– La mijloc de vară, într-un moment în care cei mai mulți dintre noi sunt cu gândul la vacanță, marii performeri ai României continuă să uimească lumea prin realizările lor. Jurnalism, industrie, artă, administrație, inovație sau sport: veștile bune vin de peste tot, ca o boare răcoroasă în canicula care se lasă peste țară –
Fotoreporterul român Vadim Ghirdă, premiat cu „Pulitzer”

Fotoreporterul român Vadim Ghirdă și colegii săi de la Associated Press (AP) au primit Premiul „Pulitzer”, la categoria „Breaking news photo”. Seria de 15 fotografii a fost realizată în primele zile ale războiului din Ucraina. Aflat multă vreme în cele mai încinse puncte ale conflictului, Vadim Ghirdă a surprins imagini ale ororilor la care au fost supuși de agresorii ruși locuitorii din Bucha. O astfel de mărturie, datată 3 aprilie 2022, a fost selecționată printre imaginile care le-au adus celor de la Associated Press mult râvnitul premiu pentru excelență în jurnalism. Vadim Ghirdă este unul dintre cei mai apreciați fotografi din presă la nivel internațional, activând în breaslă de peste 30 de ani. Fotografiile sale fac înconjurul lumii și sunt preluate de cele mai importante publicații și televiziuni, precum „The New York Times”, CNN, ABC sau Al Jazeera.
„Dacia” depășește mărci celebre, ca Opel sau Fiat

Raportul privitor la înmatriculările de autoturisme noi în Europa după primele cinci luni ale anului 2023 arată că marca Dacia are o creștere impresionantă, de 43%, față de perioada similară a anului trecut. Dacă în luna mai 2022 cota de piață a mărcii românești, aparținând grupului francez Renault era de 3,5%, acum aceasta a crescut până la 4,3%. Majorarea este una dintre cele mai mari din cele ale mărcilor prezente pe piață, fiind depășită doar de Alfa Romeo și Tesla. Drept urmare, cota de piață a mărcii românești a atins în acest an 4,5%, depășind branduri mult mai cunoscute, precum Opel (3,7%), Fiat (3,1%), Hyundai (4,1%), Nissan (2,3%) sau Volvo (2,2%). Și cealaltă marcă produsă în România, Ford, este în creștere cu 2,1% față de anul trecut.
„Time”: Timișoara, între cele mai bune locuri de văzut în 2023

Prestigioasa revistă americană „Time” a realizat un top al locurilor „musai” de văzut în 2023. Printre ele se găsește și Capitala Culturală Europeană, Timișoara. „Un an întreg de celebrare a culturii” se numește invitația celor de la „Time” pentru pretențioșii săi cititori. Articolul din „Time” amintește despre seria de concerte, expoziții și festivaluri reunite sub sloganul „Luminează-ți orașul!” și punctează, de asemenea, cea mai mare expoziție Constantin Brâncuși din ultima jumătate de veac, care va reuni lucrări emblematice ale artistului român, aflate în muzee din întreaga lume.
România, pe podiumul „Campionatul Mondial de Construcția Pantofului”

Arădeanul Victor Vulpe a câștigat medalia de argint la World Championship of Shoemaking 2023 (Campionatul Mondial de Construcția Pantofului) și a doborât recordul mondial pentru densitatea cusăturii ce prinde talpa. World Championships of Shoemaking este o competiție cu reguli foarte clare: cu câteva luni înainte de jurizare se anunță tema pantofului care trebuie creat și se realizează un singur pantof, cel stâng. Tema din acest an s-a numit „Black Balmoral”. Gheata lui Victor Vulpe a impresionat prin ansamblu și prin forma echilibrată a calapodului. În plus, a bătut recordul mondial pentru densitatea cusăturii ce prinde talpa: 30 de pași pe inch, față de 25, cât era recordul anterior.
Satelit românesc construit de elevi, lansat pe orbită

Satelitul românesc ROM-2, proiectat şi construit de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (echipa RomSpace) a fost lansat pe orbită marţi de la bordul rachetei Falcon 9. Proiectat şi construit integral de elevi, testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid şi integrat pe lansator de compania britanică Alba Orbital, ROM-2 e un cub cu latura de 5 cm, care are ca principală misiune observarea Pământului. Satelitul este echipat cu o cameră de 2 megapixeli şi cu senzori care vor culege date din spaţiu, din atmosfera terestră şi de la suprafaţa Pământului. ROM-2 va transmite pe o frecvenţă radio, iar datele sale vor fi recepţionate atât printr-o antenă construită de elevi, cât şi prin reţeaua de radioamatori din toată lumea.
Aur și argint pentru sportul românesc

Cu doar un an înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris, sportul românesc ne dă speranțe la medalii strălucitoare în Franța. La recentele Europene de canotaj de la Bled (Slovenia), România a strâns în total cinci medalii de aur și una de argint și s-a clasat pe locul secund în clasamentul pe medalii, după Marea Britanie. Înotătorul David Popovici își continuă și în acest an forma bună și a obținut două victorii lejere, cu record al competiției, la puternicele Internaționale ale Italiei de la Roma. România impresionează și la Jocurile Europene, care se desfășoară la Cracovia, unde are trei medalii de aur (prin Vlad Dascălu, la mountain bike, Claudia Bobocea, la alergare, 1.500 de metri și Bernadette Szocs la tenis de masă), patru de argint și cinci de bronz.
Parc nou pentru bucureșteni

Primăria sectorului 6 din București a deschis, la început de iunie, un nou parc: Parcul Liniei, cel mai mare realizat de la zero în Capitală, după 1989. Prima fază a proiectului se întinde pe 5 hectare, iar faza a doua, care va fi gata până la sfârșitul anului, va aduce încă 2,5 hectare de verdeață. Parcul, care va deveni cel mai mare parc liniar din Europa, întins de-a lungul a 4 kilometri, e construit peste calea ferată industrială care deservea mai multe fabrici din zona Militari – Cotroceni pe vremea comunismului și care a fost abandonată de 20 de ani, devenind un focar de infecție în zonă.