ARHEOLOGIE
– La Porţile de Fier, pe malul sârbesc al Dunării, în primăvara anului 1940, când a început dezgheţul, mai mulţi buşteni au căzut în apă, iar viitura dezlănțuită i-a dus la vale. Un buştean a lovit cu putere malul şi a scos la iveală fundaţiile mai multor case care păreau făcute din piatră. Localnicii, impresionaţi de cele văzute, au anunţat autorităţile. Vârtejul celui de-al doilea război mondial i-a făcut pe oameni să uite pentru o vreme, de lumea care aştepta să fie readusă la lumină. O lume care schimbă temelia istoriei –
Povestea scrisului

Două decenii mai târziu, în vremuri de pace, lumea arheologică a fost martora unei descoperiri senzaţionale. Era în 1961, iar ştirea nu a venit, aşa cum se întâmplase până atunci, din Egipt sau Mesopotamia, ci din România. Pe malul râului Mureş, lângă satul Tărtăria, au fost găsite trei tăbliţe de lut pe care se puteau observa nişte semne misterioase. După doi ani, arheologul Nicolae Vlassa a publicat o lucrare în care afirma că semnele de la Tărtăria se aseamănă cu scrierea sumeriană. Noutatea, care avea să schimbe istoria scrisului, era că tăbliţele de la Tărtăria erau cu 2.000 de ani mai vechi decât cele din Sumer, locul apariţiei primei scrieri din lume.
Supoziția arheologului român a fost contestată de sumerologul german Adam Falkenstein (1906-1966) şi de arheologul M. S. Hood, însă a fost susţinută, preluată şi dezvoltată de oameni de ştiinţă din întreaga lume, printre care îi amintim pe: Marija Gimbutas (de la Universitatea Harvard şi UCLA), Milton McChesney Winn (de la UCLA, SUA), Radivoje Pešić (1931-1993) şi arheologul german de origine iugoslavă Vladimir Milojičić (1918-1978).
Curajul lui Nicolae Vlassa i-a impulsionat şi pe arheologii iugoslavi să reconsidere teoria colegului lor Miloje Vasić care, în 1908, descoperise la Vinča, lângă Belgrad, obiecte de ceramică pe care se aflau semne identice cu cele de la Tărtăria şi pe care Vasić le considerase ca fiind litere ale unei scrieri necunoscute. La vremea respectivă, teoria a fost respinsă de lumea academică.
Revenind la tăbliţele de la Tărtăria, trebuie spus că, deşi ideea unei scrieri mai vechi decât cea sumeriană nu a fost unanim acceptată, totuşi, arheologul rus Boris Perlov şi compatriotul său, sumerologul A. G. Kifisin, au realizat descifrarea şi traducerea textelor de pe tăbliţe. Cu toate că au lucrat separat, concluziile au fost asemănătoare. Scrise circular, textele trebuie citite, după cum susţin cercetătorii, în sens invers acelor de ceasornic.
Folosind metoda comparativă, A. G. Kifisin a avut în vedere semnele de la Tărtăria, pe cele de la Vinča, precum şi pe cele descoperite într-o grotă de pe malul Niprului (Ucraina). Găsind similitudini în zone atât de îndepărtate geografic, sumerologul rus a emis ipoteza că, pe teritoriul cuprins între Dunăre şi Nipru, a existat o ţară numită Arata. În opinia lui Kifisin, locuitorii acestei ţări ştiau să prelucreze metalele, cunoşteau şi utilizau roata, aveau noţiuni de astronomie, iar scrisul era folosit de majoritatea membrilor comunităţii. Civilizaţia carpato-dunăreană, este de părere sumerologul rus, a avut mare influenţă în lumea antică, în special în Grecia Veche, Egipt, Sumer şi China.
Lepenski Vir
După patru ani de la descoperirea făcută în România la Tărtăria, în 1965, în Iugoslavia s-a decis explorarea unei terase joase a Dunării de lângă Lepenski Vir, localitate aflată pe malul sârbesc, în zona Djerdap-Porţile de Fier. Arheologii, conduşi de academicianul Dragoslav Srejović (1931-1996), au găsit aici o mică aşezare datând din neolitic. La început, s-a crezut că obiectele aveau valoare mică, fiind vorba doar de sate din timpul Imperiului Roman. Pentru că siturile urmau să fie inundate de Dunăre, ca urmare a lucrărilor de la Hidrocentrala Porţile de Fier, au fost, totuşi, cercetate. Nimeni nu se aştepta ca această localitate, situată într-o zonă foarte greu accesibilă, să fie leagănul uneia dintre cele mai complexe şi mai strălucite culturi preistorice. Acest fapt a devenit evident în 1967.
Au fost găsite case temeinic construite, morminte în care se aflau dovezi ale unor ritualuri de înmormântare mai puţin obişnuite, o bogăţie de unelte foarte precis făcute din piatră, os şi corn, diverse bijuterii, plăcuţe cu diferite semne asemănătoare literelor şi sculpturi monumentale din piatră.
Acest sit atât de original şi de enigmatic, dar şi celelalte opt descoperite pe ţărmul Dunării (cinci în România: Veterani-Terasa, Icoana, Răzvrata, Ostrovul Banului şi Schela Cladovei, şi patru în Serbia: Lepenski Vir, Vlasac, Hajdučka Vodenica şi Padina) dovedesc că Lepenski Vir trebuie considerat centrul unei culturi specifice şi îndelungate, numite astăzi „cultura Lepenski Vir”. Descendenţi ai unei vechi civilizaţii europene datând din Paleolitic, întemeietorii acestei culturi au trăit în grotele din zona Porţile de Fier de la sfârşitul epocii glaciare (cca. 20.000 î.Hr.) până în jurul anului 7.000 î.Hr., atunci când clima s-a încălzit considerabil. Schimbarea climatică a făcut posibil traiul în aer liber.
Primul apărător al ideii că semnele descoperite în localităţile dunărene reprezintă cea mai veche scriere a fost Marija Gimbutas (1921-1994), una dintre cele mai reprezentative figuri ale arheologiei secolului al XX-lea şi profesor la Universitatea Harvard. Tot mai des vehiculată în ultima vreme, expresia „scriere veche europeană” îi aparţine. Datorită ei şi lui Harald Harman, teoria că la Dunăre ar fi apărut pre-scrierea s-a impus la nivel internaţional. Sir Mortimer Wheeler (1890-1976), unul dintre cei mai importanţi arheologi britanici, a afirmat că „Lepenski Vir este unul dintre puţinele situri arheologice din lume la care epitetul «unic» se poate aplica legitim”, întrucât semnele descoperite aici reprezintă „invenţia originală a unor oameni pe care nu vom şti niciodată cum îi cheamă”.
Pentru paleolingvistul iugoslav Radivoje Pešić, profesor la Universităţile din Belgrad şi din Roma, scrierea descoperită în zona Dunării a fost liniară, şi nu pictografică. În lucrarea Vinčansko Pismo (Scrierea de la Vinča), profesorul a sistematizat semnele descoperite şi a ajuns la concluzia că există 57 de litere. Din aceste 57 de litere, a scos 26 şi a demonstrat că sunt identice cu cele ale alfabetului etrusc. De asemenea, a observat că există similitudini şi cu alfabetul fenician, din care s-a format alfabetul grec. Descoperirea profesorului Radivoje Pešić nu a fost primită favorabil de întreaga lume stiinţifică. Mai ales în fosta Iugoslavie, mai mulţi cercetători au afirmat că nu se poate vorbi de litere, ci de semne folosite pentru însemnarea proprietăţii. Conştient că nimeni nu-i profet în ţara lui, profesorul Pešić a spus: „Viaţa în eroare naşte ură, dar numai din adevăr se naşte dragostea”.
Etruscii de pe malul Dunării
Herodot, părintele istoriei, spunea că între secolele XV-X î.Hr., etruscii au venit din ţinutul Anatoliei şi s-au stabilit în nordul Italiei. Până acum, s-a considerat că etruscii au migrat pe apă. Teoria a fost răsturnată de paleolingvistul Pešić. Pe baza comparării alfabetului etrusc cu semnele de la Vinča, acesta a ajuns la concluzia că migraţia s-a petrecut pe uscat, etruscii venind astfel în contact cu populaţia dunăreană de la care au preluat scrierea.
Stabilit în Italia, profesorul Pešić şi-a publicat rezultatele cercetărilor în anul 1987, la Milano. Oponenţilor teoriei lui, acesta le-a adus contraargumentul că în toate casele neolitice din zonă, au fost găsite obiecte de ceramică pe care se pot vedea aceleaşi semne, bine sistematizate şi cu formă sigur definită. Prin urmare, se poate vorbi despre o scriere cunoscută de toţi membrii comunităţii. Cercetătorul a emis ipoteza că procentul de alfabetizare era foarte mare, în comparaţie cu cel din Europa secolului al XVII-lea, când doar 6% din populaţie ştia să scrie şi să citească. Nici în secolul al XX-lea, situaţia nu era cu mult mai bună. De pildă, în zona Porţile de Fier, în preajma anului 1940, când buşteanul adus de Dunăre lovea malul, scoţând la iveală lumea dispărută, jumătate din populaţie era analfabetă. Radivoje Pešić a privit cu veneraţie vechea civilizaţie dunăreană şi a respins vehement părerea că oamenii acelor timpuri erau primitivi. În consecinţă, a întocmit un tabel cronologic al apariţiei scrisului în lume.
Apariţia scrisului în lume. Tabel cronologic întocmit de Radivoje Pešić
* Protoscrierea de la Lepenski Vir (8000-6000 î.Hr.)
* Scrierea de la Vinča şi Tărtăria (5500-3200 î.Hr.)
* Scrierea sumerienilor din Mesopotamia (3100-75 î.Hr.)
* Proto-elamita (3000-2000 î.Hr.)
* Protoindiana (a apărut în 2200 î.Hr.)
* Chineza (1300 î.Hr. până în zilele noastre)
* Egipteana (3000 î.Hr. – 400 d.Hr.)
* Cretana (2000 î.Hr. – 1200 î.Hr.)
* Hitita (a apărut în 1600 – 777 î.Hr.)
Indiferent dacă teoria profesorului Pešić se verifică sau nu, cert este că semnele de la Vinča au fost descoperite pe o arie largă, în tot S-E Europei: Ex-Iugoslavia, România, Bulgaria, Grecia, Moldova şi Ucraina.
În România, renumitul lingvist Ariton Vraciu, profesor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, a publicat în revista „Convorbiri literare” (nr. 8/1980) un articol despre limba şi scrierea traco-dacilor, în care preciza că semne identice cu cele de la Vinča au fost găsite la Troia.
Profesoara Ioana Crişan, citată adesea în lucrările oamenilor de ştiinţă de peste hotare, printre care şi profesorul italian Marco Merlini (directorul general al Prehistory Knowledge Project de la Roma), a demonstrat continuitatea în memoria colectivă a semnelor de la Tărtăria (cultură contemporană cu Vinča) şi a acelora descoperite la sudul Dunării. Aceste semne, remarcă cercetătoarea, sunt preluate în arta folclorică românească (de la ţesături de interior la costume populare). Astfel, rombul, X-ul, E-ul, B-ul, D-ul, M-ul, cercul, unghiul, copacul, spirala, rozeta, liniile paralele sunt – după cum arată Ioana Crişan – simboluri care apar frecvent, putând fi identificate încă din Neolitic. Cercetătoarea demonstrează că aceste elemente nu sunt doar motive decorative, ci, în tradiţia populară, reprezintă expresii aluzive la ideile religioase, la codurile asociate cu puterile magice, cu divinitatea şi epifaniile ei. În lumea satului românesc, simbolurile geometrice sunt transmise de la mamă la fiică, însăşi Ioana Crişan învăţându-le de la mama ei.
Miracolul de la Vlasac
În anul 1970, trei kilometri mai jos de Lepenski Vir, echipa condusă de academicianul Srejović a descoperit localitatea Vlasac. Pe baza analizelor făcute, s-a ajuns la concluzia că Vlasac este mai vechi decât Lepenski Vir, însă ambele localităţi aparţin aceleiaşi culturi. Arheologii nu au avut răgaz pentru un studiu aprofundat. Un an mai târziu, noul avea să înghită vechiul, situl arheologic fiind acoperit de Dunărea îmblânzită de constructorii hidrocentralei. Dar când adevărul trebuie să iasă la suprafaţă, se petrec miracole. În mod cu totul neaşteptat, în 2002, a scăzut nivelul Dunării. În contextul creat, pescarul Momčilo Djordjević din Donji Milanovac a găsit obiecte foarte importante la Vlasac. Unul dintre acestea era un jertfelnic. Studiindu-l, directorul muzeului din Majdanpek, Păun Es. Durlić, şi-a exprimat convingerea că pe jertfelnic pot fi identificate simboluri care, aproape neschimbate, au devenit litere în unele scrieri cunoscute. Dragan Jacanović, arheolog la Muzeul Naţional din Požarevac, a afirmat că aceste simboluri reprezintă veriga lipsă, cea care confirmă ideea că această civilizaţie a cunoscut scrierea. În opinia arheologului sârb, acesta ar putea fi cel mai vechi mesaj scris din Europa.
Importanţa descoperirii de la Vlasac a fost recunoscută de oamenii de ştiinţă din străinătate. Harald Harman, unul dintre cei mai mari experţi în paleografie din Statele Unite, şi-a exprimat satisfacția că a avut şansa de a vedea o descoperire originală, care demonstrează că este vorba de o pre-scriere şi, indubitabil, de o descoperire epocală. O părere similară întâlnim şi la Joan Marler, directorul executiv al Institutului pentru Arheomitologie din Statele Unite, care a spus că Vlasac poate schimba părerea actuală despre începutul scrierii. În ceea ce priveşte descifrarea mesajelor de la Vlasac, cercetătorii nu au ajuns la un punct comun. Totuşi, publicistul și filologul Vida Tomić a publicat o traducere poetică a unui text găsit pe o piatră de sacrificiu: „Totul se petrece în cicluri şi când termini de băut paharul vieţii, te întorci în praf”.
RANKO VUROVIČ