Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia pădurii

• În luna Iunie, energia pădurii e maximă. Re­țe­tele pe care vi le oferim vă aduc o parte din ea acasă •

Aninul

Foto: Shutterstock – 3

Scoarța, mugurii și frunzele ani­nului au pro­prietăți terapeutice. Vin­decătorii populari le cunoșteau acțiu­nea antiinflama­toare, analgezică, de combatere a febrei și cicatrizare a rănilor, așa încât le în­trebuin­țau la tratarea enterite­lor infla­matorii și he­mo­ragice, a bolilor reu­matice, erupțiilor cuta­nate, ulcerațiilor și rănilor purulente, a stomatitelor și gingi­vitelor. Șamanii obișnuiau să con­fec­ționeze din lemn de anin amulete cu rol protector.

Gargară antiseptică și calmantă

Ingrediente: o parte scoarță de anin, o parte rădăcină de sclipeți.

Mod de preparare: Mărunțiți și amestecați scoarța de anin și rădă­cina de sclipeți. O linguriță din acest amestec se fierbe 10 minute la foc mic, într-o cană de apă. Apoi se stre­coară și, după ce s-a răcit până la temperatura corpului, se ia câte o gu­ră și se face gargară.

Bradul

Pădurea de brazi radiază forță și ne umple plămânii cu un aer pur. Principiile active din cetina, mugurii și rășina bradului normalizează di­ges­tia, combat diareea, stimulează excreția de urină, cicatrizează ră­nile, ameliorează durerile reuma­tice, elimină stările nevrotice, tonifică și remineralizează orga­nis­mul, dar mai ales sunt deosebit de eficiente ca tratament pentru afecțiunile respiratorii, pul­monare și faringo-laringiene. Odinioară, se puneau peste noapte crengi proas­pete de brad în dormitor, pentru a îmbunătăți calitatea aerului din încăpere și a ușura respirația bol­navilor de astm sau a celor prinși de o răceală. Astăzi este suficientă o singură picătură de ulei esențial de brad pe o batistă de hârtie, așezată lângă perna pe care dormim.

Baie înviorătoare cu decoct de brad

Ingrediente: Câteva crengi proas­pete de brad, apă.

Mod de preparare: Tăiați cren­gile de brad în bucățele, puneți-le într-o oală mare, turnați peste ele atâta apă cât e nevoie ca să le acopere, apoi fierbeți-le cam 20 de mi­nute la foc mic, sub capac. Du­pă aceea strecurați li­chidul și amestecați-l în apa din cada de baie.

Utilizare: Baia cu decoct de brad aju­tă în stările de oboseală, la răceală și gripă, în perioadele de convales­cență sau, pur și simplu, vă încăl­zește după o plim­bare de seară, pe vreme friguroasă.

Elixir de brad

Ingrediente: o mâ­nă de crenguțe fragede de brad, un fir de roz­marin, un fir de cim­brișor, un litru de vin alb.

Mod de preparare: Tăiați mărunt crengu­țele de brad, rozma­rinul și cim­brișorul, in­troduceți-le într-un bor­­can încă­pător cu capac și turnați deasu­pra vinul. Înșurubați capacul și așezați bor­canul într-un loc călduț. Agitați zilnic conținutul. După 7 zile, strecurați vi­nul și păs­trați-l într-o sticlă de culoare în­chisă. Luați din el câte un păhărel de lichior în fie­care zi. Are un minunat efect tonic.

Uleiuri revigorante

Ingrediente: 5 ml ulei de mig­dale, 5 picături ulei esențial de brad balsamic (Abies balsamea), 5 pică­turi ulei esențial de portocală roșie, 5 ml tinctură de rădăcină de an­ge­lică.

Mod de preparare: Puneți uleiul de migdale într-un fla­con gol cu bilă (roll-on) și picurați apoi înăuntru ce­le­lalte uleiuri eterice, după care agi­tați bine ames­tecul. Adăugați tinctura de angelică și închideți fla­co­nul. Se agită energic înainte de fiecare în­trebuințare și se aplică la încheietura mâinii, acolo unde simțiți pulsul.

Salcia

Fitoterapeuții întrebuințează scoar­­ța de salcie drept substitut natural al aspirinei, deoarece am­bele au ca sub­stanță activă acidul salicilic. Studii clinice americane și britanice con­semnează faptul că suferinzii de lom­bosciatică tratați cu extracte de scoar­ță de salcie au scăpat de dureri în mai puțin de o săptămână, spre deosebire de pacienții cărora li se administra­seră medica­mente de sinteză. Salcia reduce inflamațiile și este un exce­lent remediu contra reumatismului, spon­dilitei anchilo­zante și gutei. Ea ajută și sistemul circulator, dilatând vasele de sânge și prevenind depune­rile de colesterol pe artere. Totodată, com­bate hiperexci­tabilitatea ner­voa­să, insomniile și stările depresive.

Balsam calmant din scoarță de salcie

Ingrediente: un pumn de scoarță de salcie, 200 g unt clarifiat (ghee).

Mod de preparare: Ju­puiți scoar­ța de pe câteva ra­muri tinere de salcie (cu o vechime nu mai mare de doi-trei ani) și tăiați-o mărunt. Untul și scoar­ța de salcie se încălzesc până la temperatura de fierbere și se pun deo­parte, de seara până dimi­neața. Pro­­ce­dura se repetă de încă două ori. La sfârșit, untul se mai în­căl­zește o dată și se trece prin si­tă, pentru a îndepărta bu­cățelele de scoarță. Balsamul e gata și poa­te fi turnat în cutii.

Utilizare: Se aplică dimi­neața și seara, pe articulațiile bol­nave, pen­tru calmarea durerilor.

Tinctură de salcie contra durerilor de cap

Ingrediente: o lingură de scoarță de salcie tă­iată mărunt, 50 ml vodcă    sau rachiu (38%), 10 pi­cături ulei eteric de mentă.

Mod de preparare: Introduceți scoarța de salcie într-un borcan cu capac, turnați vodca, închideți bine borcanul și lăsați conținutul la ma­cerat timp de 4 săptămâni, agitându-l zilnic. La sfârșit, strecu­rați tinctura și păstrați-o într-o sticlă brună. Puneți 10 ml din ea într-un flacon cu bilă, adăugați uleiul eteric de mentă și agi­tați bine. Se aplică pe tâmple, la ne­voie.

Atenție: Nu utilizați tinctura în apropierea mu­coaselor. Rețineți că ea este contraindicată femeilor însăr­ci­­nate și copii­lor mai mici de 6 ani.

Oximel antibacterian din muguri de salcie

Ingrediente: o lingură de muguri de salcie, o lingură de flori uscate de crețușcă, 100 ml oțet de mere, 200 ml miere de albine.

Mod de preparare: Zdro­biți într-un mojar mu­gurii de salcie și florile de crețușcă, puneți-le în­tr-un borcan îm­preună cu oțetul de mere, în­șurubați capacul și lăsați to­tul la macerat două săptă­mâni, timp în care veți agita zil­nic borcanul. Apoi strecu­rați oțe­tul și îndulciți-l cu miere.

Utilizare: Are acțiune bacteri­ci­dă, calmează du­re­rile și re­duce febra. La nevoie, puneți o lingură de oximel într-un pahar cu apă călduță, ames­tecați și beți cu în­ghițituri mici. Oxi­melul este un preparat tra­dițional, întrebu­ințat ca remediu în­că din an­tichitatea greacă. Există dife­rite rețete, însă toate se compun din plan­te, oțet și miere, servesc la tratarea in­fecțiilor respiratorii și stimulează sistemul imu­nitar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.