Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

– În ciuda pârjolului verii, care încinge și arde tot, în România există o zonă care explodează de energie: viața artistică. Festi­va­luri pe bandă rulantă, concerte cu trupe prestigioase, de nivel mon­dial, evenimente de top din pro­gra­mul „Timișoara – Ca­pi­tală Europeană a Culturii 2023”. Și forfota culturală abia a început… –

John Malkovich, pe scena Naționalului din Timișoara

Zilele trecute, Timișoara a bifat unul dintre momentele de vârf din calendarul Capitalei Culturale Euro­pene: pe scena Teatrului Național a urcat unul dintre cei mai mari actori din lume, americanul John Mal­ko­vich. Într-o Sală Mare arhi­pli­nă, acto­rul de la Hollywood a ținut trei re­prezentații cu spectacolul „The In­fer­nal Comedy”, de Michael Stur­min­ger. Alături de starul american s-au aflat renumita orchestră a Academiei din Viena, precum și sopranele Su­sanne Langbein și Chen Reiss. Spectacolul a fost parte din traseul „Vocile orașului/Atelierul Identitate” din ca­drul Programului Cultural „Ti­mișoara – Capitală Europeană a Cul­turii 2023”.

Marele premiu al Academiei Franceze, câștigat de o româncă

Începem cu un succes care ne bucură nespus: marele pre­miu pentru teatru al Academiei Franceze a fost acor­dat, recent, scriitoarei românce Alexandra Badea, pentru operele sale de dramaturgie. Născută în 1980, Alexandra Badea s-a format ca regizor la UNATC București și este autor, regizor și producător. Piesele sale au fost regizate de nume importante ale vieții teatrale din Franța, ca Jacques Nichet, Aurélia Guillet, Frédéric Fisbach, Cyril Teste, Jonathan Michel și Matthieu Roy. De asemenea, au fost traduse în mai multe limbi și puse în scenă în mai multe țări. Alexandra Badea deține și Marele Premiu de literatură dramatică 2013, pentru piesa „Pulvérisés”.

Anul trecut, o altă româncă a fost premiată de Acade­mia Franceză. Este vorba de Anca Vasiliu, profesoară la Universitatea din Sorbona și cercetătoare specializată în istoria artei și filosofie antică și medievală la Paris.

Pablo Picasso, expus la Muzeul de Artă Recentă

Din 27 septembrie 2023 și până la începutul lui 2024, Muzeul de Artă Recentă din București (MARe) va prezenta o expoziție de mare impact dedicată lui Pablo Picasso. În Capi­ta­lă vor fi aduse nu mai puțin de 46 de lucrări semnate de uriașul artist spaniol și 57 de lucrări semnate de 32 de ar­tiști români contemporani, in­fluențați de opera lui. „Efectul Pica­sso” este considerată de spe­cia­liști una dintre cele mai impresio­nante expoziții din Europa de Est și face parte din programul „Célébration Picasso: 1973-2023”, care marchează 50 de ani de la moartea artistului. Printre pictorii români expuși alături de Pablo Picasso se numără: Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Victor Man, Dumitru Gorzo, Florin Mitroi, Marin Gherasim, Ștefan Bertalan, Alexandru Țipoia, Alexandru Rădvan, Neculai Păduraru, Alma Redlinger și Pisica Pătrată.

În parc, la lectură

Vizitatorii care ajung, în această vară, în frumosul Parc Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca au posibili­ta­tea de a se așeza la umbra răco­roasă a unui pom și de a răsfoi în tihnă paginile unei cărți. Iubitorii de lectură au la dispoziție două spații special amenajate, sub forma unor căsuțe, unde pot găsi cărți pentru toate gusturile, de la cei mai mici cititori, până la cei mai mari. Inițiativa este rezultatul unei colaborări între do­uă instituții care func­ționează sub au­toritatea Con­si­liului Județean Cluj, Muzeul Etno­grafic al Transil­va­niei, gazda iniția­ti­vei, și Biblioteca Județeană „Octa­vi­an Go­ga” Cluj-Na­poca, cea care pune la dispoziție oferta de cărți.

„10 la sat”, o nouă stagiune „Cultură’n Șură”

Din luna august, caravana „Cultură’n Șură” se repune în mișcare, pentru a duce teatru de calitate în mediul rural. Zece sate vor găzdui spectacolul „Mama Griguță”, de Eugène Labiche, în regia lui Victor Olăhuț, un spectacol de comedie care tratează o temă de mare actualitate: fenomenul migrației forței de muncă și efectul acesteia asupra copiilor rămași acasă. Reprezentațiile vor fi găzduite de spații neconvenționale, precum șuri sau gospodării de la țară. Caravana „Cultură’n Șură” are la activ peste 100 de spectacole în satele românești. Activitatea echipei a fost recompensată cu premiul „Open Theatre”, la Gala Premiilor UNITER 2022, și premiul „Adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură”, în cadrul Galei Premiilor AFCN 2020.

„Noaptea Dansului”, tango pe Calea Victoriei

Pe 26 august, cel mai mare eveniment de dans din Capitală va aduce laolaltă peste 30 de școli, studiouri și inițiative de dans, cu peste 15 stiluri de dans, peste 2.000 de dansatori și 30.000 de bucureșteni, care vor dan­sa împreună, pe Calea Victoriei, în cadrul pro­iec­tului „Străzi Deschise – București, Pro­me­nadă urbană”, or­ganizat de Primăria Capi­ta­lei. Din stradă, magia dansului se va muta în școlile de dans partenere, în care vor avea loc lecții demonstrative gratu­i­te pentru vizitatori, iar noaptea se va încheia cu o petrecere – „after­party” – cu două tematici diferite, Latin Fiesta și All Time Dance Hits, la Sala Polivalentă. Demonstrațiile de dans, susținute de artiști profe­sio­niști, se vor desfășura în șase zone – Cercul Militar, Monumentul Revo­luției, Hotel Radisson, Grădina „Mon­teoru”, Palace Casino și Muzeul „Enescu”.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian