Analiza politică a lunii martie
„Suntem o țară bogată, dar trăim ca una săracă”
– Anul acesta s-a petrecut un mare eveniment, asupra căruia nu s-a insistat pe cât merită: procesul Roșia Montană a fost câștigat de România. Un câștig de cauză și împotriva corupției clasei politice. Ce valoare are verdictul de la Washington, care vine împotriva acțiunilor și previziunilor liderilor de la București?

– Dacă ar fi pledat politicienii noștri, am fi pierdut, în mod sigur, acest proces. Din fericire, la Washington a pledat o echipă de avocate foarte bine pregătite, care au reușit ceea ce părea imposibil și au scutit România de plata câtorva miliarde de dolari. O afacere ciudată, ca să nu zic mai mult, făcută de la bun început, nu atât cu gândul de a exploata aurul, ceea ce oricum era foarte rău, ci de a induce o aparență de care să profite prin speculațiile la bursă. A fost o înscenare care a adus miliarde, pe urma unor declarații contradictorii care veneau de la București, parcă special – când să salte prețul acțiunilor, când să îl scadă, spre profitul unora… Din fericire, a existat o presiune uriașă din partea societății civile, revoltată de felul în care politicienii noștri se purtau cu rezerva de aur a României, o moștenire pe care o putem lăsa generațiilor viitoare, să aibă ce amaneta și ele, că și-așa le-am îngropat în datorii. Pe fondul acestei presiuni, Dacian Cioloș, pe atunci premier, a reușit să încadreze Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO, fapt ce a închis această pseudo-afacere a „Gold Corporation”. România a fost amenințată atunci cu solicitarea unor pagube uriașe. Din fericire, s-a terminat cu bine epopeea fără de sfârșit a aurului românesc.
Cât despre vinovați, parcă văd că nu o să se mai cerceteze nimic. Au fost mai multe guverne implicate, fiecare aruncă vina pe celălalt. Nicio surpriză: ce afacere au făcut vreodată politicienii în câștigul României? Ori nu știu să facă afaceri, și atunci te întrebi de ce se mai bagă, ori știu, iar în schimbul pagubei aduse României, primesc comisioane substanțiale. Dezgustător este că, după toate astea, mai fac și declarații de mare patriotism. Dar în cazul Roșia Montană, politicienii au avut ghinion, iar România a câștigat procesul. S-a mai întâmplat asta și când cu litigiul cu Ucraina privind Insula Șerpilor. Dacă apelezi la profesioniști, că mai sunt și din ăștia, nu doar șnapani și corupți, ai o șansă. Asta ar trebui să fie învățătură de minte: apelează la unii care se pricep! Politicienii noștri nu o fac, pentru că nu le convine. Degeaba avem atâtea resurse, dacă nu reușim să profităm de ele. Suntem o țară bogată și trăim ca una săracă. Gândiți-vă ce-ar face Japonia, Olanda sau Israel, dacă ar avea resursele noastre!
S-ar putea să fie absenteism la alegeri
– Politicienii despre care vorbiți vin din nou în fața alegătorilor în acest an. Se lucrează de zor la listele electorale, au început să apară numele pentru funcțiile importante. Cum se prezintă oferta?
– Au început să apară nume, dar când te uiți ce propuneri sunt, îți dai seama că nu ne așteaptă nimic bun. Nu e nimic care să lase o speranță că respectivii candidați ar avea o brumă de pregătire, de interes sau de devotament. Totul se face exclusiv pe calcule politice. Până și doamna „independentă, cu carieră solidă”, pe care și-o dorea Marcel Ciolacu în fruntea listei la Europarlamentare, Ramona Chiriac, reprezentanta Comisiei Europene la București, a rezistat doar trei zile în capul listei PSD-PNL, s-a dus mâncând pământul, când a văzut ce viermuială e pe acolo. A rămas cap de listă fostul premier Mihai Tudose, ca Miluță Gheorghiu în „Coana Chirița”: dovadă că în spatele fiecărei femei independente stă un bărbat solid. PSD și PNL s-au „comasat”, invocând interesul național. O fac pentru interesul propriu, să se mențină ei în continuare la putere, încă 10 ani. Ca atare, s-ar putea să fie absenteism la alegeri, dacă nu, cumva, de nervi, lumea va ieși să dea un vot negativ. Beneficiarul ar fi, în cazul ăsta, AUR și, mai puțin, Alianța Dreapta Unită, care în scopul ăsta s-a constituit, ca o alternativă la „alianța rușinii”. Și ei sunt construiți exact pe același principiu: USR e de stânga, PMP și Forța Dreptei, de dreapta. Că e o variantă mai subtilă, se poate, dar principiul e același. Nu reușesc să convingă prea tare, în parte, și pentru că USR a mai fost la guvernare și s-a văzut cam ce poate.
A ajuns Capitala oraș „piedonal”
– Se conturează o luptă în trei, pentru Primăria Capitalei. Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL) au pierdut bătălia pentru nominalizarea din partea coaliției, în favoarea doctorului Cătălin Cârstoiu. Alături de el, a intrat în cursă și Cristian Popescu Piedone, pe lângă actualul primar general, Nicușor Dan. Cum se prefigurează această bătălie politică?
– Coaliția PSD-PNL a dat încă o dată dovada capacității sale de a propune candidați cât de cât valabili, cât de cât credibili. A amânat desemnarea candidatului (Gabriela Firea mai avea un pic și, în capul ei, câștiga primăria), ca pe urmă să propună un candidat comun, pe care să nu-l urască nici ăia, nici ăia. L-au găsit pe doctorul Cătălin Cârstoiu, de la Spitalul Universitar, de unde ne-a venit și beleaua Sorin Oprescu. E acolo o pepinieră de cadre, medicale și nu numai. Cârstoiu vine pe clișeul cunoscut, „cum vindecă el orașul”. Îl pune în cârje, că e ortoped. Omul nu are pic de carismă, măcar Oprescu avea ceva de șmecher, care plăcea unei părți din electorat. Credibilitate zero, deocamdată, notoritate la fel, carismă zero. Fac și o campanie răsuflată, că nu știu altceva: sădesc un copac, taie o panglică, vizitează un șantier. Cristian Popescu Piedone sparge tiparele, dar le sparge în sens rău. Deci, se poate și mai jos. Merge cu parizer și ceapă pe șantier, merge cu roaba în studioul TV. Chiar el s-a descris: „provin din pleavă și am rămas în pleavă”. Săracul, o fi vrut să zică ceva cu plebe, dar nu l-a ținut vocabularul și, fără să vrea, a rostit un adevăr. Stilul ăsta prinde: deocamdată, e pe primul loc în sondaje. A ajuns Capitala „oraș piedonal”! Are un mic avans, dar Nicușor Dan stă, și el, destul de bine. El are un electorat cucerit deja cu „Salvați Bucureștiul”, un electorat anti-PSD. E și el poticnit, și la vorbă, și la port, dar are un electorat stabil. La Cârstoiu, electoratul abia se coagulează și pare greu de crezut, cu toate „mașinăriile” politice ale PSD și PNL, bune de programul „Rabla”, că va reuși să-i prindă din urmă pe cei doi. E și varianta ca Piedone să se retragă la un moment dat, să-și vândă locul la carne, cum se întâmpla pe vremea lui Ceaușescu. E posibil să renunțe, în schimbul unui loc de europarlamentar pentru fiica sa sau în schimbul unor dosare la DNA, că a cam început să plouă cu dosare. Au apărut deja discuții despre Cârstoiu, care are o avere incomensurabilă, trecută, însă, pe firmă. Pe declarația de avere, e doctor cinstit, s-a gândit și la asta! DNA va juca un rol important în acest proces electoral. S-ar putea să avem surprize, să apară defecțiuni exact când trebuie, în favoarea cui trebuie.
„Lui Iohannis îi stă mai bine când tace”
– Cum credeți că va arăta, politic, toamna?
– Alegerile locale și cele europarlamentare vor fi un indicator bun pentru ce se va întâmpla în toamnă. Sondajele mai mint, comentariile exagerează, politicienii manipulează în neștire. Alegerile sunt evaluarea națională, și se știe că noi stăm prost la evaluarea națională. Vom vedea și cât e electoratul de pregătit să evalueze corect partidele politice. Dacă lucrurile vor merge ca până acum, vor urma degradări din ce în ce mai accentuate în toate domeniile, în educație, în sănătate, ceea ce e fatal pentru orice societate. Peste toate astea, mai vine și avalanșa inteligenței artificiale, cu toate falsurile, pe care mulți le iau de bune. Va fi o campanie electorală scăpată de sub control: mult irațional, multă improvizație, multă disperare, multă violență.
– Klaus Iohannis și-a anunțat, recent, candidatura la postul de secretar general al NATO, „în numele României și al Europei de Est”. Cum vede lumea occidentală decizia aceasta? Ce vrea, de fapt, Iohannis?
– Anunțul președintelui a fost o surpriză. Nu e clar cum l-a mandatat România să facă declarația asta, nici cum l-a mandatat Europa de Est. Dacă te dai reprezentantul Europei de Est, te poziționezi ca rival al Europei de Vest. România a fost mereu solidară cu Vestul în ultimii 30 de ani, ăsta era punctul nostru forte, căci Vestul are arme să ne apere, în caz că Putin pune la cale vreun atac. Iohannis se poziționează prost, în partea care se opune mersului firesc al NATO. Prin ce a făcut, amână numirea unui nou șef NATO în plin război. E o mișcare în interes personal, în interesul României sigur nu e. Se spune că ar forța candidatura în schimbul unui post bun la UE. Dar și așa e un calcul meschin. Lui Iohannis îi stătea mai bine când tăcea. În cazul ăsta, a ratat o ocazie bună.