– Să nu uităm Trandafirii, dar nici Salcâmul și Teiul. Mireasma lor, care îmbată zorile primăverii, e o reclamă perfectă pentru forța vindecătoare ascunsă în flori –
Florile de Salcâm

Se culeg ciorchini întregi de flori proaspete de Salcâm, care se pun apoi la uscat, într-un singur strat, în loc fără umezeală și răcoros. Florile se utilizează curățate de pe ciorchine.
Boli gastrointestinale și urinare
– Gastrită, ulcer gastric și duodenal, reflux gastro-esofagian, inflamații intestinale, tulburări de tranzit intestinal, constipație –
Florile de Salcâm sunt un pansament natural cu efect antiacid, antispastic și regenerant al mucoaselor sistemului digestiv. De asemenea, dau bune rezultate și în bolile vezicii urinare și ale rinichilor.
* Infuzie de flori de Salcâm. Turnați o cană de apă clocotită peste două linguri de flori de Salcâm proaspete sau uscate. Lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se beau 3 căni de ceai pe zi, între mese.
* Macerat din flori de Salcâm. Într-o cană cu apă rece, se pun la macerat, de seara până dimineața, două linguri de flori de Salcâm proaspete sau uscate. A doua zi dimineața se strecoară și se bea maceratul pe stomacul gol.
Vene varicoase, tromboflebită, reumatism
* Tinctură din flori de Salcâm. Un recipient din sticlă se umple pe jumătate cu flori proaspete de Salcâm, curățate de pe ciorchine. Se toarnă alcool alimentar peste ele, până ce se acoperă, apoi se închide ermetic. Se lasă la macerat două săptămâni, apoi se filtrează și se toarnă tinctura în sticluțe închise la culoare. Se aplică câteva picături de tinctură, cu masaj ușor, pe zonele afectate, de două ori pe zi.
* Comprese cu decoct de Salcâm. 3 linguri de flori de Salcâm se pun pe foc în 300 ml apă și se fierb 5 minute. Se lasă la răcit, apoi se strecoară. Se pun comprese din tifon înmuiat în decoct, pe zonele cu vene varicoase.
Boli respiratorii, întărirea imunității

Florile de Salcâm au efect expectorant și antiinflamator, de aceea sunt foarte utile în lupta cu o serie de boli respiratorii cum ar fi răceala, gripa, bronșita, pneumonia, astmul bronșic. De asemenea, au eficiență pentru întărirea sistemului imunitar, mai ales la copii.
* Consumați 3 linguri de miere de Salcâm pe zi.
* Pulbere. Măcinați fin, cu ajutorul unei râșnițe de cafea, florile uscate de Salcâm. Luați câte o linguriță de pulbere, cu puțină apă, de 3-4 ori pe zi.
* Macerat. Într-un litru de apă se pun la macerat șase linguri de flori de Salcâm proaspete sau uscate. Se lasă 10 ore, apoi se strecoară. Se bea pe parcursul zilei.
Sistem nervos
– Depresie, melancolie, astenie, iritabilitate, nervozitate, epuizare, insomnie, tulburări de memorie –
* Se beau trei căni de infuzie de Salcâm, ultima înainte de culcare.
* Se amestecă flori de Salcâm proaspete sau uscate cu miere, apoi se lasă trei zile la macerat. Se iau 3-4 lingurițe pe zi.
* Se umple un recipient din sticlă, pe jumătate, cu flori proaspete de Salcâm. Se toarnă alcool alimentar cât să le acopere, apoi se închide sticla cu dop. Se lasă la macerat două săptămâni, se filtrează și se toarnă tinctura de Salcâm în sticluțe închise la culoare. Se iau câte 10-15 picături de tinctură, de două ori pe zi, cu puțină apă.
* „Aromatizați” camerele de lucru și de dormit cu flori de Salcâm proaspete sau uscate.
Trandafirii

Florile de Trandafir se culeg imediat după înflorire, dimineața, când aerul este curat și umed, de preferință după o zi cu ploaie. Evitați bobocii, deoarece au gust amar.
Afecțiuni respiratorii
– Tuse, răceală, gripă, laringită, bronșiectazie, astm bronșic, infecții și inflamații pulmonare –
* Infuzie din petale de Trandafiri. Două linguri de petale de Trandafiri proaspete sau uscate se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni de ceai pe zi.
* Trandafiri cu miere. 100 g petale proaspete de Trandafiri se taie fâșii subțiri, se amestecă cu 300 g miere și se pun într-un recipient. Se lasă la macerat 5 zile, la rece (frigider).
Se ia câte o lingură de preparat, de 3 ori pe zi. Mierea cu trandafiri se păstrează la rece și se consumă în maximum 2 săptămâni.
* Dulceață de Trandafiri. Se consumă trei lingurițe pe zi între mese.
Diaree cronică, dizenterie, hemoptizie
* 6 linguri de petale de Trandafiri se opăresc cu un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea de-a lungul unei zile.
Inflamații ale cavității bucale
* Se prepară un amestec de polen cu miere de Trandafiri în cantitate egală. Se tamponează gingiile și mucoasele afectate cu amestecul aromat.
* Se clătește gura, cu infuzie călduță de Trandafiri.
Inflamații ale ochilor
– Blefarită, conjunctivită, ochi umflați și obosiți –
* Se toarnă 200 ml apă clocotită, peste două linguri de petale de Trandafiri. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se șterg ochii, de câteva ori pe zi, cu această infuzie și se aplică tampoane de vată înmuiate în ea, înainte de culcare.
Boli de piele
– Iritații, eczeme, psoriazis, acnee, mâncărimi alergice –
* Se aplică un strat de petale de trandafiri proaspete, pe zonele afectate, și se fixează cu o fâșie de tifon.
Florile de Tei

Culegeți florile de Tei pe vreme frumoasă, cu tot cu aripioarele de la baza florii, când printre flori există și boboci. Dacă a plouat, recoltarea se face la cel puțin o zi după ploaie. Nu culegeți flori de Tei dintr-o zonă cu aer poluat.
Afecțiuni respiratorii
– Răceală, gripă, tuse, febră, sinuzită, bronșită, astm, infecții și inflamații pulmonare –
* Infuzie. Se toarnă o cană de apă clocotită peste două linguri de flori de Tei. Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară, se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie și o linguriță de miere. Se beau 3-4 căni pe zi.
* Decoct. Se pune un litru de apă pe foc și se adaugă șase linguri de flori de Tei. Se lasă să fiarbă 3 minute, apoi se infuzează 30 de minute. Se strecoară și se bea întreaga cantitate, de-a lungul zilei.
* Inhalații. O jumătate de litru de apă se pune la fiert, iar când dă în clocot, se adaugă 50 g flori de Tei. Se ia vasul de pe foc, se lasă să stea 5 minute cu capac, apoi se fac inhalații, cu capul acoperit cu un prosop.
Afecțiuni digestive
– Colon iritabil, constipație, hemoroizi, digestie dificilă –
* O lingură de flori de Tei, o lingură de frunze de Mentă și una de Mușețel se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat 15 minute. Se bea după fiecare masă mai consistentă.
Insomnie, anxietate, depresie, migrene
* Decoct. Se fierb timp de trei minute, patru linguri de flori de Tei, în jumătate de litru de apă. Se lasă la răcit și se strecoară. Se beau trei căni pe zi, ultima seara, cu o oră înainte de culcare.
* Sirop de Tei. 300 g flori de Tei (doar flori, fără frunzulițe), se pun în 1,3 litri apă pusă pe foc. Se lasă la fiert 5 minute, apoi se infuzează trei ore. Se strecoară prin tifon, pentru ca lichidul să fie limpede, se adăugă 400 g zahăr și sucul de o lămâie și se pune din nou pe foc mic 15 minute. Se păstrează în sticle, la rece. Din acest sirop se iau 3 linguri pe zi, în amestec cu puțină apă.
* Baie cu flori de Tei. Puneți doi litri de apă pe foc, adăugați 200 g flori de Tei, lăsați să fiarbă 3 minute, apoi o oră la infuzat. Strecurați și adăugați decoctul în apa din cadă (37-38 grade). Se stă 15-20 de minute.