„Televiziunea, ca o nevastă”
– Ești o vedetă a televiziunii din România. Un profesionist de linia întâi, dotat și cu multă carismă. Sunt decenii, de când „operezi” cu succes pe micul ecran, fără ca imaginea ta să prindă rugină. Cum reușești?

– Explicaţia e foarte simplă: spunând „Nu” ofertelor care nu mi-au plăcut. Cred că în viaţă, secretul izbânzii este ca Dumnezeu să-ţi dea putere să accepţi doar lucrurile care-ţi plac. A-ţi face meseria cu drag e la fel de important ca a avea o soţie bună şi frumoasă acasă: aşa cum nu-ţi vine să te întorci acasă la o soţie care te boscorodeşte tot timpul, care te bruftuluieşte, care e veşnic supărată şi morocănoasă, tot aşa e şi cu meseria, adică nu-ţi vine să te duci dimineaţa undeva unde nu-ţi place treaba pe care trebuie s-o faci. Or, mie, Dumnezeu mi-a dat şansa asta, de a avea puterea să spun „Nu” cand am simţit că o ofertă, pur şi simplu, nu era pentru mine. Paranteză: cred că sistemul educaţional din România greşeşte flagrant la acest capitol, adică nu-i învaţă pe copii să aleagă, să facă ce le place și li se potrivește. Tocmai din faptul că am putut să fac în meserie doar ce mi-a plăcut, din asta îmi vin entuziasmul şi bucuria mereu proaspete. Eu abia aştept să mă duc la serviciu! Ducându-mă la serviciu, simt că mă duc într-o vacanță – o vacanță nu de un an, nu de doi, ci – uite! – de treizeci de ani! Cartea mea de muncă, deschisă în Radio-Televiziunea Română (că aşa se numea atunci când m-am angajat acolo), datează din 2 februarie 1991!
Ascultă-ți îngerul!
– Amănunțește puțin rețeta succesului, poate învățăm și noi de la tine…

– Esenţial este să alegi just, inclusiv în interiorul meseriei tale. Eu am primit foarte multe oferte de a face emisiuni, pe care le-am refuzat, pentru că nu mi-au plăcut. Ar fi însemnat să mă duc să le prezint aşa, forţat, morocănos, împotriva dorinţei mele. Chiar dacă banii erau mulţi! Uite, îţi dau doar un exemplu: mi s-a propus să prezint „X Factor”, atunci, la început. Nu am acceptat, fiindcă am simţit că formatul avea să fie un eşec. Şi s-a dovedit că am avut dreptate: oricât s-a încercat, „să facem, să meargă”, n-a mers! Iar aici nu e vorba de fler, ci e vorba de cineva care stă pe umărul tău drept şi care se numeşte îngeraşul tău. Cred că nimic nu e mai important decât să ştii să-ţi asculţi îngerul. Îngerul e cel care-ţi trimite prima idee, „pala” aia de inspiraţie, după care, când „pala” îngerului trece prin minte, acolo intervine un pic și diavolul: care vine să-ţi şoptească o idee proastă, să te întoarcă din drum. Dar dacă reușeşti să te setezi în aşa fel încât prima dată să-ţi asculţi inima, atunci ai câştigat: că acolo, în inimă, stă îngerul… Aşa mi s-a întâmplat mie cu multe formate de televiziune. Inclusiv transferul meu, de la Antena 1 la Kanal D, a fost rezultatul faptului că mi-am ascultat îngerul: într-o noapte, îngerul mi-a trimis o „pală” și mi-a zis: „Gata! Ai făcut şi revelioane cu fete goale, şi „Insula iubirii”, şi „Mireasă pentru…”… Gata cu Antena 1! Asta-i limita! E momentul să încerci altceva.” Şi-atunci m-am dus spre Kanal D, spre zona de show-uri de cultură generală. Din care mai făcusem şi la Antenă, dar se pierduseră aşa, printre toate celelalte: când pui un măr bun într-o ladă cu multe mere stricate, mărul bun nu se mai vede.
Cum se coc fructele pe micul ecran
– Revenind la succes, cred că un ingredient important este și felul tău cordial de a fi, foarte deschis și simpatic, interacțiunea rapidă cu oamenii…

– În orice meserie, fructele sunt culese după o vreme, după ce se coc. Eu, abia acum, la 52 de ani de viaţă şi după 30 de ani de televiziune, abia acum simt că încep să culeg fructele meseriei mele: întâlnirea cu oamenii, astea sunt fructele mele. Nişte fructe foarte dulci! Fiindcă majoritatea acestor oameni vin şi se uită la mine ca la o persoană cu care au crescut, aproape toţi sunt mai tineri decât mine, ei s-au născut şi au crescut cu mine la televizor, fiindcă părinţii lor mă priveau la televizor. De aici şi căldura pe care ai remarcat-o: ei mă tratează cu foarte multă căldură, care pe mine mă bucură extraordinar de tare, şi-atunci mă „obligă” să le răspund la fel.
„Publicul de azi e dur și nu mai are răbdare”
– În cei 30 de ani care au trecut de când ai debutat pe micul ecran, s-a schimbat publicul?

– În urmă cu 30 de ani şi noi, şi publicul eram nişte începători, nişte speriaţi. Publicul era foarte îngăduitor cu noi, cei din anii ’90, pentru că şi el era la început de drum. Apăreau la televizor un Negru, un Brenciu, o Esca sau o Andreea Marin… Ei, nici unul dintre noi nu era vreo lumină, iar de mine, chiar că nu era mare brânză: apărea unul, Negru, care ţipa pe-acolo. Da’ lumea zicea: „Lasă-l, că şi io sunt la fel de încurcat în societatea-n care trăiesc!” Gândeşte-te că eu am prins perioada în care a apărut TVA-ul în România. Azi, noţiunea asta e o banalitate, da’ eu am prins perioada în care s-a implementat TVA-ul! Cei din generaţia mea au prins nişte schimbări majore, care au avut loc în societatea românească, şi cu toţii eram la fel de nelămuriţi. De-asta am avut parte de multă îngăduinţă din partea publicului. Ceea ce azi nu se mai întâmplă: acum publicul e foarte dur şi nu mai are răbdare. Ăsta e motivul pentru care azi nu mai apar vedete-brand. În prezent, televiziunea nu mai naşte branduri, nu mai naşte vedete. Din noua generaţie, nimeni nu se mai detaşează de pluton. Şi asta, de fapt, nu cred că se întâmplă numai în televiziune, ci şi în multe alte meserii: de pildă, în medicină, nu mai vezi somităţile care existau odată. Azi avem de-a face doar cu efemeride. Se merge pe uniformizare: să fie toţi laolaltă şi la fel. Nu ştiu care „influensăriţă” prezintă nu ştiu care emisiune… trei săptămâni! Nu ştii cine-i fata aia şi, oricum, dispare cât ai clipi. Apoi vine alta, apoi alta, şi tot aşa. Sau văd emisiuni cu actori din noua generaţie: nu se detaşează nici unul! Ei fac parte dintr-un proiect care e de succes, dar ei nu există. Nu se individualizează. Nu mai există o Stela Popescu sau un Florin Piersic, adică nişte valori de sine stătătoare, individuale. Iar companiile media sofisticate şi mai şmechere iau toată tânăra generaţie, îi dau fiecărui actor 100 de euro să mănânce şi-i bagă în seriale la pachet! Azi, pe televiziuni, sunt seriale întregi, cu distribuţii de sute de oameni, din care nu ştii pe nimeni! Mie mi se întâmplă să mai merg prin mall sau pe unde-oi fi, prin oraş, şi mai vin la mine puşti din ăştia, ca să facem o poză împreună şi mă întreabă „Nu mă cunoaşteţi? Eu sunt în serialul X!”. Le răspund aşa, din politeţe, că da, îi recunosc, dar realitatea e că nu-l ştiu pe nici unul.
– Dane, de fapt, ce te-a îndemnat să iei calea televizorului, să-ți faci din el o meserie?
– Mentorii mei, ei sunt „de vină”: am avut nişte mentori fabuloşi. Că, ştii, un profesor te învaţă, un mentor te contaminează. E o diferenţă! Pe mine oamenii ca Valeriu Lazarov sau ca Titus Munteanu m-au contaminat: m-au ademenit pe calea asta. O spun mereu: Lazarov e cel mai mare producător de televiziune pe care l-a avut România vreodată! Iar Lazarov a fost internaţional! Noi, ăştia de-acum, Mona Segall, Brenciu, Negru, noi suntem doar locali. Noi facem playback, copiem formatele altora: le cumpărăm pe banii patronilor şi le producem. Nu e mare brânză! Mare brânză e să faci ce-a facut Lazarov: să inventezi! La momentul ăsta, cam toate emisiunile de pe piaţă sunt licenţe internaţionale.
Dedicație pentru bunici
– Eşti timişorean la origine, o zonă cu oameni ce nu-și încap în piele de mândri ce-s. Se și spune că „Banatu-i fruncea”. Oare hărnicia ta în a performa – să fie o moștenire a locului?

– Uite, nu m-am gândit la asta… S-ar putea să fie o moştenire pe linie de familie. Ai mei au fost cu toţii foarte harnici. Străbunicii şi bunicii mei au fost chiaburi – aşa se numeau în Banat ţăranii înstăriţi: nu erau extraordinar de bogaţi, făceau parte din clasa de mijloc, dar erau oameni care aveau terenuri agricole, pe care le munceau… În fine, din cauza asta, familia mea a fost deportată în Bărăgan: toată! Inclusiv mama şi tata au fost deportaţi în Bărăgan cinci ani. După care, când s-au întors, li s-au confiscat toate pământurile, toate utilajele agricole, tot, tot! Abia după Revoluţie tata a dat în judecată Statul şi a reuşit să recupereze ceea ce ne-a fost luat abuziv. Eu am la Bogda şi la Banloc, două sate de lângă Timişoara, teren agricol pentru care deţin documente din 1916, ce poartă numele stră-străbunicului meu, Petru Negru, în calitate de cumpărător! Toate aceste documente le-am înrămat să le vadă şi copiii mei, şi, la un moment dat, să le dea și ei mai departe. Nimeni din familie n-a vândut aceste pământuri: şi acum terenurile respective sunt doar date în arendă. Pentru că acolo sunt truda şi sudoarea atâtor generaţii din familia noastră!
– „Banatu-i fruncea!”…
– Da, și dinspre tată, şi dinspre mamă, ai mei au fost cu toţii bănăţeni. Şi n-au avut o viaţă uşoară. După deportarea din Bărăgan, bunicul din partea tatei a fost trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde a stat trei ani. Bunicul din partea mamei a luptat la Stalingrad, apoi a fost deportat în Bărăgan, după care şi el a ajuns la Canal, pentru doi ani. Da’ să-ţi spun ceva: a trăit 97 de ani şi până la final a fost lucid şi cu fruntea sus! De fapt, toţi bunicii mei au trăit mult şi au trăit frumos, în sensul că şi-au păstrat bunătatea, blândeţea, liniştea şi echilibrul interior. De-asta – iertat să fiu, că s-ar putea ca pe unii să-i supere ce-o să spun acum! – când aud de depresie la tineri… treaba asta pe mine mă cam încurcă, pentru că mă gândesc la bunicul meu: omul ăsta a plecat la luptă la Stalingrad, a scăpat, s-a întors în ţară şi a fost deportat atâţia ani, da’ el n-a căzut niciodată în depresie! Mi se pare că acum chestia asta cu depresia e mai degrabă o modă: oamenii, când nu prea au de lucru şi stau prea mult pe TikTok şi pe Instagram, intră în depresie. Sau, când aud de tineri, copii care merg pe la psiholog și nu ştiu pe unde s-o apuce… Mă, cum adică nu ştii încotro s-o apuci? Da’ bunicu’ meu?! Da’ bunicii noştri?! Bunicii noştri, care au trecut prin atâtea greutăţi, care au trăit în vremea lui Ceauşescu, când nu găseai carne, nu găseai mai nimic… ei cum au ştiut încotro s-o apuce, cum de-au rămas cu mintea lucidă?! Ştiu, o să-i enervez pe unii, dar îmi asum cuvintele pe care le-am spus aici. Că, printre altele, cred că menirea noastră în viaţă e să spunem lucrurilor pe nume. Inclusiv online. Văd colegi de-ai mei care postează tot felul de poze cu pisicuţe şi cafeluţe şi le zic: „Măi, nu mai postaţi chestii de-astea, că nu asta-i menirea noastră. Menirea e să spui sincer şi cu curaj ce crezi. Să rămână ceva… Şi să-ţi asumi părerile.”
– Cu așa bunici, bănuiesc că și părinții tăi sunt la fel. Așchia nu sare departe de trunchi.
– Părinții mei sunt un model esenţial pentru mine! Uite, părinţii mei au stat împreună, căsătoriţi, cincizeci de ani, până când s-a prăpădit tata. Bunicii, tot aşa, au stat împreună de când s-au căsătorit şi până când au murit. Cei din familia Codruţei, soţia mea, la fel: sunt împreună de la începuturi şi până acum… Or, şi modelul ăsta, al unei căsnicii trainice, al bunei înţelegeri în mariaj, m-a amprentat: eu şi Codruţa suntem căsătoriţi de nouăsprezece ani… Iar fac o paranteză: am văzut că există şi o modă a divorţurilor. Parcă s-a pierdut acea înţelegere, că într-o familie, soţii trebuie să fie atenţi unul la celălalt, să se trateze cu afecţiune şi să nu depună armele, la cea mai mica neînţelegere sau când dau de cel mai mic greu.
– Învăţăturile astea ai reușit să le transmiţi şi copiilor tăi?
– Eu sper că da. Acum sunt încă prea mici, n-au dat încă piept cu societatea… Mi-e frică însă că societatea în care vor creşte va avea alte criterii de evaluare decât cele pe care le ştim noi acum. Uite, îţi dau un exemplu: eu, fiind și profesor de jurnalism, i-am spus unui student care era bâlbâit că ar fi mai bine să nu se îndrepte spre radio sau televiziune, „că n-o să te ia nimeni”. Ştii ce a făcut respectivul student? M-a reclamat pentru că l-am discriminat! Ei, atunci am învăţat o lecţie foarte valoroasă: dacă un prost spune că 2 cu 2 fac 5, îl las în prostia lui… Cred că spre asta se îndreaptă societatea: spre o lume în care binele va fi înlocuit de rău, în care frumosul va fi înlocuit de urât, în care nu vor mai exista criterii de evaluare juste. Mi-e teamă că pruncii noştri vor trăi într-o lume haotică, în care criteriile de evaluare pe care le ştim noi nu vor mai exista. Că, să fim sinceri, asta e realitatea: eşti prost sau deştept! Eminescu a avut curajul să afirme că egalitatea există doar în matematică! Practic, se va ajunge să se invalideze nişte lucruri evidente: că unul e prost sau că unul e bâlbâit… Totul, în numele corectitudinii politice.
– Ca om, ca să fii în pace cu tine, e nevoie să te ai bine cu Dumnezeu. Cu credința cum stai? Se potrivește cu meseria ta?
– Da, eu din familie am deprins credința, aşa am fost crescut: să cred în Dumnezeu cu tot sufletul. Că, vezi, la nivel de societate, am remarcat că până şi credinţa e folosită în funcţie de modă: a devenit o monedă de schimb. Ţin minte că atunci, în perioada anilor ‘90, când am intrat eu în meserie, toată lumea se dădea cu Dumnezeu. Jurnalişti de azi, pe care-i văd depărtându-se de credinţă, atunci erau primii cu crucea-n mână. Aminteşte-ţi: Constantinescu a câştigat alegerile întrebându-l pe Iliescu, aşa, cu substrat, „Credeţi în Dumnezeu?”. Acum e invers: moda e să nu mai fii cu Dumnezeu. Iar ura asta împotriva credinţei iarăşi eu n-o înţeleg, aşa cum, prin extensie, nu înţeleg business-ul media: atâta vreme cât ai o ţară care la ultimul recensământ s-a declarat creştină în proporţie de 80%, tu nu poţi să vii şi să loveşti, prin programele tale, în acest procent de 80%, că loveşti în publicul tău!
„Nu mai percepem covrigul, ci doar gaura lui”
– Dane, ai o energie molipsitoare, în tot ce spui, un sistem de valori dătător de putere morală. Cu vremurile în care trăim, cum te descurci? Cum îți păstrezi echilibrul pe puntea așa de nesigură a vieții de azi?

– Pun în aplicare un sfat pe care li-l dau şi altora: să nu ne mai încărcăm cu probleme care nu ţin de noi. Dacă deschizi televizorul, o să vezi că sunt nenumărate probleme în toată lumea, la mii de kilometri distanţă. Şi, sigur, se spune că „ne va afecta…”. Nu, nu ne va afecta! Iar războaie sunt, din păcate, tot timpul. În Orientul Mijlociu, cel puţin, oamenii se bat dintotdeauna: Omar Khayyam, poetul persan, a spus că „în Orientul Mijlociu, fierul nu rugineşte niciodată”. Doar, că în vremea lui Khayyam, nu existau breaking news-uri şi emisiuni TV care să te înspăimânte. Acum, în schimb, se dă ca breaking news până şi ştirea că a murit căţelul lui Kim Kardashian! În condiţiile în care „breaking news” ar trebuie să fie o ştire care să te facă praf. Însă când omul vede scris pe ecran „breaking news” intră în alertă şi se uită la ştirea respectivă. Panica se vinde bine întotdeauna, iar toate televiziunile, din toată lumea, nu doar din România, vor să trăiască, deci, aplică această reţetă infailibilă. Eu îi înţeleg pe oamenii din televiziuni, că şi ei trebuie să ducă de mâncare la copiii care-i aşteaptă acasă, dar publicul trebuie să înveţe să fie mai rezonabil: noi ne încărcăm cu toate necazurile tuturor şi nu mai percepem covrigul, ci doar gaura lui. Nu vreau să fiu înţeles greşit: şi eu sunt îngrozit de ce se întâmplă în lume. Fără doar şi poate! Numai anul trecut au existat sute de conflicte armate! E o dramă: în ultimii trei mii de ani, omenirea nu a cunoscut decât vreo 200 de ani de pace! Ăsta-i omul: cel mai prost animal de pe Pământ! Deci empatie am. Însă empatia e una, iar faptul ăsta, de a te încărca permanent cu frici, doar pentru că nişte afaceri media, care ajung la tine în casă, vor să facă profit, e cu totul alta. Eu ţi-o zic sincer: mintea mea nu poate să ducă atâtea breaking news-uri, atâtea sperieturi pe oră! Trebuie să ne dezvăţăm să vedem mereu doar spinii, și nu trandafirii.
Foto: FB Dan Negru (4), Kanal D (2)