Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Afecțiunile sezonului rece

• Rețete de vindecare cu alimente •

Răcelile

Foto: Shutterstock – 2

Simptomele clasice: guturaiul și tusea, în­soțite adeseori de dureri de cap și de gât, de o stare ge­nerală proastă, de dureri ale membrelor și fri­soane.

Autorii: rino-virusurile ce se fixează în special pe mu­­coasa nazală, iritând-o. Îmbolnăvirea este favori­zată de un sistem imunitar slăbit din cauza frigului sau a stre­sului excesiv.

• Alimente iuți

Desfundă nasul mai bine decât medicamentele, pen­tru că lichefiază secrețiile de pe căile respi­ratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucățică de ardei iute (meste­ca­tă) sau 10-20 de picături de Ta­basco într-un pahar cu apă. Și bineînțeles… usturoi – dar proaspăt și crud.

• Usturoi: „penicilina rusească”

Rușii – în special – cred orbește în puterea vin­de­­că­toare a usturoiului în caz de răceală. Și pe bună drep­­tate, căci efectul lui antibac­te­rian a fost confir­mat între timp și de oa­menii de știință. Iată o rețetă: cu­ră­țați de coajă 5 căței de usturoi, zdro­biți-i și ames­­tecați-i cu 5 lin­gu­rițe de zahăr. Tur­nați dea­supra puți­nă apă și puneți-i pe foc până dau în clocot. Lăsați-i să stea 5 mi­nute și apoi strecurați zea­ma. Se ia câte o linguriță de zeamă de-a lungul zilei.

• Ceapă

„Leacul atoatevindecător” are și el efect anti­bacterian și antiviral și este extrem de eficient – sub toate formele – în caz de răceală. Iată două re­țete:

• Se taie o ceapă mare felii și se pune peste noapte pe o farfurie, lângă pat. Prin inhalarea mi­rosului de cea­pă, răceala „eru­pe” și se vindecă mai repe­de.

• Tăiați mărunt 1-2 cepe și turnați peste ele apă clo­cotită. Lăsați-le puțin să se infuzeze și beți apoi cea­iul fier­bin­te de ceapă, îndul­cit cu puțină mie­re.

• Cataplasme cu cartofi

Sunt foarte eficiente atunci când vă doare gâtul. Fierbeți 2 cartofi mari până ce se înmoaie, zdrobiți-i pâ­nă ce obțineți un piure, îm­pachetați-i fierbinți în jurul gâtului. Deasupra mai pu­neți un prosop de in (uscat) și apoi un șal de lână. Nu le scoateți decât atunci când cartofii s-au răcit.

• Oțet de mere

Pentru desfundatul nasului este bine să încălziți oțet de mere (o ceașcă) și să inhalați aburul. Alternativ, puteți lua de trei ori pe zi câte o linguriță de oțet de mere diluat în 1/2 pahar de apă.

• Băutură cu muștar

În caz de răgușeală sau voce suprasolicitată, vă re­co­mandăm o băutură cu muștar, miere și suc de lămâie: amestecați câte o lingură de muștar, de miere și de suc de lămâie și beți „medicamentul” astfel obținut seara, înain­te de culcare.

• Lămâie

Zeama de lămâie desfundă și ea na­sul. Tra­geți pe nas o linguriță de zeamă de lămâie proas­păt stoarsă. Lă­sați să acțio­ne­ze puțin, după care suflați-vă nasul cu pu­te­re.

• Propolis

Mestecați, îndelung, o bucățică de propolis so­lid. Al­ter­nativ, lingeți de pe o lingură de lemn miere ames­tecată cu lămâie.

• Rețeta bunicii

Ați răcit? Mâncați supă fierbinte de pasăre. Și-a găsit consacrarea de curând, când s-a desco­perit că în carnea de pasăre există cis­teină, un ami­noa­cid. Aceasta este foarte asemă­nă­toare cu acetil­cis­teina, un medi­ca­ment prescris de me­dici pen­tru com­baterea bronșitei și afecțiunilor res­pira­torii.

Amigdalita

Este o afecțiune provocată de bac­terii, în special de streptococi, și apare frec­­vent, odată cu răceala. Se ma­ni­­fes­tă prin in­fla­marea amigdalelor, roșeață în gât și dureri ce radiază de multe ori până la urechi și dinți. Alte simptome: fe­bră, fri­soa­ne și dureri ale mem­brelor.

• Miere

Înghițiți încet câte-o lin­guriță de miere de câte­va ori de-a lungul unei zile sau fa­ceți gargară cu o linguriță de miere și puțin oțet diluate în­tr-un pahar cu apă caldă.

• Oțet de mere

O compresă cu oțet de me­re po­to­lește durerile de gât: înmuiați un ștergar de bucătărie într-un sfert de litru de oțet de mere, stoarceți-l bi­ne și în­fă­șurați-l în ju­rul gâtu­lui. Pu­neți deasupra un fu­lar de lână și stați așa 30 de mi­nute.

• Zeamă de lămâie

Când vă doare-n gât, luați în gură câ­te puțină zea­mă de lă­mâie (de mai multe ori pe zi). Țineți-o câteva mi­nute, apoi înghi­țiți-o încet.

• Cataplasmă cu ceapă

Tăiați mărunt 1-2 cepe și căliți-le în ulei de floa­rea-soa­relui până ce s-au în­muiat bine. Înfășurați ceapa fier­binte (așa uleioasă) într-un prosop, lăsați-o să se ră­cească puțin și apli­cați cataplasma pe gât. Băgați-vă ime­diat în pat și ți­neți-o până di­mineața.

• Semințe de ridiche

Semințele de ridiche conțin ule­iuri eterice bo­gate în sulf care ac­țio­nează ca un antibiotic natu­ral. Fier­beți o lin­guriță de se­mințe și o lingură de miere într-o ju­mă­tate de ceașcă de oțet. Adă­ugați apă, până ce tăria oțe­tu­lui devine su­portabilă, și faceți gargară.

• Iute și sărat

Vindecătorii mexicani tratează amigdalita cu ardei iute sărat, mestecat bine și înghițit încet. În faza acută a bolii puteți să sugeți, în loc de bom­boane, câte-un cățel de usturoi crud.

Alimente recomandate: usturoi, ceapă, ghim­bir, sal­vie și miere. Au efect antibacterian și antiviral.

Durerile de urechi

Apar, în general, din cauza curentului și a vântului rece, dar pot fi provocate și de otită.

• Usturoi

Tăiați un cățel de usturoi în lamele fine, luați-le cu o bucată de vată (ca un dop) și introduceți vata în ure­chea bolnavă. Culcați-vă pe pat și acoperiți urechea cu un șal gros de lână. Alternativ, puteți să vă picurați în ureche ulei de usturoi, pe care-l preparați după cum urmează: zdrobiți 3 căței de us­turoi și amestecați-i cu 3 linguri de ulei de măsline. Puneți amestecul astfel obți­nut într-o sticlă și lăsa­ți-o să stea o săptămână la tem­pe­ratura camerei. Pe urmă strecurați uleiul printr-o sită deasă.

• Cataplasmă cu ceapă

Ceapa, bogată în uleiuri eterice, este un „leac atoatevindecător”, care calmează și durerile de urechi. Tocați mărunt o ceapă, puneți-o într-o ba­tistă și legați batista ca un săculeț. Culcați-vă pe-o parte și țineți săculețul cu ceapă pe urechea bol­navă.

Inflamarea cavităților nazale

Simptomele: guturai puter­nic, dureri de cap, dureri de urechi și febră. Este o boală provocată fie de răceală, fie de o gripă ne­vin­decată complet. În apariția ei, un rol im­por­tant îl are starea psihică. Grijile, emo­țiile, frica pot duce la inflamarea cavităților nazale.

• Ceai cu mirodenii

Preparați o infuzie din: 1 linguriță de cuișoare, 1 linguriță de anason, 1 linguriță de lemn-dulce și 1/2 lin­gu­riță de ghimbir (toate pisate), peste care turnați 1/4 l de apă fierbinte. Lăsați să stea 5 mi­nute și beți câte o ceașcă de câteva ori pe parcursul zilei.

• Cataplasmă cu hrean și brânză de vaci

Brânza de vaci proaspătă și hreanul au efect cu­ra­tiv, antiinflamator. Întindeți pe un ștergar de in brân­­ză de vaci amestecată cu 1 lingură de hrean proas­păt ras (un strat gros de un deget) și aplicați cata­plas­ma 10-15 minute pe frunte sau pe zona si­nusului ma­xilar.

• Fagure de miere

Mestecați o bucățică de fagure (cca 2 cm) timp de 15-20 de minute, după care o scuipați. Repetați de 6 ori pe zi, la in­ter­vale de o oră. Tratamentul se efec­tuează o săptămână. Apoi, luați zilnic câte-o linguriță de miere după me­sele principale. Lăsați-o să se to­pească în gură, înainte de-a o înghiți.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian