– Poveștile neamului păsăresc –
Viața continuă

Decembrie. Așteptarea primei ninsori îi transformă până și pe cei mai ursuzi dintre adulți în copii fericiți. Cine nu tresare la dansul fulgilor de zăpadă? Printr-un paradox al naturii, „cumplita iarnă” are o înfățișare de vis. Dar dacă priveliștea ei feerică și strălucitoare ne încarcă de bucurie, departe de noi, în adâncul pădurii, viața locuitorilor ei e mult mai grea. Pentru multe animale iarna poate fi… ultima. Păsări, mamifere, broaște, șopârle și șerpi, dar și o mulțime de gâze fragile vor trebui să înfrunte câteva luni de frig, de umezeală, de lipsă de hrană și de nopți lungi…
Majoritatea oamenilor merg în pădure în timpul lunilor calde, pentru bucuria pe care frunzele, iarba, florile, fluturii și păsările le-o oferă gratuit. Iarna, în schimb, ei cred că toată pădurea e moartă. Cu toate acestea, o vizită într-o pădure în timpul iernii poate fi una dintre cele mai impresionante experiențe pentru cei îndrăgostiți de natură. Încă de la primii copaci pe care îi întâlnești, poți vedea cât de vie este pădurea iarna și ce ușor îi pătrunzi tainele. Acum nu există frunze în dosul cărora să se ascundă păsările, iar urmele mamiferelor se imprimă în zăpadă, asemenea unor semne de recunoaștere: fiecare specie cu semnătura ei.
Dar ce fac animalele pădurii iarna? Cum pot ele supraviețui? De ce nu aleg toate păsările să plece în țări mai calde? Natura a creat minunate adaptări, cu ajutorul cărora animalele pădurii își mai adaugă la anii vieții încă o primăvară.
Despre ciocănitori și cocoși de munte

Nici pentru păsările pădurii iarna nu este un anotimp ușor. În primul rând, ele trebuie să se îngrașe pentru a rezista gerului. De asemenea, multe specii năpârlesc de cu toamnă, punându-și „flanele” călduroase de puf nou sub pene. Capacitatea lor de a-și regla fluxul sanguin spre picioare le apără de degerături, chiar dacă stau toată ziua în zăpadă sau pe crengi înghețate.
Mai înțelepte ca oamenii, unele păsări își schimbă hrana în funcție de anotimp. Specii care se hrănesc în principal cu insecte în timpul lunilor calde, iarna mănâncă semințe și fructe. Chiar și ciocănitorile renunță la viermuși și la gâze, trecând pe regimul cu ghindă, alune sau jir, folosind crăpăturile din scoarța copacilor pentru a fixa în ele fructele tari, pe care le sparg, apoi, cu ciocurile lor puternice.

Cocoșii de munte, care trăiesc în păduri de molid, sărace în plante ierboase și arbuști, în lipsa fructelor moi și a semințelor, mănâncă ace de molid și de brad. Pare o hrană foarte săracă, dar această pasăre triumfală este dotată cu un sistem digestiv special, care extrage, ca o distilerie, substanțele hrănitoare, folosite, la vreme de geruri mari, pe post de… antigel. Cocoșii de munte mai au o adaptare ciudată: pe laturile degetelor de la picioare le cresc „vârzobi”, niște formațiuni cornoase, sub formă de pieptene, care ajută la mărirea suprafeței de sprijin, împiedicând astfel scufundarea acestor păsări masive în zăpada proaspătă.
Ulii, cucuvele și ciori

Păsările de pradă de zi și cele de noapte nu trebuie să-și modifice regimul alimentar. Găsesc din belșug mamifere și păsări mici, mai ales că multe din victime intră în iarnă nepregătite și sunt mai slăbite, mai încete în mișcări. Uliii șorecari sunt adevărați exterminatori ai rozătoarelor de câmp, putând mânca și o duzină de șoareci pe zi, un dar gratuit făcut fermierilor, care nu mai trebuie să dea bani pe otrăvuri, care pe deasupra se acumulează în produsele agricole, iar prin pânza freatică ajung în fântâni.
Cele mai oportuniste păsări sunt neamul ciorilor, care se hrănesc cu tot ce este bun de mâncat. Cele de pădure sunt experte în depozitarea hranei. Toată toamna culeg ghindă, jir, alune și semințe de zâmbru, pe care le ascund în sute de locuri diferite. Un veritabil miracol de perpetuare a vieții, care face ca din trupul arborilor ce mor peste iarnă, primăvara să răsară puieți de stejar, de fag, alun și zâmbru.
Toți pentru unul, unul pentru toți

O altă „minune” a pădurii este alianța păsărilor pe timp de iarnă, formarea de grupuri mixte. Dacă pașii vă vor duce iarna într-o pădure, veți fi uimiți să vedeți grupuri pestrițe de păsări, formate din pițigoi, aușei, țoi, cinteze, ciocănitori și florinți. Ba, uneori, grupului i se alătură și câte o gaiță. Motivul? Păsările pădurii știu că zeci de ochi văd mai bine decât o pereche, prădătorii fiind observați la timp. Unele specii profită de pe urma abilităților celorlalte. Într-un lan de porumb rămas necules, gaițele desfac știuleții, boabele le rămân pițigoilor, iar firimiturile produse sunt ciugulite de cinteze.
Cât privește somnul de peste noapte, unele specii, în special ciocănitorile, pițigoii și bufnițele, se culcă în scorburile copacilor bătrâni. Mult mai inventive, vrăbiile transformă tufișurile mai mari în dormitoare comune, pe care le populează cu sutele, strângându-se între ele, ca să se încălzească. Dormitul colectiv e foarte răspândit printre păsările pădurii, care se apără împreună de gerurile puternice, ocrotindu-se reciproc. Și, cine știe, poate că seara stau și la câte-o șuetă, dându-și știrile zilei și informații legate de locurile cu hrană.