– Tratamente „verzi”, pentru boli psihice –
• S-a dovedit că terapia pădurii poate fi folosită chiar și pentru tratarea unor afecțiuni precum depresia și tulburările de anxietate. Plimbările prin natură ne limpezesc mintea și ne ajută să regăsim direcția pierdută •
„E musai să ies rapid afară, la aer curat, în natură!” E un gând care ne trece adesea prin cap, când suntem prinși între pereții biroului, când stăm acasă și avem senzația că ne cade tavanul în cap ori când vrem, pur și simplu, să ne limpezim mintea și avem nevoie să câștigăm un pic de distanță față de grijile zilnice. Ieșirile în aer liber, o plimbare pe câmp, în pădure, într-o poiană ori pe malul apei ne pot ajuta rapid în astfel de situații să ne simțim eliberați și destinși.
Natura relaxantă

De fapt, nu ne putem sătura niciodată cu adevărat de natură: fie că este vorba de ciripitul păsărilor sau de un căprior care sare brusc din pădure în fața noastră, de sunetul unui pârâu, de foșnetul frunzelor în bătaia vântului, de parfumul florilor și copacilor înfloriți sau de un cer înstelat și strălucitor – toate acestea ne declanșează celor mai mulți dintre noi sentimente de fericire. Dacă privim cu atenție în jur și ne deschidem toate simțurile față de mișcările, sunetele, culorile și aromele naturii, aceste experiențe exterioare ne înrâuresc și pe plan lăuntric și pot avea un efect purificator și liniștitor. Pentru că noi, oamenii, suntem prin însăși „natura noastră” ființe ale naturii, avem o afinitate față de natură și suntem profund influențați de experiențele pe care le trăim în mijlocul ei. Simțim în mod instinctiv că suntem o parte a ei și că natura ne dă o senzație de ocrotire. De aceea jinduim atât de mult după rădăcinile noastre și după ceea ce este autentic.
Mai multe studii din ultimele decenii au arătat că natura exercită o influență pozitivă asupra psihicului și corpului nostru: 20 de minute în natură se pot dovedi suficiente pentru reducerea semnificativă a nivelului de cortizol, hormonul stresului. Astfel, ritmul cardiac revine la normal, iar tensiunea arterială scade. Și pacienții spitalelor par să se recupereze mai repede dacă pot privi natura. Contactul cu natura ne poate ajuta în mod dovedit să facem mai bine față stresului. Chiar și verdeața din jurul casei ne ajută să ne simțim mai relaxați decât dacă am fi înconjurați doar de zidurile goale ale blocurilor.
Un calmant ideal
Când ne aflăm în aer liber, intrăm mai intens în contact cu ceea ce este viu în mod natural și, implicit, cu noi înșine. Într-o pauză liniștitoare petrecută sub cerul liber, imaginea noastră asupra anumitor probleme câștigă în claritate, deoarece ne distanțăm, ne detașăm într-o anumită măsură de ele. Astfel, o simplă plimbare poate face adevărate minuni, ajutându-ne să ne destindem.
Însă natura ne poate ajuta în mult mai multe privințe. Experiențele trăite în aer liber ne pot scoate din zona de confort, ne pot oferi claritate și inspirație, în vreme ce antrenamentele în natură ne pot ajuta în luare deciziilor, ne pot insufla idei sau ne pot pur și simplu calma nervii când suntem agitați. Fie că este vorba de o femeie de afaceri stresată, de o persoană care și-a pierdut direcția profesională sau de familii întregi, mulți speră să găsească noi soluții la problemele lor individuale, cu ajutorul experiențelor în natură. Până și mersul cu picioarele goale îi ajută pe majoritatea oamenilor să se simtă de îndată mai ancorați și mai conectați la natură.
Terapia prin natură

În general, în natură ne este mai ușor să ne eliberăm de gândurile anxioase compulsive și să adoptăm noi modele de gândire și de comportament. În plus, mulți oameni care au crescut și trăiesc la oraș simt că și-au pierdut conexiunea profundă cu natura. Copiii și tinerii sunt absorbiți de telefoanele lor mobile, în loc să se zbenguie ca odinioară pe câmpii și în poieni sau să se joace pe lângă pâraie. Acest deficit al conexiunii cu natura și faptul că trăim într-o lume tot mai digitalizată și mai tehnologizată contribuie foarte mult la creșterea incidenței afecțiunilor psihice, precum depresia și tulburările de anxietate. Iar tocmai această situație nesănătoasă pătrunde din ce în ce mai mult în conștiința oamenilor. Din acest motiv, ei tânjesc să revină la percepția senzorială a mediului natural. Să se întoarcă în mijlocul naturii, unde se pot mișca liber și despovărați de griji. Mai ales persoanele care suferă de o afecțiune psihologică și se simt apropiate de natură pot avea mult de câștigat dacă apelează la un tratament care integrează o experiență psihoterapeutică a naturii, care să vină în completarea tratamentului psihoterapeutic convențional sau să slujească drept alternativă. Beneficiul ar putea fi enorm.
Cum ne putem dezvolta cu ajutorul naturii
Iată un caz: o femeie a fost obligată să renunțe la slujba ei, care îi oferea siguranță, dar care nu-i aducea nicio plăcere. Făcând acest pas, a ajuns să fie cuprinsă de o frică existențială majoră și, din acest motiv, abia dacă mai reușea să doarmă. În timpul unei „experiențe libere în natură”, în decursul căreia femeia trebuia să hălăduiască singură prin pădure, ea a ajuns pe neașteptate pe buza unei prăpăstii abrupte. S-a speriat și a avut senzația că este pe cale să fie trasă în adâncuri. Această frică i se părea familiară – în fond, șomajul amenința, la rândul lui, să o târască în „abisul” bătrâneții în sărăcie. Pacienta a simțit o apăsare în piept și, brusc, o ușurare. Prăpastia din viața ei senină, ca aceea care i se deschidea în față. Dar dincolo de ea se afla imensitatea vie a pădurii. Mai târziu, a mărturisit că s-a așezat pe margine, la o distanţă sigură de prăpastie, şi acolo, „la granița dintre viaţă şi moarte”, s-a împăcat cu gândul condiției ei de muritor. În acel moment, a simțit că le poate rezista adâncurilor și că nu poate fi trasă în jos. În inima pacientei a înmugurit un nou sentiment de siguranță. „Pot să ies din situația mea actuală, există o cale de ieșire și am încredere că o voi găsi”. Această experiență a încurajat-o să creadă că viața îi va oferi o soluție.
Astfel de experiențe ne arată cât de mare este potențialul terapiei prin natură, în a ne ajuta să depășim crizele vieții. Integrând conștient propriul ei proces existențial în contextul mai larg al vieții în natură, pacienta a fost capabilă să se realinieze în interior și să obțină un fel de stabilitate existențială.
Terapia prin natură nu rezolvă imediat problemele concrete, dar pacienții devin capabili să-și mobilizeze mult mai conștient resursele care le permit să facă față diverselor situații și să-și amplifice astfel reziliența. În plus, eventualele simptome fizice, declanșate în organism ca un soi de alarmă, se diminuează sau, în cazurile cele mai fericite, dispar cu totul.
Exerciții pentru vindecarea în natură
* Mersul conștient

Există o mare varietate de exerciții pentru vindecarea cu ajutorul naturii. Pe de-o parte, ele sunt deosebit de creative, dar pot să aibă și efecte puternice asupra sănătății. Un prim exercițiu util este „mersul conștient”: pășiți în tăcere prin natură și concentrați-vă atenția pentru a conștientiza mediul ambiant, vremea, precum și senzațiile corporale, gândurile și sentimentele din acel moment.
* O noapte în aer liber
Oamenii care traversează o perioadă de criză, cum ar fi cele provocate de loviturile sorții, se pot sluji de ritualurile oferite de cadrul natural pentru a-și lua cu demnitate rămas bun de la trecut și pentru a se deschide în mod conștient către nou. Unii dau foc unor lucruri, alți oameni petrec o noapte în aer liber. Într-o asemenea noapte, ne putem împăca cu trecutul, putem începe a doua zi simțindu-ne „renăscuți” și ne putem întoarce apoi la viețile noastre.
* Lucru cu materiale naturale
O altă abordare a terapiei prin natură este munca cu materiale naturale: olăritul, brodatul, tâmplăria ușoară, aranjamentele cu plante și flori, grădinăritul. Exprimarea creativității prin intermediul naturii ajută la dezvoltarea forțelor și resurselor proprii.
Exemple practice
1. Cât și cum să ne petrecem timpul în natură

De efectele pozitive asupra sănătății putem beneficia dacă ne petrecem, săptămânal, în natură cel puțin două ore, repartizate pe parcursul mai multor zile. Fiecare ieșire în natură ar trebui să dureze minimum 20 de minute. Este de asemenea important să avem un contact conștient cu natura: ca de pildă atunci când grădinărim, când observăm păsările sau când admirăm pur și simplu un peisaj. Natura poate avea efecte bune, dacă ne petrecem timpul în mijlocul ei, din propria noastră voință și convingere. În schimb, poate fi de-a dreptul contraproductiv să forțăm persoanele care suferă de depresie și stări de anxietate să se aventureze singure în natură.
2. Cum reduce natura stresul
„Teoria restabilirii atenției”, una dintre cele mai cunoscute teorii psihologice despre efectele de reducere a stresului pe care le are natura, a fost descrisă în anii 1980, în cartea „The experience of nature, a psychological perspective”, scrisă de Rachel și Stephen Kaplan. Ea susține că avem o capacitate limitată de a fi atenți, dar că o putem restabili petrecându-ne timpul în natură.
Din această perspectivă, sunt cruciali patru factori:
* Fascinația: fenomenele naturale ne fascinează și ne atrag atenția asupra lor, fără ca noi să depunem vreun efort în acest sens.
* Îndepărtarea: în natură putem lua distanță de viața de zi cu zi.
* Extinderea orizonturilor: vastitatea care ne întâmpină când ieșim în natură și sentimentul de conexiune cu ea ne ajută să ne extindem mai ușor și orizontul mental.
* Compatibilitatea: în natură, fiecare poate face ce-și dorește și ceea ce corespunde nevoilor sale.
3. Exemplu: „Linia vieții”
Într-un loc în aer liber, în care vă simți confortabil și în siguranță, puteți crea o „linie a vieții” folosind materiale naturale. Cu ajutorul pietrelor mari și mici, al crenguțelor, conurilor, frunzelor, mușchiului, nucilor și fructelor de pădure, puteți reprezenta grafic etapele vieții dvs. și atitudinea predominantă față de viață pe care o aveți în prezent. Unele linii sunt drepte, altele sunt curbe sau pline de dâmburi, străbat tuneluri, sunt netede sau aspre. Propria dvs. biografie este astfel expusă într-un mod impresionant de vizibil și poate fi percepută cu toate simțurile. În cele din urmă, apare o înțelegere mai profundă a pașilor pe care îi faceți în dezvoltarea personalității dvs.
4. Exemplu: „Noaptea albă”
Într-un loc din natură ales de ei, practicanții vindecării în natură pot trăi trecerea de la zi la noapte și revenirea la o nouă zi. Când treceți printr-unul dintre momentele de tranziție ale vieții, această metodă vă poate încuraja să renunțați la ceea ce e vechi și să îmbrățișați noul. Experiența unei astfel de nopți le oferă multor oameni certitudinea profundă că fac parte dintr-un context natural mai larg, că „soarele va răsări” din nou în viața lor și că se pot încrede în procesul natural al vieții.