• Zilnic ne confruntăm cu un lung șir de evenimente. Ce ne ajută să ne găsim echilibrul interior și să-l și menținem? •

În unele zile, pare că am nimerit într-un film prost: război, haos climatic, pandemie – știrile negative nu se mai termină. Și tot mai mulți oameni au sentimentul că nu mai pot influența aproape deloc ceea ce se întâmplă în jurul lor. Pentru creierul nostru, această situație reprezintă o mare provocare. Deși celulele noastre nervoase sunt capabile să reacționeze la crize, la fel ca și corpul, numărul mare de stimuli externi care se abat asupra noastră impulsionează creierul să elibereze hormoni de stres și pune organismul în stare de alertă. Pe termen scurt, acest lucru ne permite să atingem performanțe maxime.
Știrile negative suprasolicită creierul
Problema este însă următoarea: dacă semnalele de alarmă nu încetează și nu putem face nimic pentru a ne feri de suprasolicitare, sistemul nervos nu mai reușește să se calmeze. În astfel de cazuri, îi e tot mai greu să se protejeze și să proceseze stimulii. Rezultatul este că ajungem prinși într-un carusel de gânduri, suntem adesea suprastimulați și nu mai reușim să dormim noaptea. Asta poate crește riscul afecțiunilor cauzate de stres, precum hipertensiunea arterială, durerile difuze sau anxietatea. Este un proces îngrijorător, cu care mulți dintre noi au ajuns să se confrunte, cel mai târziu după începerea pandemiei. Dar ce putem face pentru a-l întrerupe și a ne regăsi în sfârșit liniștea?
Gestionați informațiile în mod cât se poate de conștient
Experții recomandă în primul rând să drămuim cu atenție fluxul zilnic de știri. Cei interesați de politică nu ar trebui să urmărească știrile de mai multe ori pe zi, ci doar o dată sau de două ori, din surse de încredere. În plus, nu ar trebui să urmărim știrile chiar înainte de culcare, ci mai degrabă la prânz sau după-amiaza. În plus, este recomandabil să învățăm tehnici care ajută corpul să se relaxeze. Pentru a scăpa de spirala gândurilor, ne e de obicei de folos și să vorbim cu acei prieteni sau cu membri ai familiei despre care știm că sunt echilibrați și calmi. În paralel, putem apela însă și la puterea naturii, pentru a întrerupe cercul vicios al insomniei nocturne și al tensiunii interioare din timpul zilei. Pentru că, spre deosebire de medicamentele sintetice, care oferă doar o soluție temporară și nu elimină cauza problemei, preparatele pe bază de plante – cum ar fi cele din lavandă – ajută organismul să se folosească de propriile mecanisme pentru ne permite să ne găsim liniștea interioară. Dar cum anume acționează lavanda asupra celulelor nervoase? Pentru a înțelege asta, trebuie să cunoaștem mecanismul prin care creierul filtrează stimulii din mediu. Pentru că în fond creierul este acela care trebuie să determine, în cazul fiecărei informații în parte, dacă este importantă sau poate chiar amenințătoare pentru noi.
Hormonii de stres ne ajută să reacționăm corect
În mod normal, creierul filtrează și elimină imediat cea mai mare parte a stimulilor din jur. Cearta din autobuz a unui cuplu pe care nu-l cunoaștem e ceva neimportant. Lătratul câinelui din vecini nu prezintă, evident, un pericol. Centrul nostru de filtrare etichetează doar o minusculă parte dintre stimulii externi ca fiind amenințători. De exemplu, când șoferul din fața noastră frânează brusc și trebuie să reacționăm rapid. Ori atunci când devenim nervoși înaintea unui întâlniri importante. În astfel de situații, face sens ca filtrul de stimuli să activeze așa-numitele canale de calciu din membrana celulelor nervoase. Acestea se deschid, permițând ionilor de calciu să pătrundă în celule, ceea ce determină eliberarea unor neurotransmițători. În consecință, sunt eliberați hormoni de stres, precum adrenalina și cortizolul, care ne ajută să reacționăm rapid și adecvat la provocări. Însă, din cauza fluxului constant de știri alarmante care ne-au bombardat în ultimii ani, acest filtru de stimuli a fost supraîncărcat în cazul multor oameni. Canalele de calciu ale celulelor nervoase rămân astfel permanent deschise, aducând un aport nejustificat de mare de ioni de calciu. Drept urmare, organismul intră într-o stare de agitație continuă, care în timp devine un automatism.
Lavanda calmează filtrul de stimuli suprasolicitat
Din acest motiv, mulți oameni suferă în zilele noastre de tensiune interioară crescută, de tulburări de somn sau anxietate, cărora nu mai reușesc să le facă față de unii singuri. În loc să suprime pur și simplu aceste simptome, substanțele active din plante acționează asupra cauzei problemei. Studiile clinice au arătat că uleiul medicinal de lavandă Silexan poate regla filtrul de stimuli suprasolicitat al sistemului nostru nervos. Canalele de calciu revin la setările lor inițiale, iar celulele nervoase se liniștesc în sfârșit. Creierul poate face din nou diferența: „Există o amenințare concretă, împotriva căreia pot face ceva, sau mă confrunt cu temeri difuze, de care gândurile obsesive nu mă ajută câtuși de puțin să scap?” Odată ce am făcut această distincție, corpul și mintea își regăsesc echilibrul. Și astfel putem reîncepe și să avem parte de un somn odihnitor și profund.
Și respirația ne poate ajuta
Creierul continuă adesea să reacționeze la griji și probleme la fel cum îi era de folos să o facă în trecutul îndepărtat al omenirii: pune corpul în stare de alertă pentru a-l pregăti să se apere de un pericol cât se poate de concret. De aceea, începem între altele să respirăm rapid și superficial, pentru a-i furniza organismului mai mult oxigen. Cu puțin antrenament, putem inversa acest mecanism. Prin controlul conștient al respirației îi transmitem creierului mesajul: „Respir perfect normal, deci e evident că nu mă tem și nici nu am vreun motiv să o fac.” Iată cum putem proceda:
* Mai întâi închidem ochii și expirăm lent și controlat, până simțim că ne-am golit complet plămânii.
* Acum inspirăm pe nas, și numărăm foarte încet în gând până la patru.
* Apoi ne ținem respirația rămânând relaxați și numărăm până la șapte. Dacă ne e încă dificil, începem prin a număra doar până la cinci sau șase.
* Expirăm energic, cu gura ușor deschisă, numărând încet în gând până la opt. Și în acest caz putem ajunge treptat până la opt, dacă nu reușim să o facem din prima.
* Repetăm exercițiul de cel puțin patru ori, până când respirația se liniștește complet.
Recomandare: Când expirăm, putem să sprijinim vârful limbii pe gingia din spatele incisivilor superiori și să scoatem aerul printre buze, astfel încât să producă un sunet șuierător. Făcând exercițiul devenim pe deplin conștienți de modul în care se eliberează treptat tensiunea din corp.
Bine de știut:
Cele mai bune 6 medicamente împotriva durerii
Împotriva durerilor care ne afectează viața de zi cu zi putem folosi diferite substanțe active care se găsesc la farmacie. Ce medicament ajută și când?
1. Naproxen
Această substanță activă ajută în caz de artroză, artrită reumatoidă și dureri de spate. Dozele mici (220 sau 250 mg, care pot fi cumpărate de la farmacie fără prescripție medicală) se administrează înainte de masă. Efectul durează de obicei între 13 și 15 ore. O doză unică nu trebuie să depășească 1000 mg, iar doza zilnică maximă este de 1250 mg.
2. Metamizol
Acest medicament eliberat pe bază de rețetă ameliorează durerile cauzate de colici și spasme la nivelul căilor biliare și urinare. Printre efectele secundare ocazionale se pot număra erupțiile cutanate apărute ca urmare a unei reacții alergice și tensiunea arterială scăzută. Medicul vă va oferi informațiile necesare cu privire la interacțiunile cu alte medicamente.
3. Ibuprofen
Această substanță activă este ideală pentru durerile dentare, osoase și musculare. O ameliorare se produce deja după 30–40 de minute de la administrare. Efectul unei tablete de 400 de mg durează între patru și șase ore. Doza maximă zilnică este de trei tablete.
4. Paracetamol
Substanța activă care se găsește sub formă de tablete, sirop, granule sau supozitoare s-a dovedit eficientă în cazul durerilor de cap. Dozare: una până la două tablete (500 mg), administrate cu 200 ml de apă, de până la patru ori pe zi (la un interval de șase ore, indiferent de momentul meselor). În lipsa unei recomandări a medicului, paracetamolul nu trebuie administrat peste zece zile pe lună și nu mai mult de trei zile consecutiv.
5. Dextrometorfan
Dextrometorfanul este potrivit pentru tratarea tusei dureroase (în special a tusei uscate iritative). Substanța activă influențează centrul tusei din creier, reducând reflexul de tuse. Efectul apare după 15–30 de minute. Doza zilnică: una până la patru capsule, la intervale de șase ore, indiferent de momentul meselor. Doza zilnică maximă: patru capsule, adică aproximativ 88 mg de dextrometorfan. Cereți la farmacie un medicament care se eliberează fără prescripție și care conține această substanță activă.
6. Acid acetilsalicilic
Durerea de cap se numără printre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Acidul acetilsalicilic, cunoscut și ca AAS și care poate fi cumpărat de la farmacie fără prescripție medicală, este eficient în special împotriva durerilor de cap ușoare până la moderate. Medicamentul are, de asemenea, un efect antiinflamator și antipiretic.