Cancerul este cea mai temută boală a secolului în care trăim, un blestem ce pare de neoprit. Dar deși „misterul” lui pare de nepătruns, științele medicale fac progrese importante în elucidarea mecanismelor sale. Printre terapiile de ultimă oră se numără oncologia moleculară, al cărei specialist de top în România este dr. Horaţiu Albu. L-am rugat să explice pentru cititorii revistei noastre, ce noi domenii ale medicinei facilitează lupta cu cancerul și dacă există un drum pentru „mântuirea” de boală.
Oncologia moleculară
– Domnule doctor, pentru început, vă rog să lămuriți obiectul dialogului nostru: ce este oncologia moleculară?

– Oncologia moleculară este o ştiinţă medicală aflată la granița dintre chimia medicală (biochimie) şi oncologie (medicina cancerului). Ea studiază mecanismele chimice intime, prin care celulele normale se transformă în celule canceroase. Mai exact, studiază cum apare cancerul şi care sunt „ingineriile” moleculare prin care boala progresează şi produce metastaze în celelalte ţesuturi. Scopul: oferirea de modele terapeutice pentru clinicile de oncologie, pentru farmacii, astfel încât să fie aplicate în schemele de tratament şi în nutriţia bolnavilor de cancer. Aşadar, în acest mare lanţ al ştiinţelor medicale, cei care studiază oncologia moleculară vin din zona biochimiei, a farmaciei, dar şi a medicilor care au interes în cercetarea oncologică. Acesta din urmă este cazul meu, interesul principal fiind nutriţia, mai exact, nutriţia pacientului oncologic. Trecutul meu bogat în studii clinice de nutriţie m-a aşezat într-o poziţie favorizată: cu un picior în oncologie şi cu celălalt în zona nutriţiei clinice. Ambele sunt convenţionale, complementare, în niciun caz nu alternative.
Nutriția oncologică
– Există o alimentație anti-cancer?

– Din păcate, nu, indiferent de ce auzim noi din gurile diverselor persoane care se laudă cu soluţii vindecătoare. Conform datelor ştiinţifice actuale nu există o dietă standard pentru cancer. În schimb, progrese în sensul acesta există, iar azi avem module prin care se poate interveni în stilul de viaţă al pacientului oncologic: alimentaţie, micronutriţie, psihoterapie. Aceste module sunt personalizate şi se aplică în funcţie de etapa de tratament oncologic, în care se află pacientul. Întrerup prezentarea lor cu o observaţie. Dacă acum douăzeci, treizeci de ani, pacientul suferind de cancer trăia puţin după aflarea diagnosticului (pentru că nu erau tratamente avansate, pentru că diagnosticul se punea târziu şi boala se depista în faze avansate sau terminale), în ultimul timp, accesul este mult mai rapid, au apărut tratamente ţintite, care prelungesc supravieţuirea pacientului cu boală avansată. Odată cu acestea, s-a observat că o nouă maladie e asociată necruţătorului cancer: malnutriţia neoplazică. Adică, scăderea în greutate masivă, lipsa poftei de mâncare, pacienţii se topesc de pe picioare, iar asta le agravează starea deja precară. Aici intervine nutriţia oncologică! În 2010, au apărut primele ghiduri de nutriţie pentru pacienţii oncologici, date de Societatea Europeană de Nutriţie Clinică şi Metabolism (ESPEN). Ultimul e apărut în 2021, îl poate descărca oricine de pe internet şi este accesibil înţelegerii, chiar dacă e scris pentru oncologi, ca să-i ajute în a avea grijă cât mai bine de pacienţii lor. Este un pas înainte extraordinar pe care ştiinţa l-a făcut şi îl face. Sper ca și interviul acesta să ajute ca românii să afle, că sunt lucruri pe care le pot face şi care-i vor ajuta să suporte mult mai uşor duritatea tratamentelor oncologice standard: chimioterpia şi radioterapia. Modulele acestea vin în etape, fiecare cu importanţa ei.
Metode prin care pacientul devine mai puternic în lupta cu boala
Imuno-nutriția
– V-aș ruga să le explicați, pe înțelesul tuturor.

– Prima etapă durează de la stabilirea diagnosticului până la instituirea terapiei (cel mai des chimio sau radioterapie). Nu e un secret că din momentul în care apare diagnosticul sau suspiciunea lui şi până la terapia propriu-zisă, e un drum destul de lung, mai ales în România: până ce pacientul găseşte un oncolog, până trece prin toate testele, până găseşte loc la CT, RMN, trec săptămâni, chiar luni, fără ca omul să primească vreun tratament. Ei bine, în timpul acesta pacientul poate primi un prim modul de diete, extrem de important în această etapă, numită etapa imunonutriţională. Repet, foarte importantă, pentru că la aflarea veştii, pacientul e disperat, se învinuieşte pe sine şi începe să ia cu de la el putere măsuri drastice: nu mai mănâncă carne, suspendă toate viciile pe care le avea, nici sucuri nu mai consumă, de teamă. Astfel, organismul său, obişnuit cu un anumit stil de viaţă, este supus unui nou şoc, pe lângă cel al bolii. Persoana suferindă este extrem de vulnerabilă în această etapă, iar sfaturile proaste duc la ruinarea reuşitei unui tratament oncologic, fiindcă, pur şi simplu, pacientul devine foarte slăbit şi nu rezistă chimioterapiei. Dacă, însă, e sfătuit corect, află că ştiinţa nutriţiei, a onconutriţiei, a avansat enorm. Ghidurile ESPEN de care vorbeam stau dovadă de neclintit în acest sens. Dacă pacientului i se prescrie operaţia (mai ales cea pe tub digestiv), dietele îl vor ajuta să reziste mult, mult mai bine. În plus, va fi apt să urmeze apoi tratamentul standard de chimioterapie. Dacă pacientul nu e operabil, dieta imunonutriţională va pregăti organismul pentru metodele invazive de tratament oncologic. Cel mai afectat este sângele, globulele albe, iar aceste diete au ca scop să-l fortifice, ştiind că vor veni nişte manevre medicale care vor duce la şubrezirea masivă a imunităţii. Astfel, pot apărea două pericole mari de tot: riscul de infecţii şi, mai grav, riscul de a întrerupe terapia oncologică, fiindcă pacientul nu-i rezistă. Ce se face, aşadar, în această perioadă de imunonutriţie? În primul rând, nu supui pacientul la restricţii! El trebuie lăsat să continue aşa cum este el rodat din punct de vedere al alimentaţiei. Fie bine, fie rău. Ştiu că poate suna bizar, dar orice modificare importantă înseamnă un stres în plus pentru organism. Totuşi, avem grijă deosebită să-i încurajăm pe pacienţii care nu mănâncă să o facă, iar pe cei care poate exagerează cu cantitatea de hrană, să mănânce normal. Apoi, după analize amănunţite, noi, medicii, hotărâm ce micronutrienţi introducem pentru a întări acea parte de imunitate care se luptă cu bolile neoplazice (cancere) şi virale. Scheme de tratament cu medicamente și preparate complexe de imunonutrienţi. De exemplu, există anumiţi aminoacizi care au proprietăţi imunitare importante: Arginina şi Glutamina. Pe lângă acestea, ar fi anumite vitamine (vitamina D şi foarte mici cantităţi de vitamine din grupul B, subliniez, foarte mici), anumiţi acizi graşi (de tip Omega3 şi trigliceridele cu lanţ catenar mediu), dar şi cantităţi mici de Zinc. Toţi aceşti nutrienţi ajută imunităţii, însă plac şi celulelor canceroase, de aceea cantităţile sunt foarte precis măsurate. Repet: în această primă etapă de care vorbim, avem în primul rând grijă să ţinem pacientul pe linia de plutire a unei imunităţi care să-i dea forţă să lupte, fără să hrănim prea mult celulele neoplazice. Doar în cazul extrem, al unei carenţe acute de vreun element, să zicem Fier, intervenim cu doză mai mare ca să echilibrăm. Trebuie să se ştie că şi pentru cineva sănătos, a avea carenţe de Zinc şi de anumite B-uri e rău, dar a le administra în exces e şi mai rău.
– Care sunt elementele naturale din alimentaţie, cu proprietăţi dovedite în întărirea imunităţii?
– Cei mai importanţi vin din ceaiul verde (epigalocatequin galato). Apoi, acidul cinamic din scorţişoară, acidul glicirizinic din lemnul-dulce, anumiţi betaglucani din ciuperci şi drojdie. Iată câteva elemente care introduse în alimentaţie, în perioada de până la începerea tratamentului de chimio sau radioterapie, pot îmbunătăţi capacitatea organismului de a suporta mai bine agresivitatea acestor tratamente.
Alimentația în timpul tratamentului oncologic
– Să trecem la etapa a doua a alimentației bolnavului de cancer…

– A doua etapă începe în prima zi de tratament oncologic. Acum ne ocupăm de cât de bine poate suporta pacientul acest tratament dur, care vine cu un cortegiu de efecte secundare, reflectate şi în funcţiile nutriţionale: stări de rău, de vomă, diaree, constipaţie, lipsa poftei de mâncare. Da, medicul oncolog intervine cu medicamente, dar e nevoie şi de o conduită de hrănire care să combată efectele secundare date de toxicitatea terapiilor tumorocide. Prin ea, oferim şi oncologului teren de luptă. Avem tot mai multe date că în această perioadă, anumite modele de alimentaţie pot îmbunătăţi foarte mult rezultatele tratamentelor oncologice. Este vorba de aşa-numitele diete ketogenice (cele cu puţini carbohidraţi, dar bogate în grăsimi), care, da, sunt greu de urmat, de aceea necesită să fie monitorizate extrem de atent de un specialist în nutriţie. Vă asigur, însă, că ajută foarte mult.
Alimentația post-terapeutică
Am sosit, în paşi mari, la ultima etapă. Aceasta începe după terminarea tratamentului standard de chimio sau radioterapie, care poate avea succes total, parţial sau deloc. Cazul mai puţin fericit: pacientul încă prezintă ţesut tumoral. El va intra pe o schemă de tratament a pacientului incurabil, dar asta nu înseamnă că nu luptăm să-i prelungim viaţa în condiţii cât mai bune. E important, pentru că azi terapiile noi apar foarte repede, pacientul are şanse să fie descoperită una la timp, iar el trebuie să fie pregătit fizic să o suporte. Aşadar, ne străduim să menţinem imunitatea pacientului aptă pentru o nouă luptă. Apoi, cazul fericit, în care pacientul nu mai prezintă ţesut tumoral şi e urmărit post-terapeutic. La o lună, apoi la şase, un an, iar în cinci, şapte, nouă ani (în funcţie de tipul de cancer), chiar e considerat vindecat. Ei bine, abia în această perioadă de urmărire post-terapeutică, avem o intervenţie în stilul de viaţă care este singura asemănătoare cu cea pe care ar fi trebuit să o urmeze pacientul cu mult timp înainte de a se îmbolnăvi. Este ceea ce se numeşte azi alimentaţie sănătoasă, stil de viaţă sănătos. Repet, abia acum trebuie să-şi schimbe viaţa cu adevărat, pentru că până la acest moment, tot ceea ce facem ca nutriţie este să ne mulăm pe necesităţile pacientului pentru ca el să suporte cât mai bine boala şi tratamentele ei invazive. Vă mai spun că, deşi progresul făcut de ştiinţele medicale este unul substanţial, cancerul a rămas „regele” bolilor. Eu, un om care studiază de atâta timp biologia moleculară a cancerului, vă spun că este atât de complex, încât e încă departe de a fi soluţionat. Singura noastră şansă este numai depistarea lui precoce.
„Multe dintre cancere survin în urma unor infecții virale. Să nu le lăsăm să treneze”
– Cum putem face asta?

– Multă lume mă întreabă, inclusiv jurnaliştii, „ce să nu mâncăm, ca să nu facem cancer?”. Tuturor le răspund că „nemâncatul” acesta este foarte puţin important în această ecuaţie. Sunt lucruri mult mai însemnate pe care le putem face pentru a scădea incidenţa cancerului. Priorităţile sunt următoarele, în viziunea mea: multe dintre cancere survin în urma unor infecţii virale. Cele hepatice, care la noi sunt mai puţine, în altă ţări sunt pe locul întâi. Cancerul de col uterin e la noi pe locul unul la mortalitate, în schimb, australienii aproape că nu mai au niciun deces din cauza lui. Limfoamele (tumorile sanguine) survin şi ele ca o complicaţie târzie a unei boli virale (virus Epstein-Barr, citomegalovirus, virus HIV şi altele). Ce am putea face? Fie vaccinarea, pentru acele afecţiuni, fie încercarea de a trata rapid şi bine infecţiile virale pentru care nu avem vaccin. Să nu le lăsăm să treneze. La noi, educaţia, în ambele cazuri, e lacunară nu pentru că le este necunoscută guvernanţilor, dar nu e bine comunicată către oameni. Al doilea lucru extrem de important în prevenţie este menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase. Nici supragreutate, dar nici subgreutate care, spre exemplu, predispune la cancer pulmonar. Al treilea lucru: menţinerea de-a lungul întregii vieţi a unor nivele optime de vitamina D. O verificăm o dată pe an şi, dacă e cazul, intervenim, ca să fim la nivel normal. Al patrulea: să evităm expunerile la radiaţii, iar aici intră şi ultravioletele. Aşadar, să evităm expunerea prelungită la soare, dar mai ales la instalaţiile de bronzare de prin saloanele de frumuseţe. Toate acestea duc la îmbătrânirea prematură a pielii care epuizează mecanismele de apărare împotriva rupturilor duble de ADN pe care le produc ultravioletele. Am ajuns la ultimul element, al cincilea: mai important decât a nu mânca anumite lucruri este să nu-ţi lipsească din alimentaţie altele. Mai exact, cele enumerate de noi la etapa întâi de imunonutriţie: cantităţi mici de vitamina B, de Zinc, de vitamina D, ceai verde, scorţişoară, lemn-dulce, ghimbir… Ele echilibrează imunitatea antivirală şi canceroasă. Ar mai trebui să se ştie un lucru: până să apară cancerul propriu-zis, el trebuie să formeze celula tumorală. Sistemul nostru imunitar o supune în acel moment unor presiuni mari, încercând o să omoare sau să-i încetinească diviziunea. Elementele de care vorbeam întăresc acest sistem imunitar şi-i oferă şanse mai mari în bătălia sa. Cancerul începe doar când celula tumorală capătă nişte mecanisme dobândite prin mutaţii. Am observat în studiile mele celule tumorale care au fost învinse de sistemul imunitar chiar şi timp zece ani, până să devină canceroase. Atât de important este să avem o bună imunitate!
Navigatorul oncologic
Aş mai preciza aici un lucru vital. Cea mai importantă resursă a pacientului oncologic este timpul. Se pierde foarte mult în căutări în pas de melc, vreme în care pacientul e disperat, ia măsuri de capul lui şi, când în sfârşit ajunge în prima zi de tratament, el este malnutrit şi epuizat psihic. Aş vrea să ştie toată lumea că au apărut discipline complementare oncologiei, care pot facilita extrem de rapid şi de bine accesul la cele mai bune tratamente oncologice. Primul şi cel mai important este navigatorul oncologic. De exemplu, azi în Bucureşti, pot trece luni de zile între diagnostic şi începerea tratamentului. Acest navigator are informaţii atât de bine puse la punct, încât va găsi, în cel mai scurt timp, cea mai bună echipă de terapie disponibilă. Timpul se poate scurta la o săptămână. Precizez că serviciile navigatorului nu sunt costisitoare, să nu mai spun că scutesc o grămadă de cheltuieli ulterioare şi eşecuri de terapie. Timpul este enorm de important, pentru că pacientul, din prima clipă a aflării diagnosticului, devine anxios, deci pradă extrem de facilă pentru tot felul de derbedei care profită de această stare.
Drumul spre vindecare: un pacient puternic fizic şi psihic
– Printre tratamentele anti-cancer, ați enumerat și psihoterapia. Există, cu adevărat o legătură între starea psihică şi reuşita unui tratament?

– Studiile ne arată că există legături între starea psihică şi cea fizică. Ele nu pot aduce încă dovezi de neclintit, dar ştiinţa susţine tot mai mult această legătură. Uitaţi, eu pregătesc pacienţii români, care urmează să fie trataţi la Milano. Este vorba de cel mai mare centru de excelenţă în cancer din Italia şi locul 25 mondial – Clinica Humanitas Cancer Centre, a cărei somitate absolută este profesorul Armando Santoro. Echipa mea are o colaborare permanentă cu dumnealui, iar profesorul Santoro îmi cere ca pacienţii care ajung la el să fie stas în nutriţie, dar şi psihic. În acest centru de excelenţă, medicii pun accent pe toate aspectele, de aceea au şi rezultate fabuloase. Acolo există o triadă de intervenţie psihologică. Primul lucru: fii empatic, ca medic, şi absoarbe cu cât mai mult interes povestea pacientului. Al doilea: fii sigur pe tine în faţa lui. Al treilea: adaptează-te la fiecare om, la capacităţile lui intelectuale, astfel încât să te asiguri că a înţeles tot. Nu sunt improvizaţii ce vă spun, programul se numeşte triada anxiolitică a pacientului oncologic. Din păcate, sistemul de la noi a făcut din oncologi un fel de roboţi, pentru că, săracii, sunt singuri în relaţia cu pacientul. În ultimii douăzeci de ani am cunoscut mulţi oncologi, pe unii chiar i-am văzut crescând, şi vă spun că majoritatea au devenit „de gheaţă”, nu numai din cauza durităţii specializării lor, ci şi pentru că trebuie să funcţioneze în sistemul românesc de sănătate. Lipsă de timp, de resurse. Să ştiţi, totuşi, că în ultima vreme, suntem pe calea cea bună, cred sincer că se vor remedia din ce în ce mai multe lucruri.
Cursuri de nutriţie oncologică
– Contribuiţi şi dumneavoastră la „umanizarea” şi buna funcţionare a acestui sistem?
– Încerc. De exemplu, împreună cu Asociaţia pentru combaterea malnutriţiei în cancer, vom susţine în ianuarie nişte cursuri prin care să învăţăm, atât medicii specialişti (oncologi sau nu), cât şi nutriţioniştii, să aplice ghidul ESPEN. Masteranzii de la Cluj sunt singurii pentru care am ţinut până în prezent aceste cursuri. Restul medicilor vor avea acum ocazia de a învăţa despre nişte protocoale pe care eu le-am verificat şi ultra-verificat cu pacienţii de la clinica milaneză, cu care lucrez. Dar cursurile pot fi urmărite de oricine, medic sau nu. Este încercarea mea de a aduce împreună toate ştiinţele medicinei care ar putea ajuta oamenii să reziste mai bine în faţa cancerului. Toate aceste ştiinţe sunt complementare, iar o bună legătură între ele, între medicii care le aplică, nu poate să fie decât un beneficiu enorm pentru pacient şi pentru progresul nostru în lupta cu cancerul.