Nu trebuie stopate neapărat

Când microbii anotimpului rece ne „răscolesc” bronhiile, am face orice pentru a stăvili accesele de tuse. Tusea e un reflex normal de apărare a organismului care are drept scop expulzarea substanțelor iritante din căile respiratorii.
Adeseori, tusea apare la câteva zile după răceală și este lipsită de gravitate, chiar dacă poate persista una sau două săptămâni. Dacă e productivă, cel mai simplu este să o tratați cu răbdare, fără a încerca s-o opriți cu orice preț. Dar ea poate, de asemenea, să anunțe o complicație (otită, bronșită…), însoțită, în general, de o înrăutățire a stării generale, manifestate prin oboseală, lipsa poftei de mâncare, febră etc.
„Tusea mea e seacă și iritantă”
Tusea seacă, datorată unei iritații a mucoaselor, nu produce nicio secreție, spre deosebire de tusea productivă, care o urmează în mod frecvent. Tusea seacă este prima etapă: un edem, o congestie, o iritație produc mai întâi, prin reflex, o tuse seacă. Ea va dura câteva zile, după care va deveni productivă și poate însoți o răceală, o traheită, o otită, o sinuzită…
Soluțiile
• Beți lichide toată ziua, mai ales ceaiuri fierbinți pe bază de cimbru sau o infuzie de nalbă, pentru calmarea iritației produse de tuse.
• Uleiul esențial de chiparos este ideal împotriva tuselor seci, de tipul „traheitei fumătorilor”. Luați de 4 ori pe zi câte o picătură de ulei într-o linguriță de miere.
Dar și amestecul de uleiuri esențiale de chiparos și eucalipt face minuni. Atenție, însă: uleiul esențial de chiparos le este interzis femeilor gravide și celor care alăptează.
• Siropurile anti-tuse pe bază de codeină se iau doar în cazul unei tuse deranjante, care tulbură somnul. Ele calmează acționând asupra centrului tusei situat în creier, care creează acest reflex, adeseori incontrolabil.
Când trebuie consultat medicul?
Dacă simptomele se înrăutățesc după 48 de ore de automedicație. Dacă durerea de gât durează mai mult de 5 zile și e însoțită de febră mare. În cazul apariției ganglionilor. Dacă răceala este unilaterală sau dacă evoluează spre complicații de genul otitei sau al problemelor respiratorii. În caz de dureri de cap sau de dureri musculare asociate. Dacă tusea persistă vreme de mai multe săptămâni, dacă devine cronică, prea puternică, acompaniată de expectorații frecvente.
„Am o tuse cu expectorații frecvente”
O tuse productivă este un mecanism natural de apărare a bronhiilor iritate, care încearcă să se „curețe”, expulzând secrețiile: este denumită „productivă” deoarece produce secrețiile ce trebuie apoi expectorate. Contrar aparențelor, tusea productivă este, deci, o veste bună, mai degrabă. Ea însoțește în majoritatea cazurilor o răceală sau semnalizează instalarea unei bronșite. Mucusul și secrețiile ce provin din bronhii sau din nas încearcă să se evacueze prin tuse. E perfect, lăsați-o să-și facă treaba! Nu se pune problema stopării procesului.
Soluțiile
• Apă multă și răbdare – pot fi suficiente. În fond, dacă nu luați nimic, chiar nu e grav deloc.
• Apelați la un sirop homeopatic.
• În orice caz, nu la un antitusiv codeinat (recomandat împotriva tusei seci), pentru că riscați să împiedicați bronhiile să se curețe! Nu încercați să opriți tusea cu orice preț!
• Utilizați, mai degrabă, un mucolitic care favorizează eliminarea secrețiilor bronșice. Există siropuri expectorante sau alte fluidizante care au ca scop să ajute la evacuarea mai ușoară a mucozităților, făcându-le mai lichide.
Dar aceste mucolitice nu și-au demonstrat niciodată, cu adevărat, eficiența. Folosiți-le doar când tusea devine prea jenantă sau când secrețiile sunt greu de evacuat. Și nu ezitați să cereți părerea medicului de familie.
Recomandările medicului ORL-ist
Evitați siropurile cu dublu efect
Este mai înțelept să evitați siropurile „2 în 1” pentru tuse productivă și tuse seacă, care asociază un antitusiv cu un expectorant: contradictorii și mai degrabă ineficiente.
• Siropurile fluidifiante pentru tusea productivă pot provoca grețuri și le sunt categoric recomandate copiilor sub 2 ani, care nu știu să expectoreze, și, de asemenea, astmaticilor.
• Siropurile antitusive cu codeină sunt eficiente, ce-i drept, dar trebuie respectată neapărat posologia și nu trebuie luate mai mult de 5 zile: sunt antitusive foarte puternice, derivate din morfină. Trebuie ținut seama, de asemenea, de riscurile posibile de somnolență.
„Tusea mă împiedică să dorm”

O tuse cu o frecvență tot mai mare, care nu ne dă o clipă de răgaz nici măcar noaptea este un adevărat chin! Este vorba despre o tuse reflexă, care acompaniază, uneori, infecțiile virale, dar care se poate datora și refluxului, căci acidul din stomac întreține acest tip de tuse. Atenție: dacă persistă mai multe săptămâni, ea poate ascunde o tuse convulsivă. Și poate fi, de asemenea, un semn de alergie.
Soluțiile
• Uleiurile esențiale, dar sub formă de supozitoare – „Supozitoarele nu sunt prea agreate, ce-i drept, dar sunt foarte eficiente împotriva tusei, atunci când aceasta durează și devine într-adevăr jenantă pentru bolnav, dar și pentru cei din jurul lui”, spun specialiștii. „Avantajul supozitorului este că elementul său constitutiv traversează peretele intestinului și pătrunde imediat în circulație, acționând, deci, extrem de rapid”. Unul pe zi este suficient, de preferință seara, înainte de culcare: perfect pentru a încerca să petreceți o noapte liniștită.
• Instalați un umidificator în cameră, dacă aerul e prea uscat. Dar este suficient și un bol cu apă pe calorifer, mai ales în camera copiilor, pentru că anumite uleiuri esențiale nu sunt RECOMANDATE în cazul copiilor de vârstă mică.
• Antitusivele sunt și ele o soluție, dar în acest caz, ar fi de preferat cele antihistaminice, sub formă de sirop sau de comprimate.
• Compresele decongestionante cu bitter suedez ajută la reducerea frecvenței tusei nocturne. Se aplică pe piept și se lasă să acționeze peste noapte.
Remedii cu EUCALIPT
Uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt are utilizări medicale multiple. Este extras din glandele oleifere ale frunzelor mature, cenușii-verzui, și este răspândit astăzi și în Europa sau America. Oamenii au știut dintotdeauna să-i aprecieze puterile vindecătoare. Se credea, chiar, că mirosul puternic al frunzelor de eucalipt ar putea curăța aerul de otrăvuri, astfel că oamenii bolnavi mergeau în zonele unde creșteau acești copaci, sperând să se vindece cu ajutorul aerului purificat din jurul lor.
Proprietăți
Uleiul de eucalipt are proprietăți antiseptice și antibacteriene. Face poftă de mâncare, reduce febra și este revigorant.
Intern – are excelente proprietăți expectorante, și de aceea este recomandat în caz de gripă sau răceală. Eucaliptul conține uleiuri volatile pe care ar trebui să le inhaleze cei ce suferă de boli pulmonare. Datorită efectului său expectorant, este folosit la prepararea bomboanelor pentru gât. Ușurează respirația și calmează inflamațiile. Frunzele pot fi folosite și sub formă de ceai, care vindecă bronșitele și astmul.
Utilizat extern, uleiul poate vindeca tăieturile, rănile produse de arsuri și abcesele, pentru că ajută la dezvoltarea țesuturilor noi și grăbește, în general, procesul de vindecare. Este recomandat, de asemenea, împotriva durerilor musculare și reumatice. În plus, uleiul de eucalipt curăță și împrospătează aerul din locuințe.
Utilizarea
În cantități mari, uleiul de eucalipt este otrăvitor, de aceea trebuie folosit întotdeauna cu chibzuință. Și niciodată intern!
Înainte de a apela la uleiul de eucalipt, îl puteți dilua într-un alt ulei, cum ar fi cel de migdale sau de măsline. Combinația ideală este de 60 ml de ulei de plante amestecat cu circa 6 picături de ulei de eucalipt.
Uleiul eteric de eucalipt poate fi cumpărat de la farmacie sau de la magazinele cu plante medicinale.
Inhalații cu eucalipt
Secreția abundentă de mucozități și problemele respiratorii sunt tratate – în mod obișnuit – prin inhalații cu ulei de eucalipt.
Baie vindecătoare
Puneți în apa fierbinte de baie circa 20 de picături de ulei de eucalipt diluat. Vaporii uleiului urcă, dvs. îi inhalați, și nasul înfundat se desfundă, încet-încet. Rămâneți aproximativ 10 minute în cadă și încercați să vă destindeți.
Inhalație cu aburi
Amestecați 15 picături de ulei de eucalipt cu 1 l de apă aproape clocotită. Acoperiți capul și recipientul cu apă cu un prosop și inhalați aburii circa 10 minute sau mai mult. Dacă repetați procedeul de trei ori pe zi (dimineață, imediat după ce vă sculați, la prânz și seara, înainte de culcare) veți putea respira mult mai ușor.
Inhalație rapidă
Când vi se înfundă nasul, puneți câteva picături de eucalipt pe o batistă și mirosiți-o din timp în timp. Ușurează respirația.
Alte remedii la-ndemână
Masaj cu eucalipt
• 10 picături ulei pur de eucalipt
• 120 ml ulei de migdale sau de măsline.
Amestecați cu grijă cele două uleiuri și masați-vă pieptul, dacă aveți bronșită, răceală sau gripă. Veți respira mai ușor.
Aer proaspăt
• 2 picături ulei pur de eucalipt
• o farfurioară cu apă rece.
Picurați uleiul de eucalipt în apă și așezați farfurioara pe calorifer. Uleiul se evaporă treptat, împrăștiind în cameră un parfum proaspăt.