Cel mai jucat dramaturg rus contemporan s-a aflat de curând la Craiova, la cea de-a cincea ediție a Festivalului Theater Networking Talents, dedicat absolvenților de regie de anul acesta. Inițiatorul festivalului este regizorul Bobi Pricop, care a încheiat stagiunea în forță cu spectacolul „Neliniște”, la Teatrul Odeon din București, având-o în rolul principal pe vajnica Dorina Lazăr. Spectacolul este pe un text de Ivan Vîrîpaev, care a fost invitatul de onoare al festivalului din Bănie, unde le-a ținut un workshop tinerilor săi colegi români și a susținut și o conferință dedicată publicului larg, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Național „Marin Sorescu”.
„Cum s-a putut ajunge ca o țară cu o cultură uriașă, cum este Rusia, să săvârșească asemenea fapte?”

Ivan Vîrîpaev, un cunoscut critic al lui Vladimir Putin și al războiului pornit de acesta în Ucraina (motiv pentru care trăiește în exil, la Varșovia), a încântat publicul craiovean și pe oamenii de teatru prezenți la conferința sa. Deși are foarte multe lucruri de spus despre teatru, discuția cu publicul a avut în principal o componentă politică, al cărei subiect a fost, desigur, războiul.
„De când a început acest război, cu toții am început să ne întrebăm care este rolul artei în astfel de momente”, a spus Vîrîpaev. „Cum s-a putut ajunge ca o țară cu o cultură uriașă, cum este Rusia, să săvârșească asemenea fapte? Schimbă arta ceva? Nemții îl aveau pe Wagner, erau un popor educat și, totuși, au comis atrocități în cel de-al doilea război mondial, noi, rușii, i-am avut pe Tolstoi și pe Dostoievski, și la ce ne-a folosit, dacă în secolul XXI, am pornit un război sângeros împotriva Ucrainei?.
Ne-am întors aproape cu un secol înapoi. Despre ce să scriem? Ce piese să montăm? În secolul XXI, sunt bombardate case ale oamenilor nevinovați. Mor copii. Despre ce să scriem? Înainte de asta, a fost o pandemie. Ce să montezi? Ce se întâmplă cu lumea asta? Ce se întâmplă cu noi? Cred că exact despre lucrurile astea putem scrie: cine suntem noi? Cine sunt eu? De ce nu funcționează umanitatea? Peste tot e rău. Chiar și în țările cele mai bogate găsești lucruri de care oamenii sunt nemulțumiți. Depresia a pus stăpânire pe lume, sunt o grămadă de sinucideri, și acum avem și un război lângă noi. Care mai poate fi rolul artei?”.
„Icoana nu este artă. Este o fereastră spre cer”
Vîrîpaev, care este un om profund spiritualizat, a ținut să vorbească și despre rostul rugăciunii: „Înainte de artă au fost ritualurile sacre. Ritualul însă nu e artă. E un mod prin care eu încerc să mă unesc cu Dumnezeu. Omul simte contactul cu Sensul și prin ritual se unește cu Dumnezeu. Icoana, de pildă, nu este artă. Rolul ei este de a uni credincioșii cu divinitatea. Este o fereastră spre cer. Chiar și cea mai minunată icoană care există, Sfânta Treime a lui Rubliov, pe care eu o contemplam chiar și câte trei ore pe zi, nu a fost pictată de autorul ei, ca un tablou, ci ca o modalitate de contact cu sacralitatea. Rugăciunile, mantrele, cântecele religioase au un singur scop: contactul omului rugător cu energia primordială sau cum vreți să îi spuneți. Pe de altă parte, rolul artei este să uimească. Diferența dintre Rubliov și Michelangelo e că Rubliov spunea: «Ăsta e Dumnezeu!», iar Michelangelo spunea: «Ia uitați ce frumos l-am pictat eu pe Dumnezeu!» Sunt și artiști care trăiesc în spațiul sacru și prin operele lor transmit Cunoașterea, transmit sfințenia. Cum era cazul lui Andrei Tarkovski. Dar cei mai mulți artiști nu transmit sacrul. Nimeni nu se roagă în sală când se joacă piesele mele. Pur și simplu, stau în sală ca spectatori. Artistul de azi a devenit un narcisist. Tot timpul zice: „Eu, eu, asta gândesc eu, astea sunt problemele mele, toată lumea să mă privească pe mine. Că am un milion de abonați pe Instagram”. Și așa ne îndepărtăm de adevărul universal. Pentru că fiecare pretinde că adevărul lui contează. El vrea să i se respecte drepturile, dar și eu vreau să mi se respecte drepturile. Și de aici pornește conflictul. Nu există adevăr universal? Ba da, firește. Adevărul poate fi doar universal. Dacă nu ar fi existat un adevăr universal, noi nu ne-am fi aflat pe lumea asta”.
„M-am plasat împotriva războiului și pot primi 12 ani de închisoare”

Întrebat despre cum ar putea artiștii și intelectualii ruși să influențeze terminarea războiului, Vîrîpaev a râs cu amar. „Vă închipuiți că dacă mă duc la Putin și îi spun: «Domnule președinte, nu e bine ce faceți!» el va spune emoționat: «Vai, Vania, ai dreptate. De ce nu mi-ai spus așa din prima? Hai, toată armata în cazarme. Încetăm războiul!». Cum credeți că un astfel de om, căruia i s-a blocat orice urmă de emoție și de umanitate, ar asculta de unul ca mine? De altfel, eu sunt judecat în lipsă, la Moscova, pentru «vina» de a discredita armata rusă, fiindcă m-am plasat împotriva războiului și pot primi 12 ani de închisoare. Trebuie să am grijă unde călătoresc, în India, de exemplu, sau în alte țări care au tratate de extrădare cu Federația Rusă”.
Vîrîpaev are cetățenie poloneză, dar și rusă, tocmai de aceea poate fi judecat de un tribunal rusesc. A mărturisit însă că nu îi lipsește țara sa, unde, de altfel, nu a simțit nevoia să își facă o casă. Tot timpul a simțit că nu este un loc unde să își crească fetița pe care o are cu o actriță poloneză. Când fiica lui a trebuit să intre la grădiniță, a părăsit țara.
El mai crede că ceea ce îi determină pe ruși să ducă războaie de cotropire este sentimentul lor imperialist, pe care îl au în sânge. „Eu sunt rus născut în Siberia, și multă vreme îmi întrebam soția dacă se mai află și în mine sentimentul imperialist. Ea mi-a zis: „Încă mai ai de lucrat cu tine”. Până într-o zi, când mi-a spus: „Gata, te-ai vindecat. Acum ești bine”. Pe ruși îi urăsc și polonezii, și ucrainenii, și românii, și nemții, și cehii, și finlandezii, și cei din țările baltice. Și au dreptate. Rușii au intrat peste ei, le-au călcat țara, au impus un regim criminal, pentru că au avut impresia că totul li se cuvine. Ei au dreptul la un imperiu și nu respectă viețile celorlalte popoare. Lasă că ei nu au respect nici față de viețile rușilor lor. Păi, ce credeți, că Putin are vreun regret pentru sutele de mii de vieți pierdute de tinerii ruși în Ucraina? Nici gând. Polonezii îi urăsc pe ruși, dar eu am o soție poloneză, ucrainenii nici nu vorbesc cu rușii, dar cei mai buni prieteni ai mei sunt ucraineni. Iar la Kiev mi s-au montat aproape toate piesele. De ce? Pentru că nu mai văd în mine rusul imperialist”.
De altfel, Vîrîpaev împreună cu soția lui au primit în casa lor din Varșovia refugiați, ba chiar au deschis și un teatru în care lucrează cu artiști ucraineni refugiați. „Numai acum, la mine acasă, sunt 60 de oameni. Eu le fac de mâncare, le pregătesc ceaiurile cele mai bune, am întotdeauna și tutun foarte bun pentru pipă și cele mai bune băuturi. Îmi place să am casa plină și îmi place teatrul nostru cel atât de special”.
„Vreau să mor, dacă nu fericit, măcar mulțumit”

Pentru ca omenirea să mai aibă un viitor, Ivan Vîrîpaev crede că singura cale este dialogul, comunicarea între palestinieni și evrei, între ruși și ucraineni, între arabi și creștini, să ne concentrăm pe ceea ce ne unește, și anume – statutul nostru de ființe umane, create de Dumnezeu. Doar dacă vom învăța să ne ascultăm unii pe alții, omenirea ar putea deveni mai bună și Pământul un loc mai plăcut și mai propice vieții. „Dar e posibil să se monteze 200 de spectacole despre războiul din Ucraina, și asta să nu aibă niciun efect. Pentru că cei care ar putea schimba lucrurile nu se duc să vadă aceste spectacole, iar cei care se duc nu au puterea să schimbe nimic”.
Nici teatrele de stat nu au scăpat de criticile lui Vîrîpaev. „Lucrez în teatru de aproape 30 de ani și știu că e o instituție nesănătoasă. Și cum poate o instituție bolnavă să învețe publicul ceva sănătos? Ce găsești în teatrele de stat? Directori dictatoriali, care abuzează actrițele, bârfă, invidie, alcoolism, droguri, probleme psihice… Ce joacă oamenii ăștia când ei înșiși nu sunt în regulă? Există un singur răspuns: «Noi facem artă». El e beat mort, dar face artă. Iar la filarmonici e la fel. Pentru că se îmbracă în frac și sunt angajații statului, iau și câteva mii de euro. Dar există mari maeștri muzicieni, în țări sărace, care cântă genial, dar o fac pentru 5 dolari. Ba chiar am văzut în Lituania doi artiști pakistanezi, care cântă la nivelul celor mai importante trupe rock, sunt la fel de tari ca Led Zeppelin, dar nu câștigă mai mult de un dolar pe lună. Pentru ce cheltuie statele indecent de mulți bani pentru o montare de teatru sau de operă, ori pentru un festival de muzică? E un sistem bolnav. De aceea, nici nu mă mai interesează formele convenționale de teatru sau să montez în vreun teatru de stat. Vreau prin arta mea să ajut oamenii. Atât cât pot eu. Vreau ca toată viața mea de acum înainte să fac tot ce pot pentru semenii mei. Pentru ca atunci când îmi voi da ultima suflare să pot să îi spun lui Dumnezeu, cu toată ființa mea: «Am făcut tot ce a depins de mine. Vreau să mor, dacă nu fericit, măcar mulțumit».