Analiza politică a lunii SEPTEMBRIE
„Statisticile nu țin de cald”
– Aflat, zilele trecute, într-o vizită în Statele Unite ale Americii, președintele Klaus Iohannis le-a spus românilor de acolo că economia crește și că România merge bine. Au apărut, între timp, și analize care prognozează o creștere ceva mai accentuată a economiei țării noastre în perioada următoare. Sunt acestea motive de optimism, sau creșterea economică nu se va simți în buzunarele românilor?

– De câțiva ani, economia României e în continuă creștere. Și totuși, nu s-a simțit nimic în buzunarul românilor. Nu știm unde se topește creșterea, Guvernul însuși se vaită că nu poate crește salariul minim, că nu poate mări pensiile, că nu poate acorda burse copiilor. O fi creștere, dar ea nu se simte în viața de zi cu zi. E ca înainte, când totul mergea strună, planurile erau depășite, aveam creșteri peste creșteri, și lumea se uita la asta ca la o ficțiune. Și acum pare la fel, un discurs paralel cu realitatea, chiar dacă statistic, macroeconomic, oficial, ne merge bine. Problema e că statistica nu a încălzit niciodată pe nimeni. Iar dovada e că Guvernul se zbate să găsească soluții la criza din energie, vrea să plafoneze prețuri, dar nu-și permite, vrea să compenseze, dar nu poate. Nu știm cine beneficiază de creșterea economică și unde se revarsă. Trebuie văzut ce facem cu ea, pentru că ne așteaptă ani tot mai grei. Nici pomeneală să ne fie mai bine la anul: războiul continuă, crizele se prelungesc. Ar trebui o gestionare mai atentă a acestei creșteri, care deocamdată e doar statistică. Măcar de-ai vedea că au terminat o autostradă, că au făcut o investiție. Podul de la Brăila, „minunea secolului”, cu care se tot lăudau, tocmai a fost amânat, pentru că s-au descoperit niște defecțiuni. Cum fac o șosea, se găurește, cum fac un pod, se dărâmă!
Domnul Iohannis a mai zis ceva în America: „Împreună cu Guvernul, am reușit să menținem prețurile la un nivel rezonabil”. Pentru cine o fi rezonabil? Poate pentru cine are 3.000 sau 5.000 de euro pe lună, căci cine are un salariu mediu sau o pensie medie, nu zic minimă (deși mulți așa o au), nu are cum să se descurce cu prețurile de azi. Pensionarii stau la coadă la Casele de Ajutor Reciproc, se împrumută să-și ia lemne. Să trăiască dumnealor, demnitarii, cu o leafă medie, că nu vreau să-i pedepsesc să-i trec la leafa minimă, deși ar merita! De altfel, își tot măresc salariile. De luni de zile zic că măresc pensiile, ba cu 10%, ba cu 16, ba cu 28, dar, de fapt, amână totul pentru „anul viitor”. Au votat la Senat, la inițiativa UDMR, mărirea salariilor tuturor demnitarilor cu 10-25%. Vasăzică, poți mări salariile mari cu 25%, dar 10% la pensii, la anul… În fine, a ieșit scandal, așa că au mai reparat ceva la Cameră, unde au scos parlamentarii din ecuația măririi salariilor, i-au lăsat doar pe aleșii locali și pe funcționarii din primării. A intervenit ministrul Marcel Boloș, de la Fonduri Europene, care a zis că e invidios pe miniștrii din UE, care au salarii de 15.000 de euro, iar el are doar 2.500 de euro. Dar nu se întreabă dacă îi merită și pe ăștia? Că nu îi merită. Sunt niște politruci, de cele mai multe ori agramați, de cele mai multe ori plagiatori, analfabeți, dar li se pare că li se cuvin lefuri cât mai mari. Nerușinarea asta este dezgustătoare. Măcar să nu mai sfideze lumea! De ce pleacă oamenii în străinătate? Că sunt salarii mai mari și pensii mai bune acolo. Și din cauza cui pleacă? Din cauza lor, a unor guvernanți incapabili, care deși sunt bugetari de-o viață întreagă, au averi care nu se justifică de nici un fel. Băieții răi au devenit și mai răi, iar băieții buni, nătărăi! Se pare că Regina Elisabeta a II-a a luat cu ea ultimele urme de decență ale acestei lumi. Am trecut de la aristocrați la autocrați.
„Mulți politicieni din UE sunt duși cu pluta”
– Ne așteaptă una dintre cele mai problematice ierni din ultimii ani. Va fi un test pentru soliditatea UE? Cum se văd lucrurile pe scena europeană acum, la început de toamnă?
– Momentul acesta de criză energetică i-a prins și pe alți politicieni din UE nepregătiți. Credeam că doar ai noștri sunt duși cu pluta, dar nu, e fenomen european, ca să nu zic mondial. Un ministru german propunea să ne ștergem cu cârpa udă. În loc de baie, un ministru elvețian propunea dușul în doi, tot pentru economisire. Păi cine e singur ce face, caută partener de duș la mica publicitate? Mai logic era să ne sugereze să facem economie de unde putem, să nu plătim prea mult la factură, căci plafonările nu pot merge la infinit. Iar cine își permite să stea cu luminile aprinse, nu are decât să stea. Să nu mai zic că la Palatul Parlamentului sunt niște candelabre care consumă curent de 200.000 de euro pe lună! Ce-or să facă, or să pună felinare din loc în loc, că tot nu se duc ei pe acolo, iar dacă se duc și e frig, nu pot dormi în fotolii…
Toată lumea a fost luată prin surprindere. Nicio țară, darmite toată Uniunea, nu trebuia să își creeze astfel de dependențe față de o singură sursă: Rusia. E o vorbă românească: „Nu ține toate ouăle în același coș!”. Occidentalii au crezut că vor domestici Rusia, deși cine știa puțină istorie trebuia să își pună problema că într-o zi s-ar putea întâmpla ceva rău și s-ar putea închide conducta. Europa de est era pățită, sufla și în iaurt, când era vorba de ruși, pe când Occidentul habar nu avea sau prefera să închidă ochii. S-a dezvoltat o dependență excesivă față de Rusia, cu avantajele de rigoare pentru Germania, de exemplu. Acum, și-au dat seama, în frunte cu Ursula von der Leyen, că democrațiile europene sunt în pericol, asediate fiind de autocrații. Americanii, care mereu află ultimii, inclusiv ce li se întâmplă lor, au descoperit că Rusia plătea partide și lideri politici în 20 de țări. Brusc, apărea un protest acolo, cădea un guvern dincolo. Toți adversarii lui Vladimir Putin au căzut de la guvernare, și în Anglia, și în Italia. În Bulgaria, acum, e un guvern pro-rus, care făcea demonstrații cu „Rusia e sora noastră”. Păi, și Ucraina era sora lor: atenție la ruși, că sunt mari meșteri la fratricid!
„Dacă dispare UE, care este alternativa?”
Cât despre viitorul UE, Viktor Orbán tocmai a prezis că până în 2030 va dispărea: exact visul lui Putin. E un pericol în acest sens, pentru că sunt mișcări centrifuge în mai multe țări, sunt partide favorabile rușilor. În România nu e pericol, lumea vrea să muncească dincolo, își trimite copii la școli afară, își dorește în UE. Dar întrebarea e: dacă dispare UE, care e alternativa, autocrațiile? E suficient să te uiți la Rusia, la China, la Iran, unde vedem ce se întâmplă, o nenorocire, la Siria, Belarus, la Turcia chiar. Asta e alternativa?
S-au auzit și la noi voci, cea mai surprinzătoare și mai comentată a fost cea a filosofului Andrei Marga, care a preluat teza lui Putin că Ucraina e o țară formată din bucăți, și bine ar fi să-și ia fiecare bucata ei, înapoi, bineînțeles, Rusia, bucata cea mai mare. Acum ce facem, ne luăm la bătaie să luăm fiecare ce bucată am avut cândva? Așa, fiecare poate revendica o altă perioadă istorică, cu altă configurație pe hartă și încep războaie peste tot. Dacă se apucă Erdogan să refacă Imperiul Otoman, sau italienii să refacă Imperiul Roman? Venim apoi și noi, cu Dacia Felix…
„Creierii prăjiți sunt adevărata noastră problemă, nu gândacii”
– Pe acest fundal tot mai agitat, a apărut și la noi, în ultima vreme, o nouă direcție „de atac” la Europa: anume, că vom fi obligați să mâncăm gândaci.
– Nu te obligă nimeni să îi mănânci, Uniunea Europeană doar a declarat insectele comestibile, cum și sunt în anumite părți ale globului. Nici lui Petre Daea, nici lui George Simion, nu o să le bage nimeni gândaci prăjiți pe gât. Creierii prăjiți mi se pare că sunt adevărata noastră problemă, în momentul de față. Pe de altă parte, să te ferească Dumnezeu ce chimicale sunt pe rafturile magazinelor noastre! De astea nu zice nimeni nimic. De fapt, acum, că s-a cam „vărsat” ca subiect pandemia, trebuia o temă nouă. Pe asta mizează și cei de la AUR, care vor un protest mare, vor alegeri anticipate, vor revoluție. E o vânzoleală generală. În Iran sunt proteste pentru drepturile omului, în Cehia sunt proteste anti-UE și anti-NATO. S-ar răsuci în mormânt Vaclav Havel, la cât a luptat el în direcția UE și NATO! Nu e liniște nicăieri. Se vorbește de resetarea lumii, dar nu știi ce va ieși. Poate să iasă ceva și mai rău. Avem autocrațiile, pe de o parte, și democrațiile, asediate tot mai tare (și pe baza propriilor greșeli, nimic de zis). Rău cu rău, dar mai rău fără rău, în cazul ăsta. Începe o toamnă periculoasă, urmată de o iarnă dificilă. Ziua scade, noaptea crește și, o dată cu ea, vor crește spaimele și neîncrederea în cei care ne conduc, indiferent din ce partide sunt.
„UDMR face dușuri fierbinți cu Fidesz”
– Recent, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu președinta Ungariei, Katalin Novak. E acesta un semnal de normalizare după tensiunile de la Băile Tușnad?
– E o încercare de normalizare din partea română, că noi am invitat-o. Ungaria, indiferent ce se spune la București, va face tot ce știe și ce îi convine ei. Și UDMR la fel. Apropo de duș în doi, cum zicea elvețianul, coaliția noastră are trei partide: PSD și PNL, care fac duș împreună (dușuri reci), și UDMR, care face dușuri fierbinți cu FIDESZ, partidul lui Orbán din Ungaria. Și-a găsit partenerul! Nu ai cum să nu recunoști asta, își văd, pas cu pas, de țelul lor, în timp ce mai dau câte o declarație împăciuitoare. Când Iohannis vorbea despre invazia Rusiei în Ucraina, Novak stătea țeapănă, era evident că nu îi convine. E clar că ei își mențin poziția pro Rusia, apoi își mai nuanțează câte o declarație, mai vin cu o explicație halucinantă, cum să s-a scos ceva din context, că nu s-a tradus bine, dar își vor urma interesele. Uitați-vă și la ministrul Sportului, Eduard Novak: tocmai și-a acordat o rentă viageră de 16.000 de lei, pentru că e campion olimpic. Meriți pensie viageră, dar nu ți-o dai tu, când ești în funcție! După ce terminai mandatul, făceai o cerere și o comisie decidea pe ce merite primești renta. Au politicienii ăștia un mod de a sfida lumea și de a o minți în față, ce nu s-a pomenit! De asta au și intrat în politică. Eu cred că, la ora actuală, un copil care nu învață prea bine, nu are șanse mari de facultate, nici nu e prea dotat să facă o afacere, și nici nu e prea harnic, are o singură șansă: în politică. Se lipește de câte un lider, bucuros că vine unul mai slab ca el, care nu o să râvnească la scaunul lui, îi cară servieta, îi mai rămâne și lui o sacoșă din ce primește șeful, și uite așa, te trezești cu el pus la ANRE, pus la ANPC, mai știu eu unde…