• Pentru a fi și a rămâne în formă, trebuie să ținem seama de lucrurile care ne dau senzația de confort. Ele sunt simple și repetate la infinit: hrană de calitate, somn și mișcare, expunere moderată la soare. Pare ușor, dacă stresul vieții de zi cu zi nu ne-ar împiedica să le respectăm. Iată programul scurt al drumului către „bine în pielea ta” •
A. Cele patru condiții ale stării de bine

1. Alimentația – Creierul este o mașină care pretinde să fie aprovizionată fără întrerupere cu „carburanți”. Mai ales dimineața e necesar să mâncăm bine. Dacă am luat micul dejun, avem mintea mai limpede și memoria funcționează optim. Nu uitați vitaminele naturale: fructele sau sucul de fructe.
2. Somnul e o importantă sursă de energie. Când îi reducem durata, fie și cu puțin, crește nivelul de cortizol, hormonul stresului, și în același timp se diminuează funcțiile sistemului cardiovascular, forța fizică, viteza de reacție, capacitatea de concentrare și memoria. Experimentați, pentru a vă da seama cât somn vă trebuie: în cazul când nu vă puteți trezi decât cu deșteptătorul, înseamnă că nopțile dvs. sunt prea scurte.
3. Mișcarea face organismul mai rezistent, micșorează secreția de hormoni ai stresului și o stimulează pe cea a hormonilor fericirii. Gândurile încetează să se agite, mintea se poate odihni. Chiar numai zece minute de mers în pas susținut dau energie și creează bună dispoziție pentru o oră sau două.
4. Lumina naturală înseninează starea de spirit. Soarele susține și întărește ritmul interior al organismului, prevenind în primul rând tulburările de somn. Așadar, ori de câte ori aveți posibilitatea, ieșiți în aer liber.
B. Acceptați provocările

Avem nevoie de provocări. În momentul când ne propunem ceva și izbutim să ducem intenția noastră la bun sfârșit, se declanșează o încărcătură enormă de energie. Constatarea este valabilă atât pentru faptele mari – aproape orice alergător ajuns la capătul maratonului vă va povesti despre sentimentul de imensă fericire ce l-a cuprins – cât și pentru acțiuni cu totul banale, cum ar fi să faci gimnastică zilnic, așa cum ți-ai propus, să-ți faci ordine în dulap ori să coși un nasture. Lucrurile sunt rezolvate, iar acea reușită măruntă îți ajută să te simți bine.
C. Nu trândăviți
Trecerea abruptă de la agitație și stres la o pasivitate completă nu are în mod normal efectul scontat de relaxare, au observat specialiștii. Trăirile intens pozitive nu apar în condiții de inactivitate totală, ci atunci când udăm grădina, facem muzică, pornim în drumeție – cu alte cuvinte, în situații ce dau oamenilor sentimentul că au în sfârșit prilejul să întreprindă din proprie inițiativă ceva care le face plăcere și, totodată, îi solicită într-o oarecare măsură, fără a-i suprasolicita.
D. Faceți pauze
Pentru a funcționa optim, corpul și mintea au nevoie de clipele lor de răgaz. La intervale de aproximativ 90 de minute, avem câte o cădere dramatică de randament: căscăm, ni se face foame, întâmpinăm dificultăți de concentrare. O pauză de numai câteva minute ne permite să reintrăm în formă. Și mai eficientă este o ațipire scurtă, care ne va mări considerabil productivitatea.
E. Respectați duminica
Psihologii ne avertizează: „Oricât de paradoxal ar părea, dacă dorim ca viața noastră să fie împlinită, ea trebuie să păstreze niște porțiuni goale”. Ce înseamnă aceasta? Avem nevoie de pauze de reflecție, care să întrerupă iureșul cotidian, de ceasuri tihnite la sfârșitul săptămânii și de zile libere, introduse periodic de-a lungul întregului an. Zile în care să nu facem nimic special. De aceea, specialiștii pledează pentru respectarea cu strictețe a duminicii. Sfatul lor: nu lucrați duminica! Chiar dacă vi se pare că pierdeți vremea, țineți piept plictiselii și lăsați-vă în voia gândurilor. A doua zi veți avea energie în plus.
F. Feriți-vă de activitățile paralele

Să navighezi pe internet în vreme ce vorbești la telefon sau să conduci mașina cu două mobile fixate pe bord – tehnica modernă ne îndeamnă să facem mai multe lucruri în același timp. Dar creierul nostru nu e făcut pentru așa ceva. Studii ample au dovedit că persoanele puse să facă activități concomitente le-au terminat cu 40% mai încet și mai prost decât cei ce s-au concentrat pe un singur lucru. În plus, se instalează și o oboseală nemărginită.
G. Ieșiți la iarbă verde
Oamenii pasionați de grădinărit știu bine: în mijlocul naturii ni se încarcă bateriile. În prezent, se conturează în SUA o nouă orientare terapeutică: „ecopsihologia”, care prescrie pacienților stresați ori depresivi plimbări, în locul ședințelor de psihoterapie. Numeroase studii științifice arată că, prin contactul cu natura, bătăile inimii se liniștesc și transpirația devine mai puțin abundentă – ambele simptome indicând o micșorare a stresului. Analizând fișele medicale a peste 345.000 de cetățeni olandezi, un grup de cercetători din Amsterdam a ajuns la concluzia că persoanele care-și au domiciliul pe o rază de maximum un kilometru în jurul unui parc suferă mai rar de depresii, stări anxioase și afecțiuni cardiovasculare.
H. Stați printre oameni
Relațiile cu cei din jur îi ajută pe oameni să se simtă bine și în siguranță. Ele constituie un antidot eficient împotriva stresului și a neurasteniei – fapt atestat de nenumărate studii. Persoanele căsătorite au o speranță de viață mai mare decât burlacii. Oamenii implicați social depășesc mai ușor situațiile de criză. Subiecții supuși unor teste au dovedit în mod repetat că simptomele de stres manifestate de ei în cadrul experimentelor sunt considerabil mai mici dacă este prezent și un prieten. Cei care au printre colegii lor un prieten apropiat sunt mai motivați și plini de energie la locul de muncă.
I. Nu fiți mereu de găsit

Mulți oameni sunt obișnuiți să dea în mod regulat e-mail-uri sau sms-uri prin telefon și să fie cu ochii pe el, ca să aștepte răspuns. E o imensă pierdere de energie! Întreruperile repetate ale activității noastre cotidiene duc la un stres de durată. În plus, după fiecare întrerupere, avem nevoie de 25 de minute ca să ne putem concentra din nou. Concluzia: nu fiți mereu de găsit, pentru oricine, la telefon. Merită!
J. Căutați sensul
Oamenii sunt capabili de eforturi și performanțe incredibile, atunci când văd un sens în ceea ce fac. El poate fi și de natură spirituală. Și invers: o activitate care ni se pare lipsită de sens ne poate induce apatie sau, într-un caz extrem, chiar boală. Întrebați-vă ce este cu adevărat important pentru dvs. și dacă acordați acelor lucruri importante locul cuvenit. Punându-vă neîncetat aceste întrebări, veți reuși să vă stabiliți corect prioritățile.