Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Psoriazisul

– Vara îl scoate la vedere – Soarele îl vindecă –

Descrierea bolii

Foto: Shutterstock – 3

Este o boală necontagioasă (deși mulți se feresc de contactul cu cei bolnavi), caracterizată prin apa­riția, pe piele, a unor pete roșiatice, întinse pe su­prafețe mari, cu cruste albicioase și groase. Le­ziunea se întinde ocupând zone mari ale corpului, sub formă de plăgi. Îndepărtarea crustelor produce sângerări locale, lăsând în urmă mici răni deschise.

Cele mai frecvente zone de localizare a bolii sunt: coatele, genunchii, umerii, pielea capului (mai ales la tineri), dar și pe abdo­men, fese și dosul pal­melor. Erupția se men­ține un timp foarte îndelun­gat, uneori de 10, 20 și peste 30 de ani.

Psoriazisul este o boală foarte răs­­pândită, afectând, în egală mă­sură, băr­bații și fe­mei­le, la orice vârstă. Con­form statisticilor, pso­ria­zisul afec­tează circa 125 mili­oane de lo­cui­tori din în­treaga lu­me; 2-3% din popu­lația euro­peană și americană, 4% în Cana­da. În România, ar exista 700-800 de mii de persoane afectate (3,5-4%).

Cauzele bolii – nu sunt pe de­plin elucidate, fiind explicată printr-un complex de factori genetici, psihosomatici, imuno­logici și de mediu.

Recent, s-a conturat ideea că la baza declanșării bolii ar fi o intoxicare (nu infectare) cu o anumită toxină pe care ficatul nu o poate inactiva prin cata­bo­lizare (în lipsa enzimelor adecvate). Pătrunsă în sânge, toxina ajunge în ficat. Aceasta ar explica durata nelimitată a bolii și posibilitatea de a se transmite ereditar.

Alți factori declanșatori ar fi unele boli neuro­psihice, depresie psihică, stres, infecții, consum în exces de alcool și de unele medicamente de sinteză chimică, mai ales beta-blocante, indometacin, corti­zon, propanolol, prednison. Acești factori ar pro­voca o proliferare intensă a celulelor epidermice (cheratocită) și moartea lor rapidă, ducând la for­marea crustelor.

Simptomele bolii – pete roșiatice, acoperite cu scuame, mâncărimi persistente, dureri, fisuri și sângerare la exfolierea crustelor.

În 10-30% dintre cazuri, bolnavii cu psoriazis de lungă durată pot dezvolta artrită psoriazică, o afecțiune care constă din dureri articulare, rigiditate și inflamația articulațiilor și a țesuturilor moi din jur. Aceste persoane sunt supuse unui risc sporit de atac cerebral și de alte afecțiuni cardiovasculare.

Tratamente naturiste

Deși nu sunt elucidate definitiv cauzele apariției bolii și a recidivelor ei la intervale neregulate, au fost elaborate unele tratamente naturiste, care și-au dovedit eficacitatea.

Pentru combaterea psoriazisului se utilizează plante medicinale cu acțiuni depurative, cu rol de curățire a sângelui intoxicat, de protecție a fica­tului și de combatere a carenței în complexul B. Se apli­că atât intern (decocturi, infuzii, tinc­turi, siropuri), cât și extern (comprese, cataplas­me, băi, unguente).

Tratamente interne

Infuzii și decocturi

Tinctură de rostopască

* Infuzie de Rostopască (Chelidonium ma­jus) – peste o jumătate de linguriță de plantă mă­run­țită se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 10-12 ore. Se strecoară. Se ia o lingură la 3 ore. Această infuzie se folo­sește și pentru com­prese.

* Infuzie de Secară – macerat hidro-alcoolic din rădăcini tinere (radicele) proaspete, recoltate în aprilie-mai + frunze proaspete de Platan (Pla­tanus orientalis). Acestea se taie mărunt și se umple o sticlă de 1 litru, în cantități egale, peste care se toarnă alcool de 40º, cât să le acopere. Se lasă la macerat 21 de zile. Se strecoară. Se iau 50-70 de picături, o dată pe zi, în puțină apă, cu 15 mi­nute îna­inte de a mânca.

Amestecuri

* Infuzie din amestec cu Ros­topască, Coada-șoricelului, Gălbe­nele și Ventrilică (în părți egale), din care se ia o lingură la 250 ml apă clocotită, se infuzează 5 mi­nute și se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

* Infuzie din amestec cu Ur­zică-vie, Coada-șoricelului, Salcie (scoarță), Fu­mariță și Păpădie (în părți egale), din care se ia o lingură la 200 ml apă clocotită. Se beau 2 ceaiuri pe zi.

Tincturi, siropuri, uleiuri

* Tinctură din amestec cu Ros­­topască, Trei-frați-pătați, Pe­dicuță, Talpa-gâștei, Tuia și Zârnă (Sola­num Ni­grum), în părți egale – se pun 20 g amestec de plante, la 200 ml alcool 40%, care se macerează 7-8 zile. Se iau câte 30 de picături, de 2-3 ori pe zi, între mese, într-o cură de 1-2 luni pe trimestru.

* Sirop din coji de nuci verzi – câte 1 lingură, de trei ori pe zi.

* Ulei din fructe de Cătină albă – se iau câte 10 picături, de 3 ori pe zi.

Tratamente externe

Comprese, cataplasme, băi și unguente

Alifie de rădăcini de Tătăneasă

* Comprese aplicate pe zonele afectate, cu infuzii din Rostopască, frun­ze de Mur, frunze de Pe­dicuță, frunze și muguri de Mesteacăn. Se folosesc se­parat. Se aplică în stare de repaus.

* Comprese cu infuzie din ames­tec de plante: scoar­ță de Salcie și Stejar (câte 40 g), la care se adaugă flori de Arnică, flori de Găl­benele, flori de Lu­mânărică, se­mințe de In, fruc­te de Ienupăr (câte 20 g). Se pune o lingură de amestec la 300 ml apă clo­cotită, se infu­zează 15 mi­nute, în vas aco­perit. Se aplică com­prese, folosind un pansament steril.

* Cataplasme cu frunze zdrobite de varză albă, tulpini de roșii sau tutun.

* Cataplasme cu frunze de Mesteacăn, spanac sau Nuc, fierte în ulei de porumb.

* Băi generale cu decoct din frunze de Nuc (100 g la 3 l apă, cu fierbere 15-20 de minute) a­mes­tecat în apa de baie la temperatura de 37ºC.

* Decoct de Tătăneasă (Symphytum officinale) – 10 lingurițe cu rădăcină mărunțită la 5 l de apă. Se fierbe 20-30 de minute. Se strecoară. Se adaugă zilnic apei de baie până la vindecare.

* Ungerea rănilor cu alifie din rădăcini de Tă­tă­neasă, de Mărul-lupului, Rostopască (se găsesc în plafaruri, preparate de vindecători cu plante din Munții Apuseni).

* Alifie din 20 g pulbere de rădăcină de Tătă­neasă și 80 g lano­lină. Se ung locurile bolnave, de două ori pe zi.

* Foarte eficient este gudronul de Mesteacăn.

* Pensulări pe piele cu ulei din sâmburi de stru­guri, Sunătoare, Coada-șoricelului, muguri de Plop, după care se reduc mâncărimile în mod consi­derabil.

* Rezultate deosebite se obțin prin masajul zo­nelor afectate cu un amestec din uleiuri eterice (La­vandă – 10 picături, Bergamotă – 8 picături, Santal – 5 picături, Trandafir – 2 picături) încor­porate în ulei de măsline (3 ml).

* Pulbere de Rostopască uscată, aplicată de 2-3 ori pe zi, contribuie la cicatrizarea leziunilor.

* În cazul psoriazisului apărut pe pielea capului se fac masaje cu ulei de măsline sau cu ulei de Găl­benele și Urechelniță (Sempervivum tectorum).

Apiterapie

* Tinctură de propolis (20-30%), din care se iau câte 30 de picături în puțină apă călduță, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mese.

* Alifie de propolis (30%) (Propoderm) se folo­sește pentru ungerea leziunilor de 2-3 ori pe zi.

Regim alimentar

Este benefic un repaus alimentar de 3-5 zile pe săptămână, consumând numai lichi­de, sub formă de ceaiuri și sucuri de legume: morcov, țelină, sfe­clă roșie și pătrunjel – rădăcini.

* Regim dietetic de protecție a ficatului, tre­când la o cură de crudități timp de 6-12 luni, în care se vor consuma pătrunjel, leuș­tean, salate de to­mate, castraveți, spanac, ri­dichi. Se pot consuma carne slabă de vițel, pui și mai ales de curcan (fier­te), pește proas­păt, legume crude sau gătite, iaurt, brânză albă.

* Primăvara este recomandată o cură cu sevă de mesteacăn (câte 100 ml de trei ori pe zi, înainte de mesele principale).

* Necesarul de vitamina B se asigură cu un cub de drojdie (40 g).

Se interzic în alimentație carnea de porc, gră­simile animale, peștele afumat, mezelurile, conser­vele de pește și carnea, prăjelile, ouăle, cartofii prăjiți, brânzeturile fermentate, legumele cu păstăi (fasole, mazăre). De asemenea, vor fi interzise pro­dusele zaharoase, sarea, oțetul, pâinea albă, fruc­tele dulci (proas­pete sau uscate), citricele și pro­dusele ex­ci­tante (condi­mente iuți, cafea, cio­colată). În locul fructelor proaspete se vor consuma compoturi.

Regimul de viață

În primul rând, trebuie pro­fitat de efectele be­nefice ale cu­re­lor heliomarine cu raze ultra­violete de tip A (UVA), care pre­domină dimi­neața, între orele 7-11, și după-amia­za, între orele 16-18.

Pentru psoriazisul vulgar, me­dicina alopată propune diferite medicamente keratolitice, pe bază de uree și acid salicilic. Dintre acestea, pot fi amin­tite Alphosyl (ex­tract din gudron), Anticort, Cicno­linn, Cutemol, Gelcosal, Firming-Cream, Keloid-Cream, Prag­matar, Humira. În cazuri foarte grave, este indicat Metratexanul.

Prof. dr. CONSTANTIN MILICĂ

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian