
I se spune deja „boala secolului”. O afecțiune care atacă întâi sufletul și apoi sănătatea. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depresia este una dintre principalele cauze de dizabilitate globală. Se estimează că peste 322 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, aproximativ 4,4% din populație, iar în România, procentul ajunge la 5% persoane diagnosticate și aflate sub tratament. Acest procent este în realitate mai mare, căci multe persoane cu depresie ezită să solicite ajutor, din cauza jenei sau a discriminării. La aceasta se adaugă și lipsa de acces la servicii de sănătate mintală în anumite regiuni.
Depresia afectează toate grupele de vârstă, dar este mai frecventă la femei decât la bărbați, iar adolescenții și tinerii adulți, precum și oamenii în vârstă sunt mai vulnerabili.
Depresia și anxietatea pot coexista și au simptome care se pot suprapune. Este important, de aceea, să cunoaștem ce le diferențiază. Astfel, depresia este o tulburare de dispoziție caracterizată prin sentimente persistente de tristețe, lipsă de speranță și pierderea interesului pentru activitățile cotidiene, iar anxietatea este o reacție de îngrijorare, frică sau tensiune în fața unor situații percepute ca amenințătoare sau stresante.
Tratamentul depresiei poate implica atât psihologi, cât și psihiatri, fiecare având un rol specific și complementându-se reciproc. Atunci când observăm modificări de comportament și simptome persistente, care ar putea însemna instalarea unei stări depresive la cei din familie sau din anturajul apropiat, este important să îi ajutăm să le depășească. Iar abordarea prin terapii naturale, precum gemoterapia, este utilă la debutul afecțiunii, când poate însoți, la nevoie, recomandările psihologului.
Mărul pădureț – readuce viziunea armonioasă asupra vieții
Extractul din muguri de Măr pădureț poate susține reechilibrarea stării interioare în anxietate și la debutul unei stări depresive. Relaxează, calmează frica, favorizează meditația și deschide căile cunoașterii de sine, trezind ființa interioară și promovând o stare de conștientizare și o viziune mai armonioasă asupra lucrurilor. De asemenea, stimulează activitatea intelectuală, fiind util și în dificultăți de concentrare. Este indicat celor care nu reușesc să se detașeze și să iasă dintr-un blocaj. Facilitează eliminarea toxinelor fizice, emoționale sau mintale – o acțiune depurativă profundă – detoxifiantă și alcalinizantă, asociată cu efectul antioxidant semnificativ, cu împiedicarea formării în exces a radicalilor liberi.
Smochinul – reglator al celui de-al „doilea creier”
Extractul din muguri de Smochin este bine cunoscut pentru acțiunea reglatoare de la nivelul tubului digestiv, unde știm acum că există un „sistem nervos enteric”, legat de sistemul nervos central, prin fibre nervoase – peste 100 de milioane de celule nervoase, ce înconjoară tractul digestiv. Dezechilibrele de la acest nivel au, uneori, drept cauză stresul, hiperemotivitatea sau chiar depresia. De aceea, cura cu acest gemoterapic s-a dovedit salutară în aceste situații, putând readuce starea de echilibru.
Ovăzul – reechilibrant la nivel de sistem nervos și tiroidă

Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz este cunoscut ca adaptogen: scade în intensitate răspunsul corpului la stres, ajutând la constituirea unei rezerve de „energie adaptativă” pentru a menține corpul în echilibru. Reechilibrează sistemul nervos prin acțiunile: calmantă, anxiolitică, antidepresivă, sedativă. De asemenea, reglează funcțiile tiroidiene – cu dublă acțiune, modulatoare (în hipotiroidie și hipertiroidie – formele incipiente). Iar tiroida este organul cel mai important în luarea deciziilor, de aici vine puterea noastră de a ne manifesta individualitatea.
Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz va fi recomandat în special în cazul persoanelor cu un nivel scăzut al energiei, cu dezechilibre la nivel tiroidian și cu manifestări de tipul agitație, nervozitate, iritabilitate, anxietate, debut de stări depresive, insomnie. Singura contraindicație este pentru persoanele cu boala Basedow.
Arțarul – împotriva blocajelor emoționale
Extractul din muguri de Arțar este cunoscut în special pentru acțiunea la nivel biliar – ca antiinflamator și hipocolesterolemiant, precum și la nivel pancreatic, având o ușoară acțiune hipoglicemiantă.
Atunci când la nivelul veziculei biliare sau al pancreasului sunt stocate o serie de blocaje emoționale, acestea se pot manifesta ca dezechilibre la nivel de sistem nervos central. Astfel, de la nivel biliar, furia reprimată se va putea transforma în resentimente, amărăciune, vinovăție, lipsă de speranță, frustrare, iar de la nivel pancreatic, dezechilibrele se pot manifesta ca nemulțumire față de viață, sentimentul că ceva lipsește din viața noastră, că viața nu ne oferă ceea ce ne dorim, ceea ce poate duce la neurastenie, nevroze și chiar depresie. Putem interveni în aceste cazuri cu Extractul din muguri de Arțar pentru a ne reechilibra.
Teiul argintiu – induce starea de calm și somnul odihnitor
Extractul din muguri de Tei argintiu are tot o acțiune anxiolitică și sedativă pe care o știm din fitoterapia tradițională. Frunza de Tei în formă de inimă ne vorbește de iubire, opusul fricii, astfel încât, prin analogie, putem spune că Teiul este arborele care reduce fricile, sprijinind potențialul de vindecare a organismului.
Va ajuta la reducerea stărilor de nervozitate, neliniște, stres. Iar administrat seara, cu o oră înainte de culcare, va îmbunătăți calitatea somnului. În cazul tulburărilor de somn de origine nervoasă, este benefică asocierea cu Extractul din muguri de Salcie, iar în cazul cardiacilor, se va asocia cu Extractul din mlădițe de Păducel.
În stări de neurastenie premergătoare uneori depresiei, se poate asocia cu Extract din muguri de Smochin și Extract din muguri de Arțar: Smochin dimineața, Arțar la prânz și Tei argintiu dimineața și seara. În caz de efect paradoxal, de ușoară excitație, efect care apare foarte rar în cazul gemoterapicului de Tei, se va porni cu administrarea a câte 20 de picături (în loc de 2 ml), la nevoie crescând doza progresiv.
Hameiul – pentru femei cu dezechilibre hormonale
Extractul din conuri de Hamei este o recomandare pentru femeile anxioase, cu dezechilibre hormonale, având manifestări de tipul hiperexcitabilității nervoase sau insomniei pe fondul agitației, care pot să ducă la instalarea unei stări depresive. Administrat singur sau asociat cu Extractul din muguri de Salcie, poate readuce calmul și echilibrul interior.
Prevenția este cea mai importantă!
Semințele de Mesteacăn – un ajutor pentru cei tineri

Extractul din semințe de Mesteacăn este tonic al sistemului nervos, util în prevenția stărilor de astenie psihică, care vin cu dificultăți de concentrare, fiind recomandat în special elevilor și studenților în perioade de suprasolicitare psihică ce pot duce la neurastenie și depresie.
Stejarul – reduce oboseala și stresul
La orice vârstă, ori de câte ori ne simțim obosiți, fără să avem afecțiuni sau dezechilibre de luat în calcul, este binevenită o cură cu Extract din muguri de Stejar, asociat, eventual, cu Extract din muguri de Cătină. Stejarul ne va da din forța sa, prin mugurii săi cu acțiune revitalizantă și antiastenică. Combinând în aceeași cură mugurii de Cătină, vom adăuga efectul lor vitaminizant, imunomodulator și tonic la nivel fizic, dar și psihic.
Depresia este o afecțiune gravă, ce impune intervenția medicului psihiatru. De aceea, diagnosticarea din timp și tratamentul sunt importante pentru refacere și revenirea la starea de sănătate mintală. Terapiile naturale pot fi de ajutor la debutul instalării unor dezechilibre, dar nu trebuie privite ca panaceu în tratarea depresiei.
Farm. CARMEN PONORAN