– Vara îl scoate la vedere – Soarele îl vindecă –
Descrierea bolii
Este o boală necontagioasă (deși mulți se feresc de contactul cu cei bolnavi), caracterizată prin apariția, pe piele, a unor pete roșiatice, întinse pe suprafețe mari, cu cruste albicioase și groase. Leziunea se întinde ocupând zone mari ale corpului, sub formă de plăgi. Îndepărtarea crustelor produce sângerări locale, lăsând în urmă mici răni deschise.
Cele mai frecvente zone de localizare a bolii sunt: coatele, genunchii, umerii, pielea capului (mai ales la tineri), dar și pe abdomen, fese și dosul palmelor. Erupția se menține un timp foarte îndelungat, uneori de 10, 20 și peste 30 de ani.
Psoriazisul este o boală foarte răspândită, afectând, în egală măsură, bărbații și femeile, la orice vârstă. Conform statisticilor, psoriazisul afectează circa 125 milioane de locuitori din întreaga lume; 2-3% din populația europeană și americană, 4% în Canada. În România, ar exista 700-800 de mii de persoane afectate (3,5-4%).
Cauzele bolii – nu sunt pe deplin elucidate, fiind explicată printr-un complex de factori genetici, psihosomatici, imunologici și de mediu.
Recent, s-a conturat ideea că la baza declanșării bolii ar fi o intoxicare (nu infectare) cu o anumită toxină pe care ficatul nu o poate inactiva prin catabolizare (în lipsa enzimelor adecvate). Pătrunsă în sânge, toxina ajunge în ficat. Aceasta ar explica durata nelimitată a bolii și posibilitatea de a se transmite ereditar.
Alți factori declanșatori ar fi unele boli neuropsihice, depresie psihică, stres, infecții, consum în exces de alcool și de unele medicamente de sinteză chimică, mai ales beta-blocante, indometacin, cortizon, propanolol, prednison. Acești factori ar provoca o proliferare intensă a celulelor epidermice (cheratocită) și moartea lor rapidă, ducând la formarea crustelor.
Simptomele bolii – pete roșiatice, acoperite cu scuame, mâncărimi persistente, dureri, fisuri și sângerare la exfolierea crustelor.
În 10-30% dintre cazuri, bolnavii cu psoriazis de lungă durată pot dezvolta artrită psoriazică, o afecțiune care constă din dureri articulare, rigiditate și inflamația articulațiilor și a țesuturilor moi din jur. Aceste persoane sunt supuse unui risc sporit de atac cerebral și de alte afecțiuni cardiovasculare.
Tratamente naturiste
Deși nu sunt elucidate definitiv cauzele apariției bolii și a recidivelor ei la intervale neregulate, au fost elaborate unele tratamente naturiste, care și-au dovedit eficacitatea.
Pentru combaterea psoriazisului se utilizează plante medicinale cu acțiuni depurative, cu rol de curățire a sângelui intoxicat, de protecție a ficatului și de combatere a carenței în complexul B. Se aplică atât intern (decocturi, infuzii, tincturi, siropuri), cât și extern (comprese, cataplasme, băi, unguente).
Tratamente interne
Infuzii și decocturi
* Infuzie de Rostopască (Chelidonium majus) – peste o jumătate de linguriță de plantă mărunțită se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 10-12 ore. Se strecoară. Se ia o lingură la 3 ore. Această infuzie se folosește și pentru comprese.
* Infuzie de Secară – macerat hidro-alcoolic din rădăcini tinere (radicele) proaspete, recoltate în aprilie-mai + frunze proaspete de Platan (Platanus orientalis). Acestea se taie mărunt și se umple o sticlă de 1 litru, în cantități egale, peste care se toarnă alcool de 40º, cât să le acopere. Se lasă la macerat 21 de zile. Se strecoară. Se iau 50-70 de picături, o dată pe zi, în puțină apă, cu 15 minute înainte de a mânca.
Amestecuri
* Infuzie din amestec cu Rostopască, Coada-șoricelului, Gălbenele și Ventrilică (în părți egale), din care se ia o lingură la 250 ml apă clocotită, se infuzează 5 minute și se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
* Infuzie din amestec cu Urzică-vie, Coada-șoricelului, Salcie (scoarță), Fumariță și Păpădie (în părți egale), din care se ia o lingură la 200 ml apă clocotită. Se beau 2 ceaiuri pe zi.
Tincturi, siropuri, uleiuri
* Tinctură din amestec cu Rostopască, Trei-frați-pătați, Pedicuță, Talpa-gâștei, Tuia și Zârnă (Solanum Nigrum), în părți egale – se pun 20 g amestec de plante, la 200 ml alcool 40%, care se macerează 7-8 zile. Se iau câte 30 de picături, de 2-3 ori pe zi, între mese, într-o cură de 1-2 luni pe trimestru.
* Sirop din coji de nuci verzi – câte 1 lingură, de trei ori pe zi.
* Ulei din fructe de Cătină albă – se iau câte 10 picături, de 3 ori pe zi.
Tratamente externe
Comprese, cataplasme, băi și unguente
* Comprese aplicate pe zonele afectate, cu infuzii din Rostopască, frunze de Mur, frunze de Pedicuță, frunze și muguri de Mesteacăn. Se folosesc separat. Se aplică în stare de repaus.
* Comprese cu infuzie din amestec de plante: scoarță de Salcie și Stejar (câte 40 g), la care se adaugă flori de Arnică, flori de Gălbenele, flori de Lumânărică, semințe de In, fructe de Ienupăr (câte 20 g). Se pune o lingură de amestec la 300 ml apă clocotită, se infuzează 15 minute, în vas acoperit. Se aplică comprese, folosind un pansament steril.
* Cataplasme cu frunze zdrobite de varză albă, tulpini de roșii sau tutun.
* Cataplasme cu frunze de Mesteacăn, spanac sau Nuc, fierte în ulei de porumb.
* Băi generale cu decoct din frunze de Nuc (100 g la 3 l apă, cu fierbere 15-20 de minute) amestecat în apa de baie la temperatura de 37ºC.
* Decoct de Tătăneasă (Symphytum officinale) – 10 lingurițe cu rădăcină mărunțită la 5 l de apă. Se fierbe 20-30 de minute. Se strecoară. Se adaugă zilnic apei de baie până la vindecare.
* Ungerea rănilor cu alifie din rădăcini de Tătăneasă, de Mărul-lupului, Rostopască (se găsesc în plafaruri, preparate de vindecători cu plante din Munții Apuseni).
* Alifie din 20 g pulbere de rădăcină de Tătăneasă și 80 g lanolină. Se ung locurile bolnave, de două ori pe zi.
* Foarte eficient este gudronul de Mesteacăn.
* Pensulări pe piele cu ulei din sâmburi de struguri, Sunătoare, Coada-șoricelului, muguri de Plop, după care se reduc mâncărimile în mod considerabil.
* Rezultate deosebite se obțin prin masajul zonelor afectate cu un amestec din uleiuri eterice (Lavandă – 10 picături, Bergamotă – 8 picături, Santal – 5 picături, Trandafir – 2 picături) încorporate în ulei de măsline (3 ml).
* Pulbere de Rostopască uscată, aplicată de 2-3 ori pe zi, contribuie la cicatrizarea leziunilor.
* În cazul psoriazisului apărut pe pielea capului se fac masaje cu ulei de măsline sau cu ulei de Gălbenele și Urechelniță (Sempervivum tectorum).
Apiterapie
* Tinctură de propolis (20-30%), din care se iau câte 30 de picături în puțină apă călduță, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mese.
* Alifie de propolis (30%) (Propoderm) se folosește pentru ungerea leziunilor de 2-3 ori pe zi.
Regim alimentar
Este benefic un repaus alimentar de 3-5 zile pe săptămână, consumând numai lichide, sub formă de ceaiuri și sucuri de legume: morcov, țelină, sfeclă roșie și pătrunjel – rădăcini.
* Regim dietetic de protecție a ficatului, trecând la o cură de crudități timp de 6-12 luni, în care se vor consuma pătrunjel, leuștean, salate de tomate, castraveți, spanac, ridichi. Se pot consuma carne slabă de vițel, pui și mai ales de curcan (fierte), pește proaspăt, legume crude sau gătite, iaurt, brânză albă.
* Primăvara este recomandată o cură cu sevă de mesteacăn (câte 100 ml de trei ori pe zi, înainte de mesele principale).
* Necesarul de vitamina B se asigură cu un cub de drojdie (40 g).
Se interzic în alimentație carnea de porc, grăsimile animale, peștele afumat, mezelurile, conservele de pește și carnea, prăjelile, ouăle, cartofii prăjiți, brânzeturile fermentate, legumele cu păstăi (fasole, mazăre). De asemenea, vor fi interzise produsele zaharoase, sarea, oțetul, pâinea albă, fructele dulci (proaspete sau uscate), citricele și produsele excitante (condimente iuți, cafea, ciocolată). În locul fructelor proaspete se vor consuma compoturi.
Regimul de viață
În primul rând, trebuie profitat de efectele benefice ale curelor heliomarine cu raze ultraviolete de tip A (UVA), care predomină dimineața, între orele 7-11, și după-amiaza, între orele 16-18.
Pentru psoriazisul vulgar, medicina alopată propune diferite medicamente keratolitice, pe bază de uree și acid salicilic. Dintre acestea, pot fi amintite Alphosyl (extract din gudron), Anticort, Cicnolinn, Cutemol, Gelcosal, Firming-Cream, Keloid-Cream, Pragmatar, Humira. În cazuri foarte grave, este indicat Metratexanul.
Prof. dr. CONSTANTIN MILICĂ