• Rețete de vindecare cu alimente •
Răcelile

Simptomele clasice: guturaiul și tusea, însoțite adeseori de dureri de cap și de gât, de o stare generală proastă, de dureri ale membrelor și frisoane.
Autorii: rino-virusurile ce se fixează în special pe mucoasa nazală, iritând-o. Îmbolnăvirea este favorizată de un sistem imunitar slăbit din cauza frigului sau a stresului excesiv.
• Alimente iuți
Desfundă nasul mai bine decât medicamentele, pentru că lichefiază secrețiile de pe căile respiratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucățică de ardei iute (mestecată) sau 10-20 de picături de Tabasco într-un pahar cu apă. Și bineînțeles… usturoi – dar proaspăt și crud.
• Usturoi: „penicilina rusească”
Rușii – în special – cred orbește în puterea vindecătoare a usturoiului în caz de răceală. Și pe bună dreptate, căci efectul lui antibacterian a fost confirmat între timp și de oamenii de știință. Iată o rețetă: curățați de coajă 5 căței de usturoi, zdrobiți-i și amestecați-i cu 5 lingurițe de zahăr. Turnați deasupra puțină apă și puneți-i pe foc până dau în clocot. Lăsați-i să stea 5 minute și apoi strecurați zeama. Se ia câte o linguriță de zeamă de-a lungul zilei.
• Ceapă
„Leacul atoatevindecător” are și el efect antibacterian și antiviral și este extrem de eficient – sub toate formele – în caz de răceală. Iată două rețete:
• Se taie o ceapă mare felii și se pune peste noapte pe o farfurie, lângă pat. Prin inhalarea mirosului de ceapă, răceala „erupe” și se vindecă mai repede.
• Tăiați mărunt 1-2 cepe și turnați peste ele apă clocotită. Lăsați-le puțin să se infuzeze și beți apoi ceaiul fierbinte de ceapă, îndulcit cu puțină miere.
• Cataplasme cu cartofi
Sunt foarte eficiente atunci când vă doare gâtul. Fierbeți 2 cartofi mari până ce se înmoaie, zdrobiți-i până ce obțineți un piure, împachetați-i fierbinți în jurul gâtului. Deasupra mai puneți un prosop de in (uscat) și apoi un șal de lână. Nu le scoateți decât atunci când cartofii s-au răcit.
• Oțet de mere
Pentru desfundatul nasului este bine să încălziți oțet de mere (o ceașcă) și să inhalați aburul. Alternativ, puteți lua de trei ori pe zi câte o linguriță de oțet de mere diluat în 1/2 pahar de apă.
• Băutură cu muștar
În caz de răgușeală sau voce suprasolicitată, vă recomandăm o băutură cu muștar, miere și suc de lămâie: amestecați câte o lingură de muștar, de miere și de suc de lămâie și beți „medicamentul” astfel obținut seara, înainte de culcare.
• Lămâie
Zeama de lămâie desfundă și ea nasul. Trageți pe nas o linguriță de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Lăsați să acționeze puțin, după care suflați-vă nasul cu putere.
• Propolis
Mestecați, îndelung, o bucățică de propolis solid. Alternativ, lingeți de pe o lingură de lemn miere amestecată cu lămâie.
• Rețeta bunicii
Ați răcit? Mâncați supă fierbinte de pasăre. Și-a găsit consacrarea de curând, când s-a descoperit că în carnea de pasăre există cisteină, un aminoacid. Aceasta este foarte asemănătoare cu acetilcisteina, un medicament prescris de medici pentru combaterea bronșitei și afecțiunilor respiratorii.
Amigdalita
Este o afecțiune provocată de bacterii, în special de streptococi, și apare frecvent, odată cu răceala. Se manifestă prin inflamarea amigdalelor, roșeață în gât și dureri ce radiază de multe ori până la urechi și dinți. Alte simptome: febră, frisoane și dureri ale membrelor.
• Miere
Înghițiți încet câte-o linguriță de miere de câteva ori de-a lungul unei zile sau faceți gargară cu o linguriță de miere și puțin oțet diluate într-un pahar cu apă caldă.
• Oțet de mere
O compresă cu oțet de mere potolește durerile de gât: înmuiați un ștergar de bucătărie într-un sfert de litru de oțet de mere, stoarceți-l bine și înfășurați-l în jurul gâtului. Puneți deasupra un fular de lână și stați așa 30 de minute.
• Zeamă de lămâie
Când vă doare-n gât, luați în gură câte puțină zeamă de lămâie (de mai multe ori pe zi). Țineți-o câteva minute, apoi înghițiți-o încet.
• Cataplasmă cu ceapă
Tăiați mărunt 1-2 cepe și căliți-le în ulei de floarea-soarelui până ce s-au înmuiat bine. Înfășurați ceapa fierbinte (așa uleioasă) într-un prosop, lăsați-o să se răcească puțin și aplicați cataplasma pe gât. Băgați-vă imediat în pat și țineți-o până dimineața.
• Semințe de ridiche
Semințele de ridiche conțin uleiuri eterice bogate în sulf care acționează ca un antibiotic natural. Fierbeți o linguriță de semințe și o lingură de miere într-o jumătate de ceașcă de oțet. Adăugați apă, până ce tăria oțetului devine suportabilă, și faceți gargară.
• Iute și sărat
Vindecătorii mexicani tratează amigdalita cu ardei iute sărat, mestecat bine și înghițit încet. În faza acută a bolii puteți să sugeți, în loc de bomboane, câte-un cățel de usturoi crud.
Alimente recomandate: usturoi, ceapă, ghimbir, salvie și miere. Au efect antibacterian și antiviral.
Durerile de urechi
Apar, în general, din cauza curentului și a vântului rece, dar pot fi provocate și de otită.
• Usturoi
Tăiați un cățel de usturoi în lamele fine, luați-le cu o bucată de vată (ca un dop) și introduceți vata în urechea bolnavă. Culcați-vă pe pat și acoperiți urechea cu un șal gros de lână. Alternativ, puteți să vă picurați în ureche ulei de usturoi, pe care-l preparați după cum urmează: zdrobiți 3 căței de usturoi și amestecați-i cu 3 linguri de ulei de măsline. Puneți amestecul astfel obținut într-o sticlă și lăsați-o să stea o săptămână la temperatura camerei. Pe urmă strecurați uleiul printr-o sită deasă.
• Cataplasmă cu ceapă
Ceapa, bogată în uleiuri eterice, este un „leac atoatevindecător”, care calmează și durerile de urechi. Tocați mărunt o ceapă, puneți-o într-o batistă și legați batista ca un săculeț. Culcați-vă pe-o parte și țineți săculețul cu ceapă pe urechea bolnavă.
Inflamarea cavităților nazale

Simptomele: guturai puternic, dureri de cap, dureri de urechi și febră. Este o boală provocată fie de răceală, fie de o gripă nevindecată complet. În apariția ei, un rol important îl are starea psihică. Grijile, emoțiile, frica pot duce la inflamarea cavităților nazale.
• Ceai cu mirodenii
Preparați o infuzie din: 1 linguriță de cuișoare, 1 linguriță de anason, 1 linguriță de lemn-dulce și 1/2 linguriță de ghimbir (toate pisate), peste care turnați 1/4 l de apă fierbinte. Lăsați să stea 5 minute și beți câte o ceașcă de câteva ori pe parcursul zilei.
• Cataplasmă cu hrean și brânză de vaci
Brânza de vaci proaspătă și hreanul au efect curativ, antiinflamator. Întindeți pe un ștergar de in brânză de vaci amestecată cu 1 lingură de hrean proaspăt ras (un strat gros de un deget) și aplicați cataplasma 10-15 minute pe frunte sau pe zona sinusului maxilar.
• Fagure de miere
Mestecați o bucățică de fagure (cca 2 cm) timp de 15-20 de minute, după care o scuipați. Repetați de 6 ori pe zi, la intervale de o oră. Tratamentul se efectuează o săptămână. Apoi, luați zilnic câte-o linguriță de miere după mesele principale. Lăsați-o să se topească în gură, înainte de-a o înghiți.