
– Reumatismul se află în raport direct proporțional cu frigul: temperaturile scad, durerile se întorc din exilul de peste vară, de unde au plecat: picioare, șale, spinare, genunchi. Pentru cei ce lucrează așezați la birou, zonele cu probleme sunt ceafa și umerii. Durerile care apar sunt chinuitoare și au efect negativ asupra randamentului profesional. Remediile simple pe care vi le recomandăm au succes vindecător rapid –
Adaos pentru baie

Frigul și umezeala sunt agresorii care provoacă de foarte multe ori durerile din zona cefei și a umerilor. Baia totală destinde nervii și musculatura, iar câteva picături de uleiuri eterice, de cimbru, rozmarin sau ienupăr, adăugate în apă, potențează efectul băii. Uleiurile eterice se pot amesteca cu un ulei de bază și pot fi masate pe zonele afectate.
Mișcare și masaje

O poziție permanentă de menajare a zonelor dureroase sau repausul la pat agravează, de cele mai multe ori, contracturile, pentru că musculatura și fasciile devin tot mai rigide. Terapia ideală o reprezintă mișcarea ușoară a gâtului și umerilor, deoarece stimulează irigarea sanguină și elasticitatea. Se fac mișcări de rotații lente, cu umerii, și de răsucire, cu capul. Și masajul, practicat de preferință de un profesionist, poate fi o reală binefacere. Alternativa pentru acasă este automasajul cu o minge de tenis, pe perete. Se mișcă de la un umăr la altul, fără a folosi mâinile, și în sus, de la baza cefei, spre cap. Se învață ușor și sunt extrem de eficiente.
Cu picioarele goale

Mersul pe tocuri înalte sau în pantofi cu talpă de calitate inferioară dăunează nu doar picioarelor, ci întregii coloane vertebrale și aparatului locomotor. Pentru întărirea musculaturii picioarelor, pentru ameliorarea ținutei, dar și pentru relaxarea cefei și a umerilor se recomandă mersul cu picioarele goale. Acum, că vara a trecut, podeaua casei ia locul peluzei cu iarbă, cu condiția să nu fie din materiale sintetice. Pe suprafețe netede, efectul nu e așa de puternic, dar mișcarea în sine este folositoare organismului.
Poziție corectă la birou

La masa de lucru, picioarele ar fi bine să fie lipite de podea, gambele și coapsele să se afle într-un unghi drept, iar speteaza scaunului să fie dreaptă și să aibă un reazem (suport) pentru coloana vertebrală. Antebrațele stau relaxate pe birou, umerii atârnă necontractați, brațele formează un unghi drept cu antebrațele. Marginea superioară a computerului este la înălțimea ochilor și la o distanță de o jumătate de metru de aceștia. Mausul să fie la îndemână și ușor de manevrat.
Poziție corectă în pat

Foarte multe persoane dorm în poziția fetusului, ușor curbate de spate, dar astfel se produce o contratensiune la nivelul mușchilor posteriori, care provoacă dureri. În poziția pe spate, fără pernă, coloana vertebrală rămâne dreaptă, „compensând” statul pe scaun de pe parcursul zilei. Cei ce dorm pe-o parte au nevoie neapărat de o pernă, ca să nu se curbeze zona cervicală a coloanei. Ceafa și picioarele trebuie să fie drepte, iar brațele întinse, pentru menținerea echilibrului.
Alternativ cu poziția pe spate, se poate dormi pe burtă, cu capul răsucit într-o parte, pentru distensia (întinderea) mușchilor laterali ai cefei.
Căldură plăcută

Căldura relaxează musculatura și reprezintă o măsură ideală de prim-ajutor pentru prevenirea unor contracturi puternice. Mijloace utile în vederea relaxării sunt buiotele cu apă fierbinte, săculeții cu sâmburi de cireșe sau fularele groase, de lână. Dar nu trebuie evitat doar frigul, ci și curentul, care poate provoca dureri sau le poate înrăutăți pe cele existente deja.
Leacuri populare
* Se culeg frunze de nuc, se rup în fâșii și se stropesc cu țuică de prune curată, de 35°-40° (așa cum se stropesc rufele înainte de-a fi călcate). Se aplică un strat gros de frunze pe o suprafață de circa 10 cm, unde se află locul bolnav – braț, umăr, picior –, apoi se badijonează cu o folie de plastic cât mai strâns, ca să nu „răsufle”, și se leagă deasupra cu fașă elastică. Operația se face seara la culcare și compresa se lasă până dimineața (pielea se va păta). Se fac circa 3-4 ședințe. Rezultatul va fi nemaipomenit. Vă mai propun o rețetă al cărei inconvenient este că prepararea ei durează mai mult. * Se sapă o groapă la rădăcina unui nuc și se taie un fragment dintr-o ramificație a ei mai subțire (să aibă diametrul de circa 5-10 mm). Se spală de pământ și se introduce până la fundul unei sticle cu ulei (de trei sferturi) de floarea-soarelui sau măsline. Se sigilează bine sticla cu dop de plută și ceară, apoi se îngroapă în pământ, astfel ca lumina să nu pătrundă. Operația se face toamna, înainte de a cădea frunzele, iar sticla se scoate iarna, prin luna ianuarie, când pământul îngheață. Cu acest „mir” se ung părțile anchilozate sau dureroase. Rezultatele se vor simți foarte repede.