– La fiecare câteva secunde, un om își pierde viața din cauza unei boli prea puțin cunoscute: abuzul de medicamente –

Greu de crezut, dar adevărat – leacurile omului modern, minuni ale industriei chimice și farmaceutice, sunt și una dintre principalele cauze ale morții sale, o amenințare pe care trebuie să o înțelegem și să o prevenim. Cum? În primul rând, cunoscând cele mai periculoase categorii de medicamente și felul în care ele ne pot afecta.
Antibioticele
Nu le mâncați cu lingura
Deși în ultimii ani s-au creat în țările civilizate chiar organisme guvernamentale menite să limiteze consumul lor, abuzul de antibiotice continuă să rămână o problemă gravă de sănătate. De ce? Pentru că oamenii s-au obișnuit ca la primele simptome de „răceală” să ia o porție zdravănă de antibiotice, deși 90% din infecțiile respiratorii din prezent sunt produse de virusuri, asupra cărora acestea nu au absolut niciun efect terapeutic.
Nu vă lăsați invadați de ciuperci
O altă problemă care apare la cei care abuzează de antibiotice este apariția infecțiilor cu ciuperci, în special a candidozei, care a devenit o boală de mase, greu de tratat cu mijloacele actuale. În fine, după administrarea repetată a antibioticelor, în organism iau naștere tulpini de bacterii mutante, care nu mai pot fi combătute cu niciun fel de medicamente și care pot produce infecții mortale.
Nu vă prescrieți singuri antibioticele
Evitarea efectelor nocive ale antibioticelor se face mai ales prin administrarea acestora doar atunci când este absolut necesar. Aceasta presupune, în primul rând, să nu ni le mai „prescriem” singuri, ci să le luăm doar la recomandarea medicului specialist, care este cel mai în măsură să o facă.
Aspirina
În exces, produce hemoragie internă

În prezent, aspirina – adică acidul acetilsalicilic, este cel mai folosit medicament din lume, fiind utilizat ca atare sau intrând în componența a alte zeci de pastile contra gripei și a guturaiului, contra durerilor de cap și a febrei. Din păcate, puțini oameni cunosc efectele adverse ale aparent inofensivei aspirine, ceea ce duce adesea la accidente tragice. În doze mari, aspirina fragilizează vasele sanguine, producând moartea prin hemoragie internă. Efectele dăunătoare ale aspirinei nu se opresc însă aici. S-a demonstrat, de pildă, că administrarea repetată a aspirinei, chiar și în doze medii, inhibă activitatea sistemului imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la infecții, favorizează apariția accidentelor vasculare cerebrale, încetinește ritmul de vindecare al rănilor, agravează gastrita și ulcerul (chiar și aspirina tamponată).
Evitarea efectelor nocive ale aspirinei se face în primul rând nedepășind dozele maxime admise, doze menționate în prospectul care însoțește acest produs. Apoi, este foarte important să citim compoziția medicamentelor pe care le luăm, iar dacă sunt două tipuri de pastile despre care se scrie că au în componență acid acetilsalicilic, vom evita să le luăm în paralel, deoarece se poate ajunge la o doză cumulată de aspirină peste pragul de risc.
Cortizonul și derivații săi (corticoizii)
Mai mult rău decât bine
Sunt hormoni sintetici, asemănători cu cei secretați în organismul uman de către glandele cortico-suprarenale, care au rolul de a limita procesele inflamatorii, de a regla diviziunea celulară, de a stopa procesele degenerative și proliferarea formațiunilor tumorale. De asemenea, sunt folosiți în boala canceroasă, pentru a încetini evoluția tumorilor.
Reacțiile adverse la cortizon și la derivații săi sunt atât de puternice, încât mulți medici își pun pe bună dreptate problema dacă bolile produse de administrarea îndelungată a corticoizilor nu sunt mai grave decât cele tratate inițial cu ajutorul lor. Aceasta pentru că administrarea corticoizilor scade dramatic imunitatea organismului, determină acumularea în exces de grăsimi și retenția de apă în corp, crește apetitul alimentar, adesea induce stări de depresie, anxietate, insomnie. Persoanele care iau aceste medicamente frecvent au un aspect specific: cu corpul umflat de retenția de apă și de depunerile de grăsime în exces, cu o dinamică lentă și o coordonare a mișcărilor nesigură. Mai mult, corticoizii administrați pe termen lung produc boli cardiovasculare grave, cel mai adesea mortale.
Anticoncepționalele
Nu vă jucați cu focul!

Sunt medicamente destinate exclusiv femeilor, medicamente cu acțiune hormonală care opresc ovulația, împiedicând astfel apariția sarcinilor nedorite. Încet, încet, au început să fie folosite pentru eliminarea neregulilor menstruale și pentru prevenirea tulburărilor de menopauză. La un moment dat, chiar s-a avansat ideea că anticoncepționalele previn cancerul genital și de la sân, precum și apariția tumorilor benigne la femei. O idee susținută puternic publicitar și care a convins zeci și sute de milioane de femei să apeleze la aceste „pilule magice”. Aceasta, până când în Statele Unite, și apoi în întreaga Europă, a izbucnit un imens scandal, întrucât s-a demonstrat că adevărata gravitate a efectelor nocive ale acestor medicamente a fost ascunsă publicului. Reacțiile adverse la anticoncepționale sunt atât de numeroase, încât nu ne ajunge spațiul acestui articol pentru a le enumera. Cele mai ușoare și frecvent întâlnite sunt îngrășarea și acumularea de țesut adipos, problemele de circulație periferică, stările de depresie sau de neliniște, umflarea picioarelor, apariția insomniei și a unui apetit sexual capricios. Pe termen lung, s-a demonstrat că folosirea majorității anticoncepționalelor are efecte mult mai nefaste, printre care creșterea incidenței cazurilor de cancer și tumori benigne (cu până la 600%!), apariția sterilității, a problemelor cardio-vasculare, a tulburărilor psihice grave, scăderea imunității organismului. Mai mult, în momentul în care o femeie se hotărăște să renunțe la anticoncepționale, apar dezordini endocrine majore manifestate prin: ciclu menstrual foarte neregulat și adesea dureros, apetit alimentar excesiv, transpirație, stări de nervozitate fără un motiv aparent.
Înțelepciune și moderație
Acest articol nu este, în niciun caz, un îndemn la o respingere fanatică, lipsită de discernământ, a unor remedii care, chiar dacă au reacții adverse, în anumite cazuri sunt în mod cert singura soluție cunoscută pentru depășirea unor probleme de sănătate. Din contră, informațiile prezentate până acum sunt un îndemn la înțelepciune și moderație, la un dialog mai deschis cu medicul curant și, mai ales, un avertisment de a nu folosi după ureche medicamentele de sinteză, oricât v-ar părea de inofensive.