Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Românii, mulțumiți de viața lor

Austria este cea mai fericită țară din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, arată ultimele raportări ale agenției de statistică Eurostat. Austria a obți­nut un scor general de 7,9 din 10, privind „indicatorii de calitate a vieții” pe 2022, care se bazează pe sondaje efectuate în toate statele membre. Pentru cine a umblat cât de cât prin Viena și prin Austria, rezultatele nu sunt surprinzătoare. Chiar dacă unora li s-ar pu­tea părea pe alocuri plictisitoare, liniștea și ordi­nea care caracterizează urmașa fostului bogat Imperiu Habsburgic aduc cu sine o serie de avan­­taje care punctează decisiv când măsori ca­li­tatea vieții. Surpriza vine însă când vezi pe „podium”, imediat sub Austria, România și Po­lo­nia, ambele cu un scor de 7,7 din 10, mult pes­te Italia, Spania sau Germania, toate sub media UE. În mod surprinzător, Germania închide clasamentul, cu un scor de 6,5, puțin peste cel al ultimei clasate, vecina noastră, Bulgaria (5,6). Până să explice interpretarea rezultatelor sale, Eurostat precizează că analiza sa are ca scop „să surprindă tendințele, în ceea ce privește bunăsta­rea subiectivă a cetățenilor europeni”. E vorba, așadar, de un top subiectiv, care arată cât de fericiți se simt oamenii din fiecare țară în parte.

Dar faptul că e o analiză care ia în calcul per­cepția subiectivă a cetățenilor UE nu face sta­tistica mai puțin interesantă. Factori precum ni­velul de educație, familia și stabilitatea finan­cia­ră au un impact simțitor asupra satisfacției gene­ra­le a respondenților la sondaj, mai degrabă de­cât simpla bogăție. Observația e cât se poate de evidentă: dacă era strict după bogăție, Germa­nia nu avea ce să caute la coadă, alături de Bul­ga­ria. Sondajul Eurostat e însă, în con­cordanță cu al­te studii, care vorbesc despre o scădere a stă­­rii de spirit a locuitorilor marii puteri occi­den­tale, cau­zată, în mare parte, de afluxul uriaș de imi­granți, de ascensiunea în politică a partidelor popu­liste și de prestația slabă a coaliției aflate la gu­vernare. În lumea în care trăim de ceva vreme (am văzut cum    Covidul, care nu a ales între să­ra­ci și bogați!) nu mai poți reduce totul la sala­riu. Migrația, cu toate efectele sale perverse, vio­len­ța, tot mai greu de ținut în frâu, spectrul tero­ris­mului și al războiului fac ca atmosfera să fie de-a dreptul irespirabilă în anumite regiuni ale Uniunii Europene, care n-au avut a face cu co­mu­nismul. Din punctul ăsta de vedere, trebuie să admitem că, în ciuda problemelor de tot felul de care ne lovim în fiecare zi, România e, totuși, o țară sigură, ocolită de multe dintre problemele care vin la pachet cu bunăstarea. Relativa noas­tră întârziere față de Occident, justificată istoric de cei 50 de ani de comunism, ar putea să ne a­van­­tajeze în actualul context istoric. Sonda­jul sur­prinde foarte bine această realitate și sublini­a­­ză cumpătarea românului. Sunt multe lucruri de schimbat în România, dar perspectiva aceasta po­zitivă asupra vieții e cel mai bun punct de por­nire…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian