Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Accesele de tuse

Nu trebuie stopate neapărat

Foto: Shutterstock – 2

Când microbii anotimpului rece ne „răscolesc” bronhiile, am face ori­ce pentru a stăvili accesele de tuse. Tusea e un reflex normal de apărare a organis­mului care are drept scop expulzarea substan­țelor iritante din căile respira­torii.

Adeseori, tusea apare la câ­te­va zile după ră­ceală și este lip­sită de gra­vi­tate, chiar dacă poa­te persista una sau două săptă­mâni. Dacă e pro­duc­tivă, cel mai simplu este să o tratați cu răbdare, fără a încerca s-o opriți cu orice preț. Dar ea poate, de ase­menea, să anunțe o complicație (otită, bron­șită…), însoțită, în gene­ral, de o în­ră­utățire a stării generale, manifestate prin oboseală, lipsa poftei de mân­care, febră etc.

„Tusea mea e seacă și iritantă”

Tusea seacă, datorată unei iritații a mucoa­selor, nu produce nicio se­cre­ție, spre deo­sebire de tusea pro­duc­tivă, care o urmează în mod frecvent. Tusea seacă este prima etapă: un edem, o congestie, o iritație produc mai întâi, prin reflex, o tuse seacă. Ea va dura câteva zile, după care va de­ve­ni pro­ductivă și poate însoți o ră­ceală, o traheită, o otită, o sinuzită…

Soluțiile

• Beți lichide toată ziua, mai ales ceaiuri fierbinți pe bază de cimbru sau o infuzie de nalbă, pentru calmarea iritației produse de tuse.

• Uleiul esențial de chiparos este ideal îm­potriva tuselor seci, de tipul „traheitei fumătorilor”. Lu­ați de 4 ori pe zi câte o pi­cătură de ulei într-o lin­gu­riță de miere.

Dar și amestecul de uleiuri esențiale de chi­pa­ros și eucalipt face minuni. Atenție, însă: uleiul esențial de chiparos le este interzis femeilor gravide și celor care alăptează.

• Siropurile anti-tuse pe bază de codeină se iau doar în cazul unei tuse de­ran­jante, care tulbură som­nul. Ele calmează acțio­nând asu­pra centrului tusei situat în creier, care creează acest reflex, ade­seori in­con­tro­labil.

Când trebuie consultat medicul?

Dacă simptomele se înrăutățesc după 48 de ore de autome­dicație. Da­că durerea de gât durează mai mult de 5 zile și e în­soțită de febră mare. În ca­zul apariției gan­glionilor. Dacă ră­cea­la este unila­te­rală sau da­că evo­luează spre compli­cații de genul otitei sau al problemelor respiratorii. În caz de dureri de cap sau de dureri muscu­lare asociate. Dacă tusea per­sistă vreme de mai multe săptămâni, dacă de­vine cronică, prea puternică, acom­paniată de expectorații frec­vente.

„Am o tuse cu expectorații frecvente”

O tuse productivă este un meca­nism natural de apărare a bronhiilor iritate, care încearcă să se „curețe”, expulzând secrețiile: este denumită „pro­ductivă” deoarece produce se­­cre­țiile ce trebuie apoi expectorate. Contrar aparențelor, tusea pro­duc­tivă este, deci, o veste bună, mai de­gra­bă. Ea însoțește în ma­joritatea ca­zurilor o răceală sau semnalizează instalarea unei bron­­șite. Mucusul și secrețiile ce pro­vin din bronhii sau din nas în­cear­că să se evacueze prin tuse. E perfect, lăsa­ți-o să-și facă trea­ba! Nu se pune problema stopării pro­cesului.

Soluțiile

• Apă multă și răbdare – pot fi su­ficiente. În fond, dacă nu luați ni­mic, chiar nu e grav deloc.

• Apelați la un sirop ho­meo­patic.

• În orice caz, nu la un antitusiv co­dei­nat (recomandat împotriva tusei seci), pen­tru că riscați să împiedicați bronhiile să se curețe! Nu încercați să opriți tusea cu orice preț!

• Utilizați, mai degrabă, un mu­co­litic care favorizează eliminarea secrețiilor bron­șice. Există siropuri expectorante sau alte fluidi­zante care au ca scop să ajute la evacuarea mai ușoară a muco­zităților, făcându-le mai lichide.

Dar aceste mucolitice nu și-au demonstrat niciodată, cu adevărat, eficiența. Folosiți-le doar când tusea devine prea jenantă sau când secre­țiile sunt greu de eva­cuat. Și nu ezitați să cereți părerea medicului de familie.

Recomandările medicului ORL-ist

Evitați siropurile cu dublu efect

Este mai înțelept să evi­tați siro­purile „2 în 1” pentru tuse productivă și tuse seacă, care asociază un antitu­siv cu un expectorant: contradictorii și mai degrabă ineficiente.

• Siropurile fluidifiante pentru tusea pro­ductivă pot provoca grețuri și le sunt categoric recomandate co­pii­lor sub 2 ani, care nu știu să ex­pec­toreze, și, de asemenea, astmaticilor.

• Siropurile antitusive cu codei­nă sunt efi­ciente, ce-i drept, dar tre­buie respectată neapărat po­sologia și nu trebuie luate mai mult de 5 zile: sunt antitusive foarte puternice, deri­vate din morfină. Tre­buie ținut seama, de asemenea, de riscurile po­sibile de som­no­lență.

„Tusea mă împiedică să dorm”

O tuse cu o frecvență tot mai mare, care nu ne dă o clipă de răgaz nici măcar noaptea este un ade­vărat chin! Este vorba despre o tuse reflexă, care acompaniază, uneori, infecțiile virale, dar care se poate datora și re­fluxului, căci acidul din stomac între­ține acest tip de tuse. Atenție: dacă per­sistă mai multe săptămâni, ea poa­te ascunde o tuse con­vul­sivă. Și poate fi, de ase­me­nea, un semn de aler­gie.

Soluțiile

• Uleiurile esențiale, dar sub for­mă de su­pozitoare – „Supozitoa­rele nu sunt prea agre­ate, ce-i drept, dar sunt foarte eficiente împotriva tusei, atunci când aceasta durează și devine într-adevăr jenantă pentru bolnav, dar și pentru cei din jurul lui”, spun spe­cialiștii. „Avan­tajul supozitorului este că ele­mentul său constitutiv traver­sează pe­retele in­tes­tinului și pătrunde imediat în cir­cu­lație, acționând, deci, extrem de ra­pid”. Unul pe zi este suficient, de pre­fe­rință seara, înainte de culcare: perfect pen­tru a încerca să petreceți o noapte liniș­tită.

• Instalați un umidificator în ca­meră, dacă aerul e prea uscat. Dar este suficient și un bol cu apă pe calorifer, mai ales în ca­mera copiilor, pentru că anumite uleiuri esen­țiale nu sunt RECOMANDATE în cazul co­piilor de vârstă mică.

• Antitusivele sunt și ele o soluție, dar în acest caz, ar fi de preferat cele antihistaminice, sub formă de sirop sau de comprimate.

• Compresele decongestionante cu bitter su­e­dez ajută la reducerea frecvenței tusei nocturne. Se aplică pe piept și se lasă să acționeze peste noap­­te.

Remedii cu EUCALIPT

Uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt are utilizări me­dicale mul­tiple. Este ex­tras din glan­dele oleifere ale frun­zelor ma­ture, ce­nușii-ver­zui, și este răs­pân­dit astăzi și în Eu­ropa sau America. Oamenii au știut din­tot­deauna să-i aprecieze puterile vin­decă­toare. Se cre­dea, chiar, că mirosul pu­ternic al frun­zelor de eucalipt ar putea curăța aerul de otră­vuri, astfel că oame­nii bolnavi mer­geau în zonele unde creș­teau acești copaci, spe­rând să se vin­dece cu ajutorul ae­rului purificat din jurul lor.

Proprietăți

Uleiul de eucalipt are proprietăți antiseptice și antibacteriene. Face pof­tă de mâncare, reduce febra și este revigorant.

Intern – are excelente proprietăți expectorante, și de aceea este re­co­mandat în caz de gripă sau răceală. Eucaliptul conține uleiuri volatile pe care ar trebui să le inhaleze cei ce suferă de boli pul­mo­nare. Datorită efectului său expectorant, este folosit la prepararea bomboanelor pentru gât. Ușurează respirația și calmează in­fla­mațiile. Frunzele pot fi folosite și sub formă de ceai, care vindecă bron­șitele și astmul.

Utilizat extern, uleiul poate vin­de­ca tăie­turile, rănile produse de arsuri și abcesele, pentru că ajută la dezvol­tarea țesuturilor noi și grăbește, în ge­neral, procesul de vindecare. Este reco­mandat, de asemenea, îm­potriva du­rerilor mus­culare și reumatice. În plus, uleiul de euca­lipt curăță și îm­prospătează aerul din locuințe.

Utilizarea

În cantități mari, uleiul de eucalipt este otrăvitor, de aceea trebuie folosit în­totdeauna cu chibzuință. Și nicio­dată intern!

Înainte de a ape­la la uleiul de eu­calipt, îl puteți dilua într-un alt ulei, cum ar fi cel de migdale sau de măsline. Combinația ideală este de 60 ml de ulei de plante a­mestecat cu circa 6 pică­turi de ulei de eucalipt.   

Uleiul eteric de eucalipt poate fi cumpărat de la far­macie sau de la maga­zinele cu plante medicinale.

Inhalații cu eucalipt

Secreția abundentă de mucozități și problemele respiratorii sunt tratate – în mod obișnuit – prin inhalații cu ulei de eucalipt.

Baie vindecătoare

Puneți în apa fierbinte de baie circa 20 de pi­cături de ulei de eucalipt diluat. Vaporii uleiu­lui urcă, dvs. îi inhalați, și nasul înfundat se desfundă, încet-în­cet. Rămâneți aproximativ 10 minute în cadă și încercați să vă destindeți.

Inhalație cu aburi

Amestecați 15 picături de ulei de eucalipt cu 1 l de apă aproape clo­cotită. Acoperiți capul și reci­pientul cu apă cu un prosop și inhalați aburii circa 10 minute sau mai mult. Dacă repetați procedeul de trei ori pe zi (di­mineață, imediat după ce vă scu­lați, la prânz și seara, înainte de cul­care) veți putea respira mult mai ușor.

Inhalație rapidă

Când vi se înfundă nasul, puneți câteva picături de eucalipt pe o batistă și mirosiți-o din timp în timp. Ușu­rează respirația.

Alte remedii la-ndemână

Masaj cu eucalipt

• 10 picături ulei pur de eucalipt

• 120 ml ulei de migdale sau de măsline.

Amestecați cu grijă cele două uleiuri și masați-vă pieptul, dacă aveți bronșită, răceală sau gripă. Veți respira mai ușor.

Aer proaspăt

• 2 picături ulei pur de eucalipt

• o farfurioară cu apă rece.

Picurați uleiul de eucalipt în apă și așezați farfurioara pe calorifer. Uleiul se evaporă treptat, împrăștiind în ca­meră un parfum proaspăt.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.