Analiza politică alunii ianuarie
„Stabilitatea e singura calitate a acestui guvern!”
– A trecut prima lună din 2023. Dacă ar fi să „citim” noul an după semnele din Ianuarie, ce ne așteaptă? Are anul semne bune?

– Semne bune, mai greu. De la an la an, se înmulțesc semnele rele, și nu numai aici la noi, ci peste tot, iar cum în lumea asta totul e în conexiune, și dacă ne-ar merge bine nouă, aici, tot am fi afectați. Anul se anunță tensionat. Mai întâi, pentru că urmează să aibă loc rotația premierilor, cu inevitabile schimbări în cadrul guvernului. Deja se discută despre anumite ministere – Finanțele, Transporturile – pe care PNL nu ar mai vrea să le lase PSD-ului, iar PSD nu prea are de gând să renunțe la ele. Există și riscul ca „rotativa”, cum îi zic ei, să se blocheze, dar nu are nimeni interesul să apară o instabilitate la acest nivel. Stabilitatea e singura calitate a acestui guvern, că alta n-are. Te și miri că două partide mari – lăsăm la o parte UDMR, care e acolo ca să avem „Coaliția doi și-un sfert” – nu sunt în stare să pună niște oameni cât de cât capabili în fruntea ministerelor, a instituțiilor, a companiilor de stat. Aproape toate sunt în faliment, toate dau rateuri, se întâmplă tot felul de accidente și de nenorociri, pentru că sunt puși acolo oameni pe criterii politice, tot felul de ageamii care habar nu au de domeniile pe care le conduc. Întreprinderile se scufundă și se întâmplă tot felul de tragedii. Recent a fost un accident la Complexul Energetic Oltenia, unde o liotă de directori nu a fost în stare să asigure transportul unor mineri. Era un camion vechi de 40 de ani, care s-a răsturnat. Oare directorii de acolo umblă cu mașini vechi de 40 de ani? Când nu faci nimic, când nu repari nimic, e normal să se întâmple asemenea tragedii. Și în Ucraina s-a prăbușit un elicopter, accident în care a murit ministrul de Interne și alți oficiali, iar elicopterul era reparat la noi, la Ghimbav…
Ne mirăm de eșecul Schengen, dar noi am fost reprezentați de Lucian Bode. Unde l-au găsit pe Bode în ditamai partidul liberal? Nu ai declarat tu, Klaus Iohannis, toleranță zero cu plagiatele? Care Bode mai și sfidează lumea academică, dând în judecată Universitatea „Babeș-Bolyai”, unde și-a susținut doctoratul! S-a făcut de râs peste tot pe unde a fost. În presa austriacă, e numit „contra-exemplu de politician”. Doar dacă vrei să pierzi orice negociere îl trimiți pe Bode, așa poți fi sigur că ai pus cruce problemei.
Cam astea sunt semnele. Întreprinderile mici și mijlocii, IMM-urile, sunt într-o situație gravă, din cauza măsurilor luate de guvern. În loc să sprijine IMM-urile, care scutesc statul de grija multor oameni, taman pe astea le-au împovărat, de au dispărut o grămadă de firme. Niciodată nu știu ce trebuie încurajat și ce nu. Nici până acum nu au înțeles că e bine să susții zona IMM-lor. Acum vor taxă de solidaritate pentru multinaționale. OMV Petrom deja le-a dat cu flit! Multinaționalele nu or să declare profit sau vor avea profituri infime, de 10.000 sau de 100.000 de lei. Taxează dacă ai ce să taxezi!
Avem și o triplă epidemie, Covid cu gripă și viroză: s-au umplut spitalele, e criză de medicamente. Ai fi zis că, după doi ani de pandemie, am băgat ceva la cap. Dar nu, am luat-o ca și cum ar fi fost prima epidemie din viața noastră. Dacă a zis ceva memorabil, istoric, președintele Klaus Iohannis pe lumea asta e că „statul a eșuat”. Asta ar trebui scris cu litere de aur în dreptul lui. Așa e! E ca vorba aceea de la olimpiadă: „Ai câștigat, continuă! Ai pierdut, continuă!”. La noi, statul a eșuat și continuă. De la an la an, complică viața omului, în loc să o simplifice.
„Se vorbește că Maia Sandu are șanse la președinție”
– 2023 e și an preelectoral. Să ne așteptăm să intre deja în fierbere scena politică?
– Va fi tensiune! Marcel Ciolacu, liderul PSD, de-abia așteaptă să fie premier. Va fi bătălie pe ministere, sunt voci din PNL care nu ar mai vrea UDMR la guvernare, pentru că „nu se poate ca un partid cu 5% să se ocupe de Dezvoltarea României sau de Mediu”. Se știe de ani de zile care e procentul UDMR, și tot de ani de zile nu există guvern fără UDMR. Acum, coaliția e suficient de puternică, se putea dispensa de UDMR, dar pesemne s-au temut de un UDMR în opoziție, cu susținerea lor puternică din Ungaria. Ca să nu se radicalizeze UDMR, care e un fel de filială a FIDESZ în România, le-au dat și lor o sinecură, să fie scutiți de scandaluri, că oricum nu ducem lipsă de ele. 2023 va însemna și o bătălie pentru posturile de prezidențiabili de anul următor. Recent, a avut loc „Forumul de la Davos”. A fost acolo și Maia Sandu, care s-a întâlnit cu cancelarul Germaniei, cu premierul Spaniei, cu premierul Olandei. Are contacte la cel mai înalt nivel și e bine văzută peste tot. Se vorbește la București despre faptul că ar avea șanse la președinția României, pe ideea că în acest fel, s-ar produce reunificarea României cu Moldova. Traian Băsescu spune că o unificare ar fi binevenită, că România poate să suporte costurile și că ar dura prea mult până s-ar integra Moldova în UE. Dar Maia Sandu are destule probleme la ea, acolo, cu toți KGB-iștii pe cap, ca să își dorească o asemenea funcție. Nu a dat niciodată vreun semn, nu a spus vreo propoziție din care tu, forțând lucrurile, să deduci că și-ar dori așa ceva. Și, oricum, nu poți vorbi de unire, până nu o vrea Republica Moldova. Facem și noi ca rușii în Ucraina, intrăm cu tancurile în Chișinău, cum sugerează George Simion? Idei aiuristice, într-un context extrem de exploziv. Oamenii ăștia nu se gândesc la ce spun. Ori e exces de imaginație, de scăpări ale lucidității, ori e un joc perfid. Altfel nu se explică. Dar cum majoritatea liderilor noștri au epoleți pe dedesubt, începi să crezi că fac niște jocuri ascunse și extrem de periculoase. Altă candidată citată e Laura Codruța Kovesi. Ea a și zis, în toate limbile UE, că nu o interesează președinția României, și o cred. E axată pe cariera ei, care e solidă și sigură. În fine, Marcel Ciolacu, care nu are candidat în PSD, că nu are, s-a uitat în stânga, s-a uitat în dreapta, apoi s-a uitat pe jos și l-a văzut pe Ion Cristoiu. „Un intelectual de stânga, în fibra dânsului se regăsesc toate valorile stângii”, a spus Ciolacu. „Maestrul” Cristoiu s-a și lăudat că Ion Iliescu i-a spus că e mai comunist decât el. O fi! Mircea Geoană e și el în plină campanie, se tot oferă PSD-ului, dar nu primește sprijin. Nu se știe ce candidat va scoate PSD-ul. Nici de PNL nu se știe. Se vorbea, ba de Nicolae Ciucă, se vorbește mai nou de Eduard Hellvig. Prin urmare, suntem puși să alegem între cizme și epoleți.
Mai sunt nenumărați candidați, foști președinți de partide, care, pierzându-și pozițiile acolo, și-au făcut repede niște partidulețe. Ludovic Orban, cu „Forța Dreptei”, va candida și el. Florin Cîțu anunță o platformă în PNL, „Forumul Dreptei”. Nu m-aș mira să își anunțe și el candidatura. Mai e George Simion, din partea AUR, de la UDMR va fi tot Kelemen Hunor, să se afle în treabă. Nu m-ar mira să apară și Diana Șoșoacă, Viorica Dăncilă are și ea un partid, de care nu a auzit decât familia sa. Avem nenumărați actori politici care se învârt în zona prezidențială, fără ca vreunul din ei să stârnească un minimum de încredere, că de entuziasm nici nu se pune problema. Mai e un an și ceva până la alegeri, dar e foarte posibil ca acest an să se consume pe bătălia pentru prezidențiale. Vor fi patru rânduri de alegeri în 2024, dar, în loc să fie locomotive pentru partidele lor, candidații la prezidențiale par mai degrabă remorci. Președintele reprezintă, totuși, statul. Nu poți să ieși cu cineva ca Dăncilă. Klaus Iohannis e criticat mult în ultima vreme, dar apoi stai să te gândești: dacă în locul lui Iohannis era Dăncilă, că ea fusese finalistă, ce se întâmpla? Și atunci mai uiți un pic de amar. Adevărul e că Iohannis știe cum să se prezinte în afară, din păcate nu e suficient de implicat, de activ și de ferm pe cât ar trebui.
„Legea minorităților din Ucraina a nemulțumit pe toată lumea”
– Autorităților române li se reproșează că nu au luat o poziție mai tranșantă referitor la problemele minorității noastre din Ucraina.
– Într-adevăr, în Ucraina, prietena noastră, unde se dă, într-adevăr, o bătălie importantă pentru toată lumea, românii se plâng că sunt persecutați de oficialități. Nimeni de la vârf nu a reacționat. Nu era normal ca Iohannis să fi pus mâna pe telefon, să îl sune pe Volodimir Zelenski, și să îi spună: „Tinere, ai promis ceva în Parlamentul României. Vrei să stricăm prietenia? E o vorbă: ce ție nu-ți place, altuia nu face!”. E criticată și legea minorităților din Ucraina, care e ceva mai bună decât cea de dinainte, dar, oricum, a nemulțumit pe toată lumea. E adevărat că ei au o comunitate rusă puternică, și din cauza asta sunt rezervați în a da drepturi minorităților. Dar puteau să facă o lege prin care să dea drepturi prin simetrie. Cum se poartă alții cu minoritatea lor, așa se comportă cu ei, și aveau acoperire. Noi avem școli pentru ei, să ne dea și ei nouă…
– Pe lângă toate crizele care s-au adunat în ultima vreme, 2023 se anunță și un an bântuit de o inflație îngrijorătoare. Noi ce așteptări avem, pe plan intern?
– Și la noi e inflație de două cifre. Ai noștri se avântă și spun că până la final de an vom avea inflație de o cifră. S-o vedem și pe asta! Între timp, mărirea pensiilor, care s-a făcut cu 12,5%, după lungi discuții, e oricum înghițită de o inflație de 16,5%. E doar o mică cârpeală, din păcate.
Asta e situația: nu are rost să ne lamentăm, căci degeaba o facem, nici să privim cu vreo speranță că vine cineva și schimbă radical situația. Tot ce putem spera e să nu se agraveze lucrurile. Mă tem că anul ăsta îl vom pierde, tot organizând alegerile. Va veni Ciolacu premier, va anunța că mai mărește pensiile, ca să își pregătească alegerile de anul viitor. Dar cu ce preț, nimeni nu mai calculează. Împrumutăm miliarde, pe 20, pe 30 de ani, și cine plătește, că deja am pierdut 1 milion de oameni conform recensământului, dar real, am pierdut mult mai mult.
Monica Lovinescu cita foarte des o frază a unui scriitoare: „Adevăratul curaj e atunci când nu mai există speranță”. Se pare că noi acum avem nevoie de adevăratul curaj, pentru a suporta această realitate la care suntem martori și să vedem dacă există vreo posibilitate să mai ameliorăm un pic situația sau măcar să nu o mai deteriorăm.