„Retreat Vama Veche”, comedie, dar și emoție
– În interviul publicat în revista noastră luna trecută, Laura Cosoi povestea cu entuziasm despre un proiect de film în care ești și tu implicată: „Retreat Vama Veche”. Un titlu ispititor, provocator de nostalgii. Cine nu și-a petrecut măcar o vacanță la Vama Veche? Acoperă filmul așteptările?

– Aş spune că da, e o comedie, dar și un film cu multă emoţie, sunt şi zâmbete, nu doar râs, adică nu intră în zona unor filme de genul „Petrecerea”, cu Peter Sellers, care, pentru mine, reprezintă marele reper în ceea ce priveşte comedia. „Retreat Vama Veche” e un film care explorează sfera sufletească, relaţiile dintre oameni, maturizarea, prietenia, e un film despre cum ai nevoie de un moment de criză ca să treci peste nişte lucruri din trecut. Personajul meu, Eva, care e, cumva, personajul central, este cea care spune povestea şi, uite!, chiar ieri am fost la studioul lui Ovidiu Niculescu (e şi scenaristul filmului, și actor) şi, în câteva ore bune, cât am înregistrat partea mea, de povestitor al filmului, mi-am dat seama că, deși e vorba de-o comedie, e foarte multă emoție conținută în ea! Și ca să rămân la emoție, țin să mărturisesc că pentru mine şi colegele mele din film, Adela Popescu şi Laura Cosoi, cel mai important a fost să ducem pe ecran prietenia şi chimia care, în viaţa reală, există între noi de foarte mulţi ani. Pare ușor, dar cu cât ceva e mai „ca în viaţa reală”, cu atât mai greu e să fie transmis pe ecran. Deci, am avut ceva emoţii! (râde) Evident, ne-am concentrat şi pe lucrul pe personaje, fiindcă deşi aceste trei fete din film sunt foarte bune prietene, luate în parte, reprezintă tipologii diferite. Din fericire! Pentru că asta ajută mult la elementul comic din film. Aşadar, lucrul la „Retreat Vama Veche” a fost nu doar provocator, dar a fost şi foarte plăcut, inclusiv datorită acestei „reuniri a găştii”. Abia aşteptăm să vedem cum va fi primit filmul de public: premiera o să aibă loc pe la finele lui februarie, începutul lui martie. Vrem s-aducem toate fetele şi băieţii la cinema, cu-atât mai mult cu cât „Retreat” e un film foarte viu şi colorat. Şi cu multă muzică! O noutate pentru mine: eram obişnuită mai degrabă cu genul de filme în care doar vorbim şi simţim sau chiar în care nici nu mai vorbim, ci doar simţim. (râde)
– Să înțeleg că ai așteptări mari de la acest film?
– De obicei, în privinţa aşteptărilor, m-am învăţat să stau mai degrabă cu frâna de mână trasă, dar acum sunt convinsă că în ce mă privește, o să fiu total încântată de ce voi vedea când filmul va ieşi pe piață. Ceea ce e mare lucru, pentru că sunt extrem de critică! (râde)
Fiecare pe drumul lui
– E prima dată când aud o actriță vorbind despre prietenie în branșa asta. Văzută din afară, lumea actoriei seamănă mai degrabă cu „afară e vopsit gardul, înăuntru, leopardul”… Există solidaritate între actori?

– Aşa, luată repede, aş spune că da, dar dacă mă gândesc bine, nucleul e unul destul de mic, se pot strânge 3-4, hai, 5 actori, dar o masă de solidaritate, sincer, n-am văzut vreodată să se înfăptuiască. Pe de altă parte, mie mi se pare destul de falsă această aşteptare de a fi cu toţii împreună, solidari, fiindcă, până la urmă, asta e o meserie extrem de individualistă şi de solitară, chiar dacă niciun spectacol de teatru şi niciun film nu poţi să le faci altfel decât în echipă. În actorie, fiecare are drumul lui, priorităţile lui, interesele lui, şi-atunci, mai ales în zona asta de Europa de Est, cred că fiecare îşi cam vede de treaba lui. Și-apoi, eu nefiind angajată la un teatru, nu pot să spun că am sentimentul că aparţin unei industrii sau unei bresle. Am lucrat proiect cu proiect, am şi viaţa mea, care e foarte separată de zona de teatru şi de film, petrec foarte mult timp cu copiii mei, sunt şi plecată foarte mult… Deci nu am acest sentiment al unei apartenenţe profesionale. Dar el a existat în trecut, am avut parte de asta: când eram în facultate, împreună cu colegii de la Actorie şi de la Regie simţeam că eram împreună, aveam sentimentul ăsta al „familiei” profesionale. Şi a fost superb! Dar ulterior, am evoluat într-un mod diferit, iar acum mă încarc foarte mult din afara acestei lumi: din timpul pe care-l petrec eu cu mine, din timpul pe care-l petrec cu oamenii pe care eu îi aleg, din timpul pe care-l petrec afară din oraş, în locuri sălbatice… Pentru mine, povestea asta cu conştiinţa de breaslă e doar la nivel teoretic. Dar asta cred că ţine foarte mult şi de vârstă, şi de faptul că vin copiii şi… te preocupă foarte mult alte lucruri decât cele care te-au preocupat la 20 de ani.
„Pe mine mă interesează partea cu munca”
– Ești o actriță cu statut internațional. Ai jucat și în țară, și în străinătate. Te simți prețuită la fel, în ambele ipostaze, ai și acasă vizibilitatea vedetei occidentale?

– În ceea ce priveşte felul în care sunt apreciate actrițele în breasla asta românească, n-aş şti să spun, că, sincer, eu mă focusez pe mine, pe munca mea şi nu mi-am pus întrebări în sensul ăsta. În esenţă, cred că fiecare e privit în funcţie de ce lucrează şi, în secundar, în funcţie de cum apare în exterior. Pe mine, personal, mă interesează partea cu munca. Şi îmi doresc să joc cât mai mult, indiferent dacă e vorba de România sau de străinătate. Evident, mi-ar plăcea să mai filmez în străinătate, pentru că mi-a plăcut foarte mult când am făcut „Love Island”, filmul Jasmilei Zbanic, sau „Siblings”, al lui Marcus Morth, dar – vezi! – filmul e o meserie în care aparţii foarte mult întâmplării. Decizia nu e la tine. Singurul lucru pe care poți să îl faci este să te pregătești permanent, să-ți construiești un anumit echilibru, să observi cât mai bine natura umană… De-asta eu aleg să trăiesc cât mai mult în prezent. Trăgând linie, ce pot să-ţi spun sigur este că sunt mai mult decât mulţumită, fiindcă mi s-au întâmplat lucrurile pe care şi le doreşte orice om la început de drum în carieră. Ideea mea, de când am intrat în facultate, a fost să-mi construiesc o carieră pas cu pas, o carieră care să fie pentru toată viaţa. De-asta, toate alegerile pe care le-am făcut au fost tocmai în spiritul ăsta. Adică, totdeauna mi-am ales proiecte în care am simţit că puteam să cresc, că puteam să arăt altceva decât arătasem în proiectele anterioare… Au fost multe momente când am ales calea mai grea, poate uneori mai anostă, dar cu siguranţă mai justă şi mai autentică. Dar nu-mi pare rău, fiindcă, în meseria asta, să sari peste unele etape îţi poate face foarte mult rău pe termen lung. Succesul obținut rapid e efemer, de moment, şi popularitatea trecătoare. Eu am ales cealaltă cale, mai anevoioasă, şi am urmat-o neabătut. Şi, iată că am avut dreptate, am avut un instinct bun: toate alegerile astea, mai grele, pe care le-am făcut de-a lungul anilor, cred că au contribuit foarte mult la a mă aduce până în punctul în care mă găsesc azi.
– Ești măritată cu un „coleg” care activează în aceeași zonă, a cinematografiei: Cătălin Mitulescu, soțul tău, este regizor şi scenarist. Nu există competiție între voi, gelozii pe succes? Se spune că oamenii care lucrează în acelaşi domeniu artistic sunt expuşi riscului de a deveni invidioşi pe faima celuilalt.

– Nici vorbă! Nici unul dintre noi n-a simţit vreodată aşa ceva. În primul rând, deși lucrăm în aceeaşi branșă, ceea ce facem e diferit. În al doilea rând, noi am şi lucrat foarte mult împreună, am dezvoltat o relaţie simbiotică: eu cu actoria, el cu regia, ne-am completat. Poate dacă soţul meu ar fi fost actor, cine ştie… Deşi, nu cred! Că, sincer, eu nu prea am povestea asta, cu invidia pe un alt actor. Și-apoi, fiecare cu destinul lui. Uite, mi s-a întâmplat să merg la castinguri la care nu am obţinut rolul vizat, dar ulterior s-a dovedit c-a fost foarte bine că s-a întâmplat aşa, fiindcă rolul acela, pur şi simplu, nu era pentru mine. La ce bun să fii invidios?
– Crezi în destin?
– Da, cred că niciodată lucrurile nu sunt cu-adevărat întâmplătoare. Sigur, te mai trage aţa şi atragi ce ar trebui, de cele mai multe ori inconştient, dar multe lucruri vin către tine fiindcă aşa trebuie.
„Libertate, de la ora 9 la 4 după-amiaza”
– Cum ar fi, de pildă, maternitatea… Ai două fetițe. Cum se împacă actoria de înaltă clasă cu îngrijirea copiilor? Scena și bucătăria sunt două lumi extrem de diferite. Cum te descurci?

– Pe mine, rutina cotidiană mă ajută, ca actor, pentru că mă menţine într-un anume echilibru. Sigur, sunt şi momente când simt nevoia să fiu mai mult singură, să mă gândesc mai mult… Din fericire, acum, la mine situaţia e mai simplă, pentru că ambii mei copii au ajuns la grădiniţă, putem să vorbim, putem să mergem împreună în vacanţe, să discutăm… Mai ales cu fetiţa mea, care e mai mare, mergem împreună la expoziţii, vizităm tot felul de locuri interesante şi discutăm. Sigur, la nivelul ei, dar discutăm şi deja suntem pe aceeaşi lungime de undă, în ceea ce priveşte înţelegerea. Acum, de pildă, urmează să plecăm la Londra, să vedem împreună un muzical, deci, începem să avem interese comune şi un alt fel de comunicare, mai profundă. Iar asta e atât de plăcut! Revenind la întrebarea ta, aşa cum spuneam, maternitatea, rutina, sunt necesare, dar am nevoie şi de ieşiri din cotidian, am nevoie să fiu şi actor, „liber şi nebun”, şi îmi satisfac această nevoie, cât copiii sunt la grădiniţă, libertate de la 9 la 4 după-amiaza. Contează mult să am şi timpul meu. Dar la fel de important, mai ales pentru un actor, este să aibă şi partea asta de realitate, de care să nu fugă. Oricât de greu ar fi, mi se pare că ancorarea asta în realitate îţi dă ceva foarte puternic pe scenă, o exprimare mai profundă. Să te menţii în realitate şi să te şi bucuri de ea nu e deloc uşor: acolo e greul!
– Pe 2 iulie ai împlinit 35 de ani. Urci încă dealul sau te pregătești să-l cobori?

– Mă simt ca la 14 ani, mă simt și împlinită. Și apropo de întrebarea ta, simt că nu mai trebuie să demonstrez nimic, simt o aşezare interioară… Uite, în vara asta am plecat cu familia în munţi, într-o zonă sălbatică, şi acolo am trăit ce mă întrebi, senzația de „Oprește-te, clipă!”. Mi-am dat seama că în mine creşteau bucuria şi sentimentul de recunoştinţă: mi se părea că, gata, am făcut lucrurile pe care mi le-am dorit foarte mult, nu mai trebuie să alerg tot timpul prin vâltoarea vieţii, a venit vremea să mă şi bucur. Și chiar o fac! Mă simt ca şi când am încă toată viaţa înainte.
– Cum arată o zi din viața ta, libertatea aceea, „de la ora 9 la ora 4 după amiaza”?
– Pentru mine este esențial să am o lume a mea, o casă, o familie, oameni pe care-i iubesc. Dar îmi place foarte tare să fiu și eu doar cu mine. Uite, îmi place ca după ce las copiii la grădiniţă, să beau o cafea în oraş, să mă bucur de străzi și de oameni, şi apoi, dacă nu am treabă, să mă întorc acasă, să fac ordine, dar şi să-mi acord şi momente în care să privesc pe fereastră. Deşi locuiesc în mijlocul Bucureștiului, mă bucur de o privelişte superbă: dincolo de geam, văd un nuc minunat şi o salcie splendidă, care sunt încă verzi şi mă fac fericită. Trăgând linie, cred că bucuria și liniştea sufletească se dobândesc zi de zi: e important să alegi lucrurile foarte bine, începând cu deciziile mari, cele legate de viaţă, de muncă, de oamenii din jurul tău, și până la deciziile mărunte, de genul „Fac sport sau nu fac sport”… Bine, la capitolul ăsta, cu sportul, eu nu sunt un exemplu de urmat. (râde)
– Suntem la capătul interviului și aș vrea să-l încheiem cu o „odă a bucuriei”. E sentimentul cel mai pregnant, care a dominat dialogul cu tine. Vorbește puțin despre ea. Cum e să fii, în zilele noastre, un om bucuros?
– Pentru mine, bucuria e atunci când râd: de două ori pe zi sau de zece ori sau… Mi se pare că bucuria e spontană, nu căutată. Uite, de exemplu, la filmările de la „Retreat”, împreună cu Adela şi cu Laura am avut nişte momente de fericire de-a dreptul, nu doar de bucurie. Adesea, pentru mine, bucuria e legată de oameni şi cred că e bine aşa: e atât de frumos să poţi să te bucuri alături de ei! Şi nu neapărat vorbind, ci doar privindu-l pe cel din faţa ta şi simţind, cumva, că… e de bine. E atât de important să ai în jurul tău oameni care să-ţi fie cu-adevărat dedicaţi, fie că ei sunt prezenţi fizic sau se află la depărtare. Pe de altă parte, eu găsesc bucurie şi-n clipele de solitudine: sunt foarte bucuroasă dacă stau acasă, singură, afară bate vântul, ca acum, pe fereastră se revarsă lumina asta frumoasă de toamnă şi citesc dintr-o carte care-mi place (acum am un volum de Houellebecq), apoi mai beau o cafea şi mă gândesc că o să mă duc să-i iau pe copii de la grădiniţă – „Ce să ne mai jucăm noi prin casă?” – ori mai adaug o idee nouă la proiectul cu ONG-ul meu, numit „Argo”, pentru care aproape c-am încheiat partea birocratică şi urmează ca, în sfârşit, „să trec la faptele” pentru care l-am creat. Ştii, Ines, eu cred că bucuria vine foarte mult din faptul de a fi prezent în viaţa ta. Normal că priveşti spre viitor şi te gândeşti la lucrurile care urmează, însă e important să nu laşi prezentul să treacă pe lângă tine. Cred că nu trebuie să fii nici prea ancorat în trecut, nici prea visător în ceea ce priveşte viitorul. Ceea ce nu e uşor, că şi eu muncesc la asta, mă străduiesc zi de zi, să fiu cât mai prezentă în viaţa mea.
– Evident, trebuie să te întreb, în încheiere, care e povestea cu acest „Argo”?

– „Argo” este umbrela sub care, alături de partenerii mei, George Pop şi Claudia Iarca (ei mă ajută mult cu partea administrativă şi organizatorică), intenţionez ca, cel mai târziu în primăvară, să deschid un studio Shakespeare pentru copii. Într-o primă fază va fi un studio de teatru, adică ateliere de actorie dedicate copiilor de peste 6 ani. Programa am conceput-o singură şi am muncit enorm la ea, apelând la materiale documentare din Anglia, din America şi din România. E ceva unic: am lucrat mai multe luni ca să pun pe picioare structura acestui curs. Ulterior, vrem să organizăm şi întâlniri cu personalităţi, cu oameni frumoşi, care fac lucruri de valoare autentică, persoane care pot să reprezinte modele pentru copii. Vrem, de asemenea, să organizăm şi un fel de şezători, la care să le citim poveşti copiilor. Avem multe planuri, totul în ideea că e absolut necesar să oferim o alternativă la monitoarele care îi acaparează pe copii în ziua de azi şi care, în nici un caz, nu ţin loc de educaţie.
Foto: Eduard Guțescu, Alex Gâlmeanu și Deers Photography