– Cititorii noștri mai vârstnici își amintesc, desigur, diminețile de toamnă când, prin fereastra deschisă a casei, se auzeau glasurile vânzătorilor de flori, care te îmbiau să cumperi Levănțică de pus între haine, în dulap. Cu timpul, plantei i s-au descoperit și virtuți legate de sănătate, drept care i se spune Lavandă, nume mai sobru, semn de înălțare în grad. Și mai există o diferență: ea se cultivă astăzi industrial, pe suprafețe uriașe, așa că noi vă sugerăm să votați în continuare cu Levănțica, pe care o găsiți la țărani, în piețe. Are flori mai mici, roz-alb-violete, și o aromă mai suavă, care îți parfumează nu doar casa, ci și viața. „Ia Levănțică, neamule!” –
Preparate din Lavandă
Pulberea de Lavandă

Planta se macină fin cu râșnița electrică de cafea sau în piuă, după care se pune într-un borcan de sticlă închis ermetic, care se păstrează la întuneric și răcoare.
Se ia o linguriță de pulbere de 3-4 ori pe zi. Planta se ține sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. În ciuda parfumului său dulce, veți remarca faptul că are un gust surprinzător de amar, motiv pentru care adesea este preferată tinctura.
Tinctura de Lavandă
Se obține prin măcinarea părților aeriene uscate, cu râșnița electrică de cafea, după care pulberea obținută se pune într-un borcan care va fi umplut până la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. După adăugarea alcoolului peste pulberea de plantă, borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat vreme de 14 zile, agitând din când în când conținutul pentru o mai bună solubilizare a principiilor active. După trecerea intervalului de timp necesar macerării, preparatul se filtrează prin tifon, iar tinctura obținută se păstrează în sticluțe mici și închise la culoare.
Se administrează pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi, câte o linguriță dizolvată în jumătate de pahar de apă.
Uleiul esențial de Lavandă
Este preparatul cel mai puternic din Lavandă. Îl găsim în magazinele și farmaciile naturiste. Uleiul nu trebuie să fie preparat industrial, cu arome chimice.
Intern: se iau amestecate cu miere sau pe o bucățică de zahăr 2-3 picături de trei ori pe zi.
Extern: uleiul se folosește amestecat în unguente, adăugat la apa de baie, pentru aromatizarea aerului încăperilor.
Oțetul aromatic de Lavandă
Într-o sticlă cu gâtul larg se pun 10 linguri de Lavandă mărunțită, peste care se adaugă jumătate de litru de oțet de mere. Se lasă să se macereze vreme de 10 zile la temperatura camerei, după care se filtrează. Se folosește pentru fricționări și comprese.
Baia cu Lavandă
Două mâini de Lavandă se lasă la macerat în 2 litri de apă, vreme de 8-10 ore (de dimineață până seara), după care se filtrează. Planta rămasă după filtrare se opărește cu încă 2 litri de apă clocotită, după care se acoperă, se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se combină cele două extracte, preparatul obținut fiind adăugat în apa din cada de baie.
Tratamente interne

* Dischinezie biliară, balonare la bolnavii de bilă, crize biliare însoțite de dureri de cap – Se ia Lavandă sub formă de pulbere, administrată pe stomacul gol, câte o linguriță de patru ori pe zi. Datorită principiilor sale active amare, Lavanda mărește secreția de bilă și ajută la evacuarea ei, calmând durerile abdominale și activând digestia.
* Depresie, anxietate – în cazurile ușoare se ia Lavanda sub formă de tinctură – 1 linguriță dizolvată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi, în cure de lungă durată (3 luni minimum). Uleiul volatil de Lavandă se administrează în depresiile și crizele de anxietate severe: două picături de ulei volatil amestecate cu puțină miere se iau de trei ori pe zi, pe stomacul gol.
* Aritmie cardiacă, adjuvant în ischemia cardiacă apărută pe fond de stres – Lavanda este prin excelență o plantă antistres, motiv pentru care, administrată în cure de lungă durată, ameliorează și, gradat, conduce la vindecarea bolilor produse de acesta. În problemele cardiace s-a observat o acțiune deosebit de favorabilă a tincturii de Lavandă, care acționează direct la nivelul sistemului nervos central. Se administrează de trei-patru ori pe zi câte o linguriță de tinctură diluată în jumătate de pahar de apă.
* Viermi intestinali, infecții cu protozoarul giardia lamblia – Se combină în proporții egale tinctură de Lavandă, de pelin și de cimbru (toate tincturile se prepară la fel ca cea de Lavandă). Se ia din această combinație de tincturi câte o linguriță diluată în puțină apă, de patru ori pe zi, înainte de masă. O cură durează minimum două săptămâni. Acest tratament este eficient atât singur, cât și în combinație cu remediile alopate, a căror eficiență o mărește.
* Oboseală, iritabilitate psihică, insomnie – Cele mai bune rezultate se obțin făcând băi cu Lavandă, cu jumătate de oră înainte de culcare. Suplimentar, este bine să puneți sub pernă un săculeț (ceva mai plat) cu Lavandă. Somnul va fi mai odihnitor, iar peste zi veți remarca o mult mai bună rezistență psihică și stăpânire de sine. Intern, se ia tinctură de Lavandă: o linguriță de trei ori pe zi.
* Dureri de cap, migrenă, amețeală – Ca remediu de urgență se iau 1-2 picături de ulei volatil de Lavandă cu puțină miere. Ca tratament pe termen lung se recomandă pulberea de Lavandă: o linguriță de patru ori pe zi, administrată pe stomacul gol.
* Reumatism – Se face un ceai din o parte flori de soc și două părți Lavandă, o linguriță din acest amestec fiind opărită cu o cană de apă, după care se lasă să se răcească puțin și se filtrează. Se beau pe zi 2-3 căni din acest ceai, cât mai cald (pentru ca efectul sudorific și depurativ să fie mai intens). Are un gust destul de greu de suportat, dar o cură de 10 zile cu acest ceai are efecte antireumatice excepționale.
* Tuse convulsivă, gripă, bronșită – 2 picături de ulei volatil se amestecă cu o lingură de miere și se administrează câte puțin din acest amestec, care nu va fi înghițit direct, ci va fi lăsat să alunece pe gât pentru a-și exercita din plin efectele antiinfecțioase și calmante. Se iau maximum 6 picături de ulei de Lavandă pe zi la adulți și două picături pe zi la copii.
Tratamente externe

* Adjuvant în pneumonie și bronșită cronică – La 4 linguri de Lavandă proaspăt măcinată se adaugă apă, amestecând progresiv, până când se formează o pastă, care se învelește în tifon și se aplică pe piele. Deasupra cataplasmei se pune o sticlă cu apă fierbinte și se acoperă cu o pătură, ca să păstreze căldura. Cataplasma se ține minimum o jumătate de oră.
* Contra păduchilor și a altor insecte parazite – 3-4 picături de ulei volatil de Lavandă se amestecă cu o linguriță de oțet și se aplică pe păr (sau pe zona afectată), după care capul se acoperă vreme de câteva ore, pentru a se forma un mediu de vapori de ulei volatil care vor elimina insectele. Se aplică tratamentul 7-10 zile la rând.
* Pentru creșterea părului – Se face un masaj la rădăcina părului cu oțet de Lavandă obținut prin macerare, după metoda de mai sus.
Câteva utilizări casnice ale Lavandei

* Condiment de Lavandă – amestecați în cimbrul cu care condimentați mâncărurile puțină Lavandă (într-o proporție aproximativă de 1:5). Mâncărurile vor căpăta o aromă deopotrivă delicioasă și rafinată, fiind, în plus, și mai ușor digerabile. În zona sudică a Alpilor, cimbrul amestecat cu Lavandă se dă mâncăcioșilor pentru a le regla apetitul și a-i ajuta astfel să scadă spontan în greutate.
* Pentru a scăpa de molii – se pun în dulap săculeți cu inflorescențe de Lavandă uscată. Zilnic, conținutul săculeților se freacă în palme pentru ca astfel să se degaje cât mai mult ulei volatil, care alungă insectele.
* Furnicile, puricii și gândacii fug de mirosul de lavandă. Pentru a scăpa de musafirii nepoftiți, stropiți de două ori pe zi locurile în care aceștia se ascund, sau traseele pe care vin, cu o soluție formată din 6 linguri de apă și 10 picături de ulei volatil de Lavandă.
* Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute din casă – puneți într-o cană de apă 10 picături de ulei volatil de Lavandă și 10 picături de ulei volatil de mentă. Ștergeți cu această soluție pereții, podelele și toate zonele care degajă mirosuri neplăcute. Evitați suprafețele lăcuite, pentru că uleiurile volatile sunt un dizolvant redutabil și strică lacul.