Analiza politică a lunii Februarie
„I-a venit și Americii rândul să vadă ce înseamnă o dictatură”
– În mai puțin de o lună de la preluarea puterii, noua administrație Donald Trump a resetat jocul geopolitic internațional, surprinzându-i pe mulți prin primele sale acțiuni. Care e fotografia momentului și încotro ne îndreptăm?
– Se vorbește de câteva luni, de când era clar că Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale în SUA, despre o resetare a lumii, în fapt, un eufemism, căci vorbim despre o reîmpărțire a sferelor de influență, în paralel cu o degradare a sistemelor democratice, profund afectate de acțiunile lui Trump. Ne așteptam la surprize din partea lui, unele erau anunțate din campania sa: când zice că dacă va pierde va fi vărsare de sânge, nu ai cum să te aștepți la nimic bun. Dar Trump a întrecut toate așteptările, chiar și pe cele mai sumbre. Întâi, a legitimat, pur și simplu, politica expansionistă a lui Vladimir Putin, anunțând că el vrea Canada, Groenlanda, Canalul Panama, minereurile rare din Ucraina etc. Lucrurile s-au agravat în momentul în care s-a angajat să aducă el pacea în Ucraina, și încă repede! În ritmul ăsta, nu m-ar mira să anunțe, spre sfârșitul mandatului, că ar fi cazul să fie modificată Constituția americană, ca să mai poată bifa câteva mandate. De ce să stea Putin o veșnicie la putere, iar el nu?! Mai ales acum, că și-a pus și coroana pe cap, pe conturile sociale oficiale ale Casei Albe. El fiind republican ca orientare politică…
Dar aspectul cel mai grav dintre toate (și toate sunt semne ale unei dictaturi personale) e că a spus că Zelenski a început războiul! Mă așteptam la multe din partea lui Trump, dar că într-o lună va prelua cu gura plină toate minciunile rusești a întrecut orice măsură. Se răsucesc în morminte președinții americani, auzind că omul a ajuns să confunde victima cu agresorul! Câțiva din jurul său, republicani, au îndrăznit să-i spună: „Stați, că n-a început Zelenski, Rusia a atacat”. Nu contează! O ține pe-a lui!
America a fost ferită de dictaturi. N-a avut nazism, n-a avut nici comunism, din fericire. Ba chiar a apărat Europa și de una, și de alta. Asta a dat măreția Americii. Se vede treaba că i-a venit rândul și Americii să vadă ce înseamnă o dictatură. Deocamdată, cei de acolo par veseli, sunt în luna de miere, dar n-ar fi exclus să se îngroașe gluma. Trump s-a înconjurat numai de persoane obediente, care și ele își fac de cap cum vor. Miliardarul Elon Musk, care nu are nicio funcție propriu-zisă, dar decide în tot felul (un fel de Cabinetul 2) îi susține pe față pe extremiștii de peste tot, prin intervenții directe.
– România a intrat încă din primele zile în vizorul noii administrații Trump. După ce turul I al prezidențialelor a fost anulat, pe motivul intervenției subterane a unui „actor statal”, avem acum de-a face, dinspre Washington, cu o interferență fățișă.
– A resimțit și România șocul schimbării de putere din SUA. Vicepreședintele american DJ Vance a declarat că în Uniunea Europeană avem de-a face cu un regres democratic și cu o limitare a libertății de exprimare, ocazie cu care a dat drept exemplu anularea alegerilor din România. Trecem peste faptul că e un amestec direct în afacerile interne ale României, să zicem că SUA sunt interesate de ce se întâmplă în fiecare țară. Numai că s-a intervenit și pentru ca d-l Călin Georgescu să poată candida din nou, s-a intervenit în favoarea celebrilor frați Tate, judecați în România pentru viol și trafic de persoane. Să te îngrijorezi de anumite derapaje intră în limitele interesului general pentru democrație, dar astfel de intervenții punctuale n-au nimic de-a face cu democrația. Au fost dezmințite oficial, doar nu erau să le recunoască! Dar ele sunt plauzibile, pentru că, pe de-o parte, Trump însuși (iar aici mă refer la intervenția în favoarea fraților Tate) a avut dosare de hărțuire sexuală. Că a intervenit în favoarea lui Călin Georgescu e, iarăși, plauzibil, pentru că Trump și ai lui susțin pe față extremiștii și libertatea lor de expresie, nu și a celorlalți. Acum a decis ca din documentele oficiale despre Rusia să dispară cuvântul „agresor”, să nu se mai zică „război”, să se zică „conflict”. Falsificăm din nou realitatea, la fel ca naziștii și comuniștii?!
Sunt semne foarte proaste, iar extremiștii de la noi, încurajați de Rusia, pe de-o parte, prin rețelele sociale, și de Statele Unite pe față, exultă. Toată ziua vezi un „suveranist” prin Statele Unite: ba Victor Ponta, ba George Simion. Simion l-a și invitat pe Musk la București. Înseamnă că are banii pregătiți, căci vizita lui Musk costă scump: omul a câștigat miliarde de pe urma alegerilor din SUA și o să câștige în continuare. Nu vine aici pe 10.000 de euro sau pe 0 lei, cât a costat campania lui Călin Georgescu. Gigi Becali a și povestit că l-a sunat un om de afaceri, din partea lui Georgescu, să-i ceară 300.000 de euro, ca să vină la București niște americani favorabili lui. Între timp, Georgescu tot cheamă lumea la mitinguri de 1 milion de oameni. Zilele trecute au fost câteva mii (să zicem 5.000, deși n-au fost, dar mai punem de la noi, să nu ne zică că suntem „sorosiști” și să ne treacă pe lista neagră). Georgescu a venit în cârje la miting, că s-a operat la genunchi în Germania. Ca tot „suveranistul”, are casă la Viena și se operează în Germania când suferă de ceva…
„Trump i-a făcut lui Putin cel mai mare cadou posibil, zicând că Zelenski e dictator”
– Noua perspectivă a SUA forțează țările din UE să se poziționeze strategic pentru viitor. Cum vedeți această dilemă, cu care se confruntă și România?
– Întâi de toate, faptul că nu ești de acord cu politica lui Donald Trump nu înseamnă că te dezici de tot ce înseamnă America. Nu! Susții SUA și Uniunea Europeană întotdeauna când au dreptate și când interesele tale sunt apărate. Când n-au dreptate, ești dator să le-o spui. În primul rând, ca protecție pentru propria țară. Pentru că dacă Trump negociază cu Rusia peste capul Ucrainei și al Uniunii Europene, asta nu are nimic de-a face cu democrația. Din păcate, asistăm la atacuri ale SUA și ale Rusiei împotriva Uniunii Europene, un ultim bastion al apărării democrației occidentale, care e hărțuită în toate felurile. Trump zice că nici nu va discuta cu Uniunea Europeană, ci cu fiecare țară UE în parte. Vrea să le ia la bucată, pentru a lăsa Europa complet descoperită, vulnerabilizată, la dispoziția Rusiei. Deocamdată, Statele Unite au refuzat retragerea trupelor din țările NATO membre UE, dar nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Oricum, Trump i-a făcut lui Putin cel mai mare cadou posibil zicând că Zelenski e dictator. Nimeni pe lumea asta nu putea să-și permită o minciună mai gogonată, o mai mare sfidare a adevărului. Din „jandarmul universal”, Donald Trump a transformat SUA într-un „cămătar universal”, care impune dobândă la fiecare ajutor și la fiecare ban împrumutat. Nu suntem sub auspicii deloc bune și ne putem aștepta la ce e mai rău.
„Capul lui Iohannis a fost jertfa oferită lui Putin”
– Acest moment critic prinde România într-un vid de putere, cu instituții slăbite. Președintele Klaus Iohannis și-a dat demisia, premierul Marcel Ciolacu e amenințat cu moțiunea de cenzură, avem președinte interimar, la SRI tot n-avem șef, unul dintre mai-marii armatei e vizat de un scandal uriaș de corupție…
– După cum spuneam, unda de șoc a „resetării” mondiale a încurajat partidele extremiste de la noi. Asupra lui Klaus Iohannis a fost o presiune uriașă, de parcă dacă mai stătea 3 luni era vreo problemă… Dar nu, „suveraniștii” voiau un trofeu, iar partidele din coaliție n-au avut curajul să-l susțină pe Iohannis. Nu zic că acuzele la adresa lui Iohannis nu sunt adevărate, dar capul lui Iohannis era important ca jertfă oferită lui Putin. Și nu din motivele afișate – că era leneș, amator de lux, de schi, de golf, piscină și avioane. Adevăratul motiv pentru care voiau capul lui Iohannis, și cât mai repede, e ca Putin să scape de un euro-atlantist care susținea Ucraina și ajuta Moldova. Cei din coaliție au crezut că dacă pleacă Iohannis se stinge și discursul populist. Nici pomeneală! Prin urmare, avem președinte interimar, Ilie Bolojan a participat deja la câteva întâlniri internaționale, a avut la Paris o întrevedere cu Emmanuel Macron despre securitatea europeană, funcționează corect, că ăsta e Bolojan, e de partea bună a istoriei, într-un moment în care mulți au cotit-o: de-acum, nu mai sunt putiniști, sunt trumpiști!
– Sub toată presiunea momentului, internă și externă, la ce decizie să ne așteptăm din partea Curții Constituționale a României (CCR) în cazul noii candidaturi a lui Călin Georgescu?
– Asta e marea întrebare. E greu pentru CCR să mențină o linie cât de cât coerentă, după ce l-a lăsat pe Georgescu să candideze, deși el avea de atunci declarații pro-legionare, dar a interzis-o pe Șoșoacă. S-au gândit că Georgescu, cu 1%, cât avea atunci în sondaje, nu deranjează. Au subestimat capacitatea de infiltrare a rețelelor, care de la 1% l-au dus pe Georgescu la peste 20%. Apropo de anularea turului I al alegerilor: proba principală e chiar rezultatul. Când sari de la 1%, într-o lună, la 2 milioane de voturi, și nu vede nimeni asta, ce dovadă mai bună vrei?! Între timp, au apărut în presa americană, dar și în rapoarte oficiale, dovezi despre finanțatorii lui Călin Georgescu, și nu doar despre interferența Rusiei, ci și a altora. Poate le citește și vicepreședintele american DJ Vance.
În orice caz, personaje precum Călin Georgescu trebuiau oprite din timp. Cum ai încălcat legea – cu propagandă legionară, cu propagandă comunistă – că ești Georgescu, că ești Șoșoacă, oricine ai fi, ești sancționat și nu mai ai voie să candidezi. Nu te trezești când ți-a ajuns cuțitul la os și nu mai știi ce să faci! Georgescu însuși a spus la un miting că „nu mai avem instituții de forță”. Confirma astfel trădarea din interiorul sistemului, confirma de ce nu a existat reacție la toate semnele de intervenție străină în alegeri. „Băieții” au lăsat ușile deschise! Cer toți acum, în frunte cu Trump, democrație. Da, dar prin ușile deschise ale democrației intră dușmanii ei. Ce a câștigat democrația germană prin faptul că l-a lăsat pe Adolf Hitler să vină la putere și să instaleze nazismul? Trump îl citează deseori pe Napoleon, cu care, în sinea lui, se și compară: „Cel ce-și salvează țara nu încalcă nicio lege!”. Dacă citezi asta când îți convine, înțelegi și că în România a fost o situație în care CCR a apărat țara.
– Cum se profilează cursa pentru Cotroceni în noile condiții? În afară de „necunoscuta” Călin Georgescu, mai putem aveam parte de surprize cu câteva săptămâni înainte de începerea campaniei electorale?
– Pot apărea surprize. Sunt deja prea mulți candidați pe culoarul pro-european: Crin Antonescu tocmai a fost reconfirmat, deci varianta cu Ilie Bolojan pare să fi căzut definitiv, apoi Elena Lasconi, Nicușor Dan și Daniel Funeriu. În afară de ei, se anunță și Lavinia Șandru, iar Gigi Becali a spus și el că va participa, dacă George Simion nu candidează. Gigi Becali a spus clar: „Georgescu e un pericol pentru România. Mă lupt să-l conving pe Simion să nu îl mai susțină”. E posibil să candideze și Victor Ponta. Cam astea sunt resursele sistemului, căci toți, chiar și cei care acuză sistemul, de acolo provin. Au fost în sistem, s-au bucurat de el, acum i-a întors sistemul pe dos și ni-i prezintă cu nume de cod „suveraniști” sau „independenți”. Afurisitul ăsta de sistem despre care vorbesc toți a fost instituit la Revoluție: nu s-a aplicat punctul 8 de la Timișoara, și atunci au preluat securiștii țara. Ei au produs toate cadrele care la rândul lor au produs, după cum se vede, mediocrități din ce în ce mai accentuate. Acum, tot sistemul vine și scoate, pe dos, alte nulități, și mai periculoase, și mai nesănătoase. „Suveraniștii” pretind că apără țara, dar susțin războiul și agresiunea Rusiei! Când s-a votat legea privind atacarea dronelor intrate ilegal pe teritoriul nostru, AUR, SOS și POT au votat împotrivă: niște drone rusești, căzute în Parlamentul României!
Nu ne așteaptă nimic bun, nici de la alegerile astea. Miza mare a alegerilor e să scăpăm de pericolul rusesc, care câștigă tot mai mult teren. Să nu devenim o pradă ca atâtea altele, pe care a pus ochii Rusia.