ȚARA LA ZI
– Într-un număr trecut al Formulei AS am încercat să vă supun atenției, foarte sumar, „bătălia pentru proteine”, dusă deja de toate statele lumii, pentru a salva și a diversifica sursele de hrană. Acum, voi aborda un alt subiect și mai puțin cunoscut: sechestrarea carbonului, un țel care preocupă tot mapamondul. De ce? –
Carbonul vieții

Ce este carbonul și de ce și-au propus oamenii să-l „sechestreze”? Cum vine asta? E vreun răufăcător? Și cum vor proceda? De ce să ții captiv un element chimic, care există peste tot în natură? Da, carbonul este unul dintre cele mai răspândite elemente chimice de pe pământ. Mai mult, este elementul de bază al materiei organice, din care sunt constituite formele de viață, de la micro-organisme la om. Carbonul (C) se găsește în natură atât în stare liberă: diamantul, grafitul, fulerene (structuri de carbon, de formă sferică, descoperite în 1985), fiind prezent și în cărbunii de pământ: antracit, lignit, huilă, turbă, cât și sub formă de combinații chimice: dioxidul de carbon (CO2), toate substanțele organice, dar și în compoziția calcarului, a marmurei și a dolomitului. Iată, așadar, cât de extins este arealul carbonului: din adâncurile pământului, urcând până în vârfurile munților, prezent, de asemenea, în infrastructura organismelor vii. Ce să însemne, în aceste condiții, să iei captiv carbonul? Chiar de peste tot? Și unde anume să-l pui? Cum să dăuneze vieții, dacă este elementul de bază al ei? Răspunsul este următorul: nu carbonul în stare liberă este elementul vânat, ci carbonul din compuși, anume din gazele cu efect de seră. Carbonul este prezent, cum am spus, în dioxidul de carbon, dar și în gazul metan (CH4), în hidrofluorocarburi și în perfluorocarburi, toate gaze cu efect de seră, fie exploatate din natură și eliberate în atmosferă, fie produse de om, pe cale industrială.
Nori toxici
CO2 este produs în mod natural de animale, în timpul respirației și prin degradarea biomasei (iarbă proaspătă, furaje). De asemenea, gazul acesta ajunge în atmosferă prin arderea combustibililor fosili (petrol, cărbune) și prin reacții chimice. Metanul (CH4) este un gaz incolor și principalul constituent al gazelor naturale. Emisiile de metan rezultă din producția și transportul cărbunelui, gazelor naturale și petrolului, din creșterea animalelor și din alte practici agricole, precum și din utilizarea terenurilor sau din descompunerea deșeurilor organice în gropile de gunoi de la periferia marilor orașe. Hidrofluorocarburile (HFC) obținute sintetic, în uzine, sunt folosite, în principal, pentru a absorbi căldura în frigidere, congelatoare, aparate de aer condiționat și pompe de căldură; ca propulsori în spray-urile pentru astm și în cele cu aerosoli tehnici; ca agenţi de expandare pentru spume şi în extinctoare. În 2021, acestea au fost larg utilizate în sectoarele comerțului en gros și cu amănuntul și în domeniul reparațiilor de autovehicule și motociclete. Perfluorocarburile sunt compuși artificiali (obținuți tot în uzine) utilizați în mod obișnuit în procesele industriale de fabricație. Acestea sunt gaze cu efect de seră, care conțin carbon. Există gaze cu efect de seră care nu conțin carbon: oxidul de azot, hexafluorura de sulf și trifluorura de azot, potrivit unei prezentări pe site-ul Parlamentului European. Cercetătorii susțin că aceste gaze ajunse în atmosferă, în urma activității umane, dar și prin reacții chimice naturale, produc așa numitul efect de seră, pe seama căruia este pusă, în prezent, încălzirea globală. Atenție însă: efectul de seră este, până la un punct, opera naturii: în absența acestuia, Terra ar fi o planetă friguroasă. Problema ar fi că după anul 1750, când a început revoluția industrială prin folosirea combustibililor fosili (cărbune, petrol), și până în prezent, societățile dezvoltate au intensificat acest efect de seră, prin eliberarea în atmosferă a unui plus de gaze pe care natura nu l-ar fi eliberat. Concentrația de CO2 în atmosferă ar fi crescut cu 40% din 1750 până în prezent. La această concentrație se adaugă și concentrația celorlalte gaze cu efect de seră.
Mai multe păduri
Concluzia statelor lumii, cu unele excepții, a fost că emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse. E prea multă poluare în aerul lumii! Straturile de gaze eliberate în aer se comportă ca folia unui solar sau ca sticla unei sere. Ne încălzesc pământul prea tare! Pentru a ține situația sub control, au fost încheiate acorduri internaționale, convenții, au fost formulate legi și regulamente. Uniunea Europeană a transformat acest efort în politică proprie, elaborând o legislație fermă, care trebuie adoptată de toate statele membre. Măsurile care trebuie luate de guverne acoperă toate sectoarele economice și, uneori, provoacă reacții puternice din partea celor care activează în aceste sectoare. Crescătorii de vaci din Olanda au protestat vehement anul trecut față de un plan guvernamental de a reduce emisiile de gaz metan, în compoziția căruia intră și carbonul, de producerea căruia se fac responsabile și văcuțele, prin gazele eliminate în urma digestiei! Guvernul lui Mark Rutte le-a cerut fermierilor din anumite zone ale țării, acolo unde poluarea totală (agricultură, transporturi, industrie) este mare, să reducă efectivul de animale, să reloce fermele sau, pur și simplu, să le închidă. Revoltați, fermierii au ieșit cu tractoarele în stradă, au fost ciocniri violente cu forțele de ordine. În cele din urmă, s-au liniștit, dar și-au făcut partid și reprezentanții lor au avut succes în alegerile parlamentare din martie 2023: au obținut 15 locuri din 75. Iată că procesul amplu european, de reducere a emisiilor cu gaze cu efect de seră, a avut un efect neașteptat asupra politicii unuia dintre statele membre, Olanda. La celălalt capăt al lumii, în Australia, o firmă produce furaj din alge care ar ajuta la o diminuare drastică a emisiilor de gaz metan de către bovine. Un eurodeputat german a propus ca turbăriile să nu mai fie exploatate pentru obținerea substratului de cultură în fermele horticole și legumicole, pentru a menține carbonul acolo, în turbării. Un institut de cercetare din Irlanda susține că pajiștile naturale, dintre toate ecosistemele, rețin cel mai mult carbon, sub covorul ierbos. Statele sunt chemate și finanțate de la bugetul european să extindă suprafețele împădurite: arborii absorb CO2 și-l stochează/sechestrează în masa lor lemnoasă. Totodată, renunțarea la combustibilii fosili este un obiectiv major, chiar dacă unele state europene sunt reticente. În acest scop, sunt încurajate programele de dezvoltare a instalațiilor de producere a energiei alternative: parcuri eoliene și fotovoltaice. Producția de vehicule cu motor electric, am mai arătat acest lucru, ia avânt.
Un proiect îndrăzneț
Uniunea Europeană și-a propus ca în 2030, să reducă cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră, față de anul 1990. În paralel, este încurajată și absorbția carbonului din atmosferă, prin tehnologii speciale. În cuprinsul unui regulament european publicat recent, am descoperit următorul pasaj: „este important să se instituie un sistem al Uniunii de certificare a absorbțiilor de carbon stocat permanent și în condiții de siguranță obținute prin soluții tehnologice”. De reținut această expresie: „absorbția de carbon”. Desemnează o activitate îndrăzneață. Uniunea Europeană finanțează deja un mare proiect, la care participă și o companie din România, pentru a capta carbonul din atmosferă (100 kg CO2/h), a-l transforma în alte substanțe utile în industrie (formiat sau acid formic) sau a-l stoca în zăcăminte de sare! Proiectul se numește ConsenCUS și are ca termen de finalizare anul 2025. În același timp, în agricultură sunt aplicate practici care vizează stocarea/sechestrarea carbonului în sol, prin plantarea de garduri vii, de trupuri de pădure, cultivarea unor specii de leguminoase, intervenții mecanice mai puține asupra solului. Carbonul este un element vital, dar trebuie coborât din aer, unde l-a urcat activitatea industrială, și stocat/sechestrat în sol, pentru a ne bucura de o natură curată.