire. În lichidul strecurat se adaugă 2 linguri de miere de albine şi se mai lasă încă 2 ore.
Mod de administrare: Se beau în timpul zilei câte 1-2 pahare, pe toată perioada de înflorire (până în luna septembrie). Rezultatele apar în timp. Dispar vâjâielile din cap, se reglează tensiunea, somnul devine mai profund şi odihnitor.
Tinctură contra înțepenelii
Ingrediente: 2 linguri cu flori de Trifoi, 200 ml țuică de calitate.
Mod de preparare: Florile se lasă la macerat în țuică, la temperatura camerei, la întuneric, timp de 14 zile.
Mod de administrare: Se beau de 3 ori pe zi câte 20-30 de picături, diluate în 50 ml de apă, cu 40 de minute înainte de mesele principale.
Băutura inimii

Acest ceai uimitor de eficient şi foarte uşor de pregătit este format din 3 plante medicinale cunoscute şi folosite de secole: Gălbenele, Trifoi roşu şi Păducel. Combinaţia acestor plante poate ajuta în tratamentul sistemului cardio-vascular, în stabilizarea tensiunii arteriale şi întărirea muşchiului cardiac, ameliorarea durerilor de cap şi a stărilor de ameţeală, este utilă în special pentru combaterea oboselii cronice. De asemenea, tratamentul regulat cu această băutură îmbunătăţeşte metabolismul, curăţă organismul de depuneri de calciu şi grăsimi, creşte elasticitatea vaselor de sânge, ce împiedică dezvoltarea sclerozei multiple, previne atacul de cord şi accidentele vasculare cerebrale, restabileşte vederea și crește vitalitatea.
Reţeta 1. Se amestecă în părţi egale, câte 2 linguriţe din toate cele trei ingrediente, într-un vas emailat, şi se toarnă peste ele 1 litru de apă rece de izvor. Se pune vasul pe foc şi se aduce apa la punctul de fierbere, apoi se ține pe flacără mică, timp de 30 de minute. Vasul acoperit cu un capac etanş se înveleşte într-un prosop şi se lasă la infuzat peste noapte. A doua zi dimineaţă, se strecoară şi din nou se încălzeşte puţin, se amestecă cu 3 linguriţe de Bitter suedez şi se acoperă cu un capac. După două-trei ore, infuzia se toarnă în sticle şi se mai ține în frigider 5 zile.
Mod de administrare: Se beau câte 50 ml de 2 ori pe zi, înainte de mese, de 3 ori pe săptămână (de ex. marţi, joi şi sâmbătă).
Reţeta 2. Se prepară separat 3 tincturi de flori de Trifoi, Gălbenele și Păducel. Două linguri de plantă se amestecă cu 250 ml ţuică și se toarnă într-o sticlă, care se lasă într-un loc cald, la macerat, timp de două săptămâni, apoi se filtrează prin presare şi se amestecă cele trei tincturi într-o singură sticlă. Se depozitează într-un loc întunecos, într-o sticlă de culoare închisă.
Mod de administrare: Timp de o lună, se bea câte o lingură de tinctură, de 2 ori pe zi, după masă. După o cură de tratament, se face o pauză de 25-30 de zile.
Tinctură de Trifoi roșu pentru creşterea imunităţii
Reţeta:
Într-un borcan cu filet, plin cu flori uscate de Trifoi roșu, se toarnă ţuică de 40 de grade, cât să acopere florile. Se închide recipientul ermetic şi se lasă la macerat timp de două săptămâni, la temperatura camerei.
Mod de administrare: Pentru prevenirea infecţiilor virale, în timpul epidemiei, se beau 20-30 de picături (în funcţie de greutatea corporală) cu 70 ml de apă, de 2-3 ori pe zi.
După afecţiuni grave, precum pneumonia, când bolnavul îşi revine greu, nu are poftă de mâncare, și mai sunt prezente urmările procesului inflamator, se recomandă o cură de 3 luni cu tinctură de Trifoi, cu 10 zile pauză între ele. Se bea câte o linguriţă înainte de mese, cu 100 ml de apă caldă sau un ceai antiinflamator.
Tratamente
* Menstruaţii cu dureri

Reţeta: Se infuzează 8-10 ore în termos, 2 linguri de Trifoi roșu tocat, în 200 ml apă fierbinte. Infuzia strecurată se bea împărţită în 4 reprize, cu 30 de minute înainte de masă, cu 7 zile înainte de ciclu.
* Procese inflamatoare în trompe şi ovare
Reţeta: O lingură de rădăcini de Trifoi roșu se opăreşte cu un pahar de apă clocotită și se ţine pe baie de abur, 30 minute. Se bea câte o lingură, de 5 ori pe zi, înainte de masă. Rădăcinile rămase se adaugă în mâncare sau se consumă ca atare, cel puţin câte o lingură pe zi.
* Impotenţă, prostatită
Strămoşii noștri foloseau un remediu eficient, dintr-o lingură de seminţe de Trifoi, fierte timp de 30 de minute, pe baie de aburi, în 250 ml de vin roşu natural. După răcire, se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, până la obţinerea rezultatului dorit.
* Scleroză în plăci
Se înghit seminţe de Trifoi roșu, câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, între mese, cu puţină apă. Acelaşi efect îl are şi un ceai preparat din 3 linguriţe de flori, infuzate în 200 ml de apă clocotită, timp de o oră.
* Abcese şi arsuri
Pe locurile afectate se aplică o loțiune preparată din 2 linguri de flori de Trifoi, fierte în 200 ml de apă. După răcire, tifonul împăturit se îmbibă cu loţiune, iar între straturi se pot pune și petalele de Trifoi rămase.
Alimentație
În unele sate din Basarabia, Trifoiul roșu este folosit pentru obținerea de băuturi și alte preparate.
Băutură de Trifoi roșu
Ingrediente: 200 g inflorescențe de Trifoi, 50 g zahăr.
Mod de preparare: Inflorescențele de Trifoi se fierb 20 minute într-un litru de apă. După ce lichidul s-a răcit (2-3 ore), se strecoară, se adaugă zahărul, se amestecă bine și se lasă 2 ore. Se servește rece.
Pulbere din frunze de Trifoi roșu
Frunzele se usucă la umbră sau în cuptor, apoi se pisează. Pulberea obținută este un bun condiment pentru supe. Se folosește o lingură de pulbere la o farfurie de supă. Mai poate fi utilizat la sosuri și alte preparate.
Precauții și contraindicații

În cure relativ scurte, Trifoiul nu este periculos pentru sănătate. Cercetările ştiinţifice au dovedit însă că animalele ce consumă cantităţi mari de Trifoi proaspăt devin uneori sterpe, ba chiar se umflă și mor. Ele trebuie să consume doar Trifoi uscat. Conţinutul de fitoestrogeni al plantei s-ar putea să acţioneze și asupra endometrului (mucoasa uterină), de aceea femeilor însărcinate nu li se recomandă preparatele din Trifoi.
* Ca orice produs ce conţine polen, Trifoiul poate să provoace reacţie alergică unor persoane sensibile. Dacă după administrarea preparatelor apare senzaţie de prurit, dispnee, cereţi părerea medicului.
* Din cauza efectului de lichefiere a sângelui, nu se foloseşte Trifoiul atunci când administraţi medicamente cu efect anticoagulant.
* Ca să preveniţi producerea reacţiilor chimice între orice fel de medicamente şi remediile fitoterapeutice, e bine să le luaţi la un interval de 2-3 ore între ele.