Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dr. LI LUOXI (specialist în medicină tradițională chineză): „Primăvara suntem cu toții mai obosiți”

„Prioritară este curățarea ficatului”

– Medicina tradițională chineză se bazează pe principii de sănătate verificate în mii de ani. Cu­prinde și ea un capitol dedicat dezintoxicării de primăvară?

– Conform principiilor terapeu­ti­ce chineze, primăvara avem în ve­dere în mod special curățarea fica­tului, un organ ce corespunde ele­men­tului lemn, și care, la fel ca în­treaga natură ce se reînnoiește și re­vine la viață, trebuie să scape de „de­șeurile” – grăsimi și toxine – acu­mulate în sezonul rece, să se refacă, să-și reînnoiască celulele, pentru a funcționa întregul an în parametri optimi.

Primăvara suntem cu toții mai obosiți, mai apa­tici, mai anxioși, mai emotivi, mai vulnerabili la ac­țiunea agenților patogeni din exterior, pen­tru că nu mai există acea suc­cesiune normală dintre anotim­puri, iar vre­mea parcă a luat-o razna! Au loc schim­bări rapide de temperatură, de la o zi la alta (azi sunt 26°C, mâine ninge!), iar organismul uman este de­ru­tat și dereglat de aceste „anomalii”, neputându-se adapta la modificările sezoniere, așa cum ar fi nor­mal, con­form informațiilor din propriul cod genetic. Nu este de mirare, deci, dacă primăvara ne con­frun­tăm și cu simp­tome neplăcute și nepo­tri­vite cu ano­timpul cireșilor în­floriți: oboseală accentuată, du­reri de cap, diaree, dureri mus­culare, gust amar, nivel scă­zut de energie etc. Toate acestea pot fi cauzate de un ficat obosit și încărcat! Însă ficatul este un organ care funcționează în legă­tură strânsă cu ochii, cu sto­ma­cul, cu splina, cu plămânii, cu pie­lea și cu tendoa­nele, iar dacă primă­vara apar și su­ferințe supli­mentare la nivelul acestor orga­ne, func­ția hepatică poa­te fi afectată și mai mult! Așadar, trebuie să fim mai atenți la stilul nostru de viață, în special la proas­tele obiceiuri pe care le avem (alimentație haotică, consum excesiv de alcool, fu­mat etc.), cu atât mai mult cu cât în această perioadă stăm mult în casă, din cauza pande­miei, ceea ce ne predispune la seden­tarism, la îngrășare, la anxietate și ne secă­tu­iește corpul de energie vitală Yang – care acum ar trebui să fie la cote înalte!

„Panica atacă ficatul”

– Ce greșeli ar trebui să evităm?

– Unul dintre obiceiurile nesă­nă­toase e privitul excesiv la televizor, în ecranele telefoanelor mobile sau ale lap­topurilor, pentru că ochii sunt într-o le­gătură strânsă și directă cu ficatul, iar oboseala ocu­lară in­fluen­țează negativ activitatea fica­tului. În plus, știm că majoritaea știrilor difuzate în mass-media induc panica, iar ne­liniș­tea, îngrijorarea și supărarea ne atacă grav ficatul!

Somnul prelungit e o altă gre­șea­lă! N-ar trebui să dormim mai mult de 8 ore pe noapte, chiar dacă am tre­cut la ora de vară și am pierdut, prac­tic, o oră de odihnă! În ciuda oboselii accentuate pe care o resimțim cu toții primăvara, somnul excesiv destabi­lizează și mai mult mecanismele de adaptare ale organismului! O mare atenție trebuie acordată în aceste zile cu vreme schimbătoare (vânt și umezeală excesivă) mo­dului în care ne îm­brăcăm: mai bine să avem o ja­chetă groasă la noi, pe ca­re o dăm jos dacă ne e prea cald, decât să ieșim din casă în pantaloni scurți și-n tricou și să ne fie frig! Sis­temul imunitar nu e în cea mai bună for­mă a lui primăvara; sun­tem foarte sen­sibili la frig și la cu­ren­ții de aer rece și n-ar trebui să ne expunem voit la aceste „încer­cări”! Chiar dacă soa­rele strălu­cește pe cer atunci când ple­căm din casă, vre­mea se poate schimba de la un minut la altul! Pe fondul imunității scăzute, ar fi bine să ne protejăm cât mai bine în aceas­tă perioadă, altfel putem contracta foarte ușor diverse viroze sau chiar infecția cu Covid-19!

„Ieșiți din lâncezeală!”

Aveți și recomandări?

Foto: Shutterstock

Mișcarea! Primăvara, orice formă de miș­care e salutară, mai ales după lunga perioadă sedentară din anotimpul rece, în care am cam „lân­cezit” pe canapea, la televizor. Reco­mand exer­ci­țiile fizice moderate ca nivel de efort, practicate în mij­locul naturii sau în parcuri. Și nu mă refer aici la programe com­plicate! Mersul vioi, concomitent cu rotirea brațelor, ori mersul „întins”, cu pași înde­păr­­tați, în paralel cu ridicarea și întin­de­rea alter­nativă a brațelor pe diagonală (înainte – sus și înapoi – jos), ne pun sângele și mus­culatura în mișcare, ne ajută să respirăm mai bine, mai profund și ne spo­resc rezervele de e­ner­­gie Yang. În medicina tradițio­na­lă chineză există multe re­coman­dări „atipice” pentru creș­terea energiei Yang, dar care dau rezultate foarte bune. Spre exem­plu, frecarea intensă a ure­chilor cu pal­mele, 4-5 minute continuu, până se în­călzesc puternic și se înroșesc (aceas­tă tehnică ajută și la stimularea punctelor de preso­punc­tură situate pe lobii urechilor, fiind un bun tonic general). Sau ma­sajul scalpului cu un pieptene din lemn, timp de 3-4 mi­nute, seara, îna­inte de cul­care, ori masajul ușor, cu buricele degetelor, pe osul oc­cipital (situat în partea pos­terioară a cutiei cra­niene, deasupra golului occipital), timp de 3-4 minute zilnic, cu mișcări circulare.

Alimentație ușoară

– Medicina tradițională chineză pune mare preț și pe alimentație. Exis­tă o cură de primăvară, reco­man­dată în mod special?

– Dieta de primăvară face parte din pro­gramul de detoxifiere a orga­nis­mu­lui, este primul și cel mai im­portant element! Primăvara apar tru­fandalele – plante verzi, fragede, care conțin o mulțime de substanțe binefăcătoare pen­tru corp. Acestea ar trebui consu­mate preponderent, în orice combi­na­ții. Pu­tem mânca salate din frunze frage­de de pă­pădie, leur­dă, lobodă, pătrunjel, pelin, spanac, ceapă verde (stropite cu puțin ulei de măs­line și oțet de mere) – adevărate „bombe” de enzime și energie pentru organism! Noi, chinezii, folosim pri­mă­vara inclusiv rapița tânără și lu­cerna, bogate în vitamina C, dar aces­­­tea trebuie opărite un minut îna­­inte de a le adăuga în salate. Pentru de­toxifiere se pot consuma alge ma­rine, în combinație cu fasole verde fină (se găsesc în supermarket-uri, la raioanele Bio) – se fierb împreună, 50-60 de mi­nute, în 1,5 l de apă, se ră­corește fiertura, se con­sumă vege­ta­lele calde, apoi se bea zeama rezul­tată, în două reprize, pe parcursul zilei.

Alimentația de primă­vară trebuie să fie mai ușoară, compusă în spe­cial din legume și zar­za­vaturi proas­pete, de sezon. Vom mânca porții mai mici, vom evita carnea și produsele din carne, mân­cărurile grele, alcoolul și dulciurile concentrate, pen­tru a-i da răgaz fica­tului să se refacă! Putem con­suma zilnic 1-2 lin­gurițe de miere polifloră, pentru că ficatului îi plac dulciurile sănătoase! Să nu uităm de hidratare, foarte im­portantă în aceas­tă perioadă pentru drenajul renal! Es­te bine să bem cât mai multe li­chi­de – preferabil calde, sub nicio formă reci, de la frigider!

„Zece ședințe de acupunctură”

– Ce practici terapeutice din ar­senalul medi­cinii tradiționale chine­ze le recomandați cititorilor noștri, pentru curățarea ficatului?

Ședință de acupunctură

Acupunctura ajută foarte mult la re­echilibrarea func­ției he­patice, creș­terea ener­giei vi­ta­le, elimi­narea o­bo­selii, a stresului și a durerilor mus­cu­lare. 10 ședințe sunt sufi­ciente pen­tru rezultate vi­zibile. Eu folosesc și diverse ames­tecuri de plan­te chi­ne­zești, rețete realizate de tatăl meu, un medic celebru în pro­vin­cia Xian, unde m-am născut și eu. QING BI SAN are rol deto­xi­fiant, drenează lichidul biliar, sti­mulează funcția he­patică, curăță ficatul de gră­simi, reglează temperatura fica­tului, scade iras­cibilitatea, aju­tă la eliminarea gră­simii din organism. XIAO SHI JIAO WANG elimină to­­xinele din sân­ge, reglează nive­lul de co­lesterol și tri­gli­ceride, pro­te­jea­ză vasele sanguine. JIA WEI XIAO JAO stimulează funcția he­pa­­tică și înlă­tură tulburările, agi­tația și in­somnia in­du­se de stres. GUI PI WAN elimină toxi­nele din orga­nism, stimulează funcția splinei și a fi­catu­lui, re­glează nivelul lipi­de­lor, îmbu­nă­tățește res­pirația, echi­li­­brează Yin-Yang-ul și ajută la oxigenarea sân­gelui.

Cititoarelor dvs. le voi da o rețetă de curățare a pielii pentru reîn­ti­nerirea tenului, dar care are și proprie­tăți tera­peutice deosebite: curăță sângele, scade co­les­terolul din vasele sanguine, tratează pro­bleme genitale feminine și boli dermato­logice (erup­­ții cutanate, acnee, urti­carie etc.). Se culeg, pri­mă­vara, frunze tinere de păpădie, se usucă și se păs­trează în pungi de hârtie. Vara, se amestecă cu petale de trandafir în părți egale (câte o lingură din fie­care), se adaugă cinci curmale și se infuzează timp de 5 minute, în 250 ml de apă. Infuzia se bea căl­duță, astfel: 250 ml pe zi pre­ventiv și, pentru fru­musețe, 500 ml pe zi în cazul pro­blemelor amin­tite. Amestecul e foar­te bun și pen­tru tratarea proble­melor de stomac, în care apare halena res­piratorie.

Există multe soluții de pri­me­nire a orga­nis­mului. Le putem aplica preventiv,    primă­va­ra, chiar dacă suntem să­nătoși, pentru a avea un an fără bătăi de cap. Ideal ar fi ca detoxi­fie­rea de primăvară să devină un obicei pentru întreaga populație, la fel ca imunizarea de toamnă, de­oarece are efecte tera­peu­tice nebănuite!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.