Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O farmacie într-un fruct: GREPFRUITUL

– Nu toată lumea apreciază aroma și gustul lui amărui, dar substanțele amare pe care le conține sunt un tonic și un detoxifiant extrem de puternic al organismului. Are și efecte anticancerigene. O cură cu grepfruit este o măsură ideală de protecție la vreme de iarnă –

TRATAMENTE INTERNE

Foto: Shutterstock – 2

* Crizele biliare – sunt prevenite şi tratate extraordinar de eficient de sucul proaspăt de grep­fruit. Un pahar băut dimineaţa, pe stomacul gol, stimulează activitatea biliară, previne apariţia tul­burărilor diges­tive, a dispepsiei şi a crizelor biliare. Administrat con­junctural, atunci când apar durerile şi celelalte simp­tome specifice dischineziei biliare, are un efect puter­nic de deblocare a colecistului, stimulând vărsarea bilei în duoden. Persoanelor cu probleme biliare frec­vente le este recomandată cura cu suc de grepfruit, câte un pahar (200 ml) consu­mat cu jumătate de oră înainte de fiecare masă principală. Pe perioada sărbătorilor, când, datorită hranei abundente şi bogate în grăsimi, vezica biliară este foarte solicitată, se vor con­su­ma câte trei fructe pe zi, pentru a ne limita în mod natural ape­titul şi a evita abuzurile culi­nare, precum şi tul­burările he­pato-biliare care le însoţesc.

* Constipaţia – un re­mediu simplu împotriva aces­tei afecţiuni este consumarea a 1-2 fructe de grepfruit înaintea mesei de dimineaţă. Acest tra­ta­ment simplu detoxifică şi stimulează activitatea enzi­ma­tică la nivelul intestinului. Suplimentar, se poate bea între mese câte un pahar de suc de grep­fruit, care îmbu­nă­tă­ţeşte peristaltismul tubului digestiv, fiind indicat în constipaţia atonă.

* Avitaminoza – deşi nu este foarte bogat în vita­mine, grepfruitul are un mare atu: nutrienţii pe care îi con­ţine sunt foarte uşor de asimilat de către orga­nism. Din acest motiv, împreună cu celelalte citrice, el are – în opinia specialiştilor – un efect de creştere a concentraţiei de vitamine din sânge mai bun decât legumele. Aceasta este şi concluzia unui studiu realizat de un grup de medici olandezi asu­pra unui grup de copii anemici, cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani. Chiar dacă vitamina A, vitamina C şi vita­minele din com­plexul B sunt într-o con­centraţie nu foarte mare în grepfruit, criteriul prin­cipal în utili­za­rea terapeutică a acestor fructe este faptul că substanţele nutritive din ele sunt absorbite cu o mult mai mare eficienţă decât cele din le­gume. Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 1-2 aseme­nea fructe pe zi este benefică pen­tru orga­nism, compensând deficitul de vita­mine şi combătând eficient şi alte probleme conexe, cum ar fi ane­mia, astenia, lipsa de tonus fizic şi psihic etc.

* Colesterolul şi glicemia crescute – se ţin cure de minimum 3 săptămâni, timp în care se consumă jumătate de kilogram – un kilogram de grepfruit pe zi. Fibrele alimentare din compo­ziţia sa împiedică în bună măsură asimilarea grăsimilor saturate, în timp ce aportul masiv de vitamina C şi A din aceste fructe previne oxi­darea colesterolului rău (LDL) şi depunerea sa pe pe­reţii vaselor de sânge. La rân­dul său, gli­cemia este ţinută sub con­trol de către flavo­noi­dele din grepfruit, care înceti­nesc ritmul eliberării glucozei în sânge, prevenind astfel apa­­riţia hipergli­cemiei şi a dia­betului.

* Tromboflebita – se consumă zilnic câte 750 ml de suc proaspăt de grepfruit, însă obţinut prin mixarea miezu­lui, şi nu prin stoarcere. Mixul de grep­fruit poate fi eventual combinat cu puţin suc de porto­cale, pentru a fi mai uşor de suportat ca gust. Acest pre­parat are puternice efecte anti­in­flamatoare venoase şi previne formarea trom­bilor, ajutând la eliminarea celor existenți. O cură durează zece zile şi va fi urmată de mi­nimum 7 zile de pauză, după care se poate relua.

* Răcelile (infecţiile gripale) – se bea trei zile la rând câte o jumătate de litru de suc proaspăt stors de grepfruit, în reprize. Re­mediul este şi mai eficient dacă se pune în el suc de portocale, în pro­porţii egale. Sucul de grepfruit are efecte antiin­fec­ţioase, stimulează imunitatea prin concentraţia mare de vitamina C. De asemenea, ameliorează anumite simptome ale gripei, cum ar fi durerile de cap, durerile muscu­lare, senzaţia de vertij, astenia. Aceas­ta, deoarece grepfruitul con­ţine nişte derivaţi ai acidului sali­cilic, sub­stanţe cu o acţiune foarte asemănătoare cu aspirina, dar fără efectele adverse ale acesteia.

* Îmbătrâ­ni­rea prematură – studii făcute în Statele Uni­te au identificat două substanţe în grepfruit care au un efect puternic anti-îmbătrânire: prima este naringenina, care previne degenerarea ADN-ului celular şi îl repară pe cel afec­tat de către acţiunea radicalilor liberi, iar cea de a doua, sper­midina, ajută, între altele, la menţinerea sănătăţii sistemului nervos, protejând în special memoria. Mai mulţi nutrienţi din acest fruct ajută la men­ţinerea sănătăţii sistemului digestiv şi a vaselor de sânge, precum şi a tonusului muscular. Pe timpul sezonului rece, se ţin tratamente de până la trei săptămâni, timp în care se consumă minimum jumătate de kilogram de grepfruit pe zi.

Grepfruitul și bolile de rinichi

Este demonstat ştiinţific: un pahar de suc de grepfruit pe zi previne formarea sau refacerea pietre­lor la rinichi. De ce? Pentru că oxalaţii şi uraţii sunt dizolvați, efectiv, de către acidul citric şi alte sub­stanţe conţinute în grepfruit, care alături de portocală este printre cele mai eficiente remedii contra pietrelor la rinichi. Ca atare, atât persoanelor care vor să pre­vină această afec­ţiune, cât şi celor care au eliminat, pe cale natu­rală sau chi­rurgicală, calculi renali, le este reco­mandat să consume zilnic o jumătate de litru sau un litru de suc de grepfruit, portocale sau combi­naţii ale celor două, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză. Apoi, persoanele care se confruntă frecvent cu infecţii reno-urinare ar trebui să ţină această cură cu suc de grepfruit sau portocală, care stimulează pu­ternic diureza şi alca­linizează urina, ajutând la o acţiune mai eficientă a re­mediilor naturale anti­in­fecţioase. De reţinut, însă, că grepfruitul nu se admi­nistrează simultan cu antibioticele de sinteză, a căror acţiune o in­hibă.

Precauții la administrarea grepfruitului

Principala precauţie la adminis­trarea acestui fruct se referă la faptul că, adesea, coaja sa este tratată chi­mic, în scopul conservării sau pentru colo­ra­rea sa. Directivele UE cer ca pe am­balajul fructelor să se scrie ex­pli­cit dacă au fost sau nu tra­tate chi­mic şi dacă da, cu ce substanțe, însă România este printre foarte puţi­nele ţări în care această directivă NU este aplicată. De aceea, înainte de a decoji un grepfruit, este bine să-i spălaţi foarte bine coaja sub jet de apă şi, even­tual, cu o perie, în caz contrar putându-se con­tamina mâi­nile şi apoi fructul cu substanţele chimice nocive sus-menţio­nate.

Contraindicații la administrarea grepfruitului

Este contraindicat să se con­sume grepfruit cu trei ore înainte sau după ce admi­nistrăm antibiotice, medicamente contra colesterolului şi a diabetului, pentru potenţă, diuretice, antiinfla­ma­toare, antitu­morale. Există şi cazuri în care grep­fruitul, în com­binaţie cu medicamentele chimice (nu şi cele natu­rale!), a dat reacţii adverse severe, cum ar fi du­reri gastrice, sângerări gastrice, stări de vomă, con­vulsii. Din acest motiv, este bine ca acest fruct să nu fie com­binat cu nici un fel de medicament de sinteză, ci doar cu cele naturale, pentru care nu există nici o contraindicaţie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian