GEOGRAFIE SENTIMENTALĂ
Un început de rai: Sibiul
– Te-ai născut la Sibiu, în inima Transilvaniei, dar școala primară și liceul le-ai urmat la București. Care e locul preferat al amintirilor tale din copilărie: vechea cetate a Cibinului, cu străzile ei cât o sfoară, sau largul balcanic al urbei lui Bucur?

– Sibiul, desigur. El e ținutul absolut al bucuriei și al uimirilor mele de copil. Un început de Rai, în care mama și tata sunt mereu tineri, frumoși. Ca prima lecție despre iubire. Despre cea mai sinceră și nemuritoare iubire, cea părintească. Sibiul, ca o placă turnantă, de unde pornesc toate drumurile vieții mele, dar și unde se întorc mereu atunci când sărăcesc prea tare. Blaga avea dreptate: „Copilăria e inima tuturor vârstelor”.
Și apoi, acel sentiment unic, de maximă siguranță și ocrotire, când simți că nimic rău nu ți se poate întâmpla. Că poți și să zbori dacă vrei. Și o smerenie apoteotică, pe care doar în copilărie o trăiești deplin. Așa, ca îngerii.
Pentru mine, Sibiul este decorul ideal pentru amintirile unei copilării de neuitat. Oriunde m-am aflat în lumea asta mare și oricând, am făcut mereu o „navetă sufletească” la Sibiu. Loc unic, martor al copilăriei mele, unde mai târziu mi-am odihnit adeseori ființa și poezia. De neuitat, cântecul luminii prin obloanele întredeschise ale casei bunicilor de pe strada Balanței, mireasma de agrișe, de crini și de regina-nopții din grădina lor. Ei bine, această primă casă din viața mea eu o numeam Muntele din grădină. O învățătură prin învecinare. Jazz-ul dimineților cu ploaie, curțile pietruite și înfrățite cu mușcatele, cu câte o boltă de viță pe sub care alergau copiii și apoi acele ganguri întunecoase, ascunse de porți falnice și misterioase, totul culminând cu turnurile și zidurile de cetate ale burgului nostru. Și, câteodată, auzeam aievea muzici de bal și carnaval, dinspre falnicele case din Piața Mare. Și, sigur, acordurile de orgă care mă fascinau de-a dreptul și o rugam pe bunica să mai zăbovim și pe Podul Minciunilor, dar și sub magnoliile pe care eu le numeam „rochiile de bal” ale Sibiului meu. Și parcul Sub Arini, pe care adeseori îl străbăteam cu mama. Și pavilionul de muzică în care, duminica, chiar cânta fanfara iar eu dansam, mai bine-zis mă învârteam până amețeam, în ritmul vreunui vals. Era, de fapt, parcul inimii mele de copil.
– Are locul copilăriei vreo influență asupra vieții noastre? Sunt pământul și apa lui (așa cum se spune) dătătoare de energii unice? Nasc ele „rădăcini strămoșești”?
– Influență e un cuvânt sărac în acest caz, întrucât însăși locuirea copilăriei ne împuternicește viața, ne dăruiește acele energii unice, salvatoare, mai ales în episoadele grele, ale fiecăruia dintre noi. Îmi amintesc cum de atâtea ori, când simțeam că nu mai pot purta povara încercărilor, mă suiam degrabă în primul tren care pleca la Sibiu. Și cu mâna pe inimă va spun că, de îndată ce coboram din tren, aerul căpăta valențe nebănuite, de primăvară eternă, vindecătoare, ca apa pe care o beam cu nesaț, cu o foame de pace, care chiar îmi umplea sufletul – o înviere psihică. Și fiecare pas era o victorie, o împăcare cu mine, cu cei care îmi greșiseră. Eu îl numesc și acum efectul pământului strămoșilor mei. Sau, pe scurt, EPS. Sau despre capitalul de trăiri, de emoții, de bucurii, pe care mi-l dăruiește și azi acest burg invincibil, prin „rădăcinile lui strămoșești”, cum frumos spui.
„Eu, bunicul și traista cu pâine uscată”
– Care e cea mai frumoasă amintire pe care-o ai, legată de un peisaj din anii copilăriei?

– Două amintiri care revin mereu fac parte din patternul Sibiu. Dumbrava, Jungerwald, cu falnicii ei stejari și lacul doldora de pești, și eu cu bunicul și cu o traistă de pâine veche, așezați pe mal, pe o pătură cu pătrate albe și negre, țesute de bunica de la Apold. Ne petreceam câte o zi întreagă hrănind peștii acrobați sau ne închiriam câte o barcă și ne plimbam pe lacul misterios, în timp ce bunicul îmi depăna povești sau îmi descria nostalgic serbările, maialurile (serbări câmpenești, în cinstea primăverii, organizate în luna mai) din vremea tinereții lui, sub umbrarul acestei misterioase păduri. Și de neuitat sunt și felinarele aurii și doar două tramvaie în oraș, care se așteptau cuminți unul pe altul, și clopoțelul tras de conductor, care anunța plecarea din fiecare stație. Și presimțirea călătoriei, doar traversând cu bunica de mână Podul Gării, duminicile, în drumul nostru spre catedrală, când sub picioarele noastre alergau liniile ferate și, uneori, chiar trenurile, și apoi iar șuierul acela care anunța plecarea, mereu plecarea. Dar și întoarcerea.
Mister, energie compensatorie, intensitate declanșate de peisajele copilăriei și două cărți ale mele de poezie pe care i le datorez în întregime Sibiului: Piața Aurarilor și Grădina din turn.
Străvezimea inimii
– Când scrii poezii folosești priveliștile de atunci? Există în tine un soi de „dat” permanent, pe care nu trebuie să-l chemi dinadins?

– Desigur, ele, priveliștile, fac parte din capitalul meu de trăiri, care devine un dat permanent, cum bine ai remarcat. Și asta se întâmplă fiindcă numai în copilărie ai străvezimea inimii. E o cuminecare cu ființele, cu priveliștile, cu Frumosul. Ești mereu gata pentru miracol. Ești în plină armonie cu lumea și cu tine. Și atunci, sigur că mai târziu, mai cu seamă ca poet, ea, copilăria, te va ajuta să te re-găsești, să te re-cunoști, să te exprimi retrăind acele stări, dar, mai ales, să scrii despre aflări, despre transfigurarea în Dar și permanența însoțirii cu Dumnezeu.
– Crezi că putem fi diferiți în funcție de locul nașterii noastre? Există diferențe între moldoveni și olteni, de exemplu? Tu prin ce te simți diferită, ca ardeleancă? Există un avantaj, ceva bun, pe care îl datorezi obârșiei tale?
– Locul nașterii e o amprentă de care ar trebui să ținem seama. Ea ne poate diferenția, fără doar și poate. Și da, există clișee și stereotipuri vizând „portretul de grup” al moldovenilor, al oltenilor sau al ardelenilor. Încercând o descriere a lor, diferențele vor vorbi de la sine. Deci, să începem cu moldovenii și cum sunt percepuți ei: oameni gospodari, isteți, ospitalieri, hâtri, pașnici, respectând tradițiile, mai melancolici, mai visători, dar și mai petrecăreți și mai răbdurii. Oltenii: dibaci, hotărâți, ambițioși, reactivi, iuți la vorbă, la treabă și la mânie, temperamente vulcanice, dar inimoși. Și moldovenii, și oltenii sunt plini de viață și foarte sociabili. Cât despre ardelenii mei: sunt oameni harnici, calmi, serioși, care-și țin cuvântul, civilizați, mândri, cumpăniți și cumpătați, tăcuți, molcomi, dar ambițioși. Eu am încercat toată viața să țin cont de sfaturile bunului meu tată: să nu fac nimic de mântuială, să fiu punctuală, să duc până la capăt orice încep, oricâte piedici întâlnesc, să nu mă plâng de nimic și de nimeni, să fiu circumspectă și să consider iertarea cadoul cel mai frumos. Datorez mult obârșiei mele ardelenești.
București, orașul fierbinte…
– Dar Bucureștiul – a lăsat vreo culoare pe tine? Te-ai adaptat sau te simți doar „în chirie” aici? Ce-ți place și ce nu-ți place în București? Ți-ai găsit în el locul tău?

– Oho, și încă multe culori! Bucureștiul meu m-a preschimbat într-un ochean-caleidoscop pe care am învățat, cu anii, cum să-l țin mereu în lumina câte unui vis, a unei emoții, a scrisului meu, până la urmă. Cei șaizeci de ani și mai bine petrecuți în și împreună cu el ne-au înrudit, de-a dreptul. Orașul acesta e viu, vorbește, se alintă, te ajută să treci prin viscolele istoriei, ca nimeni altul. E un oraș „fierbinte”, la propriu și la figurat. Cu fiece zi, an, vară, Bucureștiul a devenit și mai mult, și mai adevărat acasă. Mai ales în ultimii 30 de ani, când am călătorit foarte mult și când am poposit mai mult pe planeta numită America. Mă întrebi ce-mi place în București? Faptul că nu încetează să mă uimească prin ineditul lui, să mă țină în priză, să mă susțină prin reziliența lui, prin faptul că frumosul bate urâtul, că în pofida desfigurărilor operate de demolările ceaușiste și a construcțiilor haotice, complet lipsite de gust din ultimii ani, Bucureștiul continuă să mă farmece. Cu cartierele lui vechi și martore ale istoriei, precum Cotroceniul, zona Grădina Icoanei, Moșilor, Plantelor și, desigur, cu bisericile lui primitoare, insule de pace și rugăciune, cu cele două sfinte Mânăstiri din inima orașului: Antim și Radu Vodă, dar și cu grădinile orașului, precum istoricul Cișmigiu – parcul nostru cel de toate zilele, sau Parcul Ioanid – opera verde a librarului cu același nume, și minunata Grădină a Icoanei. Mă dor însă casele vechi, de certă valoare arhitecturală și istorică, acum lăsate în paragină – copiii orfani ai Bucureștiului.

Și-mi plac nespus gardurile interbelice, cu o feronerie aparte, în spatele cărora e totdeauna ceva interesant de văzut sau dăruind cel puțin un prilej de visare trecătorilor prea grăbiți, de azi. Și-apoi, farmecul numelor unor străvechi străzi bucureștene, precum Puțul cu plopi, din apropierea Radioului public, pe sub care curge un mic rîu care trece pe sub Știrbey Vodă, ajungând în Cișmigiu, și e numit Izvorul lui Eminescu. Sau suprarealistul nume al străzii Grădina cu cai, de lângă Piața Kogălniceanu, unde odinioară Dâmbovița făcea un cot, un ostrov, care îmbrățișa o grădină, cândva Livada Domnească, unde se odihneau caii „cu stea în frunte”, iar apoi s-a ridicat un foișor înconjurat de căluți de lemn rotitori, unde un francez își instalase micul circ, urmat apoi de o scenă unde se jucau piese și unde cânta adeseori și Anton Pann. Iar în zilele fierbinți, se scăldau copiii din cartier. Dar e timpul să vă port prin Cotroceni. De oriunde aș veni, când ajung în Piața Operei și trec Dâmbovița și ajung lângă biserica Sfântului Elefterie, ocrotitorul cartierului meu, inima îmi bate mai repede, simt că am ajuns acasă. Sibiul meu natal și acest cartier superb bucureștean mi-au modelat ființa. Dacă nu ar fi existat aceste locuri, locuiri, altfel ar fi arătat viața și poezia mea. Sunt porturile mele. Ieșirile la liman. Civilitatea, frumusețea, căldura lor m-au ținut vie, cu bucuria de a ști unde să aflu fărâme de senin, de pace și intensitate lăuntrică sau despre lecțiile cele bune, binecuvântate ale vieții mele. Cotrocenii continuă să-mi compună și recompună stări, sentimente, întâmplări, într-o simultaneitate a vârstelor uimitoare. Continuă să mă inspire. O enumerare succintă ar cuprinde: dealul Țăcăliei ( acum numit dealul Romniceanu) unde am câștigat primul meu premiu la 6 ani, la un concurs de săniuș cu o sanie meșterită de tata, sau unde verile mă dădeam în leagăn, și apoi l-am dat și pe fiul meu, iar acum pe nepoțeii mei, apoi „străjerii Cotroceniului” – cele două biserici cu același hram, Sfântul Elefterie, protectorul cartierului. Biserica mare, o adevărată catedrală, și biserica de pe insulă, cum i se spunea odinioară schitului ridicat în 1744, în imediata apropiere a Dâmboviței. Și cum să nu iubești acest colț de București, unic și plin de amintiri și de vieți mari, în care au trăit și au creat: Vasile Voiculescu, Ion Barbu, Dumitru și Aurelia Ghiață, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Claudia Millian, Șerban Cioculescu, Barbu Cioculescu, Alexandru Lascarov Moldovan, Marin Preda, Oscar Han, George Chiriță, Miron Radu Paraschivescu, Octavian Paler, Eugen Simion.
Cât despre ce nu-mi place la București? Ei bine, mie nu-mi place să pun etichete, nici să generalizez, așa că, pe scurt, iată răspunsul: mă obosesc Miticii, prea mulți pe metru pătrat, în capitala noastră, ca și praful, gălăgia, traficul haotic, nesimțirea, vorbitul tare, zgomotul șantierelor, prezent peste tot, murdăria, mutilarea orașului prin case și clădiri kitschoase, heirupismul și…, dar mă opresc. De ce? Fiindcă Bucureștiul te cucerește, te dezamăgește și iar te cucerește. Nu mă pot închipui trăind altundeva.
„Doar aici, la noi, e acasă”
– Liliana, ai absolvit Facultatea de limba și literatura engleză a Universității din București, o alegere care a trasat o direcție importantă în geografia destinului tău. Aproape un deceniu ai fost profesor asociat pe lângă universități importante din Statele Unite, ți-au fost tipărite cărți, ai luat premii. Puteai să faci o carieră strălucită în Occident, dar ai ales să te întorci în țară. De ce?

– Într-adevăr, limba engleză și poezia mi-au schimbat frumos, spectaculos, aș spune, destinul. Prin cele două burse Fulbright, profesoratul la Penn State University, unde am ținut cursuri de limba română și de cultură și civilizație românească, la Bucknell University și la University of Louisville, unde am predat ca profesor asociat cursuri de creative writing și de compoziție și retorică. A fost un timp de rodnicie, de scris intens, de traducere și publicare a cinci volume de poezie, și aș vrea să-i numesc aici pe minunații profesori și scriitori, traducătorii poeziilor mele: Adam Sorkin, Sean Cotter, Mihaela Moscaliuc, Bruce Weigl și Tess Gallagher. Am publicat în acei ani, în cele mai prestigioase reviste literare din SUA, precum: American Poetry Review, World Literature Today, The Kenyon Review, Tri Quartely, Agni, Sycomore Review, Columbia. Dar și invitația de a fi poetul în rezidență al Centrului Stadler de poezie, pe anul 2003, precum și publicarea în trei numere ale revistei New Yorker cu un tiraj de un milion de exemplare (atunci poeta Brenda Hillman mi-a telefonat să mă felicite: „Acum ați intrat în sanctuarul poeziei americane!”) au însemnat declanșarea unei frumoase cariere în Occident. Și da, cu toate acestea, am ales să mă întorc în România. Fiindcă doar aici, la noi, e acasă. Fiindcă oriunde m-aș afla în lumea largă, mă tem că o să clădesc pe nisip, însă eu am nevoie de stabilitate, de muntele care este limba mea maternă, nu degeaba se numește maternă limba care mă naște în fiecare dimineață și mă renaște în fiecare cuvânt din poeziile mele. Nu respir normal, decât în limba română, pe care o aud în jurul meu, nu pot trăi prea mult în afara țării mele care nu degeaba se mai numește și grădina Maicii Domnului. Am putut rezista atâta timp în America, pentru că am scris în limba mea și fiindcă știam că o să mă întorc acasă.
– Ce mai ții minte foarte frumos, de atunci?
– Cât entuziasm, câtă încântare pură, ce rezerve de bucurie și nădejde erau acești tineri poeți americani, îndrăgostiți de cuvinte, cu care învățam împreună, cum „Nomina sunt numina” – cuvintele sunt forțe. Iată ce mi-a spus o studentă: „După această oră de poezie, după ce ne-ați făcut cunoștință cu Rilke, după ce unii dintre noi am citit din poeziile noastre, după ce ne-am bucurat de viețile metaforei, cum frumos le numiți, simt că sunt soarele însuși. Pot dărui căldură.”
„Bunica Maria a pus sămânța credinței în mine”
– De-o bună bucată de vreme, viața ta e marcată profund de credința în Dumnezeu, care transpare și în ce scrii. Dimensiunea spirituală a fost declanșată de o întâmplare anume?

– Nu. A fost un parcurs inițiatic, început în copilărie. Bunica maternă nu-mi citea niciodată povești. Ea, în fiecare seară, înainte de culcare, după ce ne rugam împreună, îmi citea din Biblie. Îmi spunea „Hai să vedem ce a mai făcut Mântuitorul nostru, ce au mai făcut Apostolii, ce a mai făcut Măicuța Domnului”. Ea, bunica Maria, a pus sămânța credinței în mine. Se trăgea din neam de preoți și învățători.
– Nu regreți lumescul anilor tinereții? Efervescența lor? Ce-a adăugat vieții tale credința?
– Ce ani frumoși am petrecut pe „calea cea strâmtă”, dar plină de rod duhovnicesc, de sfântă Lumină. De o fericită lumină, cum mărturisesc poeziile mele, din cartea numită chiar așa: „Fericita lumină”.
– Clepsidra timpului curge. Ești pregătită pentru anii ce vin? Ce loc ocupă speranța în geografia vieții tale de azi?
– Îți răspund cu cuvintele psalmistului: „Aruncă spre Domnul grija ta și El te va hrăni; nu va da în veac clătinare dreptului” – psalmul 54. Ea, nădejdea, dă aripi. Și: „Dă-mi, Doamne, un poem, în care să îmbătrânesc frumos!”.
SI EU SUNT SIBIANCA!AM PLECAT DEMULT, DAR NU AM UITAT ORASUL MEU