– Actriță de teatru și cinema, a dat lovitura cu rolul Raluca, din serialul „Strada Speranței”. O pițipoancă pe care o joacă așa de bine, încât a transformat-o într-un personaj îndrăgit. Am poftit-o la o discuție despre „misterul” de-a fi actriță, dar și o mamă preafericită a unui băiețel „spinozaur”-
Secretele bucuriei
– Fiecare an nou începe cu vise pentru viitor, dar nu toți oamenii izbutesc să și le împlinească. Tu pari să te numeri printre învingători. Tot ce ți-ai propus până acum s-a împlinit și profesional, și personal. Ai o formulă secretă a succesului?

– E vorba de o combinaţie de ingrediente, ca la prăjiturile reușite. Pe primul se află încrederea în puterile tale, fără de care nu poți face nimic. Mai există şi clipe de îndoială, de temeri, dar, în general, evoluţia din anii de carieră pe care i-am acumulat până acum mi-a dovedit că sunt pe drumul cel bun, că am abilități pentru meseria pe care o fac. Și, chiar dacă uneori mai apar îndoieli, încet-încet, încrederea despre care vorbesc a crescut și-mi permite să visez la mai mult. Apoi, în „formula secretă”, despre care mă întrebi, intră și relaxarea care vine din posibilitatea de a alege în profesie să faci ce vrei din libertatea de a accepta doar anumite proiecte și doar anumiți oameni, cu care să lucrez. Libertatea deciziei îmi dă o energie fantastică, o motivație și o bucurie extraordinare: e formidabil să faci ce-ți place și să lucrezi cu oameni cu care rezonezi profesional. Cuvântul „trudă” dispare din vocabular, iar oboseala e doar o stare plăcută, nu un chin. Să faci o meserie care îți place e una din marile șanse ale unei vieți împlinite, un fel de a fi mereu bucuros. Nu mă pot gândi la bieții oameni care muncesc fiindcă trebuie, care merg la muncă strângând din dinți. Energia vieții are nevoie de bucurie. Iar eu o am. Sunt un om bucuros, Ines!
O pițipoancă simpatică: Raluca
– Dintre toate proiectele în care ai fost implicată în 2022, care ți-a plăcut cel mai mult?

– Cu siguranţă a fost rolul Raluca, din serialul „Strada Speranţei”, de la postul de televiziune Kanal D. M-am bucurat foarte mult că tocmai de sărbători a fost difuzat un episod special din acest serial. Atunci există o dispoziție specială pentru spectacol, oamenii stau acasă și televizorul ocupă un loc important în viața lor. Să-și înceapă anul cu tine chiar e ceva…
– Cum ai ajuns să fii distribuită în serial?
– Povestea cu „Strada Speranţei” a fost încâlcită, în sensul că am început să filmez la primul sezon în 2021, dar episodul-pilot s-a filmat acum şapte ani! (râde) Deci, cu şapte ani în urmă, mi s-a propus acest proiect, am filmat pilotul, după care treaba a rămas aşa, cumva cu butonul de pauză apăsat, încât şi uitasem de acest serial. Apoi, în vara lui 2021, în iunie, am primit un telefon în care o voce de femeie mi-a zis fără alte introduceri: „Bună! Mâine vii la probe, da?”. Eu eram în vacanţă, cu familia, în Grecia, şi habar n-aveam despre ce vorbea. După ce m-am întors în ţară, m-a sunat Toni Grecu, „părintele” şi scenaristul serialului, care m-a pus în temă: vânduse proiectul către Kanal D şi voia să-mi propună să reiau rolul Raluca. I-am spus că accept, atât doar că, între timp, silueta mea suferise modificări, în urma naşterii lui Carol, băiatul meu, şi i-am cerut să-mi spună când începeau, efectiv, filmările. „În septembrie,” a venit răspunsul. Atât mi-a trebuit. Până în septembrie, am tras tare, ca să revin exact la forma fizică pe care o avusesem la episodul-pilot şi… am trecut la treabă. (râde)
– Cum te-ai descurcat cu personajul Raluca, atât de opus felului tău de a fi? Nu e greu să interpretezi pițipoance?

– Iniţial, Raluca era o fetiţă destul de inocentă, dar odată cu primul sezon, Toni Grecu a zis să schimbăm macazul, s-o ducem într-un extrem foarte îngroşat: s-o facem, așa cum zici, o piţipoancă plină de ea, cu un caracter reprobabil, cu un nivel de educaţie şi de aspiraţii redus, care se coboară la a trăi cu un italian, şi bătrân, şi însurat… Aşa a ieşit această „tâmpită”, care nu e chiar proastă de tot, care vorbeşte un simulacru de italiană şi care, totuşi, are un şarm care te prinde rapid. (râde) Şi care pe mine, ca actriţă, m-a bucurat enorm, tocmai fiindcă a reprezentat o provocare. Pe de altă parte, munca mi-a fost uşurată de faptul că nu am dus lipsă de surse de inspiraţie. Trăim într-o epocă în care fete de genul Ralucăi se găsesc la tot pasul. Le vezi peste tot şi nu e greu să le identifici, fiindcă, prin operaţii estetice, toate arată la fel, au adoptat un şablon estetic de la care nu se abat, astfel că, vizual, ai senzaţia că, pe oriunde mergi, te tot întâlneşti cu acelaşi personaj, iar, şi iar, şi iar. N-o spun cu răutate, ci cu tristeţe. În orice caz, am avut de unde să mă inspir pentru Raluca.
– Cum a fost reîntâlnirea cu Toni Grecu? Mai lucraseși cu el…
– Aşa e, mai lucraserăm împreună la „Serviciul Român de Comedie”, însă nu atât de mult și de consistent pe cât am avut ocazia acum. A fost o veritabilă încântare: îl admir pe Toni din multe puncte de vedere! În primul rând, e un tip extrem de inteligent, mereu actual, extraordinar de în pas cu timpul, se ţine la curent cu tot ce e nou în lume și societate. Apoi, Toni ţine foarte mult la ceea ce scrie, aşa că face totul ca să te ajute pe tine, ca actor, să-i înțelegi textele și să le interpretezi exact aşa cum le-a gândit el. Se aşează calm şi-ţi explică, astfel încât să surprinzi toate nuanţele. Îmi place foarte mult că Toni scrie natural. Textele lui, deşi adesea conţin replici extrem de lungi, sunt foarte uşor de rostit, sună firesc, nu au nimic artificial. Iar peste toate astea, cu Toni lucrezi serios, dar şi râzi de te prăpădești. Cum să nu mă bucure o astfel de colaborare?!
Toate felurile de actorie sunt importante
– În anii din urmă, exceptând pauza forţată impusă de pandemie, ai făcut și mult teatru, cel mai recent spectacol fiind „O noapte furtunoasă”, în care interpretezi rolul Ziţa. Nu-ți ajunge succesul ca actriță de film?

– Eu cred că toate felurile de actorie sunt importante, atât timp cât îți place ce faci și te ajută să-ți dai măsura talentului. Sigur, şi dacă ai condiţiile să-ţi faci treaba ca lumea. În teatru ai mai mult timp să-ți pregătești personajul, să-i mai adaugi un zâmbet sau o lacrimă. Pe când, atunci când lucrezi, de exemplu, la un serial de televiziune, ritmul de lucru e mult, mult mai accelerat: scenariul poate să-ţi vină chiar în ziua filmării şi poţi, de pildă, ca într-o singură zi, să filmezi scene din şase episoade diferite! Trăgând însă linie, așa cum am spus, actorie e indiferent unde joci: pe o scenă de teatru sau într-un film. Important este să devii personaj. Dacă se poate, unul de neuitat.
– La un moment dat, ai pornit o afacere în afara actoriei: proiectul numit „Iubibil”. Cum merge?
– „Iubibil” a pornit de la plăcerea şi bucuria mea de a-mi decora casa. Am făcut un curs de floristică, apoi am trecut la table-setting (aranjarea meselor), fiind o colecţionară împătimită de cristaluri, de porţelanuri şi de alte obiecte care însoţesc o masă rafinată, împrejurul căreia te strângi, alături de familie şi de prieteni. După care m-am extins şi la decorarea de spaţii. Apoi, un prieten de familie, proprietarul unei tratorii, m-a lăsat să-mi „fac de cap” în restaurantul lui: i-am refinisat nişte piese de mobilier, i-am conceput un nou stil de table-setting, i-am găsit nişte amplasamente florale surprinzătoare… A rezultat un spaţiu cu o atmosferă mult mai caldă şi mai primitoare, şi de-aici mi-a venit ideea unei afaceri în domeniul table-scaping-ului (peisagistică de masă) pentru petreceri private: Iubibil. Un proiect de suflet, foarte important, un „ceva” al meu. În actorie, toate proiectele sunt colaborări – cu alți actori, cu regizorii… Or, eu simţeam nevoia de un „ceva” care să pună doar în mâinile mele controlul. Aşa că am pornit „Iubibil” cu mult entuziasm şi cu multă dedicare, investind în afacerea asta multă energie şi destul de mult timp. De-aici a apărut și problema: mi-am dat seama că timpul petrecut departe de băiatul meu, de Carol, îl afecta. Am observat la el nişte schimbări de comportament, şi nu în bine. Carol e foarte legat de mine şi e încă mult prea micuţ ca să poată să înţeleagă şi să facă faţă despărţirilor mai lungi. Aşa că am hotărât că „Iubibil” poate să mai aştepte, cu atât mai mult cu cât nu depind financiar de această afacere. O să mă rezum, încă vreo câţiva ani, doar la unele proiecte de mai mică anvergură, care să-mi permită să-mi aranjez programul în funcţie de acela al lui Carol, de orele în care el stă la grădiniţă: copilul meu, binele lui, reprezintă suprema mea grijă, totul cade pe locul doi în raport cu el.
Rockerul spinozaur
– Ce mai face Carol? Merge spre patru ani, nu?

– În afară de faptul că nu vrea să mănânce la grădiniţă (râde), e un băiat tare bun, cuminte, înţelegător, ascultător… Am descoperit de curând că-i place foarte tare muzica, dar nu orice fel de muzică: trebuie să fie neapărat rock! Ca atare, Alin, soţul meu, i-a căutat o chitară pe mărimea lui şi să-l vezi cum zdrăngăne la ea şi cum dă din cap… E un rocker foarte „supărat”! (râde) Apoi trece la pianină, iar acolo se domoleşte… Pare să fie o fire artistică, fiindcă îi place foarte mult să şi picteze. Dar l-a moştenit şi pe taică-su: îi plac toate maşinăriile care ţin de domeniul construcţiilor. Aşa că avem casa plină cu mini-excavatoare, basculante, macarale… Asta, pe lângă colecţia impresionantă de dinozauri, care reprezintă o altă mare slăbiciune a lui Carol. E îndrăgostit de ei şi s-a declarat pe sine însuşi ca fiind un „spinozaur”, motiv pentru care a trebuit să-i confecţionez, dintr-o pernă alungită, o „coadă” de dinozaur, cu care umblă toată ziua prin casă, imaginând diverse scenarii. Sunt foarte fericită că are multă imaginaţie, fiindcă asta, în mod cert, o să-l ajute, o să-i dezvolte şi inteligenţa, şi psihicul, şi emoţionalul. Iar un om cu o imaginaţie bogată nu se plictiseşte niciodată!
– În rolul de mamă, pe care se pare că-l joci la perfecție, apar greutăți legate de vârsta copilului? E mai ușor cu el mic sau mare?
– Ştii cum se spune: copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari! Îmi dau seama că, pe măsură ce creşte, iar eu, încetul cu încetul, nu mai pot să-l protejez întru tot şi toate, devin din ce în ce mai îngrijorată. Cu cât ia mai mult contact cu lumea şi cu viaţa, cu atât mai puţin pot să-l apăr, iar gândul ăsta şi sentimentul neputinţei sunt foarte greu de gestionat. Pe de altă parte, deşi înainte de naştere mă aşteptasem să fiu o mămică de-a dreptul isterică (râde), în realitate, sunt totuşi destul de calmă, în sensul că, în situaţiile de criză (de exemplu, la o boală), reuşesc să-mi păstrez calmul şi să fiu foarte pe fază. Abia după ce furtuna a trecut şi Carol e bine, mă ascund undeva şi plâng, ca să scot din mine toate emoţiile şi fricile pe care le-am adunat. E o eliberare a ceea ce am ţinut în mine.
– Ultima întrebare, Diana: cum ai păşit în 2023?

– A fost o trecere între ani foarte frumoasă: împreună cu Alin şi cu Carol, am mers la munte, în acelaşi loc unde am petrecut şi primul Revelion, la începutul relaţiei noastre. Aşa că amintirile de atunci s-au împletit cu bucuria prezenței lui Carol, acest copil minunat care ne împlineşte amândurora viaţa! Îi suntem atât de recunoscători lui Dumnezeu că ni l-a trimis! A fost un Revelion emoţionant, dar care mi-a dat şi foarte multă putere şi optimism. Sunt plină de visuri şi de dorinţe, care sper să se împlinească. Cu atât mai mult cu cât acesta e ultimul meu an de viaţă care începe cu cifra 3. Trebuie să-l onorez pe măsură: sper ca anul acesta să mai rămân o dată însărcinată. Îmi doresc foarte mult încă un copil.