– Despre compasiune și Dumnezeu, în lupta cu moartea –
„Tratamentul pentru cancer oferă, azi, opțiuni incredibile”
– Domnule doctor, sunteţi tânăr, dar deja cu o reputaţie excelentă în chirurgie. Vorbele bune circulă nu numai printre medici, dar şi între pacienţii care vă laudă pentru pricepere şi omenie. Sunt curioasă, din ce motive alege un tânăr să devină azi medic?

– Pentru mine, decizia a venit în urma mai multor posibilităţi de carieră. La finalul liceului, aveam de ales între Politehnică (informatică, matematică, domenii în care excelam, cu multe olimpiade la activ), Drept (fiind atras de discurs şi atitudine) şi Medicină, care mă chema pentru latura ei nobilă. Cea de-a treia a câştigat, deşi în acelaşi timp intrasem şi la Matematică – Informatică. Mi-ar fi plăcut să le fac pe amândouă concomitent, dar chiar trebuie să fii supraom pentru aşa ceva.
– Este medicina ceea ce aţi sperat?
– În bună parte da, mai puţin aspectul dramatic al acestei meserii. Pe el nu l-am anticipat şi aveam să aflu cu duritate cât de greu este să găseşti un echilibru între a fi aproape de pacient, dar şi a-ţi face meseria păstrându-ţi sângele rece. E o combinaţie extrem de grea, de aceea mulţi medici îşi inhibă empatia, mai ales oncologii, şi nu trebuie condamnaţi. Din păcate, ei îşi pierd pacienţii în proporţie ridicată, de aceea își construiesc acest scut, pentru a-şi putea face mai departe meseria. Cât despre mine, eu m-am născut milos, lucru pe care-l poate confirma şi mama. Mereu am căutat să ajut, cu o vorbă măcar. Pare poetic, dar să ştiţi că în medicină treaba asta m-a consumat foarte, foarte mult. Toată energia negativă a celui din faţa mea o încărcam în mine şi am luptat ani buni să învăţ să trag o linie. Pas cu pas, am reuşit oarecum să-mi creez un „sistem”, prin care să continuu să fiu foarte aproape de un pacient care are nevoie maximă de susținere, dar să reuşesc să-mi adaptez implicarea în funcţie de fiecare caz. Oamenii sunt unici, reacţionează diferit la veşti rele, unele pe care, din păcate, medicii sunt nevoiţi să le dea destul de des. Se întâmplă, de pildă, ca un pacient să plângă în cabinetul meu, când aude diagnosticul. Reacţia firească este să-l consolez cu toată căldura de care sunt capabil, dar atunci dispare un lucru esenţial în succesul medical: autoritatea doctorului. Pacientul vede medicul ca pe un prieten şi începe să negocieze tratamentul, iar acesta e un lucru dezastruos. De aceea zic că adaptabilitatea este obligatorie. Medicina este ştiinţa care tratează oamenii şi o face nouăzeci la sută după studii. Restul de zece la sută e reprezentat de unicitatea pacientului. O operaţie cu care am avut succes, sută la sută, până la un punct, o poate lua razna doar pentru că fiecare din noi e unic şi reacţionează diferit la un anume lucru. Aşadar, pacientul trebuie pregătit şi pentru eventualitatea eşecului, fie el şi infim. Cu atât mai mult în oncologie.
– Una dintre fricile cele mai mari ale omului din ziua de azi este să nu se îmbolnăvească de cancer, o boală neagră, căreia nu i s-a găsit încă leacul „universal”. Există, în ultimul timp, mai mult optimism în oncologie?
– Din fericire, da. Cancerul este încă o boală incurabilă, chiar şi după vindecare totală, posibilitatea recidivei rămâne şi după douăzeci de ani. Însă azi, tratamentul personalizat pentru cancer oferă opţiuni incredibile. Se aplică o combinaţie de chirurgie, radioterapie, chimioterapie şi imunoterapie, aceasta din urmă fiind cea mai nouă şi din ce în ce mai precisă. Cum funcţionează? Studiile de înalt nivel au creat nişte molecule specializate pe câte un anumit tip de cancer. Adică: pe suprafaţa celulei canceroase apare o proteină care poate fi recunoscută de imunoterapie şi atacată în mod direct. O moleculă soldat, eficientă, specifică, cu mai puţine reacţii adverse. Unele cancere pot fi vindecate în proporţii uriaşe, altele, precum durul cancer pulmonar, sunt, și ele, mult încetinite: un an era speranţa de viaţă înainte de aceste descoperiri, iar azi ea se poate prelungi la zece.
„I-aș spune cancerului «imperialism biologic»”
– Domnule doctor, vă invit la o foarte scurtă lecţie de medicină: ce e cancerul, pe înţelesul tuturor?

– Este o înmulţire anormală a celulelor, necontrolată, care are două mari proprietăţi, ambele împotriva noastră. Prima este că înmulţirea se extinde pe plan local, la organul unde apare. A doua, şi mai dură, este că poate trimite celule care supravieţuiesc şi se implantează în alte organe (metastazele). Nişte invadatori sunt aceste celule, nişte cuceritori, cancerul având astfel atitudinea unui regim autoritar. I-aş spune „imperialism biologic”. Ei bine, ca să cucerească cât mai multe teritorii, aceste celule folosesc extrem de multe resurse. Cancerul este, aşadar, boală consumptivă, cu cât e mai agresivă, cu atât te topeşte mai aprig.
– Poate fi prevenit?
– Nu există un determinism al cancerului, nu poţi spune că ai făcut cutare lucru şi de aceea ai cancer. Poate singurul factor de risc evident sunt radiaţiile, aşa cum a fost dezastrul de la Cernobîl, care a cauzat cancere de tiroidă. Sau virusul HPV, care poate duce la cancer de col uterin şi, mai nou, bucal. Da, ştim și că anumite alimente pot conţine substanţe cancerigene, dar nu există niciun studiu care să dovedească limpede că, dacă mănânci parizer ieftin, faci cancer de colon. Astfel, factorul cel mai important de care trebuie să ţinem cont ca potenţial vinovat este cel genetic. Mutaţia genei P53 este un semnal că probabilitatea să apară un cancer e foarte mare. Sau, dacă un membru al familiei a avut cancer de sân sau ovare, atunci tu trebuie să-ţi faci testul Babeş – Papanicolau măcar o dată la doi ani. Sau: uitaţi, eu am pielea foarte albă, sunt roşcat, deci mă monitorizez regulat pentru melanom. O veste bună este că a apărut screening-ul pentru cancer de colon. Toate aceste teste preventive ar trebui făcute şi, în plus, populaţia ar trebui în mod repetat instruită. Avem însă o mare problemă, una generală, în multe domenii din România: educaţia. Cum poate şti un pacient că e la risc? Tot din surse medicale. Dar, de multe ori, acestea nu sunt accesibile, iar atunci, pentru ca omul să nu-şi ia informaţia de pe Internet, unde apar tot felul de bazaconii, ar trebui făcute campanii intense de informare.
– Oamenii în vârstă, mai ales cei de la sat, nu prea au de unde să-şi ia informaţiile. Care este soarta lor?
– Aşa este, bătrânii de la ţară nu prea au medici aproape, nu se verifică periodic, darămite să intre în programe de screening. Dar, deşi poate suna cinic, ele nici nu le sunt adresate lor, ci persoanelor mai tinere. La un pacient de peste optzeci de ani, probabilitatea de a descoperi un cancer e destul de mare, dar variantele de tratament sunt extrem de reduse. Corpul lui nu mai poate face faţă durităţii chimioterapiei. Pe ei îi înţeleg că vor să-şi trăiască liniştit zilele pe care le mai au… În schimb, la patruzeci de ani eşti dator să „te cauţi”. Eşti activ, eşti informat, majoritatea companiilor au abonamente pentru angajaţi la clinicile private, serviciile se îmbunătăţesc. Acest segment de populaţie este cel care trebuie educat şi care e dator să se verifice periodic.
„Da, le răspund pacienților la telefon”
– Există şi un sprijin, dincolo de medicină, pe care-l puteţi acorda oamenilor suferinzi?

– Prin natura lui, doctorul este dator să ajute pacientul din punct de vedere medical. Dar, de multe ori, acesta din urmă nu aderă la tratament, nu doreşte anumite operaţii complexe, care l-ar putea ajuta, sau nu acceptă chimioterapia. O comunicare foarte bună cu pacientul ajută la acceptarea tratamentului. Există, însă, o regulă de aur: niciodată nu trebuie să convingi pacientul, fiindcă decizia lui e suverană. Nu ai voie să-l convingi în nicio direcţie. Dar, comunicând, explicându-i cu răbdare toate aspectele tratamentului pe care i-l prescrii, arătându-i că eşti alături de el, răspunzându-i la telefon de fiecare dată când are nevoie, toate acestea cresc încrederea pacientului în medicul său. Ajută enorm să ştie că eşti acolo, indiferent de decizia pe care o ia.
– Vreţi să spuneţi că le răspundeţi pacienţilor la telefon, le daţi numărul dvs. personal? Aceasta e cu adevărat o raritate…
– Da, le răspund pacienţilor la telefon. Ştiu că e ciudat, ştiu că nici la noi, nici în occident, nu se întâmplă asta. Dar în ţările cu sistem medical mai evoluat există psiho-oncologi, la care pacienţii pot apela, şi astfel au parte de afecţiune din partea unui specialist. La noi, abia se fac primii paşi în acest domeniu. Atunci, eu nu am încotro, trebuie să le dau numărul meu de telefon. Am fost sfătuit de multe ori să nu fac asta, însă… văd cum se liniştesc când vorbesc cu mine, simt cum creşte speranţa în ei când le spun că îi aştept a doua zi să văd cum îi pot ajuta sau sun un coleg specializat în problema lor. Da, e un efort foarte mare ca după o zi de muncă non stop, poate chiar două legate, dacă am gardă şi multe operaţii, să răspund în miez de noapte unui pacient. Dar el suferă, e disperat, şi eu nu aş putea dormi ştiind că în timpul acesta cineva are nevoie de mine, iar eu îi refuz acest lucru doar pentru a mă proteja. Aşa sunt eu, nu ştiu dacă e bine, nu judec deloc pe cineva care procedează altfel. Pe de altă parte, un medic care nu excelează la capitolul empatie nu este implicit un medic prost. El îţi salvează viaţa la fel de bine ca unul afectuos, iar până la urmă asta e cel mai important.
„Singurul lucru în care merită investit emoțional e Dumnezeu”
– Binele pe care îl faceți altora se întoarce la dvs.?

– Cred că, într-un fel, ceea ce fac mă ajută şi pe mine. Dacă mă sună un pacient în stare gravă înseamnă, totuşi, că e viu, iar asta mă bucură. Dacă mă sună un altul care îmi spune că începe să se simtă mai bine, evident, iar mă bucur. Poate părea o manie a controlului, dar e mai degrabă una a siguranţei. Sunt puţin tipicar, recunosc. Îmi place să fac lucrurile aşa cum ştiu eu că e bine, aşa cum m-a învăţat experienţa, aşa cum citesc în toate studiile nou apărute, din care mă informez cel puţin săptămânal. Studiile sunt garanţiile ştiinţifice pe care ne putem baza total în aplicarea unui tratament. Apoi, dacă am făcut pacientul bine până acum, vreau să continuu să-l ajut pe mai departe, când ştiu că pot. Când nu pot? Cer ajutor colegilor. Singurul lucru pentru care a crede nu înseamnă a căuta dovada ştiinţifică este credinţa în Dumnezeu. Eu cred că Dumnezeu duce mult mai mult decât medicii lupta cu cancerul. Sunt asistent universitar, iar mai la începutul acestei cariere, le spuneam studenţilor să „investească” în lucruri pe care nimeni nu ţi le poate lua: ştiinţă, cultură, lectură… A trecut vremea şi Dumnezeu mi-a arătat că nu e neapărat un sfat greşit, ci unul incomplet. Azi revin şi spun că singurul lucru în care merită investit emoţional e Dumnezeu. Da, trebuie să luptăm pentru orice picătură de viaţă, fie că e om, fie o mică gâză, dar adevăratul strateg al acestei lupte este Dumnezeu.
„Pot afirma cu toată convingerea că există minuni şi că le-am văzut”
– Au fost momente în operaţii, când aţi simţit că decizia a fost luată prin ajutor divin?
– E romanţat să spun că mâna mea cu bisturiul a fost aşezată de Dumnezeu acolo unde trebuie, dar pot afirma cu toată convingerea, că există minuni şi că le-am văzut. Sunt minuni subtile, nişte „atingeri”, la momentul oportun, pe care, pur şi simplu, trebuie să fii deschis să le vezi şi să le primeşti. Sunt un om cu toţi senzorii aprinşi la maximum, un tip empatic, observ aşadar trăirile celor din jur, le cunosc şi pe ale mele. La fel, ca medic, văd când ceva se poticneşte în spital, fie ca proceduri, fie ca organizare sau administraţie. Ei bine, între toate acestea observ, uneori, cum totul se limpezeşte, curge uşor, eficient, fără ca eu sau colegii mei să facem vreun efort special. Acolo cred eu că e mâna lui Dumnezeu. Acolo intervine El în mod delicat. Uitaţi, am avut un caz al unei doamne venite în urgenţă cu o tumoră foarte mare, peritonită avansată. Eu nu aveam sânge deloc pe secţie, duminică noaptea la ora douăsprezece nimeni nu voia pacienta, absolut niciun alt spital. Se ezita să mi se dea anestezie pentru operaţie, din cauza riscurilor enorme. Toată lumea era împotriva acestui caz. După ore de zbatere de unul singur, lucrurile au început să se limpezească, să se aşeze, ca atunci când nivelezi nisipul cu palma. De la un minut la altul, parcă se aranjau toate, am operat pacienta în noaptea aceea, am reuşit să elimin toată acea tumoră. Ei bine, după astfel de situaţii, poţi zice că ţi-ai făcut magistral treaba şi gata. Dar, dacă vrei să vezi totul în ansamblu, atunci nu ai cum să nu recunoşti mâna lui Dumnezeu într-o astfel de situaţie ce părea pierdută. Din păcate, în acest caz particular, după toate eforturile, la un an, am aflat că respectiva doamnă a refuzat chimioterapia şi s-a metastazat. Totul a fost în zadar. Ce poţi să faci? Nimic. Tratezi următorul caz cu aceeaşi abnegaţie şi umanism, poate iar în parteneriat divin, şi mergi mai departe.
– Medicina, în ciuda nobleţei ei, este un domeniu extrem de controversat. Cum îşi doreşte un medic tânăr ca dvs. să schimbe lumea, sistemul?
– Mi-am dorit să schimb lumea, dar acum nu mai vreau asta. Când eram extrem de încrezător doar în puterea mea de a înţelege ştiinţa şi de a o aplica, atunci credeam că o pot schimba. Eram răzvrătit, mă supăram dacă nu se respectau reguli, protocoale. Azi nu mai fac asta deloc. Aştept pacientul să vină la mine şi îl tratez cât pot de bine şi atât. Mă dedic lui, îi ofer timpul meu medical şi personal, mă asigur că-i ofer fiecare strop al cunoştinţelor mele, dar nu mă mai lupt cu niciun sistem. Cel mai important: nu alerg după pacienţi. Niciodată nu spun în interviuri la ce spitale lucrez, nu-mi fac niciun fel de reclamă. Ţin foarte mult la asta, aşa este felul meu: nu alerg după pacienţi, dar de cei care ajung la mine mă ocup la capacitatea mea maximă. Iar dacă nu pot, cer ajutor fără nicio ezitare. Nu cred în concurenţa dintre medici, deşi ea există, chiar la cote mult prea mari. Eu îmi recomand colegii cu toată deschiderea, fiindcă suntem cu toţii împreună în lupta asta. Tot ce-mi doresc este ca lucrurile să meargă natural din partea pacienţilor, a medicilor şi a mea, implicit. Medicii să nu o mai ia personal când un pacient caută şi altă opinie. Pacienţii să nu o mai ia personal când medicul încearcă mai multe variante de tratament. Cu regret spun că pacientul din România a devenit foarte agresiv. Poate că sunt vremurile grele pe care le traversăm, dar oamenii sunt din ce în ce mai agresivi verbal, chiar şi fizic. Suntem o generaţie în schimbare şi noi credem că schimbarea trebuie să fie imediată. Credem că e război între generaţii, război între sisteme. Nu e aşa. Eu nu sunt de acord că schimbarea trebuie făcută prin manifestări, prin ieşiri în stradă, jigniri, apariţii în mass media. Trăim nişte vremuri în care exagerarea e la putere, iar asta face ca întreaga omenire să nu mai fie capabilă să gândească obiectiv. Eu cred că ar trebui să fim mai toleranţi şi să nu mai luăm lucrurile atât de personal. Schimbările se fac greu, în câteva generaţii. A durat mult şi în străinătate.
„Nu am rămas în străinătate pentru că nu am simţit că trebuie să rămân”
– Nu aţi fost niciodată tentat să lucraţi în străinătate – condiţii superioare, salarii mari?

– Aş fi putut, mi s-a oferit, la un moment dat, chiar am vrut. Am şi lucrat câteva luni la Milano, în nişte condiţii medicale de vis. Nu voi invoca patriotismul pentru că m-am întors, de altfel, nici nu ştiu ce să invoc. Nu am rămas în străinătate pentru că nu am simţit că trebuie să rămân. Da, câteodată tânjesc după tehnologia spitalelor din Vest, mai ales pentru un chirurg ca mine ea este esenţială. Este greu să faci performanţă cu dotările de la noi, dar asta este, aici suntem, speranţe avem şi ele ne trag înainte.
– Nu v-aţi simţit niciodată copleşit de meseria aceasta?
– Ba da, sunt câteodată momente în care nu ştii ce să mai faci. Atunci, ştiinţific, trebuie să ceri ajutor, și emoţional trebuie să ceri ajutor. Important este să nu accepți niciodată varianta renunţatului. În goana vieţii de azi nu cred că există nicio meserie în care la un anumit punct să nu ajungi la un „burnout” – exact echivalentul pentru „copleşit”, fizic şi emoţional. Ca să-l depăşească, fiecare om trebuie să-şi găsească propria cale. Ea poate fi foarte simplă: la mine e somnul.
– Vă întreb, la final, cum se „recompune” un chirurg, cum se deconectează total de duritatea meseriei lui?
– Eu n-am mai avut o vacanţă de vreo cinci ani. Doar în câteva zile sporadice am mai evadat la munte, la mare, împreună cu prieteni foarte apropiaţi. De ce? Nu ştiu, intru într-o vrie în care mă tem că, dacă plec, se va întâmpla ceva rău, că pacienţii mei rămân fără sprijin. Nu mai pot evada din cercul acesta vicios. Sincer, voi încerca chiar anul acesta să rup perioada nesfârşită de muncă. Sper să şi reuşesc…