– Botezat diferit, în funcție de zona în care crește – mălai, cucuruz sau păpușoi, porumbul are o istorie îndelungată. Dar în vreme ce în majoritatea țărilor Europei, reprezintă o delicatesă, fiind consumat ca floricele sau fulgi, în România și la rudele noastre italiene, mămăliga a fost și mai este „pâinea țăranilor” –

Plantă originară din Mexic, Cristofor Columb a adus porumbul, la sfârșitul secolului 15, în Spania, de unde s-a răspândit apoi în Europa, Orientul Apropiat și până în Africa. Unii îl mănâncă sub formă de floricele, alții îl transformă în fulgi sau îl pun la murat, românii îl transformă în mălai și fac din el mămăligă. Se poate mânca și crud, direct de pe știulete. Culoarea boabelor coapte este variată, în funcție de soi: albă, galbenă, portocalie, roșie, maro, verde, violetă și chiar albastră și aproape neagră.
Porumbul este bogat în substanțe minerale și fibre. Datorită compoziției sale echilibrate din hidrați de carbon, grăsimi, proteine, substanțe minerale (mai ales calciu, potasiu, fosfor și fier) și vitamine (A, B1, B2, B3, B6 și C), el alimentează organismul cu o multitudine de substanțe nutritive prețioase.
Vitaminele din grupa B joacă un rol important pentru metabolismul energetic, pentru producerea și descompunerea hidraților de carbon, a aminoacizilor și a acizilor grași. La care se adaugă conținutul de proteine și amidon care îl fac deosebit de hrănitor.
Bine de știut: porumbul nu conține gluten, deci poate fi consumat și de cei care evită grâul.
Și uleiul de porumb are multiple întrebuințări. Este extras din plantele abia ieșite din semințe și se compune, în special, din acizi grași nesaturați. Iar datorită cantității mari de acid linoleic și de vitamina E pe care o conține este considerat un ulei comestibil prețios.
Vitamina E, una din cele mai importante vitamine protectoare, este prezentă în fiecare celulă a organismului. Are efect antioxidant, „vânează”, deci, moleculele de oxigen agresive, care se pot produce în număr mare din cauza fumatului, a radiațiilor și a consumului de alcool și are astfel o contribuție importantă la protejarea celulelor. Susținută fiind de vitamina C, de beta-caroten și de diverse enzime.
Carte de vizită
* Numărătoare exactă

Un știulete de porumb dezvoltat normal are între 14-18 șiruri de boabe. Un șir este compus din 25-50 de boabe, deci numărul boabelor unui știulete se ridică, în medie, la 400-600.
* De unde provine porumbul?
România este cel mai mare cultivator de porumb din Europa, urmată de Franța, Spania, Anglia, Olanda. Se coace începând de la sfârșitul lui iulie și se găsește pe tarable piețelor până în luna noiembrie.
* Prospețime vizibilă
Când sunt cumpărați la piață, de la producător, știuleții de porumb sunt înveliți în pănușe (frunze), care trebuie îndepărtate la vârf, ca să se poată vedea dacă sunt proaspeți. Boabele ar trebui să fie crude (pentru fiert), lucioase și să aibă o culoare strălucitoare, dacă e cumpărat ca hrană pentru animale.
* Porumbul „mini” sau „baby”
Porumbul baby, folosit frecvent la prepararea mâncărurilor asiatice, nu este un soi în sine. Pentru obținerea formatului „redus”, el este cules înttr-o fază de dezvoltare mai timpurie.
* Uleiul de porumb
Când un ulei poartă numele unei plante oleaginoase, de pildă, rapiță, porumb sau floarea-soarelui, înseamnă că el conține minimum 97% materie primă brută.
* O dulceață plăcută
Boabele de porumb au un conținut de 72 procente de apă. Hidrații de carbon existenți în ele sunt glucoza, fructoza și zaharoza, de unde și gustul dulceag, plăcut. Cantitatea de zahăr atinge nivelul maxim imediat după recoltare.
* De ce „pocnesc” floricelele?
Prin încălzirea boabelor de porumb, apa din interiorul lor se transformă în aburi și ele „explodează”. Amidonul înmuiat se „umflă”, se răcește imediat, se întărește din nou și astfel se „nasc” floricelele.
* Porumbul și modificările genetice
Multe dintre statele Uniunii Europene au interzis cultivarea de porumb modificat genetic din cauza riscurilor privind mediul înconjurător. Există, însă, și țări care permit acest mod de cultivare, de pildă, Spania și Portugalia.
Rețete cu porumb
Brioșe cu făină de mălai
– Dimineața –

Ingrediente pentru 12 bucăți: 1 știulete de porumb (prefiert), 1 ceapă, 1/2 ardei iute roșu, 1 lingură unt, 140 g făină de grâu, 140 g făină de mălai, 2 lingurițe praf de copt, 50 g cașcaval ras (Cheddar), sare, 2 ouă, 285 ml zer, 100 ml lapte, 85 g unt lichid (topit).
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 200º și se unge o tavă specială (pentru Muffins) cu 12 adâncituri. Se desfac (cu cuțitul) boabele de porumb de pe știulete, se toacă ceapa curățată și se curăță ardeiul iute de semințe și nervuri și se taie mărunt. * Se încinge 1 lingură de unt într-o tigaie și se călește ceapa în el. Se adaugă porumbul și ardeiul iute și se lasă toate să se mai dunstuiască 5-8 minute. * Se amestecă cele 2 tipuri de făină cu praful de copt, cașcavalul ras și o linguriță de sare. Se bat (cu telul) ouăle, zerul și laptele și se încorporează untul lichid și amestecul de făinuri. * Se toarnă aluatul în forme, se dau brioșele la cuptor și se coc 25-30 de minute, până ce se rumenesc frumos. Se lasă puțin să se răcească, se scot din formă și se servesc calde.
Supă de porumb cu lapte de cocos
– Prânz –
Ingrediente pentru 4 porții: 1 ceapă, 1 cățel de usturoi, 1 ardei iute ras, 1 ardei iute verde, 400 g cartofi făinoși, 1 morcov, 2 linguri unt, 2 linguri făină de mălai, 200 ml lapte de cocos (neîndulcit), 800 ml zeamă concentrată de legume (Knorr+apă), 250 g porumb congelat, 1/2 pumn de coriandru, sare, piper, 1-2 lingurițe zeamă de lămâie verde, 1 lămâie verde.
Mod de preparare: * Se curăță și se toacă ceapa și usturoiul, se taie mărunt ardeii iuți curățați, se curăță de coajă și se taie mărunt cartofii și morcovul. Se-ncinge untul într-o oală și se călește în el ceapa, se adaugă usturoiul și ardeiul iute verde și se dunstuiesc puțin. Se încorporează și făina de mălai și se sting cu lapte de cocos și zeama de legume. Se pun în oală cartofii și porumbul congelat și după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă încet circa 20 de minute. * Se rup frunzulițele de coriandru și se lasă câteva deoparte. Se scot din supă câteva legume, se introduc frunzele de coriandru și se mixează. Se lasă supa pe foc să mai scadă puțin și se condimentează cu sare, piper și zeamă de limete. Se servește împreună cu legumele scoase și puse deoparte și cu ardeiul iute roșu, garnisită cu coriandru și șpalturi de limetă.
Ardei umpluți cu porumb și brânză de oaie
– Cină –
Ingrediente pentru 4 porții: 2 cepe, 2 căței de usturoi, 200 g porumb din conservă, 4 ardei grași roșii, 1 pumn de busuioc, 3 linguri ulei de măsline, 150 g telemea de oaie, 1 linguriță coajă rasă de lămâie, 2 linguri verdeață (amestecată) tocată, 2 linguri stafide, sare, piper, 150 ml zeamă concentrată de legume.
Mod de preparare: * Se curăță ceapa și usturoiul și se toacă mărunt. Se scurg boabele de porumb, se țin puțin sub un jet de apă și se lasă să se scurgă. Se taie ardeii în două, pe lung, și se curăță. Se taie busuiocul fâșii. * Se-ncinge cuptorul la 180º. Se-ncing 2 linguri de ulei și se dunstuiesc în el ceapa și usturoiul. Se adaugă porumbul și busuiocul, se călesc puțin și se lasă toate să se răcească ușor. Se adaugă brânza ruptă bucățele, coaja rasă de lămâie, verdeața și stafidele și se condimentează cu sare și piper. * Se umplu jumătățile de ardei cu amestecul astfel preparat, se pun într-o formă de budincă și se stropesc cu uleiul rămas. Se toarnă deasupra zeama de legume, se dau la cuptor și se coc 35 de minute. Se servesc garnisite cu busuio