– Indiferent de cauze – lipsă de mișcare, mâncare grasă sau stres – plantele de mai jos reușesc să refacă echilibrul digestiei –
Anghinarea
Substanțe activatoare

Încă de pe vremea vechilor romani, Anghinarea era consumată după ospețele copioase, pentru că substanțele ei amare stimulează colecistul și pancreasul. Sucurile digestive pe care le conține activează metabolismul, reglează valorile glicemiei și ajută la digestia grăsimilor.
Chimenul
Uleiuri eterice împotriva crampelor
Mai ales carvonul și limonele conținute în semințele de chimen sunt cele care ajută la combaterea problemelor legate de zona gastro-intestinală. Ca plantă medicinală administrată sub formă de ulei sau ceai, Chimenul are efect antispastic și combate flatulența. În general, se recomandă încorporarea unei cantități mici de Chimen în bucatele care produc balonări, pentru a le face mai „digerabile”.
Coada-racului
Relaxare binefăcătoare
Coada-racului este un remediu „de nădejde” împotriva crampelor. Pentru a prepara o tinctură, se umple pe sfert un borcan cu plantă uscată și mărunțită, peste care se toarnă un alcool superior (vodcă sau coniac) și se închide borcanul. Se lasă la macerat 3 săptămâni într-un loc cald, întunecos, scuturând borcanul în mod regulat. Se strecoară, apoi se toarnă tinctura într-o sticluță de culoare închisă. Se iau 10-30 de picături.
Coada-șoricelului
Bună la toate

Are efect calmant și stimulează irigarea sanguină, de aceea e folosită în caz de dureri de stomac, balonări, constipație și diaree. În plus, planta stimulează fluxul bilei, calmând senzația de preaplin și de greață. Poate fi folosită sub formă de ceai, tinctură sau comprese puse pe abdomen. Și baia de șezut cu Coada-șoricelului potolește problemele digestive și crampele. Se opăresc 100 g de plantă întreagă cu 1 l de apă clocotită, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se toarnă decoctul în apa de baie.
Păpădia
Nu este buruiană!
Decretată uneori, cu dispreț, drept buruiană, Păpădia conține o cantitate mare de substanțe amare, care, la fel ca în cazul Anghinarei, stimulează producția de sucuri digestive, ajutând la sporirea valorificării hranei. Se poate folosi în diverse moduri, sub formă de ceai, suc sau extract, dar și ca un simplu ingredient adăugat în salate.
Pelinul
Amăreala face bine

În ciuda gustului său amar, Pelinul e folosit uneori ca mirodenie, mai ales pentru mâncărurile grase. Datorită efectului său decongestionant și stimulator al fluxului sanguin, Pelinul este folosit pentru combaterea deranjului de stomac, lipsei poftei de mâncare și balonărilor. Cei ce nu doresc să condimenteze bucatele cu Pelin pot opta pentru un ceai preparat astfel: se opărește 1 linguriță de plantă cu 300 ml de apă clocotită și se lasă puțin să se infuzeze. Ceaiul se bea cu o jumătate de oră înaintea meselor.
Mușețelul
Pentru stomac și nervi
Mușețelul se folosește, de obicei, sub formă de ceai, pentru tratarea unor probleme din zona gastro-intestinală. Dar el și-a dovedit eficiența și în cazul copiilor mici care suferă de crampe, folosit ca ulei care se masează pe burtică, cu mișcări ușoare, în sensul acelor de ceasornic. În plus, trebuie recunoscut și efectul lui pozitiv asupra stării mentale, deci și în combaterea unor probleme digestive nervoase.