Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O vacanță verde

• Fie ea chiar și ruptă din soare, vacanța mare tot are și probleme legate de sănătate. O idee bu­nă ar fi să încercăm să le rezolvăm cu preparate din plan­te, înainte de a ne gândi la medicamente. Un pas înainte, în strădania de a trăi natural •

Foto: Shutterstock – 2

Cea mai frumoasă perioadă a anului poate fi destul de solicitantă pentru cor­pul nostru. Stresul călătoriei, con­tactul cu bacterii și alte microorganisme la care nu suntem încă adaptați, mâncărurile neobișnuite și condițiile climatice diferite pot fi resimțite ca o povară Zicala „Paza bună trece primejdia rea” este un îndemn perfect pentru a ne bucura de un concediu cu adevărat relaxant. Ideal e să intrăm în modul de odihnă încă din prima zi de vacanță și să abordăm situațiile stresante cu calm. Cunoașterea unor remedii casnice utile, care pot fi folosite rapid la tratarea răcelilor (există și vara), a tusei, înțepăturilor de insecte, a micilor răni, entorse, eczeme, este aur curat. Cei care își prepară dinainte o tinctură sau un un­guent nu mai au motiv să-și facă griji în călătorie.

Primul ajutor în caz de…

Dureri de dinți

Cuișoarele aromate au un efect anestezic, germicid și anal­gezic, datorită substanței active eugenol. Ele ne pot ajuta să trecem cu bine peste pe­rioada în care așteptăm să ajungem la un dentist.

Utilizare:

a) Clătiți-vă gura cu apă ușor sărată pentru a reduce salivația. Băgați un cuișor aromat în gură și mestecați, până când limba și gingiile vă furnică ușor și simțiți un gust amar. Apoi scuipați și clătiți gura cu un pic de apă caldă. Gustul amar dispare după aproximativ 10 minute. Efectul anestezic ar trebui să persiste câteva ore.

b) Dacă nu puteți să mestecați cuișoarele din cauza durerii, zdrobiți 1-2 cuișoare, folosind par­tea bombată a unei linguri, pentru a le trans­forma în pulbere. Clătiți-vă gura cu apă ușor sărată. Luați între degetul mare și arătător un pic de pudră și aplicați-o pe gingie în jurul dintelui afectat. După scurt timp, locul va amorți. După ce s-a instalat senzația de amorțeală, clătiți-vă gura cu apă călduță.

Dureri de gât

* Gargara cu ceai negru ajută, după doar una sau două utilizări. Turnați 250 ml de apă clocotită peste două pliculețe de ceai negru și lăsați 10 mi­nute la infuzat. Scoateți plicu­lețele și așteptați să se ră­cească infuzia. Apoi faceți gar­gară cât mai mult timp po­sibil, lăsând soluția să pă­trun­dă cât mai adânc în gât. Luați câte o înghițitură mare, până când se termină ceaiul. Ideal e să vă spălați imediat după aceea pe dinți, pentru că ceaiul negru tare îi poate păta cu ușurință.

* Mâncați afine sau faceți gargară cu suc de afine. Atenție însă: afinele folosite în acest scop trebuie să fie dintre cele adevărate, puternic colo­ran­te, deoarece efectul antiin­fla­mator se datorează în primul rând pigmentului lor vegetal. Afi­nele de cultură abia colorate nu ajută împotriva durerilor în gât.

Dureri de cap

În cazul cefaleei de ten­siu­ne ajută căldura. Dacă petre­ceți mult timp la drum sau în aer liber, mușchii cefei se pot adesea tensiona. În consecință, poate să apară cefaleea de tensiune. O putem combate așe­zând prosoape calde în zo­na cefei și a umerilor. Sau ex­puneți pur și simplu aceste zone la soare, de preferință dimineața și seara, pentru a evita arsurile.

Bine echipați pentru drum

În majoritatea destinațiilor de vacanță ni se permite să luăm la noi plante me­dicinale și ceaiuri. Doar un mic număr de țări interzic trecerea lor peste graniță. O pungă mică de plastic, închisă ermetic, este suficientă pentru a împacheta lucrurile esențiale și pentru a împiedica fel de fel de insecte să contamineze plantele de leac. E recomandabil să aveți în bagajul de mână, pe post de trusă de prim ajutor, și câțiva plasturi, un dezinfectant și o pensetă pen­tru în­de­păr­ta­rea căpu­șe­lor. Ast­fel echipați pe durata va­canței, puteți remedia ra­pid și efi­cient majo­ri­tatea proble­melor de să­nătate, bucu­rându-vă de o liniște de­plină.   

Ajutor în caz de diaree

* Beți suficientă apă minerală plată, circa 3 litri pe zi.

* Echilibrați-vă nivelul de electroliți, bând un pahar de apă minerală, în care dizolvați 1/4 linguriță de sare și 1⁄2 linguriță de zahăr. Sau mâncați o supă și beți un ceai îndulcit cu zahăr.

* Beți ceai negru, pentru că taninurile ajută la combaterea diareii.

* Beți ceai de mușețel sau de mentă pentru a calma stomacul și intestinele.

* Mâncați un măr ras cu coajă. Pectina conținută în mere, în special în coajă, absoarbe până și toxinele, astfel încât acestea pot fi eliminate. Citricele au un efect similar.

* Mâncați banane verzi.

* În regiunile fierbinți, alimentele care necesită refrigerarea pe o perioadă îndelungată pot prezenta un risc. Printre acestea se numără, de exemplu, iaurtul, brânza de vaci, peștele, carnea și laptele.

* Alimentele care sunt spălate în restaurante cu apă de la robinet pot favoriza salmonela sau bolile diareice. Aveți așadar grijă la bufetul cu salate!

* Fierbeți întotdeauna apa de la robinet.

* Nu adăugați cuburi de gheață în băuturi.

* În unele zone ale lumii, este recomandabil să folosiți apă potabilă îmbuteliată când vă spălați pe dinți.

* Suplimentele alimentare cu cărbune activ nu sunt recomandate, deoarece împiedică curățarea naturală a intestinelor. Din acest motiv, factorii declanșatori ai dia­reei pot rămâne în intestine mai mult timp.

Ceai antidiareic din amestec de plante

Are efect antidiareic, datorită con­ți­nutului ridicat de tanin, efect anti­spastic și efect calmant pentru sto­mac și intestine.

Ingrediente: 1 linguriță de bucăți mă­cinate de rădăcină de ghimbir, 1 linguriță de flori uscate de mușețel, 1 linguriță de frun­ze uscate de mentă.

Preparare: * Amestecați toate in­gredientele și turnați 250 ml apă clocotită peste 1 linguriță din amestec. * Acoperiți și lăsați 10 minute la infuzat, apoi strecu­rați lichidul.

Utilizare: În cazuri acute, beți un ceai, la fiecare 2-3 ore.   

Tinctură antidiareică

Are efect antidiareic, calmant și relaxant.

În unele destinații de vacanță nu avem voie să luăm la noi plan­­­te de leac. În acest caz, cea mai bună ale­gere este o tinctură.   

Ingrediente: 10 g bucățele de ră­dă­cină de coada-racului, 10 g flori uscate de mu­șețel, 10 g frunze uscate de mentă, alcool etilic ali­men­tar (70%) sau o băutură spirtoasă pre­cum vodca (40%), plus o sticluță fu­murie, cu pi­cu­rător sau pi­petă.

Preparare: * Pu­neți ierburile într-un borcan cu capac în­șu­ru­babil de dimen­siuni a­decvate și turnați deasupra alcoolul, așa în­cât acesta să de­pășească cu 2-3 degete ni­velul plan­telor. * În­chi­deți bor­canul și lăsați plantele la ma­cerat, timp de 4-6 săp­tămâni, la tempe­ra­tura ca­merei, într-un loc care să nu fie ex­pus lu­mi­nii di­rec­te a soa­relui. Agi­tați bi­ne în fie­care zi, pentru a îm­pie­dica for­ma­rea muce­ga­iului. Aveți grijă ca plantele să rămână acoperite cu alcool. * La final, stre­curați tinc­tura și turnați-o în sticluțe fumu­rii. Du­rata de valabilitate este de cel puțin 2-3 ani.

Utilizare: În funcție de severitatea diareei, luați 10-20 de picături diluate în apă potabilă. Beți de trei ori pe zi, până când vă trece diareea.

Ajutor în cazul înțepăturilor de insecte

* Extrageți acul dacă a rămas în piele sau îndepărtați căpușele cu penseta pentru căpușe.

* Aplicați pe zona afectată o compresă răcoroasă și umedă.

* Puneți o ceapă proaspătă sau o felie de lămâie pe locul în care ați fost înțepați de albine sau de viespi.

* Lingură rece, lingură fier­bin­te: Mai întâi apăsați timp de câteva secunde pe locul înțepăturii cu par­tea bombată a unei linguri răcite la fri­gider. Apoi folosiți câteva secun­de o lingură fierbinte. Ea poate fi în­căl­zită rapid în cafea sau în ceai fier­binte și poate fi răcită ra­pid cu cu­buri de gheață. Fri­gul îm­pie­dică veninul să intre prea re­pede în sânge. La rân­dul ei, căl­­dura poate re­duce toxi­ci­ta­tea veninului.

* Dacă v-a mușcat un țân­țar, vă poate fi de mare ajutor o frunză de pătlagină proas­pătă, zdrobită. Sucul presat re­duce mân­că­rimile.

* De ajutor poate fi și un un­guent cu ulei răcoritor de mentă. Îl puteți prepara acasă și rezistă la căl­dură datorită vaselinei din com­po­ziție. În plus, împiedică dezvol­tarea micro­organismelor și acoperă rana asemenea unui plasture. Pentru a pre­­para unguentul, ames­tecați 2 lin­guri de vaselină cu 10-15 picături de ulei esențial de mentă 100% pur și turnați într-un borcan cu capac în­șurubabil. Atenție: ungu­entul es­te contraindicat sugarilor și copii­lor mici.

Tinctură de pătlagină

Calmează mân­că­ri­mea, ame­lio­rea­ză du­re­rea, gră­bește vinde­ca­rea răni­lor, dezinfec­tea­ză și are efect antiin­fla­ma­tor.

Ingrediente: 1 pumn de frun­ze us­cate de pătlagină, alcool etilic alimentar (70%) sau o băutură spirtoasă precum vod­ca (40%), plus o sticluță fumu­rie, cu picu­rător sau cu pipetă.

Preparare: * Puneți ier­burile într-un borcan cu capac înșurubabil de dimensiuni adec­vate și turnați deasupra alcoolul, așa încât acesta să depășească cu 2-3 degete nivelul plantelor. * Închideți borcanul și lăsați la macerat timp de 4-6 săptămâni la temperatura camerei, într-un loc care să nu fie expus luminii directe a soarelui. Agitați bine în fiecare zi. Aveți grijă ca plantele să rămână complet acoperite cu alcool. * La final, strecurați tinctura printr-o sită și turnați-o în sticluțe fumurii. Durata de valabilitate este de cel puțin 2-3 ani.

Utilizare: Aplicați 1-2 picături de tinctură nediluată direct pe locul înțepăturii. Pentru copiii cu vârsta de 3 ani și peste, diluați tinctura într-o cantitate dublă de apă de băut, turnați soluția pe un prosop și puneți-l pe înțepătură. Tinctura nu trebuie fo­losită în cazul copiilor mai mici de 3 ani.

Sfat: Tinctura de pătlagină este, de asemenea, de mare ajutor, și pentru tratarea arsurilor de urzică și a tusei. Pentru tratarea tusei, adulților li se recomandă 150 ml de apă de băut în amestec cu 10 picături de tinctură. Copiii de 3 ani și peste pot lua 2-3 picături. Se utilizează de 3 ori pe zi.

Ajutor în cazul rănilor și juliturilor

* În cazul rănilor pline de mur­dărie, mai adânci și mai mari, pre­cum și în cel al mușcă­tu­rilor provocate de animale și al la­ce­raților deschise, e recoman­dabil ca trata­mentul să fie efec­tuat de un medic.   

* Clătiți imediat cu apă pota­bilă rănile și juliturile super­fi­ciale și lă­sați-le să sân­gereze puțin.

* Dacă în adâncul rănii există pietricele sau cioburi din sticlă, nu le scoateți singur. Lăsați asta în sea­ma unui medic. Cioburile mai mici le puteți totuși extrage cu o pen­­­­setă pen­tru înlăturarea căpu­șelor.

* O sticlă mică cu dezin­fec­tant pentru piele încape în orice buzunar și ar trebui pulverizată pe orice rană.

* Dacă nu aveți la îndemână un dezinfectant pentru piele, pu­teți aco­peri rana cu propria salivă (și nu cu a altcuiva!). Cel mai bi­ne este să scui­pați pur și simplu pe rană. Sună groaz­nic, dar este util. Nu e întâm­plător că    rănile din gu­ră se vindecă deosebit de repede.

* Dacă doriți să utilizați un un­guent curativ, aplicați-l doar pe mar­ginile rănii. Nu îl dați direct pe rană, pentru ca aceasta să se poată usca și închide.

* Lăsați rănile minore să se vin­dece în contact cu aerul. Nu aveți ne­voie de plasturi, deoarece aceștia cre­ează un mediu umed. Un leucoplast este util atunci când vă aflați într-un mediu cu mult praf.

* Atenție: În general, nu e bi­ne să aplicați pe rănile deschise plante proas­pete de leac, zdro­bi­te, pentru ră­corirea zonei sau dezin­­­fectare. Acest procedeu func­țio­nează doar în cazul înțe­pă­­turilor de insecte. Plan­tele sunt acoperite aproape în tota­li­tate cu agenți pa­togeni care pot pro­voca can­grenă, mionecroză clostri­dia­nă și tetanos. Sporii bacteriei Clo­s­tri­dium su­pra­viețuiesc chiar și fier­berii, mo­tiv pentru care nu sunt reco­man­date nici compre­sele cu ceai. Da­că plantele ur­mea­ză să fie folosite pentru redu­cerea umflă­turilor de la nivelul ră­nilor sau pentru cu­rățarea a­ces­­­tora, ele tre­buie fierte cel pu­țin 30 de minute.­­

Compresă cu ceai negru pentru oprirea sângerării

Antiinflamator, astringent

Ingrediente: ceai negru, plus un prosop curat de bumbac.

Preparare:

* În funcție de dimensiunea rănii, turnați 250-500 ml de apă clocotită peste 1-2 pliculețe de ceai negru și lăsați la infuzat timp de 15 minute. * Treceți-l printr-o strecurătoare și lăsați-l să se răcească.

Utilizare: Înmuiați în ceai prosopul de bumbac, stoarceți-l un pic și acoperiți rana cu el. Lă­sați-l pe zona afectată apro­ximativ 20 de minute. O singură aplicare ajunge.

Ajutor când e afectat sistemul circulator

* Beți 2-3 litri de apă minerală plată pe tot parcursul zilei.

* Refaceți-vă nivelurile necesare de electroliți, bând, de exemplu, un pahar cu apă minerală, în care dizolvați 1⁄4 linguriță de sare și 1⁄2 linguriță de zahăr. Sau mâncați supă și beți ceai îndulcit cu zahăr.

* Beți un ceai călduț de mentă.

* Consumați alimente ușoare.

* Țineți sub control temperatura corpului, purtând o pălărie ușoară de paie, folosind un evantai și o îmbrăcăminte lejeră, în culori deschise.

* Dacă nu aveți posibilitatea să vă răcoriți într-un hotel sau într-un cort, vă poate ajuta un tricou ud, pe care să îl îmbrăcați, pur și simplu, și îl lăsați să se usuce pe corp. Sau așezați un prosop umed peste umeri, brațe și ceafă.

* Turnați apă de băut într-o sticlă cu pulverizator și folosiți-o cu regularitate.

* Faceți dușuri călduțe – nu reci ca gheața! În caz contrar, puneți o presiune enormă asupra circulației.

* Nu desfășurați activități obositoare în căldura amiezii sau în soarele arzător. Acest lucru este valabil atât cu privire la sport, cât și în eventualitatea vizitării unui sit antic, lipsit de locuri umbroase.

Băutură cu electroliți

Echilibrează și are efect răcoritor.

Ingrediente: suc de mere, apă minerală, sare, zahăr.

Preparare: * Amestecați 500 ml suc de mere cu 500 ml apă minerală. * Adăugați 2 de linguri de zahăr și 1 g sare.

Utilizare: Beți sucul puțin câte puțin pe tot parcursul zilei.

Ajutor în cazul arsurilor solare

* Tratați-vă singuri arsurile solare, doar atunci când acestea sunt ușoare. Dacă se formează vezicule, e indicat să consultați de îndată un medic.

* Răcoriți zonele afectate, ținându-le sub jet de apă rece timp de 10-15 minute.

* Dacă arsurile s-au produs în zona trunchiului, poate fi de ajutor și un tricou ud.

* Nu aplicați în niciun caz un unguent curativ gras. Dacă trebuie să aplicați ceva, e recomandabil să utilizați o loțiune apoasă.

* Gelul de aloe vera are un efect calmant și antiinfla­mator.

Compresă cu flori de mușețel

Are efect antiinflamator și calmant și grăbește vindecarea rănilor.

Ingrediente: flori de mușețel de calitate certificată, un prosop curat din bumbac.

Preparare: * În funcție de întinderea arsurilor solare, turnați 250-500 ml apă clocotită peste 2 linguri de flori de mușețel, acoperiți și lăsați 15 minute la infuzat. Strecurați și lăsați la răcit.

Utilizare: Înmuiați prosopul de bumbac în ceai, stoarceți-l un pic și acoperiți cu el arsurile solare timp de aproximativ 20 de minute. Proaspăt preparată, compresa poate fi folosită în mai multe rânduri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.