Varza murată, ca stimulator

Varza murată e cunoscută și drept „mătură a intenstinului”. Deosebit de bogată în bacterii lactice, este considerată, din acest motiv, un aliment probiotic. Microorganismele ajută la menținerea sănătății florei intestinale și la curățarea intestinului în mod natural, fără să-l forțeze. Dincolo de faptul că varza murată sau zeama de varză murată ne ajută pe termen lung să avem o floră intestinală sănătoasă, ea stimulează digestia pe termen scurt, reparând excesele sărbătorilor. Mâncați zilnic o farfurie cu salată de varză murată, asezonată cu puțin chimen și ulei de dovleac, sau beți un pahar de moare proaspătă. Ambele, pe stomacul gol.
Ceaiul verde
Bând zilnic ceai verde, putem contribui în mod semnificativ la sănătatea noastră intestinală. Băuturii originare din China îi sunt atribuite numeroase efecte pozitive asupra organismului. Teina conținută în frunze are un efect calmant asupra tractului gastrointestinal și acționează, în plus, ca o sursă naturală de energie, având efect înviorător. Se beau trei cești de ceai pe zi.
Beți multe lichide

În general, ar trebui să bem zilnic unul-doi litri de lichide (fiecare om are cerințele lui diferite), apă și ceaiuri neîndulcite de plante. Dacă nu ne hidratăm corespunzător, procesul digestiv este încetinit, ceea ce ne poate provoca o senzație de disconfort la nivel abdominal. Un pahar de apă călâie, înaintea micului dejun, stimulează procesul digestiv și activează în mod delicat intestinul. E important să bem mereu ceva când mâncăm alimente bogate în fibre, deoarece acestea au nevoie de apă pentru a se umfla.
Zerul și chefirul
În intestinul nostru viețuiesc milioane de bacterii, care ajută între altele la digestie și care ne protejează de agenți patogeni. Excesul alimentar le perturbă. De aceea e bine ca după sărbători să ne readucem flora intestinală în echilibru. La asta ne ajută bacteriile lactice, precum cele conținute în chefir și zer. Se consumă la dorință, pe stomacul gol.
Cojile semințelor de psyllium
Cojile semințelor de psyllium ajută la curățarea intestinelor și la eliminarea toxinelor din organism. Cu ajutorul unei lingurițe cu coji de semințe de psyllium vă puteți stimula digestia. Lăsați mai întâi cojile de semințe de psyllium să se umfle în 200 de ml de apă. După ce le-ați mâncat, mai beți 1-2 pahare de lichid.
Masaj ușor
Iată o metodă de a repune în funcțiune intestinul încărcat la greu cu alimente grase și nedigerate, din cauza lăcomiei (de sărbători, mâncatul devine „înfulecat”): întinși pe spate, pe covor sau o saltea, faceți o inspirație profundă abdominală și ridicați în același timp un picior în unghi drept cu abdomenul. În timp ce expirați, îndoiți piciorul, apropiați-l de burtă și cuprindeți genunchiul cu brațele. Repetați apoi exercițiul și cu celălalt picior.
Apelați din când în când la ceaiuri amare

Nimic nu stimulează digestia precum ceaiurile amare. Substanțele amare pe care le conțin stimulează producția de acid gastric și îmbunătățesc activitatea bilei, ceea ce are, la rândul său, un efect pozitiv asupra modului în care sunt digerate grăsimile. Pentru un ceai de Pelin preparat în casă, turnați 250 de ml de apă clocotită peste o jumătate de linguriță de plantă și lăsați 10 minute la infuzat. Băut cu înghițituri mici, stimulează digestia.
Stimularea intestinului gros
E o zonă cu un conținut uriaș de toxine, de aceea, „scaunul” regulat e o condiție a sănătății. Pentru o defecație regulată, se masează ușor, cu mișcări circulare, zona dintre ombilic și pubis, de trei ori, în sensul invers acelor de ceasornic.
Ghimbirul și curcuma
Curcuma și ghimbirul stimulează, între altele, activitatea biliară și au, de asemenea, și un efect antiinflamator. Un ceai proaspăt din ghimbir și curcuma combate senzația de stomac plin, crampele și balonarea, atenuând, în același timp, și durerile acute.
Alimentația bogată în fibre

Fibrele leagă apa și asigură un tranzit intestinal mai ușor și mai rapid. Produsele din cereale integrale, leguminoasele, fructele și legumele conțin multe fibre și ar trebui din acest motiv să joace un rol important în alimentația dvs.