Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Când tensiunea o ia razna

Leacuri cu savoare

• Anumite alimente ajută la protejarea inimii și a vaselor de sânge, în perioadele cu zile fierbinți. Mai jos vă prezentăm câteva dintre ele •

1. Uleiul de măsline

Foto: Shutterstock – 3

Potrivit experților Fundaţiei Germane pentru Inimă, s-a dovedit că uleiul de măsline reduce riscul apariției depunerilor pe pereții vaselor de sânge (ateroscleroză). Mai mult decât atât, el este extrem de eficient și în combaterea hipertensiunii arteriale, principalul factor de risc în producerea accidentului vascular cerebral. Conform studiilor, tensiunea arterială crescută poate fi redusă în medie cu 48% prin consumul de ulei de măsline. Doza zilnică ideală este de 2 lingurițe de ulei de măsline bio extravirgin – însă cel mai bine este să nu fie încins.

2. Usturoiul

Bulbii iuți le pot reduce tensiunea arterială chiar și pacienților care nu-și țin suficient sub control tensiunea arterială cu ajutorul medicamentelor precum beta-blocantele sau irbesartanul. Potrivit experților, se poate observa că atunci când consumăm în mod regulat usturoi, valoarea tensiunii arteriale sistolice, care este indicată în partea de sus a tensiometrului electronic, scade cu 10 mmHg. Acest lucru i se datorează alicinei conținute în cățeii de usturoi. Ea are un efect de fluidificare a sângelui și de scădere a tensiunii arteriale.

3. Spanacul

Această legumă săracă în calorii poate reduce tensiunea arterială și preveni astfel apariția bolilor cardiovasculare. Spanacul este, de asemenea, bogat în vitaminele B și C, precum și în acid folic, potasiu și magneziu. Cine mănâncă de două ori pe săptămână peste 100 g de spanac neutralizează astfel produșii metabolici dăunători, care pot favoriza insuficiența cardiacă și atacurile de cord. Frunzele proaspete de spanac pot fi de asemenea folosite la asezonarea brânzei de vaci, a supelor și a salatelor. Astfel ne protejăm de tensiunea arterială crescută.

4. Salata de câmp (Fetica)

Această legumă cu frunze conține o varietate de nutrienți, între care se numără vitaminele A, C și K, precum și acidul folic, fierul și potasiul. Salata de câmp este, de asemenea, bogată în nitrați, care se transformă în nitriți atunci când sunt consumați. Iar asta are la rândul său un efect pozitiv asupra vaselor de sânge și a tensiunii arteriale. Vasele de sânge se dilată și circulația sângelui se îmbunătățește, ceea ce poate contribui de asemenea la reducerea valorilor crescute ale tensiunii arteriale.

5. Fructele de pădure

Căpșunile, afinele sau murele sunt ideale pentru prevenirea unui atac de cord. Un studiu a arătat că cei care au mâncat zilnic mai mult de trei porții de căpșuni sau de afine s-au confruntat cu un risc cu aproape 34% mai scăzut de a suferi un atac de cord. Un alt studiu a constatat că persoanele care mănâncă din belșug afine și căpșuni riscă într-o mai mică măsură să ajungă hipertensive, datorită conținutului ridicat de antociani al acestor fructe.   

6. Caisele

Fructele uscate fără adaos de zahăr – precum caisele, dar și curmalele – conțin multe ingrediente sănătoase pentru inimă. Între acestea se numără fibrele și potasiul, care pot reduce cu ușurință tensiunea arterială. Potasiul este, de asemenea, important pentru transmiterea impulsurilor electrice către celulele musculare, inclusiv către mușchiul cardiac. Pentru a ne bucura de acest efect pozitiv, e ideal să mâncăm câte patru caise uscate pe zi (de preferință bio).

7. Fisticul

Câte un pumn de fistic ronțăit seara în timp ce ne uităm la televizor nu e numai gustos, ci ne poate ajuta și la reducerea tensiunii arteriale. Acest lucru a fost arătat de anumite studii efectuate în SUA. Un pumn de fistic (aproximativ 45 de grame) consumat o dată pe zi ne poate reduce tensiunea arterială sistolică cu până la 4,8 mmHg.

8. Apa de cocos

Se obține din nuca necoaptă, încă verde. Ea nu trebuie confundată cu laptele de cocos. Un studiu arată că apa de cocos poate reduce tensiunea arterială. Acest lucru se datorează probabil potasiului pe care îl conține. 1-2 pahare pe zi sunt suficiente.

9. Ciocolata

Cele mai indicate sunt sortimentele amare cu un conținut de cacao de minimum 80 la sută. Acestea sunt pline de potasiu, un mineral al cărui aport ridicat poate, potrivit Societății Germane pentru Nutriție (DGE), să ajute la combaterea hipertensiunii arteriale. Totuși, nu ronțăiți întreaga tabletă de ciocolată, ci maximum trei bucățele pe zi.

10. Nucile

Nucile furnizează acizi grași Omega-3 și Omega-6 foarte utili. Ei reduc nivelul colesterolului „rău” și reglează tensiunea arterială, protejând astfel sănătatea inimii. Se spune că nutrienții pe care le conțin gustoasele nuci ajută de asemenea la combaterea diabetului și a cancerului. În plus, potasiul din nuci este eficient în combaterea stresului. E suficient să consumăm zilnic 30 de grame de nuci. Un lucru bun, dat fiind că în această cantitate se găsesc cel puțin 195 de calorii.

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.