• Povestea lor e spusă de un mare specialist al naturii, prof. dr. CONSTANTIN PÂRVU, autorul monumentalei lucrări „Enciclopedia plantelor României” •
Frunzele copacilor s-au scuturat, multe dintre animale au intrat în hibernare, zăpezile încă nu au puterea să acopere pământul, dar nici soarele nu mai poate pune în mișcare viața. Pădurea are acum o încremenire specială, pe care nu o vom găsi în nicio altă perioadă a anului. Acum este vremea rădăcinilor. Toată vigoarea, toată energia vitală a plantelor s-a adăpostit în subteran, unde este ferită de furia gerurilor și a vânturilor iernii. Majoritatea rădăcinilor au acum puterea curativă maximă, fiind capabile să vindece o sumedenie de boli.
Rădăcina de tătăneasă
(Symphytum officinale)
– Un remediu antitumoral extraordinar –

O găsim acum, pe la margine de păduri și de câmpuri, unde ultimele arături scot la iveală mii de rădăcini negre și jilave, cu un gust destul de fad, undeva între dulce și amar – rădăcinile tătănesei. Sunt poate cel mai puternic medicament al toamnei. Am motive întemeiate să afirm acest lucru, pentru că rădăcina de tătăneasă mi-a salvat, cândva, viața. S-a petrecut în anul 1984, când începusem să mă simt tot mai rău, fără un motiv aparent. Slăbeam, eram mereu obosit, aveam un fel de dureri difuze în corp. Am fost la mai mulți medici, care mi-au pus tot felul de diagnostice, iar până la urmă am ajuns la spitalul Fundeni. Pe holul spitalului, m-am întâlnit cu un prieten de-al meu, chirurg, care văzându-mă cum arăt, imediat s-a arătat disponibil să mă consulte. Era un medic cu mare experiență și, palpându-mi abdomenul, mi-a spus direct: „E o tumoră în abdomen, pe intestinul gros”. Știa că am cunoștințe de anatomie umană și că sunt capabil să înțeleg fenomenologia unei boli. M-a pus să mă palpez singur și am simțit acea formațiune care pulsa foarte tare – semnul unei vascularizații puternice, vascularizație specifică tumorilor canceroase! Analiza imagistică a confirmat cele spuse de prietenul meu chirurg. Ajutasem la rândul meu mulți oameni bolnavi de cancer, cu cunoștințele mele de fitoterapie, și știam cum decurg lucrurile, și că nu mai am timp de pierdut. Am venit acasă și am intrat pe tratament cu tătăneasă. Preparatul pe care l-am folosit era simplu: 2 linguri de rădăcină de tătăneasă le fierbeam în 2 litri de apă, vreme de 30 de minute, după care luam decoctul de pe foc și-l lăsam încă 24 de ore, să stea acoperit, la temperatura camerei. La început, am luat dimineața, la prânz și seara, o cană din acest preparat. Peste câteva săptămâni am ajuns să beau și 2 litri pe zi. Beam întruna. Am mai ținut și un regim aproape complet vegetarian (pe care l-am menținut de atunci mereu) și când m-am dus la control, nu mi-au mai găsit nici urmă de tumoră, și așa a rămas până în ziua de azi, când au trecut mai bine de 20 de ani. La puțin timp după vindecarea mea miraculoasă, m-am întâlnit la Institutul de Biologie cu un cercetător care știa de povestea bolii mele și m-a întrebat cum m-am tratat, pentru că avea un frate operat de cancer la colon, căruia îi mergea tot mai rău după operație, și sfârșitul îi era aproape. I-am spus că singura soluție pe care o știam era tătăneasa. Și omul acela, ale cărui zile păreau numărate, a plecat într-o vacanță prelungită în Deltă, unde a mâncat, efectiv, tătăneasă crudă, vreo 5-6 grame, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul lui original a durat o lună și jumătate, iar fostul bolnav condamnat la moarte trăiește și azi. Iată, deja, două cazuri concludente, pe care le-am verificat personal, cât se poate de bine. Așa că pot să afirm, cu toată responsabilitatea, că această plantă, administrată intern, este un remediu antitumoral extraordinar.

Pentru a fi folosită extern, tătăneasa se prepară sub formă de tinctură: se pun într-o sticlă cu gura largă douăzeci de linguri de pulbere de rădăcină, care se acoperă cu spirt de 70 de grade, amestecând încontinuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, rămânând deasupra un strat de alcool de două degete, se închide sticla ermetic și se lasă conținutul la macerat, vreme de 12 zile, după care se strecoară. Se obține o tinctură brună la culoare și un pic vâscoasă, din cauza conținutului de mucilagii. Aplicată pe tumorile externe și pe cancerele de piele, sub formă de compresă, ținută câte 2-3 ore pe zi, această tinctură le vindecă numaidecât. Tinctura de tătăneasă se folosește și sub formă de compresă, pentru cicatrizarea estetică a rănilor și arsurilor, pentru sudarea rapidă a fracturilor sau pentru consolidarea ligamentelor după entorse și luxații.
Rădăcina de dracilă
(Berberis vulgaris)
– Un elixir în bolile de rinichi și ficat –

Este o tufă spinoasă, care crește la marginea câmpurilor și prin lizierele pădurilor. Face niște fructe mici și roșii, acum, la sfârșit de toamnă, care-i împodobesc sărbătorește crengile. Rădăcina sa este unul din medicamentele străvechi ale omenirii. Până nu demult, mii de vieți erau salvate cu ajutorul rădăcinii de dracilă, din care se făceau fierturi pentru scăderea febrei în stările gripale și în infecțiile bronho-pulmonare. Dar pe lângă efectul febrifug, rădăcina de dracilă mai are și alte acțiuni terapeutice, despre care voi vorbi în continuare. Mai întâi, însă, voi spune câteva cuvinte despre culegerea și prepararea rădăcinilor de dracilă. Pentru a obține acest leac, se sapă la o distanță de jumătate de metru – un metru față de tulpina arbustului, unde vom găsi niște rădăcini subțiri cât degetul cel mic și întinse ca niște fascicule prin pământ. Scoarța lor este fragedă și se poate îndepărta destul de ușor. Doar aceste rădăcini sunt bune în terapie. Ele se taie, apoi se spală în curent de apă, după care se mărunțesc cât mai fin cu un tocător. Într-o sticlă pe jumătate plină cu țuică tare, de 35-40 de grade, se pun bucățelele fin tăiate de dracilă, până ce sticla se umple complet. Se astupă cu dop și se lasă la macerat vreme de 20-30 de zile în loc bine încălzit, după care se strecoară. Plămădeala obținută are un termen de valabilitate de cinci ani și este un adevărat elixir în toate bolile de rinichi. Se administrează câte o lingură, de 2-3 ori pe zi, contra nefropatiei, contra insuficienței excretorii renale, a cistopielitei, a litiazei renale (indiferent de natura calculilor). Preparatul, administrat în doze mai mici, 3-4 lingurițe pe zi, are și un foarte bun efect drenor hepatic, iar anumiți alcaloizi pe care îi conține inactivează virusurile hepatitice de tip A, B și C.
Rădăcina de cerențel
(Geum urbanum)
– Tonic psihic și antitumoral foarte eficient –

Acum, toamna târziu, îl pot găsi doar cei care au ochiul format pentru căutarea plantelor de leac. Se „trădează” prin steluțele gălbui ale fructelor sale, care rămân aninate de tulpina subțire și uscată. Dacă săpăm la baza acestei tulpini, găsim o rădăcină cu un miros puternic de cuișoare, datorat unei substanțe volatile pe care o secretă. Este extrem de răspândit, fiind întâlnit în pădurile rare de stejar sau de gorun, la marginea lizierelor de fag, prin poieni, la marginea drumurilor de țară sau forestiere, pe locuri virane. Rizomul său din pământ are importante calități terapeutice, fiind un tonic psihic, un antiinfecțios și un antitumoral foarte eficient. Se consumă sub formă de infuzie combinată, obținută astfel: se pun două lingurițe de pulbere de rădăcină într-un pahar de apă și se lasă să se macereze vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opărește cu încă un pahar de apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte, iar preparatul obținut se va administra pe parcursul unei zile.
Contra asteniei psihice și fizice, contra depresiei și a tulburărilor asociate, se face un tratament cu infuzie combinată de cerențel, din care se beau 3 căni pe zi, în cure de minimum o lună. Rădăcina de cerențel conține substanțe cu efecte stimulente ale sistemului nervos central, tratamentul cu ea având o acțiune tonică psihică, favorizând recăpătarea tonusului interior și a bunei dispoziții.
• Ca remediu antiinfecțios se administrează infuzia combinată de cerențel, pe timpul sezonului rece, pentru prevenirea și tratarea durerilor de gât, a bronșitelor, precum și ca adjuvant în pneumonie și chiar în tuberculoza pulmonară. Se beau 3-4 căni pe zi de infuzie combinată.
• De asemenea, previne apariția deranjamentelor intestinale (la care sunt predispuși mai ales cei care au afectat tubul digestiv sau care țin regimuri cu crudități).